icon

Osýpky: Hrozí nám nová epidémia?

5. jan 2025

Čítali ste to už? Teraz,keď boli ľudia rozlezení na lyžovačkach.....a inkubačná doba 19dni.
https://www.hallo-muenchen.de/welt/neuer-virus-...
https://svet.sme.sk/c/23431600/v-rakuskom-stred...

Strana
z4
vroni
6. jan 2025

@bosorkabb, som staršia a osýpky som prekonala (áno, osýpky, nie kiahne. Nechápem, kto si tieto dve choroby dokáže zameniť. A ako). Proste si osýpky dali rundu po škole a už nebolo koho v šiestej triede očkovať. Očkovali len chalanov proti mumpsu. Neterka je 80 ročník a očkovanie proti osypkam má z roku 1987 (asi tie roky dobiehali), o nejakom odmietaní očkovania nemohlo byť ani reči, v škole nás "odvelili" a rad radom napichali. Vždy sme sa na to strašne tešili, lebo sme sa uliali z hodiny. Mám o tom v karte aj záznam (nie o tom, že som sa tešila, ale že osýpky prekonané, očkovanie nevykonane) Bolo to normálne podľa ockovacieho plánu, da sa dohľadať na nete. Či existovali protekčné vakcíny a výnimky, to netusim, ale oficiálne sa proste osýpky očkovali až v 12 rokoch.

lucia147852
6. jan 2025

@pribinak pozri štatistiku z mini epidémie osýpok na východe SR, bolo to hmm asi 4-5 rokov dozadu. Drvivá väčšina nakazených očkovaná. Vtedy sa zmenil aj očkovací kalendár pre deti (preočkovanie v 5 rokoch a nie 11) a riešilo sa aj to, že naša generácia už nemá imunitu.

pribinak
6. jan 2025

@lucia147852 nechce sa mi hľadať, hod mi link

bosorkabb
6. jan 2025

@vroni bol očkovaní podľa záznamu na ZŠ a mal 8 rokov. Normálna ZŠ, pochybujem že bol protekčne dieťa. Či mal protekčnu vakcínu. Keďže sa ockovalo rad radom na škole.
Mňa tiež v telocvični a bol to prvý stupeň. On na západe krajiny ja na východe.

vroni
6. jan 2025

@bosorkabb, v 8 rokoch sa očkovali kiahne, nie osýpky. Prave kiahne, nie ovčie. Až do roku 1980, resp. 1984

autor
7. jan 2025

Nuž,vyzerá to tak,že až tak top,to očkovanie nebude chrániť....

bosorkabb
7. jan 2025

@vroni kiahne prekonal určite. To som riešila keď bolo podozrenie u detí. Spolu so svojou sestrou. Očkovaní na kiahne nebol. Ani ja. Ja som ich prekonala v detstve tiež.

vroni
7. jan 2025

@bosorkabb, no to určite neprekonal. Prave kiahne, proti ktorým sa v ôsmych rokoch očkovalo, boli eradikovane. Ovčie kiahne prekonal takmer každý, až do vynajdenia očkovanie pred pár rokmi to bolo banálne detské ochorenie. Sú to dve úplne rozličné choroby so zmatocne podobným názvom. Prave kiahne mali takmer tisicnasobne vyššiu úmrtnosť nez osypky. Na smrtelnost kiahni sa nechytala ani tbc ci mor.

autor
7. jan 2025

@bosorkabb práve kiahne mal? Snáď nie ...

autor
7. jan 2025

@bosorkabb akože vážne....https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Kiahne
A presne toto ma desi,že ľudia ani nevedia čo a ako....

bosorkabb
7. jan 2025

@vroni kde píšem pravé kiahne? Píšem kiahne. Tie obyčajne ovčie kiahne keď už chceš presný názov. A písala som že má doma zdravotný záznam tak som pozrela na čo a kedy bol očkovaní. Preto viem.

bosorkabb
7. jan 2025

Čo ťa presne autorka desí? Vieš čítať?
A boj sa ďalej ak ťa to baví.

