Očkovanie proti kiahňam v dospelosti - skúsenosti
Ahojte, chcem sa opytat (ak tu niekde uz je taka diskusia dajte mi prosim vediet). To co som tu nasla riesilo ockovanie, ale deti a to nepotrebujem 🙂
Je tu niekto co sa dal proti kiahnam ockovat v dospelosti a potom mal vyskyt kiahni vo svojom najblizsom okoli (vlastne deti)? Fungovalo to, nedostali ste kiahne?
Taktiez hladam pripady, ze ste nemali v detstve kiahne, potom ich mali vase deti a aj tak ste ich nedostali... Skor mam opacnu skusenost v okoli, ze v detstve kiahne nemali a potom to "schytali" od deti v dospelosti... 😒 Preto hladam niekoho kto to takto nemal a idem dufam, ze by to bol nas pripad ak sa nedame zaockovat 😀
Nas problem je v tom, ze zjavne chytame vsetko od nasich deti (chceme ich aj v chorobach podporit 😅 - virusova stomatitida, sarlach... Kiahne nemal v detstve ani moj mm a ani ja... Pred par dnami som mala stretko s kamoskou, ktora chytila kiahne od syna (skoncila v nemocke), manzelov bratranec tiez chytil kiahne od dcerky a mal zly priebeh...ono by nam ten priebeh mozno ani nevadil (i ked to nebude asi prijemne), lenze kto sa postara o deti keby to bolo naozaj zle ak by sme to chytili naraz... Pediatricka nasich deti nam odporucala zvazit ockovanie (nas dospelych) a tak hladam ci tu niekto nema skusenost s tymto ockovanim...
Prosim kedze viem, ze ockovanie je obcas HOT tema 😀 , nerada by som riesila tuto cast, skor hladam odpoved na moje otazky... 😉
@zuzike6 Ahoj, tak vakcina prišla hned na druhý deň ako ju v lekárni objednali, cena bolo tuším okolo 40 €. (Treba rátať dve dávky). A bejby sa nam podarilo na druhy krat, ale ja som z tych šťastnejších v tomto. Prvé vyšlo na 1.krat. V tomto smere to nič neovplyvňuje. Inak ja som zasa v strese, lebo v skôlke, kde chodí sestrin syn a teda malého bratranec, s ktorým sú často spolu sú kiahne, tak si dáme asi do pôrodu pokoj. Nechcem zbytočne riskovať a stresovať sa aj napriek očko. Už si pripadám, že to na seba priťahujem :D
Dievcata prosim, aku ste mali reakciu hned po ockovani? Opuch, zacervenanie? Stipalo vas to ked to vstrekovala?
Ja som sa vcera dala a hned mi bolo divne, ze to ani nezastipalo (chodim na pichanie vakcin kvoli pelovej alergii a vzdy to stipe ako cert), ani do dnes neopuchlo ani nic. Co by bolo fajn, ken je mi to divne. Normalne sa bojim, ze mi tam vstrekla len tu vodicku co bola v baleni, lebo ked to vybalila, sama tam zacala spekulovat, ze ako to naplnit cico.
Viem ze sa pytam divnu vec, pls odpiste niekto...
Dakujem!
@plnenapaprika ani mna to nebolelo, neštípalo, ani začervenalý fliačik okolo som nemala.
@plnenapaprika ahoj mozem sa opytat, davala si si robit test ci mas prekonane kiahne, alebo si len prisla a povedala, ze si ich nemala? ci sa odpichuju protilatky rovno aj na ovcie kiahne?
ja som ako dieta ovcie kiahne nechytila od sestry, ani ako 18r od frajera a teraz maju deti v skolke, jedna uz mala a ja zase nic. preto ma to zaujima, kedze som oficialne ovcie kiahne prekonane nemala ale u mna to nejak nikto neriesil ani pri jednom tehotenstve.
ockovat sa neplanujem, aj kebyze som ich nemala, len ma zaujima ako to je s tym testovanim na protilatky.
@shee11
Dakujem za odpoved, tak snad sa sestricka nezmylila
@meusicka
Ahoj,
Ano davala, nech mam istotu.
Totiz v mojom okoli malo viac dospelakov kiahne a strasne zly priebeh, tak som vedela, ze jak pojde maly do skolky, asi ma to neminie. Nemam bohvieaku imunitu.
Testy ukazali ze som ich neprekonala. Inak je to zvlastne, so sestrou sme ich neprekonali a zvysok sidliska ano...skoda.
@plnenapaprika ahoj, ani mna to nestipalo a nemala som absolutne ziadnu reakciu, ziadna bolest, zacervenanie, teplota alebo cokolvek ine....proste ako by mi ani nic nedali🙂
plnenapaprika ja tiez rozmyslam o tom ockovani...chcem sa spytat pisala si ze mas alergiu...beries aj lieky? Nemala si ich vysadit ked ti pichali vakcinu? A 6 tyzdnov ides pichat dalsiu? Treba dve davky ci staci jedna? Mne povedal obvodak ze jedna... to je ta ista vakcina co sa picha malym detickam vsak?
