Opakovaná bolesť hrdla
Ahojte, pred asi mesiacom a pol som bola u mojej ORL lebo ma bolelo hrdlo. Dala mi dve balenia ATB CEFZIL 500 mg. ja som vybrala pol jedného balenia, hrdlo ustalo a tak som do seba lieky ďalej netlačila. Všetko sa zmenilo teraz v sobotu, kedy ma začalo bolieť hrdlo, ale že veľmi, svalová slabosť, opuchnutý nos. Nasadila som si tento CEFZIL. Beriem ho od nedele. Celkom sa to upravilo, už bolo všetko fajn a dnes večer prepad. Zase bolesť svalov, zase celková únava a bolesť hrdla, ťažko sa mi prehĺta. Mám ísť zajtra na pohotovosť? Alebo pokračovať v ATB ďalej? Alebo čo? Beriem vyššie dávky C, D a Kalobu plus Omarit. Mám pocit teploty, ale nemám teplotu.
@anonym_autor toto svojvoľne užívanie a vysádzanie ATB je skvelá cesta, ako si vybudovať rezistenciu. Raz keď mám predpísané ATB, používam celú liečebnú dávku, alebo sa o ukončení liečby poradím s lekárom... A naopak, nenasadim si ATB sama, len tak z brucha, keď netuším, či je to baktéria alebo vírus.
Antibiotikum začne účinkovať cca za 24-48 hodín. Vysadiť to len tak a nedobrať je absolútny nezmysel. Je to antibiotikum na baktérie. Takže zjavne tie tri dni nestačili a baktérie to za taký krátky čas nezabilo, možno sa aj premnožili. Dr zrejme vedela, prečo ti dala dve balenia. Ja by som to teraz ďalej svojvoľne nebrala, ale riešila s dr, ak sa stav zhoršuje, tak tieto ATB už zrejme nestačia.
@anonym_683ad5 doktorka bude v práci 7.1, dovtedy musím riešiť bolesť...
AT sa vzdy dobera cele balenie, aspon 1 balenie. ustup priznakov neznamena, ze bakterie su na 100% znicene.
@anonym_683ad5 doktorka bude v práci 7.1, dovtedy musím riešiť bolesť...
@anonym_autor riešiť pohotovosť. Ja som napríklad minule aj dobrala ATB, ale nakoniec po odobratí sterov (ktoré mi prvýkrát nebrala), sa ukázalo, že boli slabé a potrebovala som omnoho silnejšie. Ak sa u teba príznaky zhoršujú, dosť možné, že baktérie sú premnožené a budeš potrebovať o dosť silnejšie lieky.
@anonym_autor toto svojvoľne užívanie a vysádzanie ATB je skvelá cesta, ako si vybudovať rezistenciu. Raz keď mám predpísané ATB, používam celú liečebnú dávku, alebo sa o ukončení liečby poradím s lekárom... A naopak, nenasadim si ATB sama, len tak z brucha, keď netuším, či je to baktéria alebo vírus.
@sona96 rezistenciu si nebuduje ona, ale bakteria. ta je rezistentna, nie clovek, ktory ju ma. to znamena,ze ktokolvek tu bakteriu schyta, dane ATB mu nezaberu.
Takto som bola dohodnutá s lekárkou. Že mám brať, alebo podľa toho, ako sa budem cítiť. A že keď ma hrdlo nebude bolieť, nemusím ich brať vôbec a budem mať pre prípad potreby.
Takto som bola dohodnutá s lekárkou. Že mám brať, alebo podľa toho, ako sa budem cítiť. A že keď ma hrdlo nebude bolieť, nemusím ich brať vôbec a budem mať pre prípad potreby.
@anonym_autor to čo je za lekára, ktorý svojvoľne takto píše ATB!? Veď to nie sú cukríky preboha! A načo teda písať dve balenia? Sorry, buď si teraz vymýšľaš, aby si nebola za totálne hlúpu, alebo je tvoja doktorka totálne mimo. ATB sa jednoducho majú vždy dobrať dokonca.
@anonym_autor no ale nie ze zacat a nedokoncit. bbude nezacat, nebrat vobec,a leo ked zacat, tak dokoncit. neviem kolko je v 1 baleni, ale zvycajne tam byva davka na jedno pouzitie, teda jednu infekciu
@anonym_autor ako písali vyššie. Atb sa užívajú minimálne 5 dní. A treba ich doužívať všetky.
Zavolaj na pohotovosť že sa ti zhoršuje.
