Panická porucha - liečba a skúsenosti
Ak s ňou máte skúsenosti, budem rada za nejaké info.
@gaaaa tak to je tak ako ja snažím sa bez ale niekedy mam velmi zle stavy.Minule mi chcel zmenit ale chcela som vyčkať ci to bude o k. Pri vyššej dávke ale nic este horšie.Idem tam myslim 9.2 tak mu poviem ze je to onicom a hotovo.Brala som aj eliceu ale s toho som mala zvláštne stavy.
@hors Ja mám od začiatku tie isté.Už som ich 8 mesiacov nebrala a minulý rok vo februári som musela znovu.Teraz ich beriem obden.Postupne mi ich začala znižovať,ale už mám druhu dr.tá ma nevidí ako je rok dlhý dostanem sa len po sestričku tá mi dá recept a hotovo.A sama sa ich bojím postupne znižovať.Toto je nekonečný kolobeh ☹
@olivia77 nesúhlasím s tebou.AD lieky nič nepotlacaju tie zvyšujú a vychytavajú serotonín a preto k záchvatu nepríde.Uzkostni pesimisticki ludia majú vyššiu hladinu stresových hormonov zo všetkého sú hneď vyvedeni z miery bojazlivi, potia sa, busi im srdce a tým pádom strach plodí strach a príde k záchvatu.
Áno po vysadení sa väčšinou pri prvom strese PP vráti, ale len preto, že to je naša povaha naše prežívanie a ta sa nezmenila či sme nepochopili, že záchvatu paniky sa netreba báť a na to treba terapie, ale sú ľudia od prírody takí, že ich hneď preháňa, boja sa všetkého neprimerane...takže odišiel liek hladina serotonínu zase klesla a zostal z nás zase ten ustráchany balíček, ktorým sme boli predtým.Su ľudia čo potrebujú AD, aby všetko tak negatívne neprezivali.nikto nemá rád problémy starosti, ale je rozdiel ako s našimi povahami na ne reagujeme.Flegmos mykne plecom, hysterik, neurotik dostane PP či bolesti brucha, škrípe zubami v noci....
Benzaky potlačia problém, lebo hneď ukludnia, ale to nie je riešenie my musíme zmeniť našu povahu a prežívanie a to je veľmi ťažké
Baby, par dni mam pocit že mam zrazu menej citlivu lavu ruku a potom ma aj boli a potom zase prejde.samozrejme sa pri tom začnem potiť,bať sa, zle sa mi dycha. Keď ja už pri tejto diagnoze neviem čo je naozaj a čo si dokažem vsugerovať🙄
@eliska13, ja rozumiem ako AD funguju, to ze potlacaju, to myslim nie doslovne, aj ked som citala, ze serotonin vobec nezvysuju, len ho udrzuju, lebo pri strese sa “mina”... ale oni nam nasledne aj tak brania prezivat vsetky radosti naplno, lebo pri AD nie sme uplne taki, ako ked ich neberieme... nato sa stazuje dost ludi, co ich berie, nevedia sa tak tesit... takze emocie potlacene su... samozrejme, je to cele o povahe a preto som to u seba riesila z tohto konca, lebo lieky sa mi nezameraju nato, preco to mam, ale ta liecba, ktoru mam, ta to riesi, velmi som zmenila postoj vo vela veciach a tam sa zacali diat zmeny... neprezene ma z kazdej hluposti, nebojim sa absolutne ani zdaleka uz toho, coho som sa nenormalne bala... okrem toho, aj dalsie fobie ako strach z uzavretych priestorov a vysok su uz v pohode... lieky dany problem utlacia do uzadia, no ostava nevyrieseny, to je fakt...
Ahojte ako nájsť fórum ach tá naša diagnóza ako sa tam dostanem vďaka 😊
@bobricek1979 je uzavreta musis si podat ziadost
@layla1, 5-HTP je prekurzorom serotoninu, to znamena, ze serotonin sa musi najprv pretvorit na 5-HTP, preto je ucinnejsie uzivat priamo 5-HTP... je to cisto prirodny vytazok z bobu... ale mozem povedat za seba, vsetky tieto veci pomozu, no patologiu neriesia... ja som vyskusala vsetko, vsetko mozne, kolko penazi ma to stalo, no jedine, kde uz bolo vidno pokroky, boli ako prve bachove kvapky a potom homeopatia ma vytiahla z toho dna... ostatne veci boli len take male barlicky, no problem ostaval... lieky som odmietala od prvej chvile a som rada, ze som sa na ne nedala, dnes by to bolo uuuplne inak vsetko...
@mufka1 ahoj a môžem vedieť, ako ďakujem ti
☺️
@olivia77 a čo by si mi poradila ty, mam taký problém, že mam vysoký tep, cítim takú ako úzkosť strach, zle sa mi dýcha, je mi na vracanie proste blbé pocity to všetko mam ked neberiem AD, ak beriem AD je všetko ok, lenže chcem sa zbaviť tých liekov.Takže čo mam brať? bachové kvapky a 5-HTP ? Mne hlavne ide o to, že mi vadí ten vysoký tep a tie blbé pocity ale chcem vysadiť AD lenže neide to.
