icon

Opakujúce sa zápaly horných dýchacích ciest

15. nov 2025

Dobry deň. Mám 24 rokov a stále dookola tú istú chorobu- zápal horných dýchacích ciest zapchatý nos a tečúce sople. Antibotiká som mala 15.10 Sumamed 500 na 3 dni. Dnes je 15.11 a zase mám to isté, zvyšena teplota, zapchatý nos,únava, slabosť,sople.. Vitamíny beriem C,B,omega,probiotiká, veľa sa hýbem, cvičím, 3x denne prechádzky so psom. Minulý rok v zime to isté. Cez leto niesom chorá keď je slnko. Máte to niekto podobne? Mám si zase dať predpisať antibiotiká na 3 dni? Mam zníženú imunitu pravdepodobne a už ma to nebaví😭😭.

zuzkaa1991
15. nov 2025

@anonym_autor vysadit vitamíny ;) pocas pandemie sme brali vitamíny vkuse chori s muzom plus dieťa....odkedy neberieme vitamíny chori nie sme...resp menej ale vitamíny berieme len pocas choroby

autor
15. nov 2025
@zuzkaa1991

@anonym_autor vysadit vitamíny ;) pocas pandemie sme brali vitamíny vkuse chori s muzom plus dieťa....odkedy neberieme vitamíny chori nie sme...resp menej ale vitamíny berieme len pocas choroby

@zuzkaa1991 Dobre, ďakujem ale aspoň probiotika si budem davať

siska53
15. nov 2025

@anonym_autor Ja by som na tvojom mieste sla k imunoalergologovi, nech ta obvodacka k nemu posle.

autor
15. nov 2025
@siska53

@anonym_autor Ja by som na tvojom mieste sla k imunoalergologovi, nech ta obvodacka k nemu posle.

@siska53 dakujem

biglovemom
15. nov 2025

Skusila by som BronchoVaxom 👍

monulka205
15. nov 2025

@anonym_autor ak sa zápaly HDC opakujú, je potrebné urobiť výter z nosa, aj hrdla. Ak sú negatívne, je potrebné urobiť RTG dutín, či nie je niekde chronicky zápal. To všetko by mala tvoja obvodná doktorka vedieť, nenechaj sa odbiť. Antibiotiká na 3 dni sú pekná blbosť, hlavne tento Summamed. Je veľmi silný a okrem toho, časté užívanie ATB spôsobuje rezistenciu a oslabuje imunitu. Skôr by som potom riešila aj nejaké posilnenie imunity. A ďalšia vec, hovorí sa, že keď má človek časté nádchy a zápaly dutín, tak duša človeka plače. Skús sa zamerať aj na svoj život a prežívanie, či ťa niečo vnútorné dlhšie netrápi.

autor
15. nov 2025
@monulka205

@anonym_autor ak sa zápaly HDC opakujú, je potrebné urobiť výter z nosa, aj hrdla. Ak sú negatívne, je potrebné urobiť RTG dutín, či nie je niekde chronicky zápal. To všetko by mala tvoja obvodná doktorka vedieť, nenechaj sa odbiť. Antibiotiká na 3 dni sú pekná blbosť, hlavne tento Summamed. Je veľmi silný a okrem toho, časté užívanie ATB spôsobuje rezistenciu a oslabuje imunitu. Skôr by som potom riešila aj nejaké posilnenie imunity. A ďalšia vec, hovorí sa, že keď má človek časté nádchy a zápaly dutín, tak duša človeka plače. Skús sa zamerať aj na svoj život a prežívanie, či ťa niečo vnútorné dlhšie netrápi.

@monulka205 No moja duša plače. ale ako sa mám vyrovnať s tym že mi zomreli blízke osoby? s tým sa nikdy nevyrovnám čiže budem mať navždy opakujuce sa zapaly… Bola som u obvodnej chcela som spraviť Crp že ona to nerobí a dala mi silne antibiotiká.. Žiadne vytery z hrdla nosa nič absolutne nemá záujem.Tieto zapaly hornych dychacich ciest mam cely život

monulka205
15. nov 2025
@anonym_autor

@monulka205 No moja duša plače. ale ako sa mám vyrovnať s tym že mi zomreli blízke osoby? s tým sa nikdy nevyrovnám čiže budem mať navždy opakujuce sa zapaly… Bola som u obvodnej chcela som spraviť Crp že ona to nerobí a dala mi silne antibiotiká.. Žiadne vytery z hrdla nosa nič absolutne nemá záujem.Tieto zapaly hornych dychacich ciest mam cely život

@anonym_autor tiež mi zomreli blízki a zostala som sama, takže presne viem ako sa cítiš. S tým sa človek nevyrovná, nedá sa. Ale naučí sa s tým žiť. Treba prijať, že to tak je... Ja som začala napr cvičiť jogu, zumbu, čítať si nejaké motivačné knižky, prechádzky so psom a kamoškou. Venuj sa niečomu čo máš rada. Ak to nepomôže, tak len nejaká psychoterapia. A na dutiny skús preventívne preplachovat nos konvickou, nasad si imunoglukan napr. D vitamín.

danielahamar
15. nov 2025

Nemáš reflux náhodou? Alebo nejakú intoleranciu?

autor
15. nov 2025
@danielahamar

Nemáš reflux náhodou? Alebo nejakú intoleranciu?

