icon

Očkovanie proti rakovine krčka maternice v 33. rokoch

eribel
8. mar 2018

Damy, ma toto ockovanie zmysel, aj ked mam 33 a odrodene (dufam☺) ?? Neviem najst ziadny adekvatny clanok, kde by bolo vyslovene napisane, ze je v tejto situacii uz zbytocne....docitala som sa akurat, ze skumali na zenach 15-26 rocnych.....a sptavne som pochopila, ze cena je 3xccca150€??

Strana
z2
zuzinjan
8. mar 2018

Z toho čo ja viem sa toto očkovanie týka žien, ktoré ešte nemali pohlavný styk.

ivka_siki
8. mar 2018

@eribel vraj ma.. mam jedno babo, 23r a som akurat po prvej vakcine.. dr mi nedal na vyber, nasiel mi zmenu na krcku a to co mam si vyzaduje ockovanie.. a očkoval sa aj manzel (30), kedze to neni len proti rakovine, ale proti viac vírusom HPV. Tak verime, ze to bude užitočné.

ivka_siki
8. mar 2018

A áno, je to 3xcca 150€

jarka91
8. mar 2018

@eribel očkovat neodporúčam,
@zuzinjan očkovat sa mozu aj dospele uz zeny- matky
No po rokoch skuseností tieto vakciny malokto odporuča , u očkovanych zien či dievcat vraj vznikla skor R krčka

viskupovaandrea
8. mar 2018

@jarka91 aj moja mama si dala to ockovanie a skoncila s rakovinou maternice a vybrali jej ju.... Takze toto ockovanie by som urcite neodporucala. Ale kazdy sme iny no....

janinah
8. mar 2018

ak si o tom poštuduješ niečo odborné,tak zistíš,že to nemá význam a že sa nevie,čo to s očkovanou osobou urobí po rokoch....som zdravotník,očovaná nie som ani dcéry som nedala očkovať
@ivka_siki dr. ti nedal na výber? všetko môžeš odmietnuť,je to tvoje telo,nie lekárovo....on len odporúčanie,nie prikazuje pod hrozbou smrti....

jarka91
8. mar 2018

@viskupovaandrea to je mi lúto..., je to tak tá slávna vakcína už nieje ako bolo propagované !

ivka_siki
Autor odpoveď zmazal
ivka_siki
Autor odpoveď zmazal
ivka_siki
8. mar 2018

@janinah vyjadrila som sa narychlo, ospravedlnujem sa, mala som na vyber ale zvolila som snad mensie zlo, vzhľadom na dg. ip.Vela zdravicka vsetkym. 🙏

kimi203
8. mar 2018

@eribel skus o nej pozriet vedecke clanky, vo vela krajinach pi nej mali dievcata trvale nasledky, skolabovala im imunita, ochrnuli a podobne....ak mas v tele uz ten virus pridavat dalsie, sj ked oslabene mne osobne pride kontraproduktivne a vzhldom na nedostatocne testovanie vakciny a zavazne neziaduce ucinky aj nebezpecne.

beton
9. mar 2018

@eribel absolútne zbytočné v Tvojom prípade, ale aj ostatných
Rakovina krčka maternice vzniká dlhodobým pôsobením vírusu HPV (Human Papilloma Virus) na bunky dlaždicového epitelu krčka maternice. Je to teda, zjednodušene povedané, sexuálne prenosné ochorenie. Nemôžu sa ním nakaziť ženy, ktoré nikdy nemali pohlavný styk, ani tie, ktoré žijú v manželstve, v ktorom obaja partneri nikdy nemali pohlavný styk s inou osobou.

Z tejto charakteristiky spôsobu vzniku rakoviny krčka maternice vyplýva, že tou najprimárnejšou prevenciou je pohlavná čistota oboch partnerov. Až „sekundárnou“ primárnou prevenciou, avšak oveľa nedokonalejšou, je očkovanie. Nedokonalou preto, lebo dve vakcíny, ktoré sú na slovenskom a českom trhu, imunizujú len proti niekoľkým z mnohých typov vírusu HPV. Vakcína Silgard imunizuje proti typom 6,11,16,18, vakcína Cervarix proti typom 16 a 18, ktoré sú najčastejším pôvodcom zmien vedúcich k rakovine krčka.