Skoré uzdravenie prajem.
@anonym_autor no ale nie ze zacat a nedokoncit. bbude nezacat, nebrat vobec,a leo ked zacat, tak dokoncit. neviem kolko je v 1 baleni, ale zvycajne tam byva davka na jedno pouzitie, teda jednu infekciu
@majamat ak jej napísala dve balenia, musela to byť silná infekcia. To sa nepíše len tak. Synovec teraz dostal tiež dve balenia naraz, vybrať má samozrejme obe, a tiež mal teda veľmi silný zápal, CRP cez 50. Toto nie je sranda. Dneska už lekári nepíšu ATB na hocijaký soplik.
@majamat v jednom balení je na 5 dní.
@majamat ak jej napísala dve balenia, musela to byť silná infekcia. To sa nepíše len tak. Synovec teraz dostal tiež dve balenia naraz, vybrať má samozrejme obe, a tiež mal teda veľmi silný zápal, CRP cez 50. Toto nie je sranda. Dneska už lekári nepíšu ATB na hocijaký soplik.
@anonym_683ad5 CRP mi nerobila vôbec a hrdlo som mala červené a problém s prehĺtaním. Vtedy mi na to zabral strepfen a sprej do hrdla, preto som už ďalej ATB neriešila.
@anonym_683ad5 to vobec nie je pravda.
intenzitu priebehu dr urcit nedokaze a nedokaze ani zistit povodcu infekcie bez vyteru
a nedokaze ani odhadut ako sa organizmus zachovat a ako to bude prebiehat.
@anonym_683ad5 crp 50 je velmi silny zapal? Od 40 sa zvazuje nasadenie atb...50 urcite nie je silny zapal, ja som mala 260 pri zapale pluc
@anonym_autor ked vieš písať na modrého koňa tak si dokážeš aj vyhľadať ako fungujú ATB a co robíš keď ich užívaš tvojim spôsobom. Radšej si mohla jest lentilky, naozaj, to by ti viac prospelo.
Takže nie, ty už opätovne doktorovi nelez, takýto ako ty len plnia čakárne, zaťažujú pohotovosti a zdržujú tam naozaj chorých ľudí. Keby si dobrala lieky ako si mala, pravdepodobne by si na tom bola inak.
@anonym_683ad5 crp 50 je velmi silny zapal? Od 40 sa zvazuje nasadenie atb...50 urcite nie je silny zapal, ja som mala 260 pri zapale pluc
@msnesquik ja som v živote mala 6x zápal pľúc a CRP som mala stále nízke. Pri poslednom zápale pľúc bolo CRP do 8.
@msnesquik ja som v živote mala 6x zápal pľúc a CRP som mala stále nízke. Pri poslednom zápale pľúc bolo CRP do 8.
@anonym_autor 50 crp naozaj nie je vysoke a naozaj od 40 sa zvazuju ATB.
ak mas zapal pluc a CRP 8, znamena to ze je to zapal pluc, ktori sposobil virus. zapal pluc je vazny stav bez ohladu na CRP, ale ak sa CRP dostane za hrancu 40, naznacuje to bakterialnu infekciu a 50 je na bakterialnu fakt malo. samozrejme aj v takom pripade moze byt infekcia zavazna,a le aj nemusi. no odnota 50 o tomako je to zavazne nevypoveda vobec nic. treba pozriet na klinicky stav.
ak je CRP 50 a priznaky poukazuju na infekt hornych dychacich ciest, cize bezny zapal hrdla, nadcha a pod. potom to zavazna infekcia nie je.
tiez om videla pri bakterialnych zapaloch pluc CRP aj do 300 a tusim aj 350. minimalne okolo 100.
@msnesquik pri zápale pľúc... Hádam to nemá malé dieťa dobačovať k zápalu pľúc 🤦 my sme dostali ATB už pri crp 36. Sama doktorka povedala, že naňho a na to, čo mu je, má CRP vysoké. Ale ty vieš určite viac ako lekár 😊

Antibiotikum začne účinkovať cca za 24-48 hodín. Vysadiť to len tak a nedobrať je absolútny nezmysel. Je to antibiotikum na baktérie. Takže zjavne tie tri dni nestačili a baktérie to za taký krátky čas nezabilo, možno sa aj premnožili. Dr zrejme vedela, prečo ti dala dve balenia. Ja by som to teraz ďalej svojvoľne nebrala, ale riešila s dr, ak sa stav zhoršuje, tak tieto ATB už zrejme nestačia.