@danielahamar Ano ako viete? mam reflux a intolerenciu? alergia kesu mandle soja… pes macka prach roztoce

danielahamar
15. nov 2025
@anonym_autor

@danielahamar Ano ako viete? mam reflux a intolerenciu? alergia kesu mandle soja… pes macka prach roztoce

@anonym_autor dýchacie cesty často bývajú spojené aj so zaludkoch, keďže všetky baktérie zo žalúdka cestujú aj hore, pri refluxe určite. To je len moje info za roky, čo mám doma dvoch astmatikov - nonstop choré deti s prieduskami, laryngitidu a teda ako píšem, nakoniec z toho astma.

autor
15. nov 2025
@danielahamar

@anonym_autor dýchacie cesty často bývajú spojené aj so zaludkoch, keďže všetky baktérie zo žalúdka cestujú aj hore, pri refluxe určite. To je len moje info za roky, čo mám doma dvoch astmatikov - nonstop choré deti s prieduskami, laryngitidu a teda ako píšem, nakoniec z toho astma.

@danielahamar Dobre tak v pondelok pôjdem riešiť ten reflux najpr som zvedavá kde ma poslu

danielahamar
15. nov 2025
@anonym_autor

@danielahamar Dobre tak v pondelok pôjdem riešiť ten reflux najpr som zvedavá kde ma poslu

@anonym_autor no ak nie je podchyteny reflux, tak asi len gastro.

autor
16. nov 2025
@danielahamar

@anonym_autor no ak nie je podchyteny reflux, tak asi len gastro.

@danielahamar ano len neviem ako to tam funguje či aa nečaká 3 mesiace na termín.

ekira1
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a keď máš alergiu na psa, prečo máš psa? Píšeš, že s ním chodíš 3x denne na prechádzky..

ekira1
16. nov 2025

A na dýchacie cesty nám najviac pomohol bactoral, probiotiká na horné dýchacie cesty. Ak aj ochorieme, je to len nádcha pár dní, už žiadna angína, zápal stredného ucha a pod. My dospelí ho užívame v jeseni jeden mesiac a celú zimu je kľud, deťom jeseň až jar každý druhý mesiac.

scorpionflower1
16. nov 2025
@anonym_autor

@zuzkaa1991 Dobre, ďakujem ale aspoň probiotika si budem davať

@anonym_autor nevysadzuj vitaminy, z nich urcite nie si chora. Mas znizenu imunitu, zrejme docasne, najviac na imunitu vplyva stres a zly alebo kratky spanok.
Ja som mala taketo obdobie pred dvomi rokmi, ked som nastupila po MD do prace. Stale dookola som bola chora, lebo som chytila virozu od dcery alebo z prace. Za pol roka som bola chora asi 4-5x. Potom to preslo. Teraz som bola chora 3 dni prvykrat od marca.
Btw. pred tymi ATB ti urobili CRP? 90 % takychto chorob je virusova, velmi zriedka treba ATB.

autor
16. nov 2025
@ekira1

@anonym_autor a keď máš alergiu na psa, prečo máš psa? Píšeš, že s ním chodíš 3x denne na prechádzky..

@ekira1 Ano mam ale neplzne a beriem lieky na alergiu, nekycham

autor
16. nov 2025
@scorpionflower1

@anonym_autor nevysadzuj vitaminy, z nich urcite nie si chora. Mas znizenu imunitu, zrejme docasne, najviac na imunitu vplyva stres a zly alebo kratky spanok.
Ja som mala taketo obdobie pred dvomi rokmi, ked som nastupila po MD do prace. Stale dookola som bola chora, lebo som chytila virozu od dcery alebo z prace. Za pol roka som bola chora asi 4-5x. Potom to preslo. Teraz som bola chora 3 dni prvykrat od marca.
Btw. pred tymi ATB ti urobili CRP? 90 % takychto chorob je virusova, velmi zriedka treba ATB.