„Najčastejším“ znamená, že sú zodpovedné za cca 70% prípadov, za ostatné prípady sú zodpovedné typy HPV, proti ktorým vakcína nechráni. Sekundárnou prevenciou v boji proti rakovine krčka sú pravidelné gynekologické kontroly raz za rok, keď sa zoberie cytologický ster z krčka, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou včas odhalí zmeny vedúce k rakovine. Využíva sa tu fakt, že od infekcie HPV môže krčok prechádzať postupnými zmenami, označenými CIN1, CIN2, CIN3 (CIN – Cervical Intraepithelial Neoplasia), a vývoj k rakovine cez tieto zmeny, zvané i dysplázie, trvá 10-20 rokov. Je teda dosť času, aby boli zmeny sterom včas odhalené a riešené. S mnohými si poradí vlastná imunita organizmu, v prípade pokročilejších zmien (CIN2, CIN3) je metódou voľby konizácia krčka (niekedy spojená s tzv. plastikou , takže dodnes mnohé ženy vedia, že mali kedysi urobenú „plastiku krčka“), kedy sa vytína tá časť krčka, v ktorej sú zmeny lokalizované. Z uvedeného vyplýva, že aj očkovaná žena by mala chodiť na preventívne gynekologické prehliadky, ktoré včas odhalia počínajúce zmeny. Vakcíny nemajú liečebný účinok, to znamená, že ženám, ktoré už sú infikované, je prakticky zbytočné vakcínu podávať – z toho dôvodu je najlepšie podať vakcínu žene ešte pred prvým pohlavným stykom, kedy ešte istotne nie je vystavená pôsobeniu HPV.

Z vyššie uvedených riadkov vyplýva, že som skôr skeptik ohľadom praxe s vakcínami. Mám tri dcéry, a rozhodne zatiaľ neplánujem zaplatiť im toto očkovanie. Skôr sa ich snažíme s manželkou vychovávať tak, aby bola pravdepodobnosť ich vystavenia vplyvu HPV čo najmenšia.

S úctou MUDr. Ivan Wallenfels, gynekológ

eribel
autor
9. mar 2018

@beton Dakujem za rozsiahlu odpoved, rady a vysvetlenie! Viac-menej som rozhodnuta nedat sa ockovat, len cisto zo zaujimavosti, teraz uz existuje vakcina aj proti viacerym typom virusov, nie? Gardasil9 alebo tak nejako. Alebo na SVK nie je dostupna?

eribel
autor
9. mar 2018

@ivka_siki Ktoru vakcinu ste pouzili, ak sa smiem spytat?

eribel
autor
9. mar 2018

@kimi203 Ved toto, ze vsetky odnorne clanky su v anglictine a nemam ju na takej urovni.....

ivka_siki
9. mar 2018

@eribel gardasil 9

kimi203
9. mar 2018

@eribel skus aspon cez google prekadac, podstatu pochopis. V podstate je to o tom, ako mnohe zeny po celom svete zaluju vyrobcov. Ja by som si nieco take pochybne urcite vstreknut do tela nenechala.

suella
9. mar 2018

@beton a ma to potom vobec nejaky vyznam ockovat dievcata, ktore este nemali sex? V podstate to chapem tak, ze ich to aj tak neochrani pred rakovinou.

