Operácia hemoroidov - skúsenosti
Dvoma tehotenstvami a ochorením na salmonelózu som sa postupne prepracovala k hemoroidom 4. stupňa - trvale vystúpené uzlíky s trombózou. Je to štádium, kde už nepomáhajú maste ani babské recepty - východiskom je operácia ☹ .
Pri hľadaní na internete som našla informácie, ktoré sa navzájom rozchádzajú (každý si chváli svoje), o účinnosti a bolestivosti rôznych operačných metód. Zaujímajú ma vaše skúsenosti s jednotlivými metódami (aj kde vám to robili) - koľko trvalo hojenie, aké to bolo bolestivé, či sa problém zopakoval, aký bol doplatok za operáciu a podobne.
Prosím, nepíšte mi akú mastičku alebo liek mám použiť, tie už fakt nezaberajú - vyskúšala som asi všetky a bolo by to len oddialenie nevyhnutného.
Ešte jedna otázočka - momentálne mám tretí deň na dvoch uzlíkoch naložené gumičky - stále to bolí ako šľak - ak s tým máte skúsenosť - koľko to ešte bude trvať, lebo už ma chytá zúfalstvo ☹ ☹ ☹
Zdravím všetkých moje skúsenosti z hemoroidmi v prvom rade mi žiadne mastičky nijako nezmiernili krvácanie ani bolesti pred asi 10 rokmi mi odstraňovali bezplatne hemeroid gumičkou môžem povedať že kto sa chystá na takýto zákrok nemusí mať žiadne obavy, samozrejme každý sme iný, ale je to rýchle i keď trochu nepríjemne ale u mňa bezbolestné a výsledok okamžitý prestal som krvácať a ani som si neuvedomil kedy mi to odumrel a odpadol. Pred 2 rokmi mi odstránili ďalší laserom stalo ma to 70 € tá suma mi vyrazila dych priemerný dôchodca na to nemá pri väčšom počte hemoroidov, bezbolestne tak isto len nepríjemné, ale po tomto zákroku 2 roky som mal neustále problémy, po vyprázdnení som neustále pociťoval že musím isť ešte na toaletu tento pocit pretrvával do vtedy pokiaľ sa mi znovu nezaplnili črevá môžem povedať absolútne nepríjemná vec, Teraz som 4 deň po operácii odstránené 3 hemoroidy vyšetrenie a vyjadrenie operatéra, po lasery na zvierači mám zhrubnutú jazvu a teda nevedel posúdiť čí sa mi tie pocity odstránia, k operácii tá prebehla v spinálnej anestézie zákrok absolútne bezbolestný, ale nezabudnite aj za cenu upozornenia ošetrujúceho lekára aby vám zaviedli cievku mne ju nezaviedli až na druhý deň po ukrutnom tlaku na mechúr proste vyprázdňovanie nefungovalo, po odznení spinálky bolesti výrazné, stolica po 3 dňoch tvrdá no muky, večer som si zobral preháňadlo muky na záchode tie iste ale po vyprázdnení odzneli rýchlejšie, moje odporúčanie veľký pozor čo zjete proste za každú cenu sa snažte aj za cenu preháňadla docieliť aby stolica bola riedka beriem od bolesti Novalgím a môžem povedať že bolesti zmierňuje samozrejme hygiena mimoriadna ďalej používam vložku napustenú harmančekom, o dva dni idem na kontrolu uvidím ako dopadne ak by bol problém tak napíšem aký zatiaľ toľko myslím že som popísal podrobne všetko.
Zdravím všetkých som po kontrole sľúbil som že napíšem, takže záver doktora hojí sa to hemoroidy necítil, mňa zadok boli po stolici ako čert, zatiaľ krvácam, odstránenie hlavných problémov neviem ešte posúdiť toaleta je zatiaľ pre mňa strašiak č1 že ako dopadne, to je zatiaľ všetko, bol by som rád ak by niekto reagoval na ten problém ako som popísal vyššie "neustále problémy, po vyprázdnení som neustále pociťoval že musím isť ešte na toaletu tento pocit pretrvával do vtedy pokiaľ sa mi znovu nezaplnili črevá" ako sa mu vyvinul alebo teda vyliečil pre ktorý som sa podujal pre operáciu ďakujem. Ďakujem za hlas dúfam že ten článok pomôže v rozhodovaní aj iným.
