icon

Pankreatická elastáza

22. feb 2023

Ak tu niekto mal tuto dg prosim kedy vám zabrali lieky a ako ste sa stravovalu?

simisi
5. dec 2023

@panenka20 ja som tiez mala znizenu na tych 100 vo februári a v októbri som mala výsledok viac ako 500.Brala som pravidelne pangrol,teraz len obcas si dam a chcem si dat znova otestovat elastazu.Len ja mam stale bolesti pod ľavým rebrom aj v chrbte,nezavisle od jedla

panenka20
5. dec 2023

@simisi já mám už to bude rok potíže nestrávené jídlo ve stolici která je žlutá někdy měkká ,průjem,zacpa...nadýmání, říhání, pálení na hrudi atd.a bolesti mám v levo podžebří někdy to jde do zad ale vždy levá strana.
Mě našli ještě chronický-aktivni zánět žaludku s bakterií helicobacter..(brali mi vzorky že žaludku a dvanácterníku)na to jen antibiotika ale prý moc nepomáhají tak mi nedal nic až v lednu zkontrolovat elastazu.proto jsem jako samoplatce si nechala zhotovit endosono slinivky.
Proto jsem vysadila trávicí enzymy...a čekám co bude
A ještě nejlepší mi je když nejím nebo jen málo ...

simisi
5. dec 2023

@panenka20 mna čaká gastroskopia teraz 14.12 , naposledy som mala 2021,chronicky zapal zaludka a nedoviera kardia,bude brať vzorky na všetko.V 2022 som mala pozitivne Sibo,preliecene Normixom,teraz neviem ako som na tom.Endosono si bola v Brne?Dr vravel ze ked je MR negativna,endosono nic viac neukaze,max miernu chronicku pankreatitidu,tiez som nad nim uvazovala.

panenka20
5. dec 2023

@simisi já měla gastroskopii už letos v únoru již jsem měla zánět na to mi dalo nolpazu,emaneru ale nedělalo mi to dobře.ted mi nedali nic tobě dali co na zánět žaludku?
Na sibo mě doktor taky tipoval ale říkal že sibo je příznak nemoce ne samotná nemoc a testy na to jsou nespolehlivé...
Mě hlavně šlo o to abych nemusela držet tak přísnou dietu zhubla jsem kvůli tomu 25kg proto jsem chtěla vědět jestli mám chronickou pankreatitidu když ne tak nemusím držte dietu ale doktorům je to jedno ,mě řekl doktor že mi udělá endoso za rok od MR pankreatu ať beru enzymy dál a držím dietu.
ted vím že ani chronickou nemám tak nemusím se trápit dalších půl roku s dramatickou dietou...
Jsem ráda že jsem na to šla mám klid.
A endosono ti ukáže například nádor který lze ještě operovat ale MR a CT až od 2cm a to je již pozdě a hlavně se může podívat ještě lépe na jiné orgány žlučník atd. Než klasické sono.
Jsem ve skupině na fb a tam je plno lidí co si muselo zaplatít toto vyšetření aby věděli co jim je a doktoři je posílali na psychiatrii a ono chronická nebo Boužel ještě horší...nechci strašit ale v dnešní době co si neuděláš sama nic nemáš

cucci126
5. dec 2023

@panenka20 kamen v zlcniku

simisi
5. dec 2023

@panenka20 2 cm nador vidno uz na sono,ale ano, endosono je najlepšie.Spolieham a teda verím tej MR s kontrastom zatiaľ,uvidime co bude ďalej.Ja to riesim od r.2019,chvilu je pokoj a na jesen zasa zacnu problemy,a stále vľavo.Uzivam nolpazu rano na lacno,a 3x denne Pangrol,ale ten som momentálne vysadila,lebo mam pocit ze ma zacal prehanat.Stolicu mam normálnu,vahu stabilnu plus minus kilo dlhodobo.Len ten tlak a pobolievanie ma trapi,plus teda zaha a nafukovanie,obcas nevolnosti bez zvracania

