Očkovanie proti chrípke a covidu v jeden deň: vaše skúsenosti?
Daval sa niekto ockovat chripka, covid v jeden den? Ako ste to zvladli?
@nahodnemeno nerozporujem, že v hre sú aj iné patogény v čase, keď je telo po očkovaní oslabené. Ale závažné NÚ sa nedajú vyhodnotiť, ak je človek očkovaný v tom istom čase 2 alebo 3 vakcínami. Môže to byť malé percento ľudí, ktorí nezareagujú dobre, to nie je dôležité. To je argument úplne dostačujúci a nepriestrelný, ak už teda naozaj chceme robiť medicínu odborne a vyhodnocovať v praxi bezpečnosť. Že to doktori lajdáčia, je vec druhá.
@ina2405 opakujem Hexavakcina do jedneho stehna, Prevenar do druheho....neziaduce ucinky v lokalnej forme vidno podla stehna....ine velmi nie...a robi sa to tak...nie je to o lajdacine doktorov omg..
@nahodnemeno jemine ale celé telo reaguje systémovo na očkovanie, vysoké teploty s febrilnými kŕčmi, výsyp, poruchy vedomia, epileptické kŕče, zástava dýchania - o tomto ja hovorím, o závažných NÚ. S takýmito som sa stretla. Nie o bobinku na stehne.
@nahodnemeno v rodine máme tri pediatričky, ani jedna takto pásovo neočkuje. Už len preto, aby vedeli prípadné NÚ riadne identifikovať.
@ina2405 ved pisem, ze systemove sa nedaju , max lokalne..
@tiezjedna ja som nemocnicny pediater s praxou 9 rokov, pred atestaciou som absolvovala aj staz na ambulancii obvodneho pediatra, ktory to takto s prehladom ockoval a deti sa nevracali. (https://www.sprievodcaockovanim.sk/otazky/je-do... ) - pekny zdroj s vysvetlenim po lopate.... A v mojich sluzbach som za tych 9 rokov ani raz nezazila pripad ,,epileptickych krcov, anafylaxii ani zastavy dychania a podobne..., ani nikoho s touto anamnezou na hospitalizaciu neprijali...uz dlhe roky.... maximalne febrilne krce, ktore suvisia s teplotou, ktora moze vzniknut, to sa ale este neklasifikuje do kategorie najzavaznejsich nú....urcite prekonane febrilne krce nepredstavuju kontraindikaciu k dalsiemu ockovaniu....Urcite pripady urcite sa popisuju aj existuju, su ale velmi vzacne...
@nahodnemeno každý lekár podľa svojho uváženia. To je v poriadku. Tie naše rodinné lekárky majú násobne dlhšiu prax, jedna bola svojho času primárkou pediatrie v jednej kedysi dobrej nemocnici. Iba tá najmladšia mudr má prax kratšiu ako ty, ale má rovnaký názor ako tie staršie 👍
@tiezjedna nema asi zmysel pretahovat debatu, ja len , ze poznam stare pediatricky, a nie vsetky su topky v odbore, dlzka praxe sa automaticky v urcitom bode nerovna , ze je niekto lepsi, mudrejsi, skor mame skusenosti , ze sa drzia svojich ,,osvedcenych,, aj ked casto zastaralych metod...Na slovensku nieco ako evidence based medicine sa ignoruje, preto aj chapem vetu : kazdy lekar podla svojho uvazenia,, ...zial, presne takto by to vo velkej vacsine pripadov nemalo byt, internet je plny vyskumov a clankov o tom ako aplikacia dvoch nezivych vakcin je bezpecna, ale dobre, dufam , ze dane pediatricky patria do kategorie , ze pri horucke predpisuju diazepam, a sme doma 👏
Naša pediatrička tiež očkuje dve vakcíny naraz u detí v jeden deň. Ak niekto nesúhlasí, tak to kľudne rozdeli na dve obdobia. Ale nie je to nič neobvyklé, že sa pichajú dve vakcíny v jeden deň.
@nahodnemeno hoci som napísala, že majú násobne dlhšiu prax, tak tým nemyslím, že sú to staré štruktúry na pokraji vyhynutia. Jedna atakuje vek 60, druhá je čerstvá 50. Tá najmladšia je 4 roky po ukončení VŠ a momentálne pôsobí vo veľkej nemocnici, to určite poznáš dôverne. Všetky tri sú veľmi aktívne a s obrovským zápalom pre svoj odbor. Ver mi, že ani jedna nie je spiatočníčka, ani sa nedržia "starých metód". Len sa držia toho (minimálne tie dve skúsenejšie), čo sa im osvedčilo a neprivodilo prúser pacientom ani im. Neviem prečo máš potrebu urážať s diazepamovými nezmyslami. Je to zbytočné a hlúpe... A mimochodom nehovorím o Slovensku, tam pôsobí iba jedna z tých troch.

@ina2405 ale ved klud, nikto nikoho nenuti to robit, toto bola cisto akademicka odpoved, ze by sa nestalo nic...neziaduce ucinky by sa samozrejme vyhodnotit nedali, ale nebolo by to o tom , ze ma clovek dve latky v sebe, ale ze jednu asi nezniesol /alebo obe/....vacsina ludi by zniesla obe, tak ako aj dojcata znesu hexavakcinu a prevenar v jeden den....vy si tu neuvedomujete, ze pocas toho dna zneskodni vas imunitny system mozno iny virus v zarodku a kopu inych z veci z prostredia....nechcem sa hadat kazdopadne...