icon

Pálenie jazyka

lessiie
28. apr 2017

Ahojte baby,mate niekto skusenost s palenim jazyka a zltym povlakom? Trva mi to palenie uz asi 3 tyzden aj u lekarky som bola ale akosi nic nepomaha :(

rencika8
22. jan 2021

@olistr keď si představím že mám stym este niekoľko rokov žiť tak ti nápisem pravdu je mi do plaču 🥺

legamaja
23. jan 2021

@rencika8
Aj ja skúšam meditovať ako tu napísal Olistr. Ale naozaj sa to treba učiť. Som iba na začiatku. Sú dni, keď neviem čo robiť, zúfalstvo. A sú dni, keď sa to dá aspoň zniesť. Ja mám ten problém cca 10 mesiacov.

olistr
23. jan 2021

@rencika8 ja ti úplne rozumiem, dobré je tiež si vymýšľať aktivity čo odvedú pozornosť, šport je dobrý alebo turistika, cestovanie, proste vyrábať zážitky, alebo pri rozprávaní si to hlava tiež nevšíma, tak napr citát si knihu nahlas máš tiez na pár hodín pokoj a zamerať sa na veci z ktorých mas radosť a ta napĺňajú, mne napr to aj veľa dalo co sa týka sebapoznania, návod ako mať zo života radosť aj s pálením jazyka neexistuje, na to musí prísť každý sam, ale su pomôcky ako meditácia alebo byť úplne sam so sebou pár dní alebo týždeň,

legamaja
23. jan 2021

@olistr 🙂)) 🙏

roja01
25. jan 2021

Chcem sa opytat na oreganovy olej. Nie je jedno kolko percentny je. 100% je dost nebezpecny, nakolko je agresivny a uziva sa cca 1 kvapka v pohari vody.

legamaja
25. jan 2021

@roja01
Ja užívam 3-4 kvapky v 100 ml vody po jedle niekedy 2x niekedy 3x denne. Kupujem ho v zdravej výžive. Ak by si to chcela na vyplachovanie ústnej dutiny tak vtedy stačí 1 - 2 kvapky, preplachovať cca 30-60 sekúnd a vypľuť. Alebo užívam kapsule 3000 mg 2x denne. Tie kupujem na nete.

roja01
29. jan 2021

@legamaja dakujem za navod na uzivanie predpokladam 100% oreganoveho oleja.

roja01
30. jan 2021

@legamaja takže 20% oregánový olej, zvyšok je olivový olej. Škoda, že už nemám orig.balenie k nahliadnutí, ale myslím, že bol až 100% a tým pádom som mohla len 1 kvapku v poháru vody 1x denne. Opravdu je agresívny.

legamaja
31. jan 2021

@roja01
Ti ano. Na to treba opatrne. Ale ja som zlikvidovala tým olejom kvasinky. Takze mam dobrú skúsenosť.

dankaferka
19. mar 2021

Ahojte, ja sa s palenim pasujem uz skoro rok. Tiez nic nepomaha, niekedy je to velmi citelne, inokedy, ked na to nemyslim, to nevnimam. Mam za sebou kadejake vysetrenia, ale nebola som na candide a helicobakter z krvi. Ten mi nepotvrdili na gastre. Tak uvidim. Skusim nasadit oreganovy olej , pouzivam ho z doterry aj ich prazdne kapsuly, takze tam si ho nakvapkate a prehltnete, inac je velmi palivy a spalilo by to jazyk. Uzivam B , panthenol , imudon , vyplachujem hocicim a tiez som z toho zufalaaaa....., mne to vyskocilo po prekonani tazkej onko diagnozy jazyka u mojho ocina, asi som si to v tom boji s nim spustila a neviem sa toho zbavit aj ked veeelmi chcem.

najstastnejsia1
15. máj 2021

@legamaja ahojky, mozem sa opýtať či sa oreganovy olej môže užívať v tehotenstve?..v 2.trimestri?

legamaja
16. máj 2021

@najstastnejsia1
Ahoj. To bohužiaľ neviem. 😞

najstastnejsia1
16. máj 2021

@legamaja nevadí..pozerala som príbalový leták, tak v tehu sa bohužiaľ nemôže...tak sa budeme musieť popisovať nejako inak a vydržať len.

legamaja
17. máj 2021

@najstastnejsia1 🙏👍

semar
26. máj 2021

Ahojte, vidim, ze tu debata o paleni jazyka zije; verim, ze je vam mnohym uz lepsie. Ak ano, je nieco, co mate pocit, ze vam dlhodobo pomaha? Zda sa, ze musim napisat, ze som len na zaciatku tohto problemu, asi tak 3 tyzdne, ani neviem, nepovazovala som to za dolezite. Som v soku, co je to za potvoru a ze sa s tym asi nic moc neda robit a ze to je takato dlhodoba (stála?) zalezitost. Zrejme stojim pred vsetkymi tymi vysetrenia... Nemam vobec trpezlivost s neduhmi tela, tak ma uz teraz triafa slak, Mam 58, osteoporozu (a liecbu pomaly 7 rokov) a myslela som si, ze je to dosledok liecby. Ale zda sa, ze to nie je take "jednoduche". Tak sa pripadne ozvite. Zaujima ma aj, ci je na FB slovenska, pripadne ceska skupina, neviete? Dik za opovede, drzte sa (drzme sa).

najstastnejsia1
26. máj 2021

@rencika8 a pomohol vám ten známy liečiteľ?

rencika8
26. máj 2021

@najstastnejsia1 nebola som, začala som veĺa piť, denne sa snažim minimálne 3 litre a ono ma to prešlo asi po mesiaci a pol.

najstastnejsia1
26. máj 2021

@rencika8 ďakujem za radu..určite vyskúšam.

zdenkaulb
25. máj 2022

pekný deň, pridávam môj príbeh s pálením jazyka. 23.marca 2021 som bola očkovaná modernou a o týždeň na to ešte próliou na osteoporózu. O mesiac 22. apríla sa mi začalo peklo. Najskôr horkosť v ústach a o pár dní pálenie jazyka, pier, nosa, hrdla, čudná pachuť hlavne na špičke jazyka , nechutenstvo, pocit na zvracanie, úzkosti, depresie, nespavosť. Podstúpila som veľa vyšetrení, ale všetko bolo negatívne. Pomohol mi neurol 0,25. Upravilo sa mi ako tak trávenie, aj úzkosti . Pálenie a nespavosť neustáva. V októbri mi zistili ,že som prekonala zápal osrdcovníka so stredne závažným výpotkom. Ten mi po následnej liečbe ustupuje, ale pálenie jazyka a nespavosť mám stále. Antidepresíva mi nesadli, takže ma zachraňuje len neurol. Trápim sa už rok. Pravdepodobne to však mám psychosomatické, pretože keď užijem neurol a urobím si nejaké dýchacie cvičenia (meditáciu) jazyk ma vtedy nepáli.. Žiaľ, stále sa to vracia.

semar
25. máj 2022

@zdenkaulb Mam to velmi podobne, aj s diagnozami (srdce po zapale, osteoporoza, akurat teda ze ja mam oboje uz cca 9 rokov), aj s casom (jar 2021), dokonca aj s casom po ockovani. Tiez som skusila psychiatra, ale antidepresiva nic, takze okrem xanaxu ap. nula bodov. Tiez som absolvovala kolecko vysetreni, diagnostikovali mi reflux, nejake potvory na jazyku, ktore tam nemaju byt (e-coli a nejake streptokoky, ale nie vela), v ramci refluxu zapal pazeraka, zaludka a aby nebola nuda, aj helikobaktera. Vsetko sa preliecilo a lieky na reflux (ak neratam xanax a spol.) mi na to "zrejme" zaberaju, lebo sa to velmi upravilo k lepsiemu, hoci to nezmizlo, ale to palenie uz nie je na samovrazdu, a vlastne niekedy nie je vobec, ale pocit nepohody v ustach nejakym sposobom je stale; vzdy si "to" vie vymysliet nieco nove. Ked ale vysadim lieky na reflux, vracia sa to, takze tam asi suvislost bude, hoci uz neviem, co je z hlavy a co ma realny fyzicky zaklad. Kazdopadne skuste lieky na reflux (bez receptu je dostat kupit Nolpaza), a ak nemate tieto vysetrenia traviacej sustavy, dajte si ich urobit. No a to neviem, ci pomaha, ale urcite neskodi, ovela dokladnejsie si umyvam zuby vratane medzizubnymi kefkami, a do vody, ktorou si po umyvani zubov umyvam usta si pridavam par kvapiek nejakej tinkturky s propolisom. Drzim palce a dajte potom o sebe vediet.

zdenkaulb
26. máj 2022

Tiež mi na gastro potvrdili reflux, beriem nolpazu na predpis, ale doktorka sa vyjadrila, že si nemyslí že mám tieto problémy z refluxu. Žalúdok aj pažerák bol v poriadku. A áno to pálenie nieje na samovraždu, ale je to nepríjemné a otravuje ma to.
Antidepresíva som mala tiež, ale bolo mi po nich zle. Teraz po preliečení srdca mi zasa skúsila dať AD , ale jazyk ma páli oveľa viac. Zrejme to vysadím a ostanem len pri neurole. S tou ústnou hygienou máte pravdu,tiež si častejšie a dôkladnejšie umývam zuby a uľaví sa mi. Tak si navzájom držme palce, aby sme sa toho niekedy zbavili.