cucci126
5. dec 2023

Aj vam niekto vysvetlil, ze co to moze sposobit do buducna ta elastaza? Aleb proste nieco okolo toho? Lebo ja uz tych par rockov nemam ziadne extra prejavy, posledny rok takmer ziadne. Keby neviem o znizenej elastaze a kameni zetam je jeden vacsi, tak ani ma nenapadne ist na gastro ale kedze som tam pred rokmi mala nejake problemy viem o tom. Kedze som sa citila fajn,cakala som ze mi ta elastaza nebude klesat ale klesla. Tak ma poslali na MR, vsetko ok. Nechudnem (resp.teraz som schudla ale cielene po porodoch), nemavam ani bolesti nic, nezistili pricinu. Tak hladam nejake info, lebo moj doktorv ba mi povedal,ze to je asimedzi nebom a zemou. A ja sa strasne desim,ze ked budeme len cakat, sledovat,ze sa preckam do horsej diagnozy.

sofia1979
5. dec 2023

Môžem sa opýtať, ako ste mu napísali?

panenka20
5. dec 2023

@simisi není pravda že na normální sonu bys poznala nádor je plno lidí který má normál sono a pak ....
Ale nechtěla jsem to v negativně protože každý člověk je individuální za ten život měl jiné nemoce +predispozice atd. Takže člověk nemůže brát když má někdo takové příznaky že musí to mít také příkladem jsem já měla úplně jasné na slinivku a podle výsledků je teď vše ok jen Boužel mi není dobré asi to bude dělat něco jiného tipují na ten žaludek ?nebo i streva? v lednu jsem prodělala clostridie Diff.
Takže abych to shrnula píší jen co jsem prožila za ten rok moje zkušenosti od doktorů a lidí co mi říkali jak jim to vše dopadlo.
Teď mě čeká operace vaječníků v tu samou dobu mi našli cystu nevědí Co to je zda endometrióza či dermotoid.ale musí to ven.

autor
19. dec 2023

@panenka20 prosim aké je to vyšetrenie poziadali ste on sama?

panenka20
20. dec 2023

Já sem si sama zažádala na vyšetření eus pankreatu (ultrasonografie slinivky)
Vyšetření trvá chvíli a pak jděte normálně domů.

panenka20
20. dec 2023

@simisi ahojky jak vám dopadla gastroskopie pořád máte chronicky zánět žaludku?

simisi
20. dec 2023

@panenka20 ahoj,ano,mam momentálne zápal pažeráka aj zaludka,so zakrvacanim sliznic, histologia bude az koncom januára

panenka20
20. dec 2023

@simisi tak to mi je líto,snad výsledky budou dobré.
A řekli vám že by ty vaše obtíže může způsobovat ten zánět žaludku?

simisi
20. dec 2023

@panenka20 doktorka si to nemysli,skor creva a nedostatocnost pakreasu.V januari bude kontrolovať elastazu, uvidíme ci nevyskocia nejake intolerancie.Momentalne bolest nemam

cucci126
21. dec 2023

@simisi prosim vas a co vam k tej nedostatocnosti pankreasu povedali? Elastaze? Aj vam to dako vysvetlili?

simisi
1. feb 2024

@panenka20 ako sa mate teraz?Histologia u mna bola negat,ani helicobakter,ani celiakia.Elastaza 290.Dali mi Ganaton, Nolpazu a v marci sono . bolesť raz je,raz nie... pangrol si davam iba k tazsiemu jedlu

panenka20
7. feb 2024

@simisi momentálně je to semnou jak na houpačce jeden den tak pak zase onak,tak to mám pořád.
Zkouším pomalu rozšiřovat jídelníček ale je to úplně jedno co jim stejně mám pak bolest (nadýmání,bolesti žaludku , říhání,píchání všelijak po břiše)
Ale když mám větší pauzy od jídel je mi lépe,a hlavně ne jíst na večer.
Dobrá zpráva že histologie dopadla dobře ,ale jestli dobře rozumím ale pořád máte zánět žaludku ?vyšla vám i v histologii?
Já mám chronicky zánět žaludku a v histologii se potvrdila (Boužel pro mě i helicobacter)
Jsem bez prášků co vy berete něco?
Trávicí enzymy neberu již přes dva měsíce nevidím v tom rozdíl s nebo bez...