Je tu niekto, kto bol na operácií hemeroidov metodou HAL? Rada by som vedela, ako to prebieha a aké sú pooperačné stavy..DAKUJEM
Kisska - ja. Je to asi individuálne podľa pracoviska. Momentálne ti v rýchlosti poviem len toľko - samotná operácia je absolútne v pohode, vôbec nič necítiš, iba si pár minút poležíš. Horšie je to potom...
dochodca - mal som podobné pocity. Zistil som, že pomáhal bidet. Alebo sprcha - skrátka bolo treba omyť vodou a nie len použiť papier
No ja som si to pestovala asi 12 rokov, pokym som si to dala operovat. Na laser a jednodnovku by som uz nesla. Boli to naozaj muky. Ked je to uz v pokrocilejsom stadiu, treba ist do nemocnice. Ja som v juli mala len jedno stastie, a to, ze moja mama je zdravotnicka a ona mi cca 10 dni pichala injekcie od bolesti. Lutujem, ze som si to nedala robit v nemocnici steplerom, je to viac-menej bez rezania, funguje to ako spinka do konecnika. Dokonca to uz niekde aj hradi poistovna, len nie kazdy chirurg to vie robit. Inak mozem povedat, ze cely Chirkoz v BA je uplna blbost co sa tyka operacie pokrocilych hemoroidov, a hlavne, velmi draha blbost, sluzby su neadekvatne cene v tomto pripade. Pokial su hemo. mensie a je ich menej, da sa to zvladnut aj na jednodnovke, ale inak nie. Alebo mozno, ked ma niekto dobry prah bolesti. Teraz uz nemam ziadne problemy a som nakoniec rada, dufam, ze sa to uz nevrati, no este tri a pol mesiaca po operacii mi zacal krvacat konecnik, a to poriadne, isla som za doktorom a ten mi povedal, ze mam fissuru - zahojila sa asi po 10 dnoch. Je to dôsledok tej operacie, lebo mam oslabenu sliznicu v konecniku. Ale to je asi dan za to, ze som si to tak dlho pestovala. Teraz keby to vidim, tak idem hned k lekarovi, lebo tym, ze som nesla skôr som si poriadne prispela k tomuto krasnemu zazitku. A snad uz len jedna rada - nedavajte si to robit v lokalke - tym myslim opichy okolo konecnika - velmi to boli, radsej spinalku alebo celkovu anestezu, tym si usetrite aspon bolest pri zakroku. Ja som v Chirkoze dala veeela penazi za tento zakrok a pan doktor mi nedal ani len oblbovak, aby som menej vnimala bolest len sedem opichov okolo konecnika.
@evelyn1012 ...rozmyslam o tomto zakroku, som uz po 2 porodoch, som v stave ako Ty pred zakrokom, nezhorsuje sa to velmi, len obcas mavam neprijemny pocit, obcas pouzijem maste a gely a pocit sa zlepsi, tak vdaka za pozitivny koment, budem to riesit 🙂
Ahoj vsetci ked citam vase prispevky tak ma mrzí že som ich necitala skôr.mam tri dni od laserovej operacie dvoch hemeroidov a chcem sa podelit o skusenost .po 20 rokoch trapenia som sa rozhodla ze to musim riesit ,moj stav sa zhorsoval a hemeroidy mi riadili zivot tak som isla ,lekar super zakrok až na tie inekcie bez bolesti domov som odkráčala ako královná ze čoho som sa tak dlho bála a potom to prišlo .po odtrnutí sústavnápulzujuca bolest ktorá neustupuje ani po liekoch ale to najhorsie prislo po troch dňoch ked som konečne išla na zachod, na toto vás nikto nepripravý kricala som od bolesti triasli sa mi nohy myslela som ze už sa nikdy nepotavím odtial rovvno do sprchy ,bolesti sommala ešte asi hodinu ,triasla som sa a plakala ,nikdy som nič take nezazila a keby so to vedela nikdy na to nejdem teraz mi zostava len dufať ze s každym dňom to bude lepsie lebo inak sa zbláznim
Ahojta potrebujem poradiť alebo povzbudiť mám 5 dni od operácie ktorá nás stála všetky uspory aja stále trpím ako kôň mám sustavné bolesti a zachod je nočná mora kedy sa to začne zlepšovať? Som s toho uplne na nervy
Dnes som bola na kontrole všetko vyzerá v poriadku len tá bolestivá stolica ,vôbec si neviem predstaviť ísť va wc niekde inde ako doma, vraj rany boli moc hlboké tak to chce čas ale ja mám s wcka nočnú moru čo s tím?