@scorpionflower1 Nie nechcela mi spraviť CRP že to nerobi…hneď dava antibiotiká.. Aj zajtra tam idem ale ATB už nechcem

autor
16. nov 2025
@scorpionflower1

@scorpionflower1 Stresu mám veľa to je pravda, ale príčina je Reflux ktorý neliečim a môže mi prejsť do zapalu pažeraka takže najprv musim isť na gastro. Reflux a zapaly hornych dychacich ciest ževraj spolu suvisia😞😞

ekira1
16. nov 2025
@anonym_autor

@scorpionflower1 Stresu mám veľa to je pravda, ale príčina je Reflux ktorý neliečim a môže mi prejsť do zapalu pažeraka takže najprv musim isť na gastro. Reflux a zapaly hornych dychacich ciest ževraj spolu suvisia😞😞

@anonym_autor iste, ale reflux predsa nemávaš iba v zime, sama píšeš, že cez leto chorá nie si. Ale nie je dobré to zanedbať.

autor
16. nov 2025
@ekira1

@anonym_autor iste, ale reflux predsa nemávaš iba v zime, sama píšeš, že cez leto chorá nie si. Ale nie je dobré to zanedbať.

@ekira1 Áno je to pravda, v lete chorá nebývam, ale ja som veľmi vela na slnku, jem veľa ovocia zeleniny zo záhrady, a aj tie vitaminy uživam… Tak neviem prečo ma to chytá len oktober/november kazdy rok😞

danielahamar
17. nov 2025
@anonym_autor

@ekira1 Áno je to pravda, v lete chorá nebývam, ale ja som veľmi vela na slnku, jem veľa ovocia zeleniny zo záhrady, a aj tie vitaminy uživam… Tak neviem prečo ma to chytá len oktober/november kazdy rok😞

@ekira1 reflux nemusí mať celý rok v kuse, závisí to od stravy. Raz je dobré, raz nie.
@anonym_autor v takýchto prípadoch je dobré mať alergo, gastro, ORL a ak by to bolo ozaj zle, tak pľúcne.

anonym_9add1c
17. nov 2025

Asi to bude kombinacia roznych faktorov.. stres robi tiez vela. alergici su povacsine viac usopleni.. v podstate mas celorocne sezonu, v zime je to horsie pri roztococh, menej sa vetra, viacej veci mas, menej si vonku, vseobecne prachu je vsade viac.
Broncho ti vie predpisat aj alergolog a mozno by som zacala tam, kedze obvodna vyzera byt nejaka zaseknuta. Na orl mna napr tiez posielala alergologicka.. mozes mat aj polypy v dutinach, mozes mat v tele nejaky zapal, je to vela, treba to prejst postupne, nie davat antibiotika bez crp.. nechces zmenit tu obvodnu? Ak mavas pravidelne zvysenu teplotu, ved to chce presetrit najprv, stery nejake.
A crp ti urobia aj v lekarnach, je to uz celkom rozsirene.. ak sa chces odkontrolovat

autor
17. nov 2025
@anonym_9add1c

Asi to bude kombinacia roznych faktorov.. stres robi tiez vela. alergici su povacsine viac usopleni.. v podstate mas celorocne sezonu, v zime je to horsie pri roztococh, menej sa vetra, viacej veci mas, menej si vonku, vseobecne prachu je vsade viac.
Broncho ti vie predpisat aj alergolog a mozno by som zacala tam, kedze obvodna vyzera byt nejaka zaseknuta. Na orl mna napr tiez posielala alergologicka.. mozes mat aj polypy v dutinach, mozes mat v tele nejaky zapal, je to vela, treba to prejst postupne, nie davat antibiotika bez crp.. nechces zmenit tu obvodnu? Ak mavas pravidelne zvysenu teplotu, ved to chce presetrit najprv, stery nejake.
A crp ti urobia aj v lekarnach, je to uz celkom rozsirene.. ak sa chces odkontrolovat

@anonym_9add1c Zmeniť obvodnú chcem, ale u nas nikto neberie novych pacientov

anonym_9add1c
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_9add1c Zmeniť obvodnú chcem, ale u nas nikto neberie novych pacientov

@anonym_autor to malokde beru, kedze pacientov je vela.. tak len obvolavaj raz za cas dokookola, raz sa mozno postasti, ze sa najde priestor. Drzim palce. A zatial skus u alergo vybavit co sa da najviac

mb3828
17. nov 2025

@anonym_autor Jak tu bylo uz zmineno, smer alergologie. Ja toto mela cely minuly rok a nakonec pricinou byla nelecena alergie. Nasadilo se Zenaro a od te doby nic.

mb3828
17. nov 2025

@anonym_autor a jeste dodam, pokud nebyvas v lete chora, je to jeste vic pravdepodobne, ze je to alergie. Ja to mela presne takto a doktorka mi rekla, ze na podzim, jak se mene vetra, to obvykle zacina.

autor
17. nov 2025
@mb3828

@anonym_autor Jak tu bylo uz zmineno, smer alergologie. Ja toto mela cely minuly rok a nakonec pricinou byla nelecena alergie. Nasadilo se Zenaro a od te doby nic.

@mb3828 Uživam zenaro 1x denne uz asi 10 rokov

autor
17. nov 2025

Bola som u inej obvodnej dala mi sprej do nosa, tabletky na kyselinu. Cpr nechcela robit ani antibiotika nedala, ani odporučenie na gastro.