Otvorená operácia miechy - rady, tipy a skúsenosti
ahojte.moja 65rocna mama musi ist na otvorenu operaciu miechy lebo ma velni zuzeny miechovy kanal. v nemocnici nam dali zatial malo info. len ze prevoz nie v sede. tyzden v nemocke druhy den stavaju na nohy a 2mesiace kludovy rezim pnka. este pracuje i ked s bolestami a liekmi. viem ze kazdy sme iny. velmi dufam za prve ze operacia bude napriek situacii v nemocniciam a najma ze dopadne dobre. nateraz vobec neviem co cakat. aku starostlivost bude potreb9vat. ci bude sebestacna. mam male plne kojene dieta. nejake vase rady co viem pripravit dopredu
@medeaa ma poprehadzovane stavce a vyrastky. cele zle. nevie sa vystriet... kolko trvala tvoja operacia? problem je ze ju idu operovat 200km od bydliska... netusim ci bude sanitka na prevoz... co chodza do schodov sprcha vana hygiena?
Operacia netusim kolko trvala, lebo ked som sa zobudila na izbe, ani neviem koko bolo hodin, este som par krat zaspala a nemala som pojem o case. V nemonici som bola tyzden a chodila za nami rehabilitacna sestricka, ktora nas ucila ako sa hybat a ako lahucko cvicit. Ja som z BA a operovali ma v Ruzomberku a nemobol problem s odvozom sanitkou 🙂. Lekar mi priamo v nemocnici predpisal aj pomocky. Dosatala som madlo k vani, taky schodik k vani s prisavkami, nadstavec na wc (kedze po peracii chrbtice sa nesmelo dlho sediet). To madlo sme ani neinstalovali, ale schodik do vane som vyuzivala, inak nebol problem s hygienou vobec, jasne ze vsetko mi islo pomalsie, nesmela som sa vytacat, predklanat, sadat si. Jedla som po stojacky asi mesiac, ak si dobre pamatam a este som si pichala fraxiparin, ale to tiez nebolo nieco, co by clovek nezvladol aj sam. Akurat ozaj treba dodrzat, co odporucia lekari. Isto treba mat niekoho, kto urobi nakupy, pomoze v domacnosti, ale ak mamina este zvlada pracovat, tak po operacii by sa jej malo ulavit a mala by byt mobilna, podla mna. Ja som pred operaciou uz ani chodit nevedela a po nej super, ale mne odstranovali platnicku, nie vyrastky.
@medeaa vau tak to si super zvladla. dakujem za nadej a rady. tu vec na wc tusim este mame z inej operacie doma... pozriem. a schodik k vani sa najde madlo tam aj je... noo a tiez ide o ruzomberok verzus bratislava dr. rusnak. ak sa to teda kvoli covidu nezrusi cele.... grstulujem ti. no mamca ma.zuzenie tusim na 3mm. ty si mala.kolko?
Ruzomberok je super. Vsetci tam boli velmi mili a lekari su tam kvalitni aj Dr. Rusnak. Lepsiu nemocnicu na chrbaty podla mna nemame. Skoda, ze si nepamatam, kolko som ju mala zuzenu, ale v papieroch mam uvedene ze "kriticka stenoza spinalneho kanala" a na operaciu ma prihlasili a brali s tym dost rychlo. Drzim mame palce, urcite tam bude v najlepsich rukach. Dufam, ze jej termin nebudu posuvat, v bolestiach sa tazko zije. Ani druhy krat by som nevahala s operaciou...
@medeaa dakujem krasne. presne ako pises kazdodenne bolesti od marca. kiez dovtedy vydrzi a kiez jej pomozu. kiez si ty uz len zdrava
mám podobne diagnozu stenoza spinálneho kanála, zatial pociťujem bolesti v klboch pri chôdzi a v stoji a akoby krče v lavej nohe v stehennej časti až do lýtka a trpnutie a slabosť v nohách. Ako sa určí zúženie spinálneho kanála ked to lekár neurčil a pýtal sa iba kolko krokov urobím tak aby som si musela oddýchnut.Neviem to posúdiť pretože raz je to viac ,inokedy menej ako 100 krokov alebo idem tak že prekonávam bolesť.Rozhodujem sa totiž či mám ísť na operáciu alebo nie, aby sa mi to napokon po operácii celé nezhoršilo.Neurochirurg sa staval k tomu tak ako keby ma chcel odstrašiť, že je to náročné, trvá to 4 hodiny a vysunuté platničky sa musia šrobovať a tak.

Ak sa mozem spytat, kvoli comu ma zuzenu miechu? Ja som mala zuzenie spinalneho kanala kvoli prasknutej platnicke a cele mi to tam museli vycistit. Po operacii bol prevoz v lahu, ale viezla ma sanitka domov. V nemocnici by mali vsetko mamine vysvetlit a naucit ju ako ma vstavat z postele a vykonavat bezne cinnosti. Nie je to nic narocne, len to treba naozaj dodrziavat a davat si pozor. Ja som po prepusteni z nemocnice bola samostatna, pohybovat som sa vedela, ale na nakupy a podobne nepripadalo do uvahy.