icon

Operácia hemoroidov - skúsenosti

ziarcanka
13. júl 2012

Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹

ondris99
8. sep 2020

@veronikaaa46 Drzim ti palce, urcite napis detaily pre druhych. Kazdy to inak vnima

samantha89
13. sep 2020

3 tyzdne po operacii. Bol som na kontrole u kamarata cievneho chirurga, bol sokovany ze mi to robili v jednom zakroku, ze taky rozsah co som mal by on robil na 2-3krat. Prakticky mi zvonku i z vnutra obrezali cely zadok. Asi preto som mal take velke bolesti. Pri stolici boli menej, da sa to zvladnut bez analgetik, oproti tomu co bolo na zaciatku ta easy. Mam slzy v ociach, na pravej strane sa mi objavili vonkajsie uzliky, doat velke, doktor mi povedal ze sa to mozno este vstrebe, kedze sa mi to hoji, ale skor si mysli ze nie, ze mi to bude musiet 2hykrat robit. Odporuca gumicku. Teraz to vyzera 2xhorsie ako pred operaciou , nie som na tom psychicky najlepsie. Uzivam detralex, 2x denne kupel v dubovej kore, 3x denne obklad repik/kamilka, natieram Mastu a Healing kremom. 10kg dole. Krvacam len po stolici. Prakticky pomaly zacinam jest vsetko, okrem peciva, cokolvek vyprazaneho, tazkeho, mastneho, sladkeho a stiplaveho, kazdy den beriem Duphalac 30ml. Uz teraz lutujem ze som do toho vobec isiel, cez tyzden pojdem na Chirkoz reklamovat, tie uzliky su fakt masaker... 😢

veronikaaa46
13. sep 2020

@samantha89 ach presne aj mne sa toto stalo, ze mi pred 2 dnami vysiel uzlik. Vo stvrtok idem k Dimovi a som zvedava co mi na to povie. Mna porazi ak povie, ze znovu operovat. To uz s tym radsej budem zit. Inak si stale PN lebo ja neviem kedy mam planovat ist vobec do prace.

babyinko
13. sep 2020

@samantha89 @veronikaaa46 prosim dajte vediet ako dopadla reklamacia a co na to doktor povie. Ja som 16 den po tiez mam uzliky. Drzim palce.

pacos
14. sep 2020

Ahojte spolutrpitelia.
Problem s hemoroidmi evidujem niekolko rokov.
Chvalabohu neboli ziadne velke bolesti ale posledny polrok mi zacali trochu krvacat tak som lakol a rozhodol sa to riesit.
Operovali ma v Revive.
Som 14. den po laserovej operacii hemoroidov 3. a 4. stupna a chcem sa podelit o moje doterajsie skromne skusenosti.
Den pred operaciou som si naordinoval dietu – a urobil som asi dobre. Netrapil som uboleny konecnik na druhy den po operacii na wc.
Predoperacna lokalna anestet. priprava opichovanim konecnika je fakt bolestiy zazitok ktory nastastie trva 1-2 minuty.
Samotna operacia vzhladom k velkemu rozsahu trvala 30 min. Nic prijemne ale znesitelne. Do hodiny odchod domov.
Pokial ide o bolest tohto druhu som velky zbabelec.
Ale pooperacne bolesti zatial minimalne, hoci posledne dva dni to akoby zacinalo “ozivat”. Sestricka mi povedala, ze bolest sa moze objavit aj o tyzden. Doteraz som ale nemusel uzit ziadny liek proti bolesti. Tak cakam a dufam.
Stolica od 2. dna a tiez bez bolesti.
Zial stale pretrvava krvacanie predovsetkym pri a po stolici. Vraj moze trvat 4-6 tyzdnov ! :( som sa dozvedel ale az po operacii. Dufam, ze to nie je iba alibizmus.
Po operacii samozrejme zvysena analna hygiena a 2 x denne sedaci kupel.
Strava setrna, zeleninova, vlaknina Lepicol, tekutiny.
Zatial oddychujem a pracovat sa snazim z domu.
Trochu venujem pozornost akupresurnym bodom suvisiacimi s hemoroidmi, dychove cvicenia a jemne skusam nieco z jogy /neviem ci to pomoze ale snad neuskodi/.
Kedze mi predtym hemoroidy nesposobovali nejake velke prpblemy, kladiem si otazku ci som na tu operaciu vobec mal ist.
Odovodnujem si to tak, ze ich velky rozsah by ma skor ci neskor prinutil to riesit.
Obavam sa vsak recidivy .
Ale urcite by som sa rad vyhol klasickej operaci lebo to co som pocul o pooperacnych mukach ma desi.
Cas ukaze a kontrola za par tyzdnov.
Tak si drzme pace !

