Očkovanie proti kiahňam v dospelosti - skúsenosti
Ahojte, chcem sa opytat (ak tu niekde uz je taka diskusia dajte mi prosim vediet). To co som tu nasla riesilo ockovanie, ale deti a to nepotrebujem 🙂
Je tu niekto co sa dal proti kiahnam ockovat v dospelosti a potom mal vyskyt kiahni vo svojom najblizsom okoli (vlastne deti)? Fungovalo to, nedostali ste kiahne?
Taktiez hladam pripady, ze ste nemali v detstve kiahne, potom ich mali vase deti a aj tak ste ich nedostali... Skor mam opacnu skusenost v okoli, ze v detstve kiahne nemali a potom to "schytali" od deti v dospelosti... 😒 Preto hladam niekoho kto to takto nemal a idem dufam, ze by to bol nas pripad ak sa nedame zaockovat 😀
Nas problem je v tom, ze zjavne chytame vsetko od nasich deti (chceme ich aj v chorobach podporit 😅 - virusova stomatitida, sarlach... Kiahne nemal v detstve ani moj mm a ani ja... Pred par dnami som mala stretko s kamoskou, ktora chytila kiahne od syna (skoncila v nemocke), manzelov bratranec tiez chytil kiahne od dcerky a mal zly priebeh...ono by nam ten priebeh mozno ani nevadil (i ked to nebude asi prijemne), lenze kto sa postara o deti keby to bolo naozaj zle ak by sme to chytili naraz... Pediatricka nasich deti nam odporucala zvazit ockovanie (nas dospelych) a tak hladam ci tu niekto nema skusenost s tymto ockovanim...
Prosim kedze viem, ze ockovanie je obcas HOT tema 😀 , nerada by som riesila tuto cast, skor hladam odpoved na moje otazky... 😉
Poznám také prípady,dokonca učiteľka v škôlke nemala kiahne ešte 😁
Ahojte mamičky chcem vás pekne poprosiť náhodou nemáte niekto BLOK od vakcíny proti KIAHNAM. SÚRNE potrebujem
da sa v laboratoriu nechat spravit test ci mate protilatky proti kiahnam - teda ci ste nemohli prekonat chorobu bez toho aby ste vedeli. Ja som si davala na infekcnom robit - protilatky som nemala, tak som sa dala ockovat. kamaratke protilatky vysli, hoci si tiez myslelaze kiahne nemala, tak sa ockovat dat nemusela
Baby a mozem napisat, ze mm nakoniec kiahne schytal od deti a lutoval, ze sa nedal ockovat. Kiahne sice zvladol, ale imunitu ma dost oslabenu. Dovtedy bol chory ako tak, ale od kiahni sa na neho lepi vsetko 😕 Mal uz nad 40 rokov ked ich dostal - urcite aj to rozhoduje, ale vyzera to, ze kiahne v dospelosti je narocne...
@ka3eena nemať protilátky proti kiahňam ešte neznamená, že pri styku s infikovanou osobou na kiahne ich aj dostanete.. podľa mojich nových zistných info.. povedal mi to priamo Svetozár Dluholucký, ktorý je odborník v tejto oblasti.. môžte mať tzv t lymfocytovú imunitu a tá Vás chráni pred kiahňami.. Naopak, človek, čo protilátky má môže kiahne aj tak dostať, ak má oslabenú imunitu, resp v dospelosti sa mu kiahňový vírus može objaviť ako pásový opar.. je to tiež aktivácie kiahňového vírusu pri ľuďoch, ktorí už kiahne mali.. To je čo??? (rečnícka otázka)
@ka3eena ved práve toto riešim aj ja, riešim to už dva roky, dva roky odkladam tehotenstvo kvoli tomu, že čo keď maly chytí v škôlke, alebo nám ich donesú krsniatka, tiež je kopec detí v rodine... a dva roky boli kiahne v školke aj mali oznam, že sú a malý nedostal...dokonca sme boli deň predtým s mamkou ako sa jej spravil pásový opar, to bolo strachu čo ak...ale našťastie nič... no v tomto strachu ma nebaví byť, preto hľadám čítam pre a proti... do tehotenstva musím ísť s čistou hlavou a nie so strachom...
@zuzike6 To sa neoplati citat neziaduce ucinky.ved na vsetkych liekoch suneziaduce ucinky pisane,na niektorych dokonca aj smrt.keby clovrk mal vsetko citat,tak ziadrn liek ani neuzije.ja som sa ockovat dala,lebo cert nikdy nespi a co keby nedaj Boze som v tehotenstve tie hnusoby dostala?potom by dom si to do smrti vycitala.a zila v strese a strachu kazdy den,ci mi maly nedonesie kiahNe odniekial.
Ja mám dávno po 40, kiahne som nemala nikdy, napriek tomu, že ma ako dieťa dávali do kontaktu z chorými deťmi. Očkovať som sa dala pred 10 rokmi, v podstate hneď ako som videla v TV v správach, že sa dá na SVK kúpiť v lekárni vakcína. Dcéra mala vtedy 3 roky a nastúpila do škôlky, syn bol 4 mesačné bábo a pri predstave, že mi malá donesie zo škôlky kiahne a dostanem ich ja aj malý sa mi ježili vlasy. Takže zaplatila som 4000 Sk za svoju vakcínu, 2000 Sk za dcéru a malý to mal ako kombinovanú vakcínu v 15 mesiacoch Priorix tetra - osypky, priusnice, ruzienka, ov. kiahne s doplatkom 400 Sk. Zatiaľ sa držíme, za tých, 10 rokov nikto kiahne nemal. Môj brat napr. tiež nemal, má 50 r. a po 40 sa dal očkovať. Synovec ich dostal až ako 17 ročný s veľmi zlým priebehom
@gabuska7 no neziaduce ucinky by som urcite citala ale na druhej strane treba vzdy zvazit coho sa clovek viac obava a co je mu prednejsie. Je pravda ze mnohe neziaduce ucinky co sa uvadzaju su zriedkave, aj ked rizika tam su, zatial co rozne choroby proti ktorym sa ockuje mavaju naozaj tazke nasledky. Ockovat/neockovat je vzdy zlozita otazka a ma svoje pre aj proti. Ja som si hovorila ze je prednejsie aby som nechytila kiahne ako tehotna. Neter napr. dostala kiahne neviem odkial, lebo nikde ziadne epidemie na okoli, az neskor ked ona uz z toho bola vonku. Cize clovek nevie dopredu ci je tam riziko. U deti je riziko vzdy, pokial este kiahne neprekonali.
Ak je nedostupna vakcina tak to je samozrejme iny problem, tam sa uz clovek musi zariadit inak. Drzim palce vsetkym, nech ste sa uz rozhodli akokolvek, aby ste sa chorobe aj neziaducim ucinkom vyhli a vsetko prebehlo dobre 🙂

@zuzike6 jaaj ked mas doma to je ine lebo ja som zistila ze som tehu tak ovckovanie padlo ale moj chlap chce tiez lebo nemal kiahne ani on ani ja ani mala ale malu nedame, no lenze darmo chce sa dat ockovat ked neni cim