cucci126
8. feb 2024

@simisi prosim vas tu elastazu ste mali predtym nizsiu ci neviete? Ja som mala naposledy 59, nemam nejake potiaze, len neviem ci sa moze napravit

simisi
8. feb 2024

@cucci126 ja som ju mala prvýkrát vysetrovanu v r.2013 a vtedy bola okolo 300.A v poslednom obdobi v rozmedzí roka bola vysetrena 4x, dvakrát znížená a po užívaní enzýmov uz bola v norme

simisi
8. feb 2024

@panenka20 zapalove zmeny v histologii mi vysli vo vzorkach z dvanastnika.Beriem uz iba Pangrol, nepravidelne,iba pri tazsom jedle si dávam.Ganaton aj Nolpazu som vysadila.Tiez mam po akomkoľvek jedle rozne pobolievanie v bruchu,uz ani neviem,kedy by bolo moje trávenie uplne v pohode

cucci126
9. feb 2024

@simisi lebo mne posledne roky stale klesa, min.rok bola 59, teraz cakam na kontrolu, ale beriem ich poctivo posledny rok. Takze je mozne ze sa to moze aj zlepsit?

simisi
9. feb 2024

@cucci126 mne to po Pangrole išlo hore,ale asi je to individuálne

panenka20
9. feb 2024

@simisi psala jste v prosinci že máte aktuálně zánět jícnu a žaludku dali vám doktoři nějaký léky antibiotika?
Já teď půjdu odevzdat vzorek elastazy ze stolice
První jsem měla v dubnu 2023 sníženou a v září 2023v normě ale to jsem brala trávicí enzymy (doktor řekl že to neovlivňuje výsledky,teď neberu 2mesice jsem zvědavá na výsledek.
Když jdete vy na test elastazy vynecháváte enzymy??
Někdo říká že vynechává že jim to řekl i doktor ale u mě i u jiných známých zase lékař že nemusíme ...

panenka20
9. feb 2024

@cucci126 když jdete na test elastazy vynecháváte trávicí enzymy?

cucci126
11. feb 2024

@panenka20 nie nevynechavam, prvy lekar mi kazal, druhy tvrdil,ze nemusim. Ale je pravda,ze som ich dlho nebrala pravidelne, lebo mi lekar povedal ze pocitovo 😁 a tym, ze som nejake potiaze nemala tak som si ich davala iba s nejakym velkym jedlom. Od toho posl vysetrenia sa snazim pravidelne. A musim povedat,ze ked icg beriem + strava, tak uplna pohoda. A nic mi vlastne nezistili doteraz. Mali vy sa vyaadzat?

simisi
11. feb 2024

@panenka20 nebrala som atb,na to sa nedávaju,vtedy mi napisali ten Ganaton a Nolpazu 40,aby sa to nedrazdilo kyselinou.
Vzdy pred odberom vysadzam Pangrol,tak mi vravel dr a aj nase laboratorium to ma uvedene, aspoň dva dni pred.

panenka20
11. feb 2024

@simisi děkuji za odpověď ,jsem ve skupince slinivkaru na FB a tam az na výjimku všechny psali že se nemusí vysazovat...je to zajímavé asi podle lékaře mají jiné zkušenosti..
Já právě řeším mám chronickou gastritidu +ten helicobacter a to se léčí pouze antibiotikama ale říkal že je to dost silné že by mi to mohlo i uškodit.
že to pomáhá jen 80procent lidí...

panenka20
11. feb 2024

@cucci126 mě řekl doktor že ať nevysazuji že to neovlivňuje výsledek,i mnoho lidí mi to potvrdilo ale například simisi píše že doktor ji kázal že ano...
Po tom roce chození po doktorech a zkušenosti lidí záleží na doktorovi na jakého narazíte

simisi
11. feb 2024

@panenka20 tiež som v tej skupine na FB.Veru tie atb na helikobaktera by som sa bala báť,ze by stav este zhorsili,skor by som to riesila Mastichou alebo niečím podobnym