Po 20tich rokoch manzelstva
U niekoho vianoce testuju hranice porozumenia a tak je to i u mna. S manzelom zijeme bok po boku 20 rokov a poslednych 10 kazdy v inom kute domu. Je alkoholik a sice neublizuje ale ani nepomaha. V poslednu dobu prichadza domov okolo piatej a ide spat.. rozprava zo sna.. proste ma opilecke veselosti.
Ked prichadzaju vianoce stava sa z neho Grinch. Vsetko mu vadi. Pred dvoma rokmi sme stredrovecerali sami s pohladom na neho ako spi zlomeny na gauci. Viem ze uz aj po tychto slovach 99% z vas bude mavat cervenou zastavou a odporucat odchod.
Ma vsak diagnozu hranicna porucha osobnosti, t.j. vsetko alebo nic. Vsetko sa zunuje rychlo. Bud miluje a obmedzuje alebo nenavidi a bojuje. Dostali sme sa do stavu, kedy aspon neutoci a to je pri tejto diagnoze velka vec.
Dnes ma vsak lame cele toto bytie. Mam ho rada, ze mu nejak pomozem ma davno opustilo. Decka tu maju zazemie, vydavky mame podelene, zijeme si svoje zivoty.. viem aj to ze tento model nasim teenagerom neprospieva, odist vsak uz nic nenapravi. Rozpravame sa otvorene o comkolvek potrebuju. Teda ja a deti. Pre neho je jeho dom, jeho svet a potom "my".. Nehadame sa. Kazdy z nas je sam. Obcas to buchne.. na prkotine. A potom ideme dalej. Potrebovala by som pocut nieco povzbudzujuce prosim.
@mayka_ rozvádzala som sa po dlhoročnej nevere, trpela som ako kôň, lebo deti, lebo dom. .. trvalo roky pokým som našla silu odísť. Už je to 10 rokov, ťažké roky, ale ten pokoj, sebaláska, nič nevyváži. Prajem ti, aby si tiež našla odvahu zmeniť to, čo zmeniť máš
To, co pises, je velmi tazke citanie, lebo je v tom vela pravdy a uprimnosti. Neznie to ako vzdavanie sa, ale ako dlhodoba unava z bytia silnou v situacii, ktoru si si nevybrala.
Je v poriadku, ze Ta to dnes lame. Po rokoch ticheho fungovania pride moment, ked sa clovek proste nadrychne. To nie je slabost, to je ludskost.
Deti maju aspon jeden pevny bod. Mamu, ktora s nimi hovori otvorene, drzi veci pomenovane a vytvara zazemie aj v neidealnych podmienkach. To ma vacsiu hodnotu, nez si casto pripustame.
Nemusis dnes nic menit ani riesit. Staci prezit tento den, tento vecer, tieto Vianoce. Niekedy je uspech uz len to, ze clovek ide dalej o jeden krok.
Drzim Ti palce. Uprimne.
@julia_romeo moc dakujem ❤️
Je mi luto co prezivas.
Kazdopadne toto by som ja pre svoje deti nechcela, aby moj syn sledoval ze je to OK a aby moja dcera sledovala ze je OK najst si takeho partnera a prehliadat to:
"Pred dvoma rokmi sme stredrovecerali sami s pohladom na neho ako spi zlomeny na gauci."
odist si mala pred 10 rokmi ale hold nestalo sa... co chces pocut ? chces aby jedneho dna zili tvoje deti ako ty-lebo vy im idete prikladom ... ak si sa vyrovnala so zivotom a uz od neho nic nechces-pokracuj .. ale cas sa uz nevrati a jedneho dna az budes ozaj stara co si povies? ako si prezila zivot ..to jedine co mame a na com zalezi ...
Och obdivujem Ta ako to zvladas. Ja by som davno bola prec. Asi by som sa nevedela vyrovnat s tym vsetkym tak ako Ty.
Ake velke su decka?
si velmi silna zena, obdivujem ta 🍀
Je mi luto co prezivas.
Kazdopadne toto by som ja pre svoje deti nechcela, aby moj syn sledoval ze je to OK a aby moja dcera sledovala ze je OK najst si takeho partnera a prehliadat to:
"Pred dvoma rokmi sme stredrovecerali sami s pohladom na neho ako spi zlomeny na gauci."
