icon

Odumieranie a umŕtvovanie zubov

lukrec
8. feb 2017

Ahoj. Neviete poradit? Moj zubar je bezradny a to je spickovy a uznavany. Nestretli ste sa s tym niektora? Na zube sa mi urobi maly kazik, bodocka, ktora by sa ani nemusela riesit, vzdy len na 6 a 7kach, doktor to opravi , da plombu, bielu no na jednom mam ciernu, do dvoch mesiacov sa mi urobi pri zube vacok. Zub odumrie. Vzdy je na vyber vytrhnut, alebo umrtvit a funguje dalej zub. Zubar nechape preco, opakuje sa to. Vsetky sestky su uz umrtvene a zacinaju sedmicky. Nestretli ste sa s tym niektora!!! Neviete preco? Ako to zastavit? Ved umrtvene zuby nevydrzia vecne, nech nezostanem bezzuba v 50tke.😢

Strana
z2
maickamf
8. feb 2017

Akože umrtvit? To myslis vybrat nerv?

lukrec
autor
8. feb 2017

Ano, presne tak.

liluu
8. feb 2017

@lukrec asi maš slabé nervy ;)

lukrec
autor
8. feb 2017

🙂😅

maickamf
8. feb 2017

Tak to znamena zapal pulpy, malo dentinu a hlboky kaz. Pri hornych zuboch to moze byt pri neliecenej nadche, nakolko korene su spojene s dutinami. Hnisava fistula znamena zapal, preto sa spravi mala incizia a da sa dren, aby hnis vytiekol alebo sa otvori zub a vyberie nerv.Pomohli by ATB a skontrolovat aRTG po ATB a mozno by sa nemusel vybrat nerv.
Koho mas zubara?

lukrec
autor
8. feb 2017

@maickamf ale ja som nebola chora, hadam naposledy minuly rok, a sedmicka mi teraz odumiera.Zubar niekolkokrat skontroloval aj rontgenom, ze kaz vacsi nie je , len bodocka.

maickamf
8. feb 2017

Na dentalnu hygienu chodis? A ako sa vola ten zubar?

lukrec
autor
8. feb 2017

@maickamf a este predtym nez umrtvi tak sa ho snazi vzdy vyliecit liecivymi vlozkami.

lukrec
autor
8. feb 2017

@maickamf ano dentalnu som mala pred 3 mesiacmi. Nechcem pisat jeho meno, nechcem vobec o nom pisat, len sa poradit, ci nahodou sa s tym dakto nestretol a nezistilo sa preco sa to deje. Lebo moj zubar uz ma hlavu v smutku. Ono sa to deje, ale v priebehu asi 6 rokov, nie naraz vsetky.

maickamf
8. feb 2017

tu nejde o ohovaranie lekára ani nic podobne, len ma to zaujalo...
nie si jediný človek, ktorému sa to deje, je to problém xy ludí, má to na svedomí aj zmena počasia, teplotné rozdiely, najmä jar a jeseň
skús ísť k obvodému lek., na vyš.vylúčiť fokusy (zápalové procesy v organizme), fyzicky môžeš byť ok, ale možno by ozaj pomohli ATB

lukrec
autor
8. feb 2017

@maickamf mala som vyssie aslo ak ,myslite to, ale uz je poliecene. Kontrola bola v novembri a uz je v norme a sedmicka odchadza.
Aslo = je zo zapalov, aby som nereagovala blbo, ja nie som lekar, len ako co chapem.

maickamf
8. feb 2017

tak už len skúsiť konzultáciu u iného zubára

lukrec
autor
8. feb 2017

@maickamf a co moze ten este urobit, ak sa smiem spytat, mam vzdy urobenych niekolko rontgenov, liecive vlozky, uz bolo aj tak ze to narezal , vytieklo a o polroka zase a musel umrtvovat. Dava liecive vlozky. Zub po plombe skontroluje rontgenom 2krat ci nahodou si nieco nevsimol. A bum po 2 mesiacoch koniec zubu.
Moze iny zubar urobit nieco in?
Nemozem ja tomu zabranit, nemozem nieco robit zle?

lukrec
autor
8. feb 2017

Stalo sa, ze na inych zuboch velky kaz, upozornil ma ze moze sa stat, ze to zub nezvladne, a nic zub funguje. No na 6 a 7 male bodkt a zub kolabuje. Co je ine na 6a 7 oproti inym zubom. Budem bezzuba😢

maickamf
8. feb 2017

čo je pod pojmom ,liečivá vložka,? čo tam dáva? Predpísal za ten čas s týmto problémom aj ATB? Aké?

maickamf
8. feb 2017

a zas neznamená, že mŕtvy zub nevydrží. je to síce indikácia na korunku, ale veľa ľudí s takými vydrží večnosť

lukrec
autor
8. feb 2017

Nie nepredpisal nikdy. A neviem co je lieciva vlozka, on to tak vola a dava to tak na mesiac, nesmie sa na to moc zut. Potom to vyvrta zrontgenuje ci tam je zapal a ak uz nie tak zub opravi, ale co to je neviem.

maickamf
8. feb 2017

to je ťažko tak to posudzovať bez RTG a videnia, dop.tú konzultáciu u iného...

lukrec
autor
8. feb 2017

@maickamf Dakujem

maickamf
8. feb 2017

@lukrec nie je zač. problémy so zubami sú najhoršie...