@zuzike6
Mna ockovali na jesen. V minulosti sa odporucala jedna davka, ale bolo popisane prelomenie ochrany v cca 20% pripadov. Pri dvoch davkach s odtupom najmenej 1mes je sanca na prelomenie v cca 2-3%. V dohladnej dobe sa chystam na doockovanie.
Aj moje deti maju po dve davky a vakcina funguje ako ma. Je to rovnaka vakcina, ockovali nas vsetkych spolu.
Reakciu sme nemali nikto ziadnu.
@plnenapaprika dakujem, tak mozno sa dam jedneho dna testovat.... moje deivcenca mali terza v skolke kiahne, ale dostala to len jedna. a sestry to od nej zatial nechytili. mna to zase obislo. uz aby som aspon vedela ci som mala alebo nie, lebo to vyzera tak, ze to ochorenie na mna nechce sadnut.
Ahojte. Viete mi teda poradit, ak si chcem dat zistit protilatky, kam sa obratit? Som z TO. Mam staru obvodacku, pochybujem ze by vedela o niecom takom. Uz pred casom som sa jej pytala na ockovanie proti kiahnam a len habkala ze to si musi zistit
@gilmorka
Ahoj, no jedine obovodná Ti môže zobrať krv a dať na rozbor. Mne to robila na vlastnú žiadosť, lebo som chcela otehotnieť. Nemala s tým problém a nič som neplatila. Dôvod môže byť hocaký, napr. že si často s deťmi a nechceš dostať kiahne. Treba si vymyslieť 🙂 Ale ja mám mladšiu doktorku, od starej "obvoďáčky" odišla pred pár rokmi.
@slniecko154 no každy by ich chcel prekonať v detstve... bohužiaľ ja som ich nedostala a to som sa bežne hravala s detmi čo ich mali ale nič 🙂 takže to nejde niekedy ovplyvniť. @lenka_21 Mňe doktorka sama to očkovanie odporučila 🙂
@miriam1993 ahoj,a aj si sa dala zaočkovať?
@lenka_21 ako ste to vyriešili? mám 37r a dala som si urobiť testy.. nemám žiadne protilátky proti kiahnam. chceme druhé bábo, jedno už máme, ide akurát do školky od sept.. takže zvažuejm očkovanie.. resp ísť na návštevu k tým, čo kiahne majú.. len sa bojím, či to neprešvihnem, že budem mať ťažký priebeh. bojím sa to nechať len tak. je to veľké riziko..
@plnenapaprika aký zlý priebeh opííííííš.. mám 37, žiadne protilátky a nechcem sa dať očkovať, ale ísť si po chorobu priamo.
@alex1212 to je veľmi individuálne, aj poznám 3 ľudí, čo prekonali kiahne v dospelosti a všetci mali úplne mierne ťažkosti, ani teplotu nemali a pochybujem, že sa nakazíš od niekoho priamo, ked si kiahne doteraz nemala, ved hádam do školy si chodila, to by si ich už dávno chytila niekde
@janickacrazy dcéra ide od sept do školky, tak prídeme s hockým do kontaktu a chceme druhé, takže to je riadne riziko
@alex1212 ano, ja ťa chápem, ale ja som bola so synom 2krát sa dať nakaziť priamo od detí, x-krát mali v školke, školy, syn ich nikdy nechytil, dostal až v puberte od mladšieho brata, takže s tým nakazením to nie je také jednoduché, len to som chcela
@janickacrazy jaj aha. tak už chápem... a čo ak sa dám zaočkovať a aj tak sa mi nevytvoria protilátky aj tak? či?
@alex1212 no to už ja neviem, ale skús sa dať zaočkovať a potom zistiť protilátky, či máš, to bude asi istejšie ako dať sa nakaziť
@saska.t už som si zisťovala. nemám žiadne protilátky a momentálne podľa všetkého bude niekoľko mesiacov nedostupná vakcína proti kiahnam... nemajú ju nikde na slovensku.. a prirodzená nákaza chráni neskor aj dieťa. keby som sa dala očkovať, neviem, neviem, či by tie protilátky stačili pre detskú imunitu
@alex1212 a tebe mudr odporucal ockovanie? lebo mne gyn povedla ,ze je to na mne... a taktiez aj mudr epidemiologicka mi s urcitostou nepovedala, aby som sa dala zaockovat na 100% ..povedala mi, ze jej syn este nemal a tiez zvazovala,ze ho da zaockovať, ale zatial ho nedala.... ked takto rozmysla doktorka tak ja uz neviem ako mam :D

Ďakujem shee11, dnes som bola na gynekologii a riesili sme druhe babo a tiez ma upokojila gynekologicka aby som sa dala zaockovat a mala take pokojne tehu ako prve, aby som nebola zbytocne v strese, ci nedostanem kiahne niekde v buse alebo kde... takze musim zajst za mojim obvodakom a objednat vakcinu, vakcina prisla hned, alebo ste na dlho cakali?
shee11 a ako dlho ste sa snazili po ockovani o babo? prepac, intimna otazka, len ma zaujima, ci sa ti podarilo rychlo otehotniet 🙂 ak nechces nemusis odpovedat... 🙂