autor
7. jan 2025

@bosorkabb desi má,že ľudia nevedia,ani proti čomu boli očkovaní. Napríklad 😉

michelle567
7. jan 2025

Autorka a to si ešte asi nečítala článok že v Číne začína nová epidémia

vroni
7. jan 2025

@bosorkabb, ak je tvoj muž starší ako ročník 1980, tak bol v ôsmych rokoch ockovany proti kiahnam. Pravým. Podľa vtedajšieho ockovacieho kalendara. Proti ovcím sa začalo ockovat až okolo roku 2010, dovtedy ich ľudia väčšinou úplne bezproblémovo prekonávali. Proti pravým kiahnam sa už dnes neockuje. Proti osypkam sa v tom veku neockovalo nikdy, ani podľa starého ani podľa nového ockovacieho kalendara. 🤷🏼‍♀️

bosorkabb
7. jan 2025

Ale vedia predstav si. Ono to máš v zdravotnej karte 😘
Môj muž má očkovania o ktorých sa ti ani nesníva. Pretože to potreboval pri výkone svojho povolania. A zaujímavé že sa bojí menej ako ty. A to bol v oblastiach odkiaľ iný utekajú.

bosorkabb
7. jan 2025

@vroni áno je starší. Ročník 1976.
A teda jeho mama je vojenská zdravotná sestra, otec robil na štábe. Aj svokra tvrdí že celú ich skupinu ockovali proti osypkam keď deti boli malé. A teda ona osobne. Pre ňu zlaté časy ako hovorí. To len tak mimo tému.

vroni
7. jan 2025

@bosorkabb, čo a ako málo riešené vojsko, to fakt netuším. Oni mali vlastné pravidlá a predpisy. A teda, 76 môže byť práve ten dobehovy ročník, že ešte ich neockovali ako babatka, ale doockovsvali "vypadnute" ročníky (cca 73 az 82)

autor
7. jan 2025

@michelle567 tak predpokladám,že v Číne je menej ľudí na lyžovačke😉,to by sa mali báť tie skupiny,čo dezinfikovali aj vzduch....tých tu bolo a je veru dosť. Čo sa naďalej testujú. Tie osýpky a ten čierny kasel mi príde viac nebezpečné. Vzhľad k vakcína. Hoci fakt je,že aj tie proti coronove boli zjavne nie účinné. 🤷. No čo. Treba byť ostražitý a tobôž pri vysype.

bosorkabb
7. jan 2025

@vroni môže byť. On to má v karte. Preto viem. On má kadejaké očkovania aj na exotické ochorenia ale to pre prácu musel. Aj zvlášť očkovací preukaz medzinárodný. Preto je to jednoduchšie dohladatelne info u môjho muža.

gerdusha
7. jan 2025

Dnes info aj o prvom zachytenom prípade opicich kiahni vo Francúzsku ;)

luccija
7. jan 2025

Nerozumiem tvojej hystérii všetci o hrozbe epidémií vieme a čo teraz?Mňa skôr mrzí, že ženy posledné roky ako ovce svoje deti neockuju už len z princípu a potom sa rieši čierny kašeľ a ostatne.
Moja dcéra mala čierny kašeľ v triede a nič príjemné chalan skončil v nemocnici.
Hlavne sa zbytočne neplas je x iných vírusových ochorení, ktoré sú tak isto veľmi nebezpečné.

autor
7. jan 2025

@luccija ja plasim? Médiá upozorňujú. A očkovanie nie je zase ,ako sme sa dočítali,úplne že "waw,nič sa nedeje"....

viestta
7. jan 2025

Autorka, ak by to ockovanie naozaj nefungovalo, tak mame pravidene nejaku velku epidemiu. Myslim naozaj velku, s tisickami pripadov a desiatkami, mozno stovkami umrti a dozivotnych nasledkov. Najohrozenejsie su male deti, jedinci s oslabenou imunitou, s inymi diagnozami. Nastastie, a hlavne vdaka ockovaniu nemame na cintorinoch rady detskych hrobov ako byvali v casoch, ked sa plosne neockovalo. Ano, je realne, ze sa dnes mozu vyskytnut lokalne epidemie, je realne, ze imunita z ockovania moze casom odozniet, je realne, ze ochoreju aj ockovani jedinci. Ale urcite ta hrozba nie je taka aby sme podliehali panike a uz vobec to nie je dovod zatracovat ockovanie ako take pre jeho neucinnost.
Media maju povinnost upozornit, upozornuju aj odbornici, ale podliehat panike naozaj nie je na mieste. A ci ty plasias? Nuz z toho co pises si vystrasena. Do akej miery vies len ty. Ak sa naozaj obavas, ze nemas protilatky z ockovania, nie je problem dat si ich vysetrit a podla vysledku zvazit preockovanie. Mozno ta to ukludni a nebudes mat potrebu na obavy.

Strana
z4