beton
9. mar 2018

Má "význam" očkovať len jedinca (farma business rozšíril toto očkovanie aj na chlapcov :o)) hahaha), ktorý ešte HPV v tele určite nemá, teda dievča pred prvým pohlavným stykom. Očkovanie ju ochráni len proti niektorým kmeňom a aj to len na xy %. Pomer rizika a ochrany je výrazne na strane rizika. Najspoľahlivejšou ochranou pred rakovinou krčka maternice je viacero tehotenstiev, pričom prvé by malo byť ideálne pred 25 alebo aspoň 30 rokom života a dlhodobé dojčenie. To sú faktory, ktoré výrazne znižujú pravdepodobnosť výskytu rakoviny. Čím menej žena počas života menštruuje, tým nižšie je riziko rakoviny krčka maternice (a prsníka). Kedysi boli ženy buď tehotné alebo dojčili a takto preklenuli celý svoj reprodukčný vek. Nakaziť sa HPV, ktorý spôsobí rakovinu krčka maternice môže dievča/žena striedaním partnerov ....to je rovnaké ako pri iných pohlavných chorobách. Ale pokiaľ viem, tak HPV pôvodu sú napr. aj obyčajné bradavice. Jednoducho je to vírus, ktorý má väčšina ľudí v sebe príznakovo alebo bezpríznakovo (teda, že o tom ani nevie). Skús čítať napr. Tuhársky, biochemik, on sa tomu dosť venuje. René Balák a ďalší. Keď Ťa zaujíma viac, ozvi sa pokojne cez IP.

beton
9. mar 2018
janinah
10. mar 2018

@ivka_siki v pohode,myslela som to tak,že niektorá pacientka sa vie tak zľaknúť,že potom pristúpi na všetko,čo Pán doktor povie..a to ozaj nemusí....veľa zdravia želám

janka2273
10. mar 2018

Každý seriózny lekár ti povie,že vakcina je zbytočná a zároveň prehnane drahá= neočkovať😉 sú na ju dosť negatívne ohlasy a vraj môže spôsobiť aj neplodnosť...mne ju ponúkal jeden po konizácii,no odmietla som a konzultovala som to s inými lekármi a všetci sa zhodli na tom ,že je to len biznis 😕HPv mi zmizlo po konizácii samé..

kbeata
13. mar 2018

@eribel so slov.titulkami,na yuotube najdes toho viac,treba sa tam popozerat co tam je

https://www.youtube.com/watch?v=cjhTTiYePKw
nikaella
13. mar 2018

Mna tiez nahovarala dr.... odmietla som s tym ze zijem vo vztahu a neplanujem to menit. Tak zacala monolog ze ale ved je chlap a ja nie vzdy musim vediet kde je. Veeeelmi profi pristup.

janka2273
14. mar 2018

@nikaella takéto reči od lekárky ?? fakt super prístup 😨👎

nikaella
14. mar 2018

@janka2273 vazne. Tiez som nechapala.... nastastie to nebola moja gyn ale zastupovala.

janka2273
14. mar 2018

@nikaella No chvalabohu,lebo od takej by som utekala,ved takto sa profesionál nemôže chovať..a celkovo bol to zlý a negatívny prístup k danej veci..a očkovanie ako som už spomínala nikomu nezaručí,že mu nejaký typ HPV nevyrobí karcinom ☹

nikaella
14. mar 2018

@janka2273 to je s kazdou vakcinou tak od chripky az po tuto...

lenka2931985
15. mar 2018

Som po operacii krcka a mala som CIN 3. Mojou chybou som trosku zanedbala povinne prehliadky s tym ze citim sa fajn... Ale fajn to nebolo a za päť dvanásť operácia... Našťastie uspešne odoperované a je to v poriadku.. Lekár mi rovnako navrhoval ockovanie vraj ich je viac druhou takze ked som mala co som mala neznamena to ze nebudem mat iny typ... Ale ockovat som sa nedala.. Myslim ze ak clovek v tele raz uz nieco ma tak ockovanie to nejak moc neovplyvny.. Su veci ktore v sebe kazdy ma a cakaju len na svoju chvilu kedy vidu von a keby sme mali na vsetko vakciny a mali zane platit taketo sumy by sme sa asi nedoplatili a aj tak by to skoncilo vzdy tak ako ma...

Strana
z2