@loliki, guajacuran som uzivala chvilocku, ucinok mierny je, no ziadna slava a je to uz chemia, takze som to nebrala dlho... je to na kratkodobe uzivania, telo si nato zvykne, casom treba davky zvysit a potom uz neucinkujd ani to... 5-HTP a vela dalsich info o inych prirodnych doplnkoch mam z mesiacov studia a citania jedneho pana, ktory spolupracuje s lekarmi vela rokov a odporucaju prirodne nahrady liekov, ale hlavne ako co liecit, riesit, ako telo zdetoxikovat, ako odstranit cysty, kozne problemy, hocico, od A po Z... je toho vela, tych jeho clankov, vela mi to dalo, napr. vdaka nemu som si vyliecila chronicke zapaly mocoveho mechura, zato som nesmierne vdacna... no panicka porucha je trosku nieco z ineho sudka, tam ide o nasu psychiku, o nase prezivanie, tam treba urobit zmenu v tom... a preto nejake doplnky nemozu mat nejaky obrovsky ucinok, lebo hnacim motorom je a vzdy bude nase prezivanie, emocie... my si to sami vyvolavame, ale casom nas to prerastie, az sa z toho fakt neda vymotat... je to beh na dlhu trat, no da sa to... len clovek musi chciet, nebat sa... a s pomocou homeopatie to ide😉
@layla1, ak chces skusit bachove kvapky, mozes vyskusat, ja sa im venujem, no to by si mi musela napisat spravu, kedze k tomu potrebujem viac informacii, pri bachovych kvapkach je 38 druhov esencii a kazda je na iny emocny stav(uzkost, hnev, nerozhodnost, strach, ziarlivost, atd...) to, ze mas vysoky tep a busenie srdca, to su klasicke priznaky panickej poruchy, tych priznakov je strasne vela, niekto ich ma par, niekto vsetky, je to velmi individualne... a nelieci sa priznak, lieci sa pricina, preco to vzniklo... liekov sa samozrejme zbavit da, no zalezi, ako dlho ich beries s s vysadzanim velmi opatrne a pod dohladom lekara...
@ishkaa bola by si prekvapená, koľko rastlín pomáha pri panických atakoch. Samozrejme nie akútne hneď počas ataku. Je potrebné ich užívať preventívne. Taká Valeriana lekárska sa používa už od nepamäti pri hystérii, panike... Ľubovník bodkovaný sa seriózne využíva pri liečbe depresie... 😉 Pamajoran, Mäta, Medovka... To sú všetko veľkí pomocníci 😉 Napríklad voľne dostupný Persen, je práve z niektorých spomínaných byliniek. Panickym atakom treba v prvom rade predchádzať (psychohygiena, životospráva, psychoterapia pod vedením odborníka...) Lieky toho veľa nevyriešia, len odsunúť na neskôr 😕
@montemotherone no vsetko to co si spomenula som vyskusala...pol roka som sa snazila vyhnut liekom no ked som uz bola v stave ze som nemohla vyjst z domu lieky mi predpisali...nesuhlasim ze nic neriesia, mna vyhrabali z uzkosti..ale ved kazdy nech si robi ako chce
@mufka1 ďakujem 😊
@ishkaa, ja som panicky atak nezazila? ja som 2mesiace nemohla vyjst z domu, triasla som sa len ked som skusala neskor vychadzat pred barak... naco sudis, ked nevies? ja som nemohla jest, spat, zit, schudla som na kost... ataky som mala kazdy den... myslis, ze by som sem pisala a hrala sa nato, ze som mala panicke ataky? ved ja som v zivote nevedela, co to je, kym ma to nechytilo...
@montemotherone ma pravdu, ano panicke ataky su tazke, ale tiez sme individualni a bezne ti psychiater povie, ze niekto to zvladne len s liekmi a niekto bez... ano, bez... nato ake som ja mala tazke stavy, sama ziram, ze som nebrala lieky... no ja som ich strasne odmietala... mala som iba v najtazsich situaciach, kedy som musela ist na urad, pohreb a zubarovi, lexaurin... ani ten mi skoro nepomohol, to bol boj, boj, boj... no AD som sa vyhla uplne... no som tu a zijem a neberem nic chemicke! nato som najviac hrda, no hovorim za seba, nikomu nic nenutim... a naozaj dokazu pomoct aj bylinky, opakujem POMOCT tie tazke stavy trosku zmiernit, ale liecit ich nevyliecia, to je jasne!
@olivia77 ja nesudim..nech si kazdy pomaha ako chce,vie..len ma zarazilo ako medzi riadkami pisete o skoro zbytocnosti liekov, niekto kto to prave preziva, toho to moze odradit od navstevy lekara a predpokpadam, ze vy lekar nieste....je to choroba, treba ju liecit..ze vy ste to zvladli bez liekov je obdivuhodne, no skor rarita...
@ishkaa, ja nepisem o zbytocnosti liekov, povedala som, ze neliecia pricinu a to pravda je a velka, bohuzial... je to logicke, ze neliecia a len potlacaju priznaky... mam v okoli 3 ludi, ktori su roky na liekoch a keby pomahali, su davno vylieceni... no ked ich vysadia, vsetko je opat naspat... a takych je xy psychiatrickych pacientov... toto nie je vyliecenie... kazdy si je strojcom svojho stastia, ale aj zdravia a nikoho neodradzam, kazdy to musi zobrat do vlastnych ruk, ze co chce... a panicka porucha je stav, nie choroba, je to nespravne nastavenie nasej mysle a prezivania... a ja som to nezvladla len tak, ale vdaka homeopatii ano, ale nie tej z lekarne, ale u skusenej homeopatky, ktora vie, co robi, ani to nebolo len tak, presla som si trnistou cestou, velkymi zhorseniami, no stalo to zato, lebo dnes mozem konecne zit normalny zivot... takze ani ja by som nebola natom tak ako dnes, nebyt homeopatii a jej pomoci... az ta mi dokazala zmenit moje prezivanie...

@gaaaa no ved tohoto sa boji ze budem spat a spat a to ma dve deti 4r a druha ma 1r a dovolit si to nemozem :0( preto sa snazim ho nebrať .Asi mu poviem nech mi zmeni lieky lebo ten serelift ako beriem vyššie davky tym sa citi na velke h....o