erivara
8. feb 2017

Nie si casto v prievane? Aj vtedy casto odchadzaju zuby. Mozno sa kazia zvnutra, mas k tomu asi predispoziciu. Myslim, ze Tvoj lekar robi pre Teba maximum, aj iny by takto postupoval. Pozri, lepsi mrtvy zub ako ziadny. Poznam ludi, co uz v 20tke maju protezu a tu su a nikto o tom nevie. Tak hlavu hore. Skus brat Calcium a posilnit zuby zvnutra.

veronicka1901
8. feb 2017

tiez ma napadlo, ci nemas nedostatok vapnika, najviac sa to vzdy podpise na stolickach. Ale ja by som tiez skusila zbehnut aj k inemu zubarovi.

vandy1
8. feb 2017

Ja sa chcem tiez opytat, ak vie niekto poradit. Moja dcera, 5 rokov, mliecny zub, pri zapaseni s ocinom 🙂 si ho narazila, ten za ocnym hore a odumrel jej. Vobec sme o tom nevedeli, lebo nemala na nom kaz. Len ju zacal boliet po par dnoch ci tyzdni, len tak pobolieval kym jedneho dna do rana opuchla. Zubarka jej spravila do neho dierku, ked zistila ze je odumrety, vypustila hnis. Preliecila atb. Ale stale sa jej tam robi vacok, opakovane jej ho odtial vytlacame. Nie je lepsie zub vytrhnut, ked uz to ma takto od novembra? alebo cim cistit, ako to liecit? Da sa toho vobec nejako zbavit? vopred dakujem za rady.

margarita
8. feb 2017

@vandy1
prave dnes som bola s deckami na zubnej preventivke a mame nieco podobne, nasa 8 rocna ma zlomeny mliecny zub, tiez je uz mrtvy, stvorka dolu. pytala som sa zubarky, ci jej netreba ten mrtvy koren vybrat...povedala, ze ked je to tamten, tak radsej nie, lebo kym by sa vytlacil trvaly, mohlo by to prave v tom zakriveni chrupu narobit problemy, poposuvaju sa, ustupi dasno atd, a zbytocne nam potom budu m,usiet riesit este strojcek.
ze kym to neboli, je lepsie to tam mat ako nie.

neviem, ci som Ti tymto pomohla 🙂

babatkoo
8. feb 2017

@lukrec presne ako ja... od kedy som pred 20 mesiacmi porodila prisla som o nervy v 7 zuboch!!! Kamaratka detto od porodu sa takto trapime spolu. Zubar mi povedal ze su ludia ako ja ktory na toto tpia a iny zasa ani nevedia ze maju v zuboch nervy 😂. Vyslovene je to smola. Rodicia aj brat maju zuby paradne to len ja som takato pokazena a to mam 34 rokov. 6 zubov vytrhnutych, 4 zubne nahrady (korunky)... na prvy pohlad mam zuby krasne, biele a rovne. Ale realita je taka ze 3/4 je z nich mrtva. ja sa normalne tesim na zubnu protezu 🙂 budem mat konecne pokoj

vandy1
8. feb 2017

@margarita aj nam takto zdovodnila, preco nechce trhat, ale ked jej to ma este 2-3 roky hnisat, tak sa mi to tiez nezda moc dobre riesenie.

maickamf
9. feb 2017

@vandy1 jednoznacne vytrhnut. Detom sa nerv.kanaliky nevyplnaju, stale sa jej bude tvorit fistula a moze byt esta vacsi problem, ked sa jej vytvori polyp- zarastie dasnom. Uz ma dost rokov, pomaly sa zacnu zubky menit...

bosoriak
9. feb 2017

@vandy1 Mojej dcere museli vytrhnut dva zuby (sestky) a dali jej tam take specialne drziaky miesta, vyzera to ako strojcek. Ma to natrvalo dovtedy, kym sa nevytlacia trvale a potom tie drziaky vyberu.
Myslim si, ze hnisajuci zub nie je dobre nechavat v ustach, je to zdroj potencialnej velkej infekcie. Dala by som jej to vytrhnut. Dnes ma aj tak tolko deti strojcek, ze si nemyslim, ze by to bola az taka katastrofa. Rozhodne lepsie, ako nechavat lozisko infekcie v ustach.
Vela zdaru.

vandy1
9. feb 2017

@bosoriak dakujem krasne, o tych drziakoch som este nepocula. Opytam sa na to zubarky. Tak uz len dceru pripravit na to, ze sa bude trhat zub! A to sa aj nerv taha pri mliecnom zube? Nevies nahodou? Chuda, ma uz tolko plômb, uz si toho prezila u zubarky. Strasne sa jej kazia mliecne zuby a to jej umyvame dokladne od prveho zubka. Chlacholim sa tym, ze aj ja som mala ako dieta totalne cierne pokazene zuby, nasi to dako neriesili, slo sa k zubarovi az ked ma strasne bolel, nepamatam si ani na nejake pravidelne umyvanie zubov a teraz v 35 r. mam uplne zdrave a len 2 male plombicky. Esteraz vdaka.

vandy1
9. feb 2017

@maickamf dakujem, ano ved teraz mala 5 rokov v januari a uz ma 3 tie zadne stolicky von a stvrta sa jej tlaci. Co to znamena, ze sa nerv. kanaliky nevyplnaju? Ze sa netaha nerv? Len sa vytrhne zub a hotovo? Vdaka.

Strana
z2