Ahojte, tak pridam aj ja moju cerstvu skusenost, hlavne aby som vam pomohla v rozhodovani. Problemy s hemoroidmy som mala vlastne vdaka trom porodom neustale, ale len take mierne, vzdy ked sa to zhorsilo, pomohla mast a cipky a za dva dni bolo po probleme. Ale nedavno som musela zacat s hormonalnou liecbou kvoli osteoporoze a z toho som mala dost caste crevne problemy...proste ma prehanalo a mesiac pred vianocami sa objavil problem s hemoroidmy v plnej sile, prispela k tomu dlha cesta autom 2krat po desat hodin a uz nic nepomahalo. Castym pouzivanim masti som si akurat vypestovala este k tomu vsetkemu mykozu. Uz sa inac nedalo, musela som teraz v piatok k cievnemu chirurgovi. Povedal ze tie maste a kremy sa mozu pouzivat najviac 10 dni, takze opatrne. A hned mi spravil po vysetreni aj ligaturu, ten zaktrok s gumickou. Bolelo to sice ale nie tak zeby sa nedalo vydrzat, sama som sla potom autom domov. Novalgin som si dala az vecer a ptom vcera 2 krat. Dnes je to uz ovela lepsie, vcera som si dost este vytrpela, hlavne preto ze som nelezala ale varila, piekla a pod. domace prace🙂 O mesiac idem na dalsi zakrok a potom asi este raz alebo dva krat. Som rada ze som si to nedala robit laserom, myslim ze toto je menej bolestive aj ked celkovo liecba trva dlhsie.
Ahojte akurat lezim v ruzomberskej nemocnici prvy den po operacii, mali mi odstranovat maly polyp z konecnika, samozrejme chirurg sa pocas zakroku rozhodol ze odstrani uz aj maly hemeroid, super. Teraz lezim na izbe s miernymi bolestami zatial som si nedaval ziadne utlmujuce lieky no na vecer si ich urcite dam. Od rana pijem iba caj, mliecka, kasicky a ocakavam prichod prvej stolice uz teraz viem ze to bude zazitok. Ocakaval som ambulantny zakrok no bola z toho celkova anesteza. Dufam ze sa to do tyzdna da do poriadku. Neviem ako sa liecia hemeroidy nikdy som nevedel ze dake mam. Teraz neviem ako to mam liecit ci mam pchat nejake cipky dnu, maste alebo sa mocit? Stravu urcite upravim aby bola pekne riedka.
@matalali AHOJ, mozem sa opytat na akej operacii si bola? Teda akou technikou, ked pises ze ta stala vsetky uspory? dakujem
bola som na operácii laserom , stála 500 E , k tomu mastičky lieky čípky a kúpele a ani po dvoch mesiacoch nie som v poriadku , už mám plné zuby toho ako sa všetko točí iba okolo môjho zadku
@matalali Boze to je hrozne co pocuvam o tychto operaciach. Ja som chcela ist na operaciu metodou RFITTH, operuju to v Banovciach nad Bebravou a ma to byt zatial "najmenej bolestiva" operacia, lebo pri nej sa nic nereze, nesije, len sa tie hemoroidy opichaju a uzavrie sa v nich privod krvi a tym padom sa stiahnu a mozu nadalej ostat v tele bez problemov. Nemalo by to nejako boliet, kedze sa nic nereze, nesije a bola som uz aj objednana, ale potom co tu citam som to zrusila, lebo mam male deti a neviem si taketo bolesti predstavit pri nich. Dufam ze vydrzim este aspon 5 rokov na Detralexe, aspon kym nebudu väcsie, ze ich budem moct poslat babke na tyzden, lebo aj keby mal luz dovolenku, detom nevysvetlim, ze musim lezat, len by som po nich asi od nervozity hukala :D Dufam ze ti to rychlo prejde, nech to maz uz v poriadku, lebo dva mesiace je hrozne dlha doba. Moj otec bol na klasickej operacii, hovoril, ze to boli hrozne bolesti, hlavne ta prva stolica, ale tak po dvoch tyzdnoch mal pokoj a odvtedy uz 10 rokov ma pokoj, tak je rad, ze na tom bol. Ale ja radsej este vydrzim... dufam
@leginca Ked bude dcerka aspon chodit, a budem mat uz dennodenne tie bolesti, tak jasne ze pojdem, neda sa to do nekonecna odkladat, ale ma 6 mesiacov a spava stale tak, ze ju mam cely cas na rukach alebo nohach a sedim na gauci. Ked ju polozim, hned je hore. Aj prva dcera tak spavala, po roku sa konecne naucila spat aj na posteli, ze som nemusela byt pri nej. Teraz si to neviem predstavit ked este nechodi, lebo ked spi, tak musim s nou sediet a to sa na operovanom zadku neda a ked nespi a jeduje sa, tak ju nosim. Tak dufam ze vydrzim aspon kym bude chodit, to uz bude ine.