samantha89
14. sep 2020

@veronikaaa46 to mi je luto, ja som z toho tiez uplne na prasky :( Vyzera to 2x horsie ako pred operaciou. PN nie som, ale bol som 2 tyzdne. Ale to zalezi na tebe ako sa citis, ja mam kancelarsku pracu s pc, takze robim z domu v polosede. Napis potom ako si dopadla u Dimova, drzim palce.

stejja9
14. sep 2020

Ahojte, čítam tu vaše príbehy a skúsenosti. Nechcem robiť reklamu, ale na problémy so zilami a na hemoroidy sú účinné pijavice. Preto by som na vašom mieste namiesto operácie skúsila najprv túto moznost. Menej bolestive s viditeľnými výsledkami. 😉
@samantha89
@pacos
@babyinko
@veronikaaa46

veronikaaa46
14. sep 2020

@stejja9 vsetci uz mame po operacii takze uz nam je to asi naprd 😁

stejja9
14. sep 2020

@veronikaaa46 podľa toho, aký je stav, a ak bolesti pretrvávajú alebo niekomu hrozí reoperacia, určite to vie ešte pomôcť.. 👍

babyinko
16. sep 2020

@veronikaaa46 @samantha88 ako sa mate? Odpuchli uzliky trochu? Ja to mam zatial bez zmeny

veronikaaa46
16. sep 2020

@babyinko ja sa mam fajn, som 14 den po operacii ...mam pocit ze troooosicku sa mi to zmensilo, pevne verim ze to odpuchne uplne a bude to len opuch. Stravujem sa tiez uz normalne, 2x denne dubova kora 3x denne avenoc....pohybujem sa tak isto normalne, chodim, sedim nic ma neboli jedine co mam je krvacanie po stolici ale je naozaj mierne ale to mi bolo povedane ze moze byt aj mesiac po operacii kedze ta rana sa dlho hoji. Zajtra idem na kontrolu tak vam dam dalsie info ako som dopadla a co povedal doktor na ten uzlik.

marija21
17. sep 2020

ahojte, drzim palce, nech sa vam to rychlo hoji, ja mam po ligature styroch uzlov a teraz -trhlina ,co sa mi vytorila pocas tych zakrokov-lebo som si davala prehanadlo, teraz sarapati, ach jo, krvacanie trochu aj bolesti, no doktor povedal, ze s tym sa neda nic robit, len sa to musi zahojit...tak stravu som upravila, ale dajte typ, co vam pomaha, aka strava. dakujem. drzte sa vsetci, kto nezazil taketo problemy, to nikdy nepochopi,ake je to narocne, nielen fyzicky ale hlavne psychicky...Maria

veronikaaa46
17. sep 2020

@marija21 ja som momentalne uz 2 mesiace na strave bez peciva/muky, masa, sladkosti ... ranajky pravidelne ovsena kasa s ovocim, obed nejaka zapekana zelenina, falafel, sosovicove cestoviny s tuniakom, vecera opat vlocky, kasa alebo kukurica... je to velmi narocne na stravovanie 🤦🏻‍♀️

veronikaaa46
17. sep 2020

@babyinko
@samantha89 Ahojte 🙂 tak som dnes po kontrole a podavam hlasenie. Vsetko sa mi pekne hoji, nemusim uz uzivat ani detralex. Natierat uz vraj staci len na noc a sedavy kupel mozem 1x za den ak chcem 🙂 nakolko sa citim uz uplne fit tak som velmi rada, ze mi to aj kontrola potvrdila. Co sa tyka uzlika - je to vraj koza, ktora vysla z konecnika. Stava sa to po lokalnej anesteze pretoze sa konecnik pri anesteze uvolni a tak sa prave toto moze stat, ze kusok vijde akokeby von. Doktor povedal, ze do 3 tyzdnov by to malo byt v poriadku, malo by sa to same stiahnut. Vraj je to bezne pri tomto druhu operacie. Takze ma to celkom ukludnilo a budem verit, ze sa to naozaj stiahne. Inak co sa pana doktora tyka ja som taka stastna, ze som natrafila prave nanho 🙏🏼 Je neuveritelne ludsky, vsetko vysvetli, na vsetko odpovie 🙏🏼 Drzim vam vsetkym palce aby sme to cele dobojovali do uspesneho konca 🙂

babyinko
17. sep 2020

@veronikaaa46 tak to sa velmi tesim s tebou. Dufam, ze je to aj moj pripad a do troch tyzdnov sa to upravi. Ja mam tri. Odporucil ti natierat Avenocom? Ja som takisto stastna, ze som
zvolila toho isteho doktora. Presne ako pises, ta ludskost unho je uzasna.

veronikaaa46
17. sep 2020

@babyinko ja som avenoc uz mala doma nakolko som mala uz dlhsie problemy tak som sa spytala ci moze byt a on povedal, ze jasne a kupila som si este aj unigel a striedala som to kazde 3-4 dni.

samantha89
19. sep 2020

Podavam hlasenie. Po 3 a pol tyzdni som bol u dr.Dimova na Ruzinovskej na kontrolu. Pristup super, prijemny a ludsky. Tie uzliky pardon gordonske uzle, ktore vyzeraju tak strasne, sa vraj do 3 tyzdnov stiahnu, kedze moja operacia bola narocnejsia a obrezal mi cely zadok ale aj vela vo vnutri, vraj sa to stava a dlhsie sa to nasledne hoji. Vraj to nie su hemmoroidy ale koza. Vnutro nekontroloval, velmi to bolelo ked sa pokusil, povedal ze ma nejde trapit. Taktiez skonstatoval, aby som vystriedal Unigel za Bionect krem 2xdenne. Mam pokracovat v sedavych kupeloch, obkladoch z repika a harmanceka. Duphalac 30ml denne. Zakupil som si iniciativne Bioptronovu lampu od Zeptera, taku co pouzivaju v nemocniciach, co velmi kvitoval, svietim na to 2x denne 8 minut. Inac, dnes som opat plakal na stolici :( Boze. Nejam nic sladke, obmedzil som mlieko ako take, zaroven ziadne pecivo, vyprazane a mastne, udeniny. Nic z toho som ale ani nejedol vo velkej miere predtym. Nic stiplave, to by som asi umrel. Zatial som stratil 13kg, stale sedim na anatomickom vankusi. Ale inak som uz v pohode. O 3 tyzdne na kontrolu.

Drzim vsetkym palce

veronikaaa46
19. sep 2020

@samantha89 ja som si inak kupila tento doplnok je to vlaknina a odporucam.. uzivam to asi 4 dni a naozaj mam pocit ze to celkom pomaha naplnit prijem vlakniny co znamena lahsie vyprazdnovanie 🙂 tak skus a mozno to bude lepsie ...

janula2511
3. dec 2020

@lentilka29 prosím ťa aké lieky si brala na hemoroidy?

uniteds
7. dec 2020

@niki59 ahoj chcem saspytat bolesti po zakroku boli velke? Dakujem za info.

uniteds
9. dec 2020

@moart ahoj ako si to nakoniec riesila? Tiez mam ten isty problem dakujem

terezka1947
25. jan 2021

Baby,tiez ma to.zacalo trapit...
Reso.cca 3r.dozadu mi vysla,krvacala..isla som s hrozou na chirurgiu a tam mi lekar povedal,ze to len mala tromozka,vytlacil,ci nejajo ju odstranil a zilu zatlacil. Bolo to celkim ok. Ukazal mi aj ten mini vacok,ako sosovicku.
Teraz mi to opat krvaca. A opat to vyzera ako sosovicka. Myslite,ze musim opat na chirurgiu,ci sa to samo vstrebe?moze to byt nebezpecne?lebo horory citam na nete.

ikon
Autor odpoveď zmazal
medvedka
22. feb 2021

Precitala som si prispevky a odstrasili ma skusenosti s bolestami po operaciach ci uz laserovych a dlhodobe liecenie, nasla som pozitivnu skusenost s narezanim vonkajsieho hemoroidu na Poliklinike v Karlovej vsi u Mudr Novaka. Dnes som sa tam vybrala, lebo uz tyzden zapasim s hemoroidom o velkosti 2 cm fazule ktory sa zcista jasna objavil bez varovania, ci zapchy proste len tak. Teraz mam o 20 rokov viac ako sa mi to stalo este v mladosti asi genetika vtedy mi to tiez neocakane na chirurgickej pohotovosti narezali lebo som z toho dostala teploty. Domov som ledva dosla, bolelo to priserne ale zahojilo sa to prakticky postupne od druheho dna. Takto to prebiehalo aj dnes, nemalo sa to sancu vstrebat.Myslim, ze je to bolestny zasah ale mam pocit ako po vytrhnutom zube. Neplatila som nic slo to cez poistovnu. Ak by to niekomu pomohlo tak ako mne, v urcitych pripadoch je to cesta.