semar
27. máj 2022

@zdenkaulb Ten neurol je ale taka ta cesta do pekla, dlazdena dobrymi umyslami, tak sa da, uchylujte sa k nemu, len ked je naozaj zle. Ten reflux sa pri tomto probleme ako mozny dovod uvadza, hoci nie u kazdeho je to prave refluxom. (Preto je to taky problem; nevie sa, preco to vznika. Su rozne teorie, vratane neurologickych.) A je viacero liekov, ktore sa davaju na reflux. Vyskusala som Helicid, Nolpazu a Famosan a zda sa mi, ze Famosan mi pomaha najviac. Zaroven sa nepohoda na jazyku a v ustach celkovo, aj ked to uz nebyva priamo palenie, ako prve mesiace, zhorsuje k veceru, lebo uz mame za cely den kdeco v zaludku, takze je dobre aj menej jest najma podvecer a strazit si, co nam robi zle a tomu sa vyhybat. Ja mam dojem, ze mi zle robi vsetko, ale asi to skor bude mnozstvom:/ Ale ak teda nieco, tak sa mi zda, ze najviac mi robi zle "vyraznejsie" ovocie, ale aj zelenina, ked su cerstve, teda nie tepelne upravene. Ani cokolada nie je to prave orechove. Niekde vyssie v tejto debate jeden pan zacal meditovat a pise, ze sa mu vzdy ulavi. Tak sa ucim aj ja, a je to fajn. Neviem, ci mi to pomaha v ustach, ale benefit upokojenia to rozhodne prinasa. Tak aspon nieco pozitivne. Drzte sa.

olistr
1. jún 2022

To som ja čo meditujem a som vďačný páleniu jazyka, ze ma to k tomu priviedlo. Čo mi je divné, že inde vo svete o tom hovorí dosť ľudí, niektoré krajiny aj tuším jeden z 10. A tu nenájdeš nič. S pálením jazyka je spojených 200 diagnóz a to nerátam BMS, čo je konkrétne syndróm pálenia jazyka. Nič iné ako meditácia a viesť plnohodnotný život na to nefunguje. Ten jazyk vam hneď povie, že niečo neni dobre. Uz to za tych možno aj 10 rokov poznám. Páliť to prestať môže ale aj nemusí. Dôležité je sa od toho pálenia odpojiť aby nespustalo emócie a to potom správanie. Prajem veľa pokojných a pekných dní, kde si mozog nebude stíhať všímať pálenie

zdenkaulb
2. jún 2022

Ja som skúsila meditáciu prvý krát pred pol rokom a keď som zistila, že to pomáha pokračujem v tom . Ešte musím na tom veľa popracovať, ale je to super.Veľmi dobre ste to vystihli, že sa treba od toho pálenia odpojiť , naučiť sa s tým žiť. Ďakujem a tiež prajem všetko dobré.

adapech
24. aug 2022

@olistr som na tom podobne,uz druhy rok...saliem z toho

olistr
28. aug 2022

@adapech druhý tretí rok sú asi najťažšie, cítim to s tebou

falbala132
8. sep 2022

Ahojte, nasla som tuto diskusiu a chcem sa spytat, ci mal niekto okrem toho pálenia aj kyslo v ustach? Mne to začalo asi pred 3 mesiacmi kyslou chuťou v ustach, naozaj akoby som permanentne mala ústnu dutinu naloženú v octe, a asi pred 3 týždňami sa k tomu pridalo aj šialené pálenie. Test na helikobaktera negatívny. Navyše som si všimla, ze sa mi to vyrazne zhoršuje po arašidoch, s tými som problem predtym vobec nemala. Tiez mi akosi prestalo chutiť biele vino. To mam pocit, akoby som pila ocot. Červene mi toto nespôsobuje.
Dakujem za postrehy.

zdenkaulb
8. sep 2022

@falbala132 Ahoj, mne to začalo horkosťou a o 3 týždne tiež šialené pálenie. Tiež sa mi zmenili chute. Nemusela som sladkosti, teraz mám stále chuť na sladké. Bola som mäsová, teraz nemusí byť. Najhoršie boli tie úzkosti a depresie. Už je to po roku lepšie, ale jazyk páli .

adapech
14. sep 2022

@legamaja ešte som nepočula, ze v stolici zistia hekicobaktera a kvasinky. Robili mi len na parazity.. 🙄