To to obdivujem, ze si to zvladla. A co sa ti stalo, ak sa mozem opytat ked ti zosivali cely zvierac? To museli byt hrozne bolesti pri stolici, ked sa to roztahuje a stahuje, nie?
@janicaopica - skrátila som to najviac ako sa dalo, aby si bola v obraze, čím všetkým som si prešla od pôrodu a musela som to absolvovať aj keď som mala úplne malinké dieťa.:
Bol to môj druhý pôrod, tak som vedela čo ma čaká. Kontrakcie mi začali okolo 4.30, do nemocnice som prišla okolo 6.30. Vyšetril ma službukonajúci lekár - spravil mi aj sono a šla som na čakačku. Tesne pred 8-mou som zavolal sestru, že mám trochu bolesti, vyšetrila ma a vraví, že ideme rodiť - syna som porodila na druhé zatlačenie - keď ma službukonajúca lekárka začala po pôrode zašívať volala druhého skúsenejšieho lekára, ktorý bol v službe. Ten ma riadne vytrápil a keď som trochu aukala, tak mi dosť nepekne povedal, že mi tam krváca nejaká cieva a musí mi to poriadne zašiť, či ma má dať do narkózy. Zašíval ma asi 40 minút. Po pôrode vyzeralo, že všetko je v úplnom poriadku. Rodila som v nedeľu 13.2.2011 ráno o 8-mej a na druhý deň v noci 14.2.2011 okolo 23-tej som sa zobudila, že syn plače. Zapla som si svetlo, odkryla som sa a bola som v obrovskej kaluži krvi. Zavolala som službukonajúcu sestru, ktorá šla so mnou do sprchy - tam zo mňa tiekla krv prúdom asi 2 minúty a cez pošvu mi vyšla veľká krvná zrazenina ako malá detská fľaša od džúsu. Sestra ma odprevadila na izbu a volala lekárov, ktorí boli v službe. Prišli na moju izbu hneď aj s prenosným sonom a brali ma rovno na sálu. Keď som vychádzala na stôl vyšla zo mňa rovnako veľká krvná zrazenina, ale cez konečník. Operovali ma asi 3 hodiny, na druhý deň ráno ma na izbe informovali, že mi čistili pôrodné cesty a že počas operácie bol privolaný aj chirurg, lebo tá krvná zrazenina, ktorá mi vyšla cez konečník mi urobila rektovaginálnu fistulu - trhlinu medzi hrubým črevom a pošvou, tak mi to chirurg vraj zašil. V ten deň som dostala transfúziu krvi a aj ďalší deň tiež. Dostávala som aj rôzne lieky, tak som syna nemohla kojiť. Syn bol samozrejme v starostlivosti detských sestier. Vo štvrtok 17.2. v priebehu dňa mi odstárnili močový katéter a v noci som sa zobudila na to, že sa mi cez pošvu veľkým prúdom valí stolica. V piatok to konzultovali lekári, vyšetroval ma aj chirurg a rozhodli, že musím byť prevezená na chirurgiu a musia mi urobiť stómiu - teda vyviesť črevo von. Manžel si prišiel po syna a zobral ho domov a mňa previezli na chirugiu. Tým, že bol piatok doobeda, tak so mnou nič nerobili a na operáciu som čakala až do utorka rána 22.2. kedy ma operovali a urobili mi ileostómiu. Napriek všetkému som si odstriekaval mlieko aj keď to bolo dosť ťažké, keďže som mala rozpárané celé brucho a na ľavej strane brucha vyvedené tenké črevo. V nemocnici som bola ešte ďalší týždeň. S prepúšťacou správou sme šli za známym, aby mi tie lekárske názvy vysvetlil ľudskou rečou. Povedal mi, že mi chýbalo stratiť ešte 300 ml krvi a dostala by som šok z vykrvácania. Keď som prišla domov tak syn sa našťastie krásne prisal a do mesiaca bol plne kojený. V decembri 2011 som absolvovala ďalšiu - 3-tiu operáciu od pôrodu na gynekológii. Primár mi operoval tú rektovaginálnu fistulu a robil mi aj plastiku perinea - mala som to veľmi zle a škaredo zrastené. Myslela som si, že po tejto operácii mi budú môcť zrušiť vývod - chirurg ma poslal na špeciálne vyšetrenia za prednostom kliniky do Nitry. Ja som z Banskej Bystrice. Kvôli vyšetreniam som ležala v Nitre 3 dni a zistili mi, že mi úplne poškodili zvierač na konečníku a teda vývod mi zatiaľ zrušiť nemôžu pretože by som mala 80%-ný únik stolice. Našťastie pán prednosta ako jediný na Slovensku to vie operovať, tak ma teda aj operoval v marci. Bola to veľmi náročná operácia a bolesti po nej naozaj neuveriteľné - mala som pocit ako keby ma naraz do konečníka bodalo 20 včiel. Až 2 mesiace po operácii som musela brať 6 krát novalgin, aby som mohla aspoň ako tak fungovať. Musela som každý deň doma cvičiť cviky - sťahovanie zvierača. V novembri 2012 mi pán prednosta povedal, že to vyzerá dobre a v januári 2013 som ležala 3 dni v nemocnici a spravili mi tie vyšetrenia, či je to v poriadku a môžu mi ten vývod zrušiť. Vyšetrenia dopadli výborne a objednal ma na operáciu, ktorú mi robil 30.1.2013 a zrušil mi vývod. Myslela som si, že to už bude v poriadku, ale boj sa začal odznova. Tým, že som mala 2 roky rozdelený tráviaci trakt, tak som z každého jedla hnačkovala. Ako tak lepšie fungujem len posledného pol roka aj keď stále si musím dávať veľký pozor na to čo zjem. Samozrejme, že som to dala aj na Úrad pre dohľad - a po 5-tich mesiacoch od podania mi prišla odpoveď, že mi bola poskytnutá zdravotná starostlivosť podľa zákona - takže som nič nedokázala. Bola som s tým aj v Reflexe - dávali to 6.9.2013.
@leginca jezinkove to je hrozne len to citat, nie to este zazit. zelam ti vsetko dobre, nech mas uz s tym raz a navzdy pokoj. obdivujem, ako si to zvladla. ja by som sa uz asi zosypala
Som dva tyzdne po chirurgickej operacii hemoroidov 4.stupna. Uz je to trochu lepsie, aj ked po stolici som min. na dve hodiny vzdy odrovnany. A to aj napriek tomu, ze robim vsetko preto, aby som mal riedku stolicu a malo jem. Za tie 2 tyzdne som schudol 8 kg na 78. Su dni kedy sa mi postasti sa takto odrovnat aj 2x. Ked si spomeniem na prve dni po operacii v nemocnici este teraz sa trasiem. Netusil som ze moze existovat taka strasna bolest. Zaberali len silne opiaty a tie mi moc nechceli davat, lebo tlmia dychanie. Kvoli bolesti som sa nedokazal ani vymocit a museli mi zaviest kateter. Vsetko moja chyba, mal som to riesit skor a hlavne v kludovom stadiu. Takto som to stale odkladal az to bolo akutne a operacia bola nevyhnutna. Predpokladam ze este minimalne mesiac si budem uzivat silne bolesti
@talkung @leginca Ja som mala akurat na dnes naplanovanu operaciu metodou RFITTH, ale som ju zrusila ako som uz pisala vyssie a potom co tu citam, som aj rada. Podla mna pri hemoroidoch je jedno ci to operuju v akutnom alebo kludovom rezime, hlavne pri klasickej operacii, lebo aj tak vyrezu celu tu sliznicu kde su hemoroidy a nasivaju na konecnik. Akurat ked to nie je take akutne a bolesti nie su kazdy den, ale len narazovo, ako napr. u mna, tak clovek to stale okdlada. Viem, ze ked ma to raz chyti tak, ze uz budem mat bolesti kazdy den, tak sa tomu nevyhnem. No dufam ze to este nejake roky vydrzim 🙂 Talkung drzim palce, nech ti bolesti rychlo prejdu a si uplne fit. A preco ste si ani jeden po takychto operaciach nedali predpisat nejake silnejsie lieky ako Tramal alebo Tramadol? Mne ich obvodna predpisala aj pri ovela menej bolestivej operacii a pri takejto by som si ich dala urcite.