hornakova.lenka
18. apr 2021

Ahojte. 10 deň po operácii hemoroidov 3-4 stupeň vonkajšie a vnútorné. Operovaná laserom v celkovej narkóze. Môžem povedať, že po operácii sa celkom dalo, bolelo trochu, v pohode som mohla chodiť aj spať, sedenie na rektálnom vankúši. Prvá stolica na 3 deň po opke a to vám poviem, že napriek tomu, že som pred operáciou nič nejedla a ani po nej, tak to bolo otrasné. Neviem z čoho, či z narkózy, ale stolica fest tvrdá, takže muky na záchode. Bolesť taká, že ma triaslo a nič. V noci znova tlak na stolicu a tlaky ako pri pôrode, tak som išla pod sprchu a začalo to znova. Horko ťažko vypadli nejaké 3 malé kúsky, ale bola som rada, že aspoň to. Na bolesť som si dávala flector pretože mne novalgin absolútne nezaberá, len flector. V pondelok som pila čaj so sliviek, jedla sušené slivky, pila vodu proste všetko pre to, aby ma prehnalo. Úľava prišla až po "normálnej" stolici. Odvtedy to už ide celkom fajn, aj keď bolesť sa objaví, ale to si poviem, že už pohoda malina oproti prvej. A kakám do také ako keby lavóra, ktorý sa dá na záchodovú misu a do teplej vody a to vám poviem, že fakt super vec, necítite takú bolesť. Každú stolicu robím tak. Teraz na 10 deň ma sem tam šklbne alebo trhne trochu, lenže som si všimla, že mám malý vonkajší uzlík. Dúfam, že to je zatiaľ kvôli tomu, že to nie je ešte vyhojené a zmizne to, ale keď nie a zostane mi to, tak sa asi strelím. Neviem, či by som sa dala znovu operovať alebo budem hľadať nejaký iný spôsob odstráneni.

ikon
Autor odpoveď zmazal
mimka36
Autor odpoveď zmazal
mimka36
24. apr 2021

Ešte ma napadli tieto info, co mam od lekara...cipky na hemeroidy sa nezasuvaju dovnutra, ale nechaju sa roztopit niekde na pol ceste 🙂 a tiez, ze sa nema pouzivat obycajny toaletak, ale vlhcene toaletne vreckovky + vzdy dokladna sprcha. Toaletak posobi ako "smirgel" a narusuje vrstvy pokozky, ktore sa zacali hojit...otvara ranky.
V praci, kde nieje mozna sprcha treba, pouzivat tieto vreckovky.

mimka36
25. apr 2021

Doplnim este jednu info: clovek, ktory nema problem, tak ma svalstvo tam dole uvolnene a flexibilne. Pokial je tam problem nejaka rana, tak to svalstvo sa vacsinou stiahne (ako ked je zatnuta päst). Neprekrvuje sa to a preto sa to aj zle hoji a straca sa tam flexibilita a preto vyprazdnovanie je coraz narocnejsie...zacarovany kruh.
Na uvolnenie sa pouziva teplo, preto sa aj odporucaju sedace kupele, alebo ten dilatator.
Nahriatie toho dilatatora v teplej vode ...teplota vody by mala byt naozaj tepla, ale po nahriati a prilozeni na ruku nesmie palit. Cim je to lepsie nahriate, tym to lepsie uvolni. Prve pouzitie...tym, ze je to cele stiahnute, tak urcite odporucim si dat predtym cipku napr. faktu. Zvonku sa riadne natriet a riadne sa natrie aj ten dilatator a postupne sa posuva dnu. Nesmie nic boliet. Prvy krat, ak sa to podari iba do polovice zasunut, tak nevadi. Postupne to bude lepsie.
Ten najmensi sa pouziva prvy mesiac 2x denne po 15 min. Potom sa ide na vacsi a tiez sa to vklada postupne. Nesmie to boliet, ziadny tlak, aby tam nedoslo k dalsim zraneniam. Idealna poloha je lezat na boku s pokrcenymi kolenami. Po procedure odporucam skusit ist na wc.
Dost detailne som to popisala, ale ja ked som patrala po informaciach, tak toto som sa nikde nedocitala.
Tiez pre mna bola predstava pouzivania tejto pomocky taka divna, ale bolest cloveka donuti zacat hladat riesenia...

janinah
9. máj 2021

@ikon ako je po operácii vnútorných hemoroidov?tiež laserom? aká bol astrava po operácii?