Ohlúpnutie po liekoch
Tie,ktore ste uzivali lieky proti bolesti chrbtice predpisane lekarom. Nemate pocit,ze ste vygumovane,ohlupnute? Vela veci si neviem spojit,logika,mysel mi odchadza. Brala som viacero druhov aj z tych tazsich liekov a vsimla som si uz davnejsie,ze som uplne hlupa,wpomalena,nedochadzaju mi suvislosti. Mohli mi poskodit nervy alebo co? Vratim sa este niekedy do normalu? Uz cca rok som nebrala nic,ale stav sa nezlepsuje.
@lorin29 tramadol a podobne,nepamatam si vsetky nazvy
Samozrejme , môže to mat spojitosť . Hlavne ťažké lieky majú síce veľké plusy ale aj veľké mínusy 😥 rok je už dlha doba , skus si dať spraviť kompletný rozbor krvi , porad sa s doktorkou
A robíš pre tú chrbticu aj niečo iné okrem brania liekov?
@yoxinka samozrejme,hlavne cvicim a chodim k fyzioterapeutovi.
Nie, to bude niečím iným psychika, prepracovanost, po Covide
A aké máš problémy s chrbticou? Čo konkrétne?
4. Možné vedľajšie účinky
Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.
Ak nastane niektorý z nasledujúcich prípadov, ihneď kontaktujte svojho lekára alebo choďte rovno na pohotovostné oddelenie najbližšej nemocnice:
Zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb)
· alergické reakcie, napr. ťažkosti s dýchaním, sipot alebo opuch kože
· opuch tváre, jazyka a/alebo hrdla a/alebo ťažkosti s prehĺtaním alebo žihľavka spolu s ťažkosťami s dýchaním
· šok/náhle zlyhanie obehu
· záchvaty (kŕče)
Ďalšie vedľajšie účinky:
Veľmi časté (môžu postihovať viac ako 1 z 10 osôb)
· závraty
· pocit nevoľnosti
Časté (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb)
· bolesti hlavy, ospalosť
· vracanie, zápcha, sucho v ústach
· únava
· potenie
Menej časté (môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb)
· účinky na srdce a krvný obeh (búšenie srdca, rýchly tep srdca, pocit mdlôb alebo kolaps). Tieto vedľajšie účinky sa vyskytujú najmä u pacientov vo vzpriamenej polohe alebo s fyzickou záťažou.
· napínanie na vracanie, žalúdočné ťažkosti (napr. pocit tlaku v žalúdku, nadúvanie), hnačka
· kožné reakcie (napr. svrbenie, vyrážka)
Zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb)
· pomalý tep srdca, zvýšenie krvného tlaku
· pomalé dýchanie a dýchavičnosť (dyspnoe)
· zmeny chuti do jedla, nezvyčajné pocity/vnemy (napr. svrbenie, pichanie, tŕpnutie), tras
· zášklby svalov, slabosť svalov, nekoordinované pohyby
· mdloby (synkopa)
· poruchy reči
· rozmazané videnie, zúžené zrenice, rozšírené zrenice
· ťažkosti s močením alebo bolesť pri močení, vylučovanie menej moču ako zvyčajne
· halucinácie (vidieť, cítiť alebo počuť veci, ktoré nie sú skutočné), zmätenosť, poruchy spánku, úzkosť, zmeny nálady a poruchy pozornosti (delírium) a nočné mory
Po liečbe Tramadolom Mylan sa môžu objaviť psychické ťažkosti. Ich intenzita a charakter sa môžu líšiť (podľa povahy pacienta a dĺžky liečby). Môžu sa prejaviť ako zmeny nálad (väčšinou ako povznesená nálada, príležitostne podráždenosť), zmeny aktivity (spomalenie, ale niekedy zvýšenie aktivity) a pokles vedomia a schopnosti robiť rozhodnutia, čo môže viesť k chybám v úsudku. Môže sa rozvinúť závislosť.
Veľmi zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb)
· pocit závratu alebo točenia (problémy s rovnováhou (vertigo))
· viditeľné sčervenanie tváre a často aj ďalších oblastí tela
· zvýšenie hladiny pečeňových enzýmov
Neznáme (častosť sa nedá odhadnúť z dostupných údajov)
· nízke hladiny cukru v krvi (hypoglykémia);
· zhoršenie astmy, avšak nebolo zistené, či to bolo spôsobené následkom liečby tramadolom;
· štikútka;
· sérotonínový syndróm, ktorý sa môže prejaviť zmenou duševného stavu (napr. nepokoj, halucinácie, kóma) a inými účinkami, ako je horúčka, zrýchlený srdcový tep, nestabilný krvný tlak, mimovoľné zášklby, svalová stuhnutosť, strata koordinácie a/alebo žalúdočno-črevné príznaky (napr. nevoľnosť, vracanie, hnačka)
ako sa píše hore - nežiadúce účinky z príbalového letáku, tramadol je opiát, čiže je to návyková droga, môžeš z toho aj zblbnúť
Ako je možné, že ti to lekár predpisuje tak dlhú dobu? Neužívaj to. Objednaj sa lekárke na krv... a máš nárok po 2 rokoch na preventívnu prehliadku
Pýtam sa pre to, lebo ja mám chrbticu na maderu úplne, k fyzioterapeutovi chodím rok a pol, niekedy aj viackrát týždenne, aj také bolo a za ten rok a pol som brala asi 2x nejaký Flector vo fakt kritickej situácii. Inými slovami, odkedy chodím l fyziovi, môj stav je o 100% lepší, s každou bolesťou mi fyzioterapeut pomohol rôznymi spôsobmi, aby som do seba nemusela šupovať lieky, lebo je to pri takýchto stavoch fakt nadlho a dávať do seba rok ópiaty, to ja tomu celkom nerozumiem. Buď je stav tak zlý, že treba operovať, alebo niekto v tom reťazci robí niečo zle (fyzioterapeut, neurológ). Tak silné lieky nemôžeš brať tak dlho. Preto sa pýtam, čo s tým chrbtom máš, lebo to nechápem.

Aké lieky to su.. Nazvy