@hemer ahoj, nemozes o tej metode napisat viac? ake si mal stadium? kde ti to robili? kolko si bol v nemocnici? a co vsetko, ake velke bolesti si zazival potom a ako dlho?
Ahojte, musim povedat, ze je to uz lepsie. Dokonca uvazujem nad tym, ze sa uz dam vypisat z PN. Zvladam to bez analgetik zacinam sa uz aj normalne stravovat, aj ked k stravovaniu pred tym, ze som jedol vsetko, sa uz urcite nevratim. Treba hlavne vela vlakniny-najlepsie psylium a na zriedenie stolice este uzivam Duphalac. Dost ma zaujalo, ze su na precistenie organizmu dobre klistiry. Ked budem v poriadku, mam v plane to skusit. Este jedna dolezita rada, aj ked pre tych co su tu na fore uz je asi neskoro... Nikdy zbytocne nevysedavajte na zachode, necitajte tam!!!

Zdravím všetkých moje skúsenosti z hemoroidmi v prvom rade mi žiadne mastičky nijako nezmiernili krvácanie ani bolesti pred asi 10 rokmi mi odstraňovali bezplatne hemeroid gumičkou môžem povedať že kto sa chystá na takýto zákrok nemusí žiadne mať obavy, samozrejme každý sme iný, ale je to rýchle i keď trochu nepríjemne ale u mňa bezbolestné a výsledok okamžitý prestal som krvácať a ani som si neuvedomil kedy mi to odumrel a odpadol. Pred 2 rokmi mi odstránili ďalší laserom stalo ma to 70 € tá suma mi vyrazila dych priemerný dôchodca na to nemá pri väčšom počte hemoroidov, bezbolestne tak isto len nepríjemné, ale po tomto zákroku 2 roky som mal neustále problémy, po vyprázdnení som neustále pociťoval že musím isť ešte na toaletu tento pocit pretrvával do vtedy pokiaľ sa mi znovu nezaplnili črevá môžem povedať absolútne nepríjemná vec, Teraz som 4 deň po operácii odstránené 3 hemoroidy vyšetrenie a vyjadrenie operatéra, po lasery na zvierači mám zhrubnutú jazvu a teda nevedel posúdiť čí sa mi tie pocity odstránia, k operácii tá prebehla v spinálnej anestézie zákrok absolútne bezbolestný, ale nezabudnite aj za cenu upozornenia ošetrujúceho lekára aby vám zaviedli cievku mne ju nezaviedli až na druhý deň po ukrutnom tlaku na mechúr proste vyprázdňovanie nefungovalo, po odznení spinálky bolesti výrazné, stolica po 3 dňoch tvrdá no muky, večer som si zobral preháňadlo muky na záchode tie iste ale po vyprázdnení odzneli rýchlejšie, moje odporúčanie veľký pozor čo zjete proste za každú cenu sa snažte aj za cenu preháňadla docieliť aby stolica bola riedka beriem od bolesti Novalgím a môžem povedať že bolesti zmierňuje samozrejme hygiena mimoriadna ďalej používam vložku napustenú harmančekom, o dva dni idem na kontrolu uvidím ako dopadne ak by bol problém tak napíšem aký zatiaľ toľko myslím že som popísal podrobne všetko.