Panická porucha/tetánia
Ahojte,
už dlhšiu dobu ma trápia podivné príznaky. Začalo to tŕpnutím tela (tu stále čakám na vylúčenie fyzickej príčiny) a vyústilo to až do pocitov paniky a strachu v situáciách, ktoré mi nikdy problém nerobili. Prvýkrát som zaznamenala, že niečo nie je v poriadku v metre (žijem v Prahe). Nikdy som tento dopravdný prostriedok neobľubovala, ale takéto stavy som nemala, bol to taký nutkavý pocit okamžite vystúpiť, pretože ďalšej stanice sa už nemusím dožiť (neviem to lepšie opísať). Vždy som to nejak potlačila, odpútala myšlienky, teda až do posledného piatku. Stav, ktorý u mňa nastal sa nedá opísať inak ako panika - búšenie srdca, slabosť rúk a nôh a nenormálny strach a potreba okamžite utiecť. Zmobilizovala som sily a na ďalšej stanici utiekla na čerstvý vzduch. Prešlo to prakticky hneď. Do toho mi nenormálne tŕpla tvár, teda najmä sánka. Ten pocit tŕpnutia mám prakticky stále, ale v tom stave mi to vygradovalo. Do metra som odvtedy nevstúpila. Chodievam však aj dlhé trasy vlakom a tam to na mňa na chvíľu prišlo znova, boli plné uličky ľudí, dlho sme niekde stáli a ja hneď panika, že ak budem potrebovať vystúpiť, tak nebudem môcť, cítila som sa skrátka v pasci. Opäť sa mi vypätím síl podarilo toto nutkanie utiecť potlačiť. Tak sa Vás chcem touto cestou spýtať, či to niektorá z vás pozná a ako to rieši? Na koho sa prípadne obrátiť? Plánujem psychoterapiu a čaká ma ešte MR mozgu. Skúšam vysoké dávky magnézia aj CBD olej, zatiaľ nevidím žiadnu zmenu.
Vopred ďakujem!
@luccija Ahoj, veľmi pekne ďakujem za zdieľanie skúseností! K neurologicke som šla hneď, tá má zatiaľ poslala na MR a na EEG, aby sa vylúčila nejaké závažnejšia príčina. Ďalší termín mám k nej až 21.4. , to neviem či vydržím takisto by som potrebovala to vyšetrenie na tetaniu. Aké lieky na ukludnenie si brala prosím? Ja mám od nej neurol 0,25, ale veľmi ho brať nechcem, keďže je to návykové. Ten mi aj tak predpísala z dôvodu môjho strachu z MR, nakoľko trpím aj klaustrofobiou. Magnézium sa snažím dopĺňať, ale neviem, či mám úplne tie najlepšie prípravky, určite sa to nevyrovná magnéziu na predpis. Na psychoterapiu sa hádam dostanem čím skôr. Tvoja skúsenosť mi dáva nádej, že sa z toho dá dostať, pretože nechcem sa báť chodiť von a cestovať :( To tŕpnutie je naozaj šialené. A ten strach ešte horsi.
@mrs_caulfield od toho vyšetrenia nič moc nečakaj.Povie, že tetania máš sa ukľudniť, cvičiť jogu a chodiť na terapie ako zvládať stres.Mala som Lexaurin 1,5mg a magnosolv plus milgammu b vitamíny.Xanaxu sa neboj nebudeš ho brat mesiace.Mna Lexaurin dostal na nohy veľmi nepríjemné obdobie to bolo nevedela som spat, kŕče do nôh nepokojné nohy...brala som ho asi 3 týždeň 3x denne mne sa to objavilo do týždňa po očkovaní.Neurologicka povedala, že mala viac takých prípadov je to za mnou, ale už si dávam pozor na presilovanie, únavu, neponocujem mám lepšiu psychohygienu.Z MR som odišla🙂a klaustrofobou nemám len mi to bolo nepríjemné mala som tam ísť kvôli krčnej chrbtici a MR mozgu.
Drž sa prejde to mávajú to citliví ľudia oddychuj, sportuj ja som začala behať po tých 3 t nech mi z toho neprepne.
@luccija Čítala som, že síce člvek dostane diagnózu, ale nič moc ako zvládanie stresu a prípadne dočasné lieky na ukľudnenie človeku neponúknu... Ďakujem za skúsenosť! Ja so spánkom problémy nemám našťastie, ale to tŕpnutie a strach ma trápi dosť. Hm, tak ja som zvedavá, MR mám zajtra, idem s doprovodom a na Neurole, tak snáď... Veľmi pekne ďakujem za podporu, šporotovať sa snažím, najhoršie je, keď sa človek na dtým začne zamýšľať! Drž sa aj ty a dúfam, že sa ti to už nikdy nevráti a budeš v poriadku 🙂

@mrs_caulfield áno je to presne ako si opísala.Mne, keď sa to stalo išla som k neurologicke predpísala mi Magnosolv, lieky na ukludnenie.Plus ma poslala na EMG kde sa tetanus potvrdila.Psychoterapia je super...mne trpla hlava, kŕče do sánky, mravcenie okolo očí, pusy, kŕče do nôh prvý moment som si myslela, že mám mozgovú porážku ako mi stalo hlavu.
Aj vápnik treba doplniť, ale odstup od mg
Prvé dni som sa bála ísť von, že ma to niekde chytí
Je 3/4 r od vtedy a je to dobré len pre menzesom mám zase mravcenie na tvári.
Hlavne sa treba ukľudniť mne veľmi pomohli tie lieky na ukludnenie v začiatkoch a potom len nebáť sa, predýchať, uvedomiť si, že to prejde a nesmiem sa poddať.