Opuch líca bez nejakej viditeľnej príčiny

vaivaczsk
26. jún 2018

Dobrý deň!
Moja mama predvčerom sa zobudila s tým že má opuchnuté líce. Nebola tam ani bodka od ustipnutia ani to nebolo boľavé a napriek tomu sa to vôbec nezlepšuje. Skúšali sme vinovy oblklad, brufen a aj dezinfikaciu lica a aj z vnútra alpou. Čítali sme všelijaké články ale všade bola v príčinách buď tá bolesť alebo štípance. Dokáže nám niekto pomôct prosím?

dorottka
26. jún 2018

Co tak zapaleny zub? To sa tak manifestuje a nie, vobec nemusi boliet. Urcite by som zbehla za zubarom, toto je urgentny stav.

vaivaczsk
autor
26. jún 2018

@dorottka ahoj! Ďakujem za odpoveď a uvidíme či teda pomôže ešte ten brufen na zápal lebo sme akurát na dovolenke v zahraničí a preto nemôžeme ísť ku zubárovi

lilyianka
26. jún 2018

@vaivaczsk nemôže mať prievan? Boli ju to alebo to ma čisto len opuchnute?

vaivaczsk
autor
26. jún 2018

@lilyianka Má to čisto len opuchnuté. Iba keď si to veľmi silno pritlačí tak ju to trosku vo vnutry boli inak vôbec 😔

dorottka
26. jún 2018

@vaivaczsk drzim palce, ale ak je to ten zapal zuba, brufen ani ziadne ine tabletky tomu nepomoze, mozno antibiotika na par dni, inak ten zub treba otvorit a precistit - opuch byva preto, lebo v kosti sa zo zapalu hromadi hnis a plyny, ktore nemaju ako unikat. Drzim palce nech to nie je ono!

vaivaczsk
autor
26. jún 2018

Tak to vyzerajú jej zuby. Mala niečo ešte pred tým s nimi takže preto má uplne nové dolné zuby. Možno ten úplne zadný zub je príčinou?

vaivaczsk
autor
26. jún 2018

@dorottka postla som tu fotku jej chrupu pri tom opuchu

jessica83
26. jún 2018

ma mostik? ci co je to s tym zadnym zubom? vyzera, ako zlomeny implantat a nad tym vacom odchlipnuty. treba vyckat na sr a ist hned nech to rtg, snimu dole a otvoria a precistia. zatial pomoze paralen, alebo ibac. nech sa jej voda nedostane do ucha a pozor na prievan

blonde_bella
26. jún 2018

@vaivaczsk keď som mala 15 a prijímačky na strednú školu išla som tam s takým opuchom že mi zatlačili až oko.Zub ma NEBOLEL VÔBEC.
Zato resekcia zuba boli ako..... Aj napriek viacerým injekciam. Odporúčam návštevu zubára ihneď.

beton
26. jún 2018

@vaivaczsk ako pise @dorottka určite zubár. to nevidieť zvonku, keď sa v kosti hromadí hnis, ani nemusí bolieť. Možno cez rtg uvidí. Akútne prípady môžeš ísť k zubárovi aj v zahraničí a poisťovna preplatí.

dorottka
26. jún 2018

@vaivaczsk z fotky chrupu vacsinou zapal absolutne nevidno, to treba zrontgenovat. Zub moze vyzerat uplne v pohodicke. Ale ako pozeram, tak ma paradnu strbinu medzi mostikom a kostou ("kvalitna praca"), kade volne prudia bakterie, cize to velmi realne problem moze byt - ale to len hadam. Inak takyto opuch, ak je zo zuba, moze byt zivot ohrozujuci stav, aj na dovolenke byvaju pohotovosti a su presne pre taketo pripady. Ten hnis a plyny sa totiz budu nadalej tvorit a kedze nemaju ako unikat, bude to horsie a horsie, bude to postupovat dalej - moze to bud napadnut okolitu kost a pride o dalsie zuby, alebo v horsom pripade to moze ist kludne do mozgu.
@jessica83 - to nie je implantat, to je prosim pekne ustupene dasno a nasledne kost bud v dosledku paradentozy, ale od pohladu vdaka "skvelej" protetike, ktora to cele drazdila a vysledok je takyto 😞

jessica83
26. jún 2018

@dorottka vsak presne tak to vidim aj ja. mostik. odstavajuce dasno. ja myslim, ze vdaka paradentoze je cely mostik uvolneny a to je kamenom urazu. mozno aj mrtvy zub pod mostikom. a preto bolest nikde, iba ten opuch. to ukaze uz iba rtg. ja by som na pohotovost nechodila. toto treba pekne poriesit ihned doma na pohotovosti. 1.pomoc pre zacinajuci zapal trojklanneho nervu je nasadit obycajny acylpirin. ale kedze ibuprofen (ktory je z toho radu) nezabera, tak neviem.. no otazne je, co nezabera... ochrani vsak pred vypuknutim superinfekcie. ale nesmie sa brat dlhodobo, viac ako tyzden.

evalin88
26. jún 2018

Nechcem ta strasit ale moj otec bol u zubara ss opuchnutym licom a podla rendgenu mal ten zapal az v kosti a zadny horny zub mi pripada.. Akoby ustupilo dasno.. Rozhodne zubarovi a na rendgen.. Otcovi to museli rezat aby sa k tej kosti dostali a vycistili. Tak hadam to nie je az take stadium

dorottka
26. jún 2018

@jessica83 jj presne, suhlasim. Bude to mrtvy zub najskor. Ale na pohotovost v zahranici by som skocila, ved snad nie su v Ugande. Aspon jej mozu dat antibiotika, ktore tomu mozu ulavit na par nevyhnutnych dni, kym sa dostane domov. Ak ju boli trojklannak, tak to bude z toho opuchu a tlaku nan a ten ustupi len po otvoreni/vytrhnuti zuba. Ibalgin je nutnost, ale treba odstranit aj mechanicku pricinu :(. Joj zuby na dovolenke, moja nocna mora - inak aj preto chodievam len na dovce do krajin s dobrou zdravotnou starostlivostou - pre istotu :D

vaivaczsk
autor
26. jún 2018

@dorottka
@evalin88
@jessica83 boli sme u zubára a naštastie to bola vyrastajúca ôsma stolička! Išiel z nej hnis a preto jej to miesto umŕtvili a potom vytlačili hnis. Bude teraz týžden na antibiotikách a nebude mocť byt na slnku ale naozaj naštastie nič vážnejšie sa nestalo. Veľmi ďakujem za rady!

jessica83
26. jún 2018

@vaivaczsk ja by som si to este doma dala potvrdit. lebo som este nepocula o hnise NAD osmickou.. mne to pride ako zapal od 7cky tlaciaci sa dozadu. hlavne, ze ma kade vychadzat a atb. pomozu. len, ked je 7cka mtva s loziskom, tak zapal sa po case vytvori. pekny zvysok dovolenky 😚

dorottka
26. jún 2018

@jessica83 maximalny suhlas so vsetkym 🙂