Život s chronickou nádchou: Ako ju zvládnuť?
Ahojte, je tu niekto taký,kto od malička bojuje s nádchou? Tak aby som to opísala - od malička mám stále nadchu, nie taku aby som bola prechladena ale proste stále mi tečie z nosa, kvôli tomu ani nedycham nosom, iba ústami (čo je dosť zaťažujúce, nevydržim ani taku dlhšiu prechádzku, a o stupani do kopca ani nehovorim) . Riešili sme to s alergologičkou, som na dosť veci alergicka ako napr. Seno,trava,kvety,roztoče,mačky,psy....a vraj to je kvoli tomu. Podstupila som mnohe liečenia no stale sa to nezmenilo. Brala som aj lieky, 6 ráno 6 večer, no tiež sa to nezlepšovalo . Tak sme to stopli, keďže som brala lieky ktore nepomahali, vsade mi vraveli len to iste. Je tu niekto taký, kto toto tiež prežíva alebo prežíval? Ako si s tym dať rady.. Mám male dieťa a dosť ma to obmedzuje, nevládzem za ním utekať lebo som hneď zadychčana a ak nie to tak stale "utekám" po vreckovky kvôli nádchce.
Išla by som k inému lekárovi na konzultáciu.
Mne pomohla septoplastika .Doktor Orl v Topolčanoch mi urobil test. Vydýchla som na zrkadlo .Vždy jednu dierku som upchala a druhou vydýchla. Jednu strana sa trochu zarosila a druhá vôbec . Tiež som dýchala ústami. Mesiac po operácii som konečne dýchala nosom to bolo neskutočné. Prestala som mať chronickú nádchu . Najlepšia vec akú som urobila dať si to operovať .
Nepamätám si deň, kedy by som sa nesmrkala alebo si neutrela aspoň párkrát nos. Tiež som myslela, že je to chronická nádcha, ale logopedička (chodila som s dcérou) mi povedala, že mám oslabený stred jazyka a kvôli tomu nesprávne dýcham aj prehĺtam. To permanentné samozvlhčovanie nosa je vlastne len následkom.
Anoja od malicka,ale tiez to nemam nadchu,a nie celkom ustavicne ,ale kazdy den citim vlhky nos.niekolko x si misim utriet nos, lebo vlhky,akde je vlhkost by mi aj klaplo, tak,ja som to uzavrela ,ze ked som bola mala rodicia na zaklade toho,asi to bolo od mudr doporucene, ze sa mi kazdu chvilu zapalovalo lave ucho , zrejne nosne mandle mi pomozu vybrat, takze by sa to ucho nemalo zapalovat,napriek tomu,ze ked som mala rok, takmi to ucho operovali,a poskodili nervy tak, ze skoro nanho nic nepocujem,, Ale vdedy medecina nebola na takej urovni ako teraz.Ked som mala naozaj silnu nadchu ,tak jedine co mi pomohlo dychat teda inhalovat teply caj v litrovom hrncii ,.a preslo,a doporucujem si vypestovat postupne na cele telo, Ja napr,idem na polminuty len v nohavickach a vv tielku na dvor, a postupne polminuty pridavam.Na seba si dam deku
Ja som uplne od malicka stale kychala, soplila, pokasliavala. Uz som sa ani nad tym nepozastavovala, ze mam nonstop upchaty nos a dycham ustami. A pred niekolkymi rokmi pocas velkej preventivky mi zistili alergiu na banany (jedla som tak tri denne) a histaminovu intoleranciu. A cuduj sa svete, vynechanim bananov a niektorych dalsich potravin zrazu dycham cez nos 🙂, pokasliavam sem tam a ked kycham, viem, ze som nieco nedobre zjedla (alebo som v prostredi, kde je plesen). Takze odporucam okrem testov na klasicke alergie aj rozsirene na potraviny
Daj si predpísať imuno alergologovi Nasonex sprej do nosa.
Skús na pár týždňov vylúčiť cukor, sladké a múčne jedlá + mliečne výrobky (zakysané môžeš kefír, acidko bez cukru ...) nasaď probiotiká, rybí olej a pi bylinkové čaje šalviu, púpavu, mätu, tymián, škorica - zázvor - kurkuma ... a preplachuj nos slanou vodou.
Tak ako mne zistili len alergiu na paradajky,ktoré samozrejme nejem, a vlastne ani som nikdy nejedla lebo mi od malička nechutili.. v 9 mesiaci som vraj mala zapal priedušiek a odvtedy to začalo...zabudla som dodať že mam polyp v nose ale vraveli že aj ak by som šla na operáciu ( mala som vtedy 7 rokov) tak, že by sa mi to vrácialo dovtedy kým by som neodstranila tie alergie..nechapala som ako ich mam odstranit keďže lieky ktore mi davala alergologička mi nepomáhali...vždy keď som užila tých 6 tak som mala akoby epilepticke záchvaty, potom mi vraveli že mám astmu, potom som šla na tie liečenia, inhalovali ma, mala som kúpeľnu liečbu, no nič sa nezmenilo..teraz mam 23 rokov a stale to je rovnake..mozem povedat ze horsie pretoze mam pocit ako keby ma svrbel noh hlboko vnútri no nemožem si ani vyfukať nos lebo to nejde,ako keby som tam mala veľku hrču soplov ktora nejde von
oprava a doplnok Inhalujem teply kamilkov odvar, alebo caj,ale nie celkom vrely,len teply,inhalujem 10 min,ale len vecer, ked uz idem spat

Orl dr.co na to?