@anonym_69e6e7 nehladas si takeho partnera. Niektori sa takymi casom stanu. Z milujucich obetavych muzov. Bojuje sam so sebou.
odist si mala pred 10 rokmi ale hold nestalo sa... co chces pocut ? chces aby jedneho dna zili tvoje deti ako ty-lebo vy im idete prikladom ... ak si sa vyrovnala so zivotom a uz od neho nic nechces-pokracuj .. ale cas sa uz nevrati a jedneho dna az budes ozaj stara co si povies? ako si prezila zivot ..to jedine co mame a na com zalezi ...
@anonym_f856d9 co chce pocut? Pise to v poslednej vete "Potrebovala by som pocut nieco povzbudzujuce prosim". Nie tvoje premudrene reci
si velmi silna zena, obdivujem ta 🍀
@anonym_2effe3 keby som bola nepisem sem 😶. Dnes mi chyba cista clovecina. Som vdacna aj za negativne komentare lebo v podstate pomenuvaju to co si niekde v hlbke duse aj ja premietam. Nepotrebujem riesenie. To je na mne. Dnes ma to vsak trochu zlomilo.
@anonym_f856d9 co chce pocut? Pise to v poslednej vete "Potrebovala by som pocut nieco povzbudzujuce prosim". Nie tvoje premudrene reci
@julia_romeo ake povzbudive slova chce? ved stratila 10 rokov..ide zlym prikladom detom a ani sa to nechysta zmenit -zmierila sa s tym ako to je .. a nie moje reci niesu premudrele len uprimne ..
@mayka_ rozvádzala som sa po dlhoročnej nevere, trpela som ako kôň, lebo deti, lebo dom. .. trvalo roky pokým som našla silu odísť. Už je to 10 rokov, ťažké roky, ale ten pokoj, sebaláska, nič nevyváži. Prajem ti, aby si tiež našla odvahu zmeniť to, čo zmeniť máš
@anonym_b5fa45 dakujem, dufam ze sa mas lepsie a si spokojna. Zo srdca prajem
@julia_romeo ake povzbudive slova chce? ved stratila 10 rokov..ide zlym prikladom detom a ani sa to nechysta zmenit -zmierila sa s tym ako to je .. a nie moje reci niesu premudrele len uprimne ..
@anonym_f856d9 tvoje reci su uplne premudrene a na nevyziadane rady sa ta nikto nepytal... (nie si znala celej situacie takze tvoje mudrovanie je uplne mimo)
@anonym_f856d9 tvoje reci su uplne premudrene a na nevyziadane rady sa ta nikto nepytal... (nie si znala celej situacie takze tvoje mudrovanie je uplne mimo)
@julia_romeo uz len ty si hovorkyna vsetkych tu ze ano? len co ty povies ci napises je to spravne a nikto iny nemoze mat nazor - skoda ti aj daco odpisovat .... autorka pochopi a ty si vies co mozes ...
zijete si svoje zivoty? ozaj si myslis, ze toto, co zijes, je zivot? tvoj zivot? odist uz nic nenapravi? ako si na to prisla?
@anonym_f856d9 poviem si, ze som pri nom stala aj v tom zlom, ktore si ani on sam nepytal. Nase deti vedia co sa deje a ze toto nie je norma. Syn ma krasny vztah s priatelkou uz par rokov a dcera sa nikam neponahla. Moj manzel ked nezvlada navaly pocitov riesi to alkoholom. Aby ich umlcal. Skusil terapie, bohuzial nevydrzal. Lieky.. nevydrzal. Nie su vsetci na svete skveli silni a racionalni. Ja viem kde som. On sa straca. Ale dakujem ti za pripomenutie tohto pocitu.
@anonym_f856d9 poviem si, ze som pri nom stala aj v tom zlom, ktore si ani on sam nepytal. Nase deti vedia co sa deje a ze toto nie je norma. Syn ma krasny vztah s priatelkou uz par rokov a dcera sa nikam neponahla. Moj manzel ked nezvlada navaly pocitov riesi to alkoholom. Aby ich umlcal. Skusil terapie, bohuzial nevydrzal. Lieky.. nevydrzal. Nie su vsetci na svete skveli silni a racionalni. Ja viem kde som. On sa straca. Ale dakujem ti za pripomenutie tohto pocitu.
@mayka_ a skusil aj protialkoholicke liecenie? Ked uz skusa...? Tam by bolo dobre zacat.
@mayka_ ty si pri nom stala a on ? on nic nevazi si to,nemeni sa a je mu jedno ze trpis nielen ty ale aj deti ... zivot unika a nevies kedy skonci .. netrap sa uz a zacni zit -nemozes mu byt stale za zadkom a lutovat ho ..je na case mysliet sama na seba ... rob veci co ta bavia z kt budes mat radost .. aj keby si mala ist niekam do garzonky .. este si mlada mozno stretnes niekoho kto ti ukaze ake to je v normalnom vztahu ... moja mama nasla partnera po 50 .. a su spolu stastny aj ked s mojim otcom nemala az tak zly vztah ale tiez sa nemilovali ..a my ako deti sme tovideli a aj ked nechceli tak nas to ovplyvnovalo ...
@anonym_2effe3 keby som bola nepisem sem 😶. Dnes mi chyba cista clovecina. Som vdacna aj za negativne komentare lebo v podstate pomenuvaju to co si niekde v hlbke duse aj ja premietam. Nepotrebujem riesenie. To je na mne. Dnes ma to vsak trochu zlomilo.
@mayka_ aj slabi obcas potrebuju nabrat silu ... tym sa nepodcenujes, ze hladas utechu niekde ... aj ked si myslim, ze nie si na spravnom mieste 😇
@mayka_ ja ti úprimne z celého srdca prajem len vnútornú silu, urobit niekedy v tomto živote to spravne rozhodnutie..
@mayka_ ty si pri nom stala a on ? on nic nevazi si to,nemeni sa a je mu jedno ze trpis nielen ty ale aj deti ... zivot unika a nevies kedy skonci .. netrap sa uz a zacni zit -nemozes mu byt stale za zadkom a lutovat ho ..je na case mysliet sama na seba ... rob veci co ta bavia z kt budes mat radost .. aj keby si mala ist niekam do garzonky .. este si mlada mozno stretnes niekoho kto ti ukaze ake to je v normalnom vztahu ... moja mama nasla partnera po 50 .. a su spolu stastny aj ked s mojim otcom nemala az tak zly vztah ale tiez sa nemilovali ..a my ako deti sme tovideli a aj ked nechceli tak nas to ovplyvnovalo ...
@anonym_f856d9 zaciatky boli take ze tu pre mna bol. Ak by sa na to pozrel chlap.. postavil dom nemame dlzoby. Robil co vedel kym to prepuklo. Ta diagnoza nie je jednoducha. Ked ma dobre chvile tak povie ze si vazi co robim. Potom pridu tyzdne kedy sa na mna ani nepozrie. Ja sa tu nedozadujem medaily od neho za zasluhy. Viem cim zijem. Jedine co som dnes na vianoce potrebovala pocut bolo ze "chapem"
@mayka_ aj slabi obcas potrebuju nabrat silu ... tym sa nepodcenujes, ze hladas utechu niekde ... aj ked si myslim, ze nie si na spravnom mieste 😇
@anonym_2effe3 nie som. Tajne dufam ze 2-3 povzbudzujuce komentare medzi odporucaniami na odchod a sebauctu a co som.robila doteraz tu najdem. Ostatne je pochopitelne. Kazdy mame nieco a cez to sa na ten svet divame. Dakujem ti
Mne ostalo tak ťažko za tie deti. Čo museli vidieť a brať ako štandard, to sa v ich detských dušiach nezahojí nikdy...
Niektoré tu neskutočné "odborníčky" ... lenže život nie čiernobiely ... mnohé prisaháte pred oltárom "v dobrom aj v ZLOM" ... manžel autorky nebol vždy alkoholik, nebol vždy chorý ... ja ho neobhajujem, ale niekedy je fakt mlčať zlato.
Mne ostalo tak ťažko za tie deti. Čo museli vidieť a brať ako štandard, to sa v ich detských dušiach nezahojí nikdy...
