icon

Oidipovský komplex

mayka007
23. apr 2014

Ahojte baby, chcem sa poradit, mali ste aj vy niektora takuto skusenost? Mame par mesiacov pred svadbou a cely vztah je maximalne rozvrateny a pokazeny. Jeho mama nam ho kazi den co den a moj partner s tym nedokaze nic urobit, pretoze jej zevraj nechce ublizit. Co mam robit? Ma takyto vztah vobec zmysel? Ked ma chlap na prvo mieste mamu a nie nastavajucu zenu?
Psychologovia tomu hovoria Oidipovsky komplex, ale co s tym?
Poradte prosim🙂

gabkostanka
23. apr 2014

tak vybral si svoju rodinu - vratil sa k mame a otcovi, ja s detmi pokial chceme byt s nim sa mame pristahovat k nim

bosoriak
23. apr 2014

@mayka007 Len ti chcem napisat jednu radu, na ktoru som musela prist padanim na hubu a sklamaniami a smutkom a vopred prehratymi bojmi: LUDIA SA NEMENIA. V zasadnych veciach ostavaju taki, aki su. To hlboke vnutro, zakladne vlastnosti, postoj k zivotu a k ostatnym - to su veci, ktore su hlboko dane a takmer nikto to v sebe nedokaze zmenit.

Samozrejme, ze by som sa na tvojom mieste za takehoto muza nevydavala, este nemate deti ani spolocne majetky a uz taketo zasadne problemy? Bud rada, ze sa to udialo este pred svadbou a ze mas sancu bezbolestne odist. Nic ine fungovat nebude. Zazila som si a nevyhras, ver mi. Staci si precitat diskusie tu a pochopis, ze ta bud caka zivot plny konfliktov alebo ustupovania. Sama si zvaz, ci ti to za to stoji. Mne to veru za to nestalo a aj ked to nebolo lahke, rozisla som sa so svojim priatelom (boli sme spolu 8 rokov, chvalabohu bez deti) . Teraz mam uzasneho DOSPELEHO manzela, vyrovnany vztah, plny lasky, ucty a humoru, co su pre mna tie zakladne hodnoty.

Drzim palce.

eeffka
23. apr 2014

@mayka007 co s tym? nic... 40rokov vydrzis a potom umrie a este dalsich 30r budes pocuvat ako jeho mamicka toto a ono onakvejsie robila

mayka007
autor
23. apr 2014

@eeffka Tak ja zase toto nepocuvam, este nikdy nepovedal, ze ona nieco robi tak a tak,,,toto by som kecala, stale mna pochvali, ze uz teraz varim lepsie, peciem lepsie atd...v tomto by som mu krivdila

barcelona94901
23. apr 2014

@samantha223 jééj podobne ako u nás ,aj tie roky 😀

mayka007
autor
23. apr 2014

@barcelona94901 Ako si to cele vydrzala a nevzdala sa? 🙂

eeffka
23. apr 2014

@mayka007 myslis ze ak ti hovori ze varis a pecies lepsie , ta neporovnava??? lepsie ako kto?

zivot s mamankom sa da prezit jedine ked si otrla povaha, moja svokra sa do nas tiez chcela starat ale ma smolu ani nie ze by sme nejak bojovali ale my sme taky ako moja mam hovori, ze hulvati 🙂
nieco na takyto styl: a kdeze budete na velku noc, ako stale v madarsku na kupku, a to nebudete ani svietit? my si tak baterkou maximalne posvietime ... ja s muzom sa bavim ona kuka ako puk, moja mama sa tvari ze tam nie je :D
no a takto si spolunazivame, ale uz to vzdala, alebo naposledy ze ona zabezpeci ze moja dcera bude chodit v skole na nabozenstvo 😀 som sa akurát dobre zasmiala jej do ksichtu ze tak to iste ze nie a pila som dalej kavicku u nej na navsteve... niekto by mal z toho bruchabol este 2dni aj to mam fp... ale to bude uz aj vekom

bonnie1
23. apr 2014

@mayka007 tak skus zautocit na staru. ziadny jemnocit na rovinu a pred vsetkymi sa jej spytaj co ma proti tebe. a nezabudni vyznat lasku jej synovi 🙂

mayka007
autor
23. apr 2014

@eeffka Tak ja nemam pocit, ze ma s nou porovnava, v tom problem nie je urcite...Problem je v tom, ze ona sa sprava ako ohrdnuta milenka voci nemu :D a on sa jej proste boji.....viem, ze tam bol problem odmalicka v tom, ze sa jeho rodicia rozviedli a otec ako keby ani neexistoval-bola len mama- ale proste uz ma 30 rokov a uz sa mohol vzopriet!

mayka007
autor
23. apr 2014

@bonnie1 Myslis, ze to pomoze??? 🙂

gabkostanka
23. apr 2014

@mayka007 pri tomto komplexe nejde o strach, neboji sa jej, ale je na nu nezdravo naviazany, hlada si bud milenku, alebo partnerku, ktora je uplne ako ona...nepodcenuj to

mayka007
autor
23. apr 2014

@gabkostanka A co mam robit, mam sa nanho vykaslat?

bonnie1
23. apr 2014

@mayka007 jasne..jej sa dobre huci do syna ked vidi ze si ticho. ked sa jej spytas na rovinu pred vsetkymi ze co ma za problem, ze by si ho ty chcela odstranit aby ste vsetci boli stastni tak ked povie ze nic tak potom myslis ze bude dalej hucat? a ked ten tvoj je normalny sebavedomy chlap tak kebyze opat zacala tak jej povie ze mala moznost ti to povedat do oci a nie poza chrbat 🙂 inak ja nemam problem so svokrou je super. mnoho veci sa mi nepacilo ale ja som to povedala rovno od zaciatku. a tak mame medzi sebou fajn vztah. samozrejme mam k nej uctu ved porodila a vychovala mi manzela ale na druhes trane odtial potial..🙂

lilysk
23. apr 2014

@mayka007 mam presne to iste doma -uz sme x krat skoro rozviedli ...mamicka vsetko riesi -hlavne co netreba ☹
Minule ma uz tak napalila som jej povedala ked sa mi nieco na muza stazovala ,ze ,,jej nepovedal o niecom a ,ze nezijeme podla jej predstav ,, ...,ze ona mu predala vsetky geny zo seba -zo mna nema on nic tak nech sa necuduje potom aky je a ako zijeme 🙂)))
Sa urazila na 2 tyzdne -joooj to bolo suuuper 🙂)))

mayka007
autor
23. apr 2014

@bonnie1 Tak to ti zavidim v dobrom samozrejme 🙂 Ja s nou uz nikdy nebudem mat dobry vztah, pretoze mi pride psychicky chora z toho, ze sa ona zle vydala, rozviedla atd....A nehovorim, ze moj chlap nie je normalny, ale tak nejaky blok v sebe ma, to je jasne...Kedze sa nezdravo boji svojej mamy, z ktorej nema ziadnu pomoc- ani financnu ani psychicku...len vycitky, krik a psychicke vydieranie...

mayka007
autor
23. apr 2014

@lilysk Jezis,to si jej teda pekne dala :Dpobavila si ma :D
No ja som s nou este neprisla do konfliktu, mne sa boji nieco povedat,lebo vie, ze by zrafala riadne :D ja jej nemam problem povedat hocico...
Preto vsetko riesi cez mojho frajera, lebo vie co nanho plati...

gabkostanka
23. apr 2014

@mayka007 poslala som ti IP, pisala som ti, ze to treba riesit cez psychologa, ty vies co k nemu citis

misinka26
23. apr 2014

@mayka007 Nevzoprie sa !!! Až kým nedozrie a neuvedomí si, že už má rodinu !!!! Moja svokra rozvrátila svoje manželstvo tým, že svokra podvádzala, rozbila rodinu, zničila môjmu mužovi dectvo, nedovolila mu stretávať sa s otcom, kydala na neho, nadávala atď. aaa ... a aj tak si ju môj muž vždy zastal, lebo ona je chúďatko sama, opustená, nikoho nemá len jeho ... moja svokra sa správala úplne ako ,,ohrdnutá milenka,, až kým som môjmu mužíčkovi neotvorila oči ... kým sme spolu neboli videl otca tak raz za rok, teraz skoro každý deň, býva totiž o ulicu ďalej, predtým to bolo len mamička sem a mamička tam, teraz to už tak nie je ... proste sám s mojou malou pomocou si uvedomil, že s ním mamička manipuluje a citovo ho vidiera ... ale poviem ti bol to ťažký bol plný sĺz a nervov ... ja vedieť pred svadbou aká je moja svokra tak sa odsťahujem na iný kontinent 🙂 🙂

mayka007
autor
23. apr 2014

@misinka26 Cize mam dat tomu celemu este sancu a bojovat zo vsetkych sil? Uz sa to pohlo aspon tym, ze sa pristahoval ku nam- aj napriek tomu, ze ona to nechcela. Mam to brat uz ako prejav, ze sa to meni k lepsiemu?

lilysk
23. apr 2014

@mayka007 No ja som jej to povedala po 7 rokoch manzelstva ked si uz vlastne uvedomujem ,ze nemam co stratit 😉))

mayka007
autor
23. apr 2014

@lilysk Tak ja bby som jej povedala ja teraz, co si myslim, ved ja od nej nikdy nic nedostanem tak ci tak :D

barcelona94901
23. apr 2014

@mayka007 u nás prvé roky bol des v tom,že volala aj 20 krát za den,ja som to tu niekde už spomenula,jej kámoška ju troška v tom ubrzdila,že jej po lopate povedala,či chce aby bol jej syn na nervy..či ho chce stratiť,že to normálne neni..tak sa asi zamyslela a volala menej,,predtým volala kvoli počasiu,policajtom na ceste,kadečomu..niečo jej z toho ešte ostalo,to sa nedá len tak zmeniť..teraz mi pre istotu napíše,nech sa teplo oblečieme..no a je zvedavá,to sa nezmení..samé blá..blá..my to ignorujeme,naučili sme sa to..netrápiť sa každou debilinou ,dá sa to..su veci,nad ktorými nám aj dnes ostane rozum stáť,ale robíme si všetko po svojom ,už roky a vie,že to nezmení ,to je jedno či svokra,svokor,sestra,tetka,suseda..mama,babka...
jáj ked sme boli na dovči,..akurát" pri tom.."klopala na dvere,že ...zober si svetrík,vonku je chladno...a ešte nám nakukala cez okenice..ja schovaná s holou prdelou pri posteli,moj za závesom 😀 bože my máme tolko zážitkov s nou ... 😀 jeden čas ked sme mali prvé dieťa ..tak sme bývali v byte,v baráku oproti ním..cca 20metrov,ona bez hanby nás sledovala vojenským dalekohladom ,este jej to prišlo zábavne,potom sa čudovala prečo máme aj rolety a závesy 😀 boli sme chorí..mamina čo býva 20km od nás nám vtedy poslala polievku,jedlo ,lieky,,moja svokruš nás odignorovala vtedy a to su take situcie
tolko situácii čo život prinesie a hlavne pri deťoch ,plus tie výchovné ,iné názory ,jedno s druhým..
moj si prizná ,že nem normálna..ale tak čo s nou? ja ju mám rada ,hoci vnutorne viem,že nás nemusí 😀 my si nenecháme skákať po hlave,ani nám teda nepomáhaju ,my vsetko sami,ale teda ak niečo treba sme asi jediný kto letí..kto je po ruke a nezloží telefon..chodíme na povinné návstevy ,berieme na dovču,či výlet a ja to beriem tak nech je aká je, či svokra,či svokor ,,tie ich názory a rady a čo ja viem čo vsetko možné aj nemožné sme zažili ,,bez nich ,by predsa nebol ten moj ,vieš..ono ked sa chce,dá sa vsetko..po rokoch je to tak,že kolkokrat este ja som mojho musela nakopať aby sme išli navštíviť svokričku so svokrom.. 😀 prvé roky ťa trápi každé slovko,ktoré možno ani tak nebolo myslené,ale to si berieš,pripušťaš si to ,ako niečo proti tebe ..moj neni jedináčik,takže vnímaš každu krivdu voči nemu..potom voči deťom ,zvykneš si aj na darčeky za euro s obalom dva plus jedna zadarmo,knižka na chudnutie 😀 savo 😀 aj sa na tom neskor zasmeješ ,je Aj horšie ked to tu čítaš,niektorí rodičov maju hnusnejších než svokrovcov,či žiadných nemaju..deti su bez babky,dedka
moj mi tiež chváli jedlo,pečenie,kadečo čiže v tomto nemáš ,ten klasikuš typ,že moja mamička to robí tak a onak,to nemáš tak zlé ,ja by som nedala na rady ,že rozíd sa..ked ho miluješ ,zvykneš si aj na rodinu,každá rodina má niečo svoje,čo by zamietla pod koberček..nikto nie je svatý a nedá sa vyhovieť každemu..ak ho miluješ a on teba ,riadte sa sami sebou ,žiť sami,to je to najlepšie riešenie,hoci ťažšie,,ale život prináša rozné skušky,nielen svokruše 😀 rokmi sa to krásne dá vybrusiť ,utek nie je riešením ,riešenim je vaša vlastná cesta ,kompromisy ,vzniknu situácie v ktorých sa ocitnete prvy krát,nevieme žiadná ako ,kto bude reagovať,kým to nezažijeme samé..vzdať sa je to najlahsie ,pozri mne moja svokruš nepovedala pol zleho slova,vie že jej syn by ma nenechal keby že sa aj na hlavu postaví,vo vychove ,pri deťoch este tolko huckania človek zažije,boože..z akejkolvek strany..ale su náznaky,su veci,že hoc prehltne ma ,ale dá mi každý rok kozmetiku na ktoru mám alergiu,,s tým,že ona nevedela,ja to ani neriešim ,,podakujem a posuniem to hned dalej.. 😀 lepšie než niekde inde,kde nevestičke svokruš vynadá do ku..r..iev a su tam svokričky nasáčkované den čo den...tá moja sa napríklad nudí,,ale su také..čo nabehnu k neveste a vyhádzu jej skrine a usporiadaju si to tam podla seba,kokšo.. 😀
ked sa ti niečo nepáči ,povieš to..ja som sa zmierila s tým,že som prísna matka,že sme rodičia čo nedopraju vlastnemu dieťaťu ..no možu sa aj na hlavu postaviť,moje polročne dieťa nebude jesť čokoládu atd atd to su tie situácie kedy ťaháš zo svojou polovičkou za jeden povraz a nie proti sebe ,bud vám to víde alebo nie a hlavne vek..inak jednu situáciu vnímaš v 25 a inak v 35 ..a pri deťoch..to máš už na saláme a neboj ešte švagrinky ,švagrovci a jedno dieťa je také a toho také..
ak máš toho správneho chlapa po boku,može sa proti tebe postaviť aj stádo volov a zvládnete to
na začiatku sa hádaš kvoli rodinám ,rodičom,surodencom,deťom,,potom sa na tom smeješ,lebo su to nepodstatne veci,ktore ti uberaju zbytočne energiu 😉 držím palce

mayka007
autor
23. apr 2014

@barcelona94901 jej, dakujem za tvoj dlhocizny monolog- potesil 🙂
Tak asi mas pravdu, nevzdam sa len tak lahko aj keby sa ona na hlavu postavila :D a pre mna za mna nech nepride ani na svadbu, mne tam chybat nebude :D no nie? 🙂
Uvidim co nas caka dalej, kolko divadla si do septembra este zazijeme :D
a cakam keby sa ten moj zobudi do reality a povie jej nech sa ide past...

dionyzka
23. apr 2014

@mayka007 ... zastavam nazor: ludia sa nemenia. U nas to bolo takto: svokra kecala do vsetkeho - az tak daleko, ze kedy a kde si mam ist kupit vlozky a synacik si ma davat pozor, aby som neotehotnela. Trvalo to 5 rokov, moj muz jej hovoril, aby s tym prestala - neprestala. Odstahovali sme sa, nic sa nezmenilo, stale vyvolava, riesila cez telefon. Ked nezdvihol moj muz, volala mne. Vysledok: roky sme riesili somariny, zbytocne problemy a teraz sme obidvaja vycerpani a ked prisli naozajstne problemy, tie nase, akosi nemame silu uz nic riesit a vztah ochladzuje.
Jedine ako mozes tomuto predist, je ju uplne odstrihnut - odist prec z mesta, nezdvihat telefon, navsteva 2x rocne. Ale zvladnete to hned od zaciatku? Pristupi na to aj tvoj muz?

mayka007
autor
23. apr 2014

@dionyzka Tak uz vcera jej povedal, ze tam nebudeme chodit, ani ja, ani on a telefon, na ktory ma ona cislo nechava kazdy den doma....Staci to pre zaciatok?

samantha223
23. apr 2014

@mayka007 no moj manzel je dobrak od kosti, preto nikdy mamke nic nepovedal. Ked sa narodila 1 dcerka, chodila za nami kazdy den, a on sa hneval preco mi to vadi, vyzistila od neho kam ideme na prechadzku a objavila sa tam, vytrhla mi kocar z ruky atd. Potom sme sa v noci hadali, lebo ja nechapem ako chce ona dobre. Postupne sa to zhorsovalo az dovtedy, kym nespravila chybu ona, ktoru si samozrejme nepriznala, ale manzel to videl,a aj on starne a nepotrebuje uz kazdy vikend chodit zanou, niejak sa to ,, ustalilo,, , dala som jej na javo, ze ju respektujem ( nikdy som sa nehadala s nou) , a mozno prave preto sa ukludnila. Preto hovorim , to je dlhy proces, musi to dozriet, na zaciatku to mamicky tazko nesu, ze synovi bude prat a varit ina zena ako ona. No musime uznat, ak sa hadame s manzelmi, su medzi dvomi ,,stolickami,, milujucej mamy a manzelky. Nemozme chciet od nich, aby zrazu mama nebola dolezita, samoozrejme nesmu byt zavisly, ako niektori. Ale to ze miluju svoje mamy, nie je hriech. Ved napokon Nam ich vychovali-pre Nas. Ked si ich mame vazit, a pre nic ine nevieme, tak aspon pre tuto jednu vec. Drzim palce. )

dai
23. apr 2014

@mayka007 ahoj. ja mam pocit ze u vas neide o klasicky oidipovsky komplex... lebo to je prave to co tu baby popisuju ale u vas je to inak... Urcite by som to neriesila tak radikalne - podla toho co pises tvoj muz vie co robi zle a vies si to priznat, taktiez uznava tvoje kvality a nevnima svoju matku ako merito veci...
tvoj muz netrpi oidipovskym komplexom, akurat sa boji mame ublizit... Moj otec robil toto iste a napriek tomu je s mojou mamou 38 rokov a vedu velmi stastne manzelstvo... Moja mama ked bola na navsteve u babky tak pochopila ze moj otec ako aj ostatni surodenci sa k babke spravali ako sa spravali - proste kazdy sa jej tak nejak bal, nikto jej nikdy nepovedal vlastny nazor, neodporoval jej etc. ... Fakt je ze mimo navstev absolutne tato zena chod nasej domacnosti neovplyvnovala, tam jej kazdy pritakal a doma si kazdy robil ako uznal za vhodne... Jediny kto sa odvazil babke odporovat som bola ja v puberte - vsetci na mna pozerala stylom ze toto sa babke nerobi... fakt je ze ked z babky uz bola stara babka a nikto si s jej svojvolou nevedel rady tak mna za nou posielali aby som ju presvedcila na to ci ono...

urcite by som byt tebou obmedzila navstevy u svokry na nevyhnutne, dohodla sa s muzom ze nebude jej nazor ovplyvnovat nas buduci zivot ako aj vychovu vasich deti - si ty a on - vy budete rodina, ona babka...

misinka26
23. apr 2014

@mayka007 Ty musíš vedieť či ti tvoj budúci manžel za to všetko stojí , ale priprav sa na všetko a hlavne na to, že to vôbec nebude ľahké ... ja som nevedela do čoho idem to som zistila až neskoro ale aj tak by som sa asi muža nevzdala lebo on je dobrý človek aj keď občas ešte na ňom badať svokrynú výchovu ... u nás to bol dlhý a bolestivý proces, ešte stále nenáme vyhraté lebo si nechcem ani predstaviť čo bude keď sa odsťahujeme ale ja verím, že to spolu s mojim manželom ustojíme a zvládneme ... veľmi dôležité je aby on stál za tebou a zastal si ťa !!!! Inak to nemá cenu !!!! Držím palce 🙂

butterfly99
23. apr 2014

@mayka007 aj moja svokra je na ex upnuta a on na nu lebo tiez sa rozviedla a urobila si z neho partnera. Teraz je uz znova pri nej tak dosiahla co chcela. Ale nech. Taky chlap nestoji za to aby som sa trapila nad tym preco sa ma nikdy nezastal, preco videl chyby len na mne. Vybral si zivot po boku matky. Aj po nasu dceru si chodi s mamickou. Co k tomu dodat? Nestoji mi uz zato to ani komentovat

lyzzy
23. apr 2014

@mayka007 ....nikdy by som sa za takeho chlapa nevydala.Nikdy