Panická porucha a úzkosti
Ahojte trpíte niekto panickou poruchou aké máte ešte príznaky okrem búšenia srdca kolisajuceho tlaku tlaku na hrudi niekedy mam aj taky zvláštny pocit v žalúdku a na celej ľavej strane vďaka za odpoveď
@zuzkazp ahojky no ja to mám do teraz ale na očné som sa neobjednavala lebo to pripisujem len PP myslíš že by som mala ísť na očné ? Lebo to dvojité videnie mám len občas
@nikuskaakolarova ja som sa objednala. Plus ma vcera brala zaxhranka. Robili mi aj ct a zajtra mam magneticku rezonanciu
Ahojte, ja mam diagnostikovanu pp a berem ad a mal som 8 mesiacov pokoj.. vcera zrazu mimostalo teplo , tlak na krku a hrudi, busenie srdca .. pocit ze tlak 200.. moze to byt panik?
@inhibiitor môže alebo tetanicky záchvat
@irusa a tak sa tonprejavuje? Nemoze to byt nieco ine? Posledne 2 tyzdne mi nebolo celkom dobre a vcera to zakoncil tento atak.. nemohol som mat len nejaky vysoky tlak? Ale dal som si neurol a preslo ma to uplne.. tak nevim ci keby mam tlak 200 ci by ki to neurol 0,25 mohla tak znizit keby to neni panicka ataka
@nikuskaakolarova
@inhibiitor inak ľudia aj magnézium je super ja beriem tabletyky keď mám čudné pocity také že na atak..v takej modrej krabičke sú..to mi aj namiesto neurolu pomoze
Ahojte, ja som tu nová. V 11/2021 mi psychiater diagnostikoval PP. Nasadil antidepresíva, ale po 5 dňoch som mala silné vedľajšie účinky (návaly tepla do rúk a krku, návaly úzkosti ešte horšie ako pred tým, zvieralo mi hrdlo, začali hnačky) tri noci som nespala a tým pádom som dni iba preležala, volala som psychiatrovi či pokračovať alebo radšej prerušiť, samozrejme odporúčal pokračovať a skúsiť vydržať. No ja som nevydržala a prestala užívať. Dávam si vyššie dávky magnézia , vitamín B a valerián na rýchlejšie zaspatie. Dá sa z vašich skúseností PP poraziť aj v rámci psychologických sedení, myslím keď nechcem užívať lieky?
@janka1224 lieky si určite nemala prestať užívať máš počúvať doktora ja som sa pri začatí užívania tiež cítila kadejako ale neprestala som trvalo to asi 2 týždeň a potom mi bolo úplne super to je pri antidepresívach úplne normálne že zo začiatku ti je ešte horsie takže určite pokračuj v užívaní ja by som to bez liekov nedala neviem ako ty
@lucymaud áno tie si aj ja dávam ale len občas
@janka1224 Lieky treba brat, ak sa chces citit ako predtym. Pri panickej poruche vznika chemicka nerovnovaha v mozgu (chyba serotonin, dopamin…), treba tieto latky umelo doplnat liekami, aby telo fungovalo ako ma. Psychologicke sedenia mozu pomoct, ak panicku poruchu vyvolava nejaky psychicky problem, ale je to na dlhy cas. U mna bol napr. spustac tehotenstvo (zmena hormonov) a samozrejme sa to zhorsuje, ked mam stres. Ale akonahle sa zmeni level hormonov, mam zachvat paniky bez priciny (ked neberiem lieky). Tam psychologia nepomoze. Ked ti nesedia antidepresiva, treba skusit ine, nie kazdemu sadne vsetko, psychiater hlada, na co reagujes najlepsie, ktora latka ti chyba. Ja napr. potrebujem serotonin dolpnat (Seroxat - u nna najlepsie zabral), manzel na Seroxat reagoval zle (strasne sa potil, mal hnacky) a musi doplnat prave dopamin. Takze treba najst spravnu liecbu pre tvoje telo. Avsak urcite treba vydrzat brat aspon mesiac, lebo az okolo 3 tyzdna budes citit nastup ucinku antidepresiv a ako na teba budu dlhodobejsie vpyvat. Drzim palce nech skoro najdes vhodnu liecbu a bude ti lepsie. Magnezko a B kludne ber dalej, to ti neublizi, ale ani nejak zazracne nepomoze.
@styrizuby Ďakujem za reakciu. Pred rokom mi zomrel oco na covid a neviem sa s tým vyrovnať k tomu bežný stres + mama zostala v byte sama , ja mám svoju rodinu dve deti, takže sa nedá byť každý deň s mamou. Ataky mám hlavne pred spaním , že mi začne biť rýchlejšie srdce alebo prejde mnou taký nepríjemný pocit. Inak fungujem úplne normálne. Niekedy mám smutnejšie dni kedy nad všetkým rozmýšľam inokedy v pohode. Mávam aj nízky tlak z toho mám závraty a do toho mi už rok hapruje menzes, tento rok som mala umelo navodený duphastonom, ktorý mi predpísal gynekolog , povedal že je možné že mi začína aj prechod a haprujú hormóny. V januári 2022 som už objednaná urobí mi hormonálny profil a uvidíme, v 2/2022 som objednaná aj k neurologovi pre podozrenie na tetaniu. Bojím sa antidepresív to ako ma vyradili na tie tri dni bolo hrozné, potrebujem fungovať kvôli deťom a mužovi. ale ak to nepôjde so psychologom na sedeniach tak uvidím.
@styrizuby Ahoj 🙂 Prečítala som si túto diskusiu, pretože som dnes opäť zažila strašný atak. Mne panické ataky začali asi 3 roky dozadu, najskôr len v uzavretých priestoroch - pošta, obchod, čakáreň u lekára - teraz už aj v aute, doma.... Tiež som brala seroxat - neviem teda, či za zlepšenie mohol on, ale bolo mi celkom fajn asi 6 mesiacov. Pomaličky som sa ho začala zbavovať, lebo veľmi nechcem brať lieky AD. Ale asi po 3 mesiacoch bez neho sa mi ataky spustili také, že dovidenia.... Ale chcem sa opýtať ohľadom toho seroxatu - nedávala si vedľajšie účinky z neho ? Napr. strata chuti na sex, strata orgasmu, priberanie ?
@ppeettkkaa Ja som sa snazila vysadit Seroxat uz 3x, vzdy som sa musela vratit. Lekar mi povedal, ze ak sa chcem citit OK, budem sa muset zmierit s tym, ze to budeme spolu tahat do konca zivota. Mozem ti na 100% povedat, ze za zlepsienie tvojho stavu mohli antidepresiva, maju pomaly nabeh a rovnako pomaly sa aj z organizmu vylucuju. Cize trva par mesiacov po ich vysadeni, kym opat zacnes citit uzkosti, zacnu sa ataky opakovat. U mna to tiez bolo vzdy tak 2-3 mesiace po vysadeni. Vela ludi berie denne lieky na tlak, na cholesterol, zeny beru denne antikoncepcne pilulky, ak ti antidepresivum sadne a zvysuje ti kvalitu zivota, netreba ho odmietat. A to ja nie som vobec zastanca brania liekov, kazdopadne, ak ti liek pomaha citit sa lepsie, treba si asi pomoct. Ja mam dve deti a jednoducho musim fungovat. Antidepresiva mi pomahaju byt normalnou mamou a clovekom - takym, akym som bola predtym ako sa uzkostna porucha prihlasila. Ja osobne mam problem len s trochu vyssim potenim ako predtym, vaha mi lietala aj predtym, pribrala som asi 4kg pocas 5 rokov brania antidepresiv (neviem ale povedat, ci je to ich zasluha🙂). Kazdopadne, kazdy sme iny a extra s antidepresivami treba zistit co komu sadne. Ak mas vela neziaducich vedlajsich ucinkov, kludne skus poziadat o ine. Uvidis, co najlepsie sadne a pomoze. Drzim palce, nech sa ti polepsi.
Ahojte, uzkosť som začala mať aj ja. Zistili mi endometriozu a cystu čoho som sa zlakla a pri bolesti som dostala uzkosť a odpadla som. Všetky vyšetrenia mám v poriadku. Odvtedy sa bojim byť sama a isť sama z domu ani nehovorim. Predtým som mala štastny život normalne som fungovala a teraz toto. Čo vám pomohlo? Verím, že sa toho zbavím len potrebujem rady :/
@miriam1993 ja si myslim ze psycholog a ked odporuci aj psychiatra tak tam chodte.. trapil som sa 4 roky .. stale niesom 100% okej ale je to o 90% lepsie po tabletkach
@inhibiitor ja sa chcem tabletkam vyhnut určite. Viem že to pojde, ale treba taky zlomovy bod prekonať.
@miriam1993 tak vela stastia
@miriam1993 určite ad strašne pomôžu a človek opäť žije svoj normálny život, ja užívam escitil a nemám žiadne vedľajšie účinky a cítim sa super
@janka1224 ahoj, to ako ta vyradili na tri dni, to prejdeee, treba to tlmiť benzodiazepinom alebo poprípade zmeniť ad, ale začiatok je taký, len treba vydržať na som to neoľutoval, cítim sa super a nemenila by som, strašne mi pomohli ad a vedľajšie účinky žiadne , môžem len odporučiť, beriem escitil, treba doverovat lekárovi, naozaj pomôžu , len vydržať začiatok
@nikuskaakolarova tu sa pripájam aj ja minulý rok mi zistila doktorka tachykardiu nasadila Betaloc po 6 týždňoch kontrola,,, na kontrolnom holtery nebola už zachytená id tej doby mám Extrasystoly .. stále je vo mne strach že dostanem infarkt teraz po korone má tlači na hrudi. Boli má lava ruka bol som na pohotovosti zmeral mi tlak a poslali má domov a predpísal mgnerot ,, stále sa bojím že mi niečo je
@ivan2116 a nebolo to stresom? Ze si sa bal he bude vysoky tak bol?

@nikuskaakolarova ahoj aj ja mam dvojite videnie resp neviem ci si to len nahovaram po ataku mi to tak ostalo. Urgujem ocnu ale objednala ma az na 16 teho