@enmery pisala som ze nijak neublizuje. Videli veseleho tatka. Nevyvadza. Spieva zo sna. Rozprava zo sna. Jedine co sa deje je to ze emocne sa im nevie priblizit. Ruku na srdce kolko takych rodin je a to aj bez alkoholu? V mojom okoli su tie dobre asi 3. Kde je otec otcom na plne gule a neboji sa dievcenskeho placu a chlapskych rozhovorov. Niekto uteka za kamaratmi, za sportom, za pracou, moj sa opije a spi. Nezlahcujem len vyvraciam teorie o katastrofalnom dopade na psychiku. Vsetci vieme co sa deje. Syn preto studuje psychologiu. Jemu nepomoze ale mozno pomoze inym. U nas ziadna tema nie je bezvyznamna. Akurat tato nema silu sa toho ucastnit.
@pribinak 18 a 23
@mayka_ skusim Ti dodat trochu nadeje. Moja mama trpela pri mojom otcovi, nebol to alkoholik, ze denno denne v liehu, ale mal svoje dni, vikend, vacsinou sobotu. Bol aj agresivny, z depresie a sebalutosti prechadzal do zurivosti a agresie, vyhrazal sa samovrazdou alebo ze podpali nas dom. Bolo to tazke. Trpel podla mna neliecenymi depresiami. Inak tichy, pedantny chlap, pracovity, nasetrili s maminou, odtrhali si od ust, aby nam so sestrou bolo. Ked bol mlady, pil aj po krcmach, starsi uz doma vacsinou domacu palenku. Vela fajcil. Mamina raz povedala, ze ona ho neopusti, lebo ked ho vykopne z domu (je jej), tak pojde naspat do svojho rodneho mesta, kde ma kamaratov a tam sa upije k smrti, ze toto nedovoli, aby sa mu stalo. Isteho dna prestal fajcit, pribral, objavila sa cukrovka, schudol, no a zacali sa objavovat aj dalsie diagnozy. Na alkoholizmus mu medzicasom zomrel starsi brat. Tam nastal zlom a nepije, prestal. Da si obcas pivo, ale nechapem, ze ma bod, za ktory nejde, 1 pivo raz do tyzdna mozno, podla chuti a staci. Opiteho som ho nevidela roky. Moj muz povedal, ze moja mamina sa ak pre nic ine, tak pre toto, ze sa o vsetkych a hlavne o neho takto stara, dostane na 100% do neba. Lebo toto by hocikto nedal. Uz som odpustila, stretavame sa, tesia sa z vnucat. Byvaju stale v maminom dome, co na nu prepisali jej rodicia, otec predal byt, co mal po mamine, de facto nema nic, staraju sa jeden o druheho, hlavne teda mamina, lebo ocino je uz zdravotne nie dobre, nedokrvuje mu mozog, velmi slabo pocuje a zabuda. Vravim, svata zena, ta moja mama. Pisem to preto, lebo Vianoce su aj o nadeji. O obetovani sa. Ale neznamena to, ze takto musite ostat do konca. Nemusite. Zasluzis si iny zivot. Hlavne o to je to tazsie, ak sa takto zmenil az po case a spominas na tie krasne roky...Citim s Tebou a prajem pokojne Vianoce v ramci moznosti.

To, co pises, je velmi tazke citanie, lebo je v tom vela pravdy a uprimnosti. Neznie to ako vzdavanie sa, ale ako dlhodoba unava z bytia silnou v situacii, ktoru si si nevybrala.
Je v poriadku, ze Ta to dnes lame. Po rokoch ticheho fungovania pride moment, ked sa clovek proste nadrychne. To nie je slabost, to je ludskost.
Deti maju aspon jeden pevny bod. Mamu, ktora s nimi hovori otvorene, drzi veci pomenovane a vytvara zazemie aj v neidealnych podmienkach. To ma vacsiu hodnotu, nez si casto pripustame.
Nemusis dnes nic menit ani riesit. Staci prezit tento den, tento vecer, tieto Vianoce. Niekedy je uspech uz len to, ze clovek ide dalej o jeden krok.
Drzim Ti palce. Uprimne.