icon

Po infúzii pociťujem únavu a závraty, čo spôsobuje?

vircori
25. dec 2023

Bola som na pohotovosti robili mi ekg aj krvne testy vsetky boli v poriadku dali mi infuzku Th: 250 ml FR + 1 Amp Analgin + 1 Amp Mesocain + 1 Amp Degan mislite ze mi moze po tej infuzke byt celi den ospala a toci sa mi hlava alebo môžem mať abstinenčné príznaky lebo som si dala iba dnes pol neurolu a inokedy si dám celý a aj polku k tomu

slovakboy
27. dec 2023

@vircori 3. Úzkosti prichádzajú z podvedomia. Do podvedomia sa dostali myšlienkami. Myšlienky sú kľúčom k liečeniu lenže to nejde hneď. Mozog spúšťa starodávne mechanizmy ochrany. Núti ťa nepreťažovať ho a to nútenie robí práve tou úzkosťou. Strach je prvá emocia, ktorú mozog dostal do výbavy počas vývoja od jednoduchých organizmov. Takzvaná amigdala je časť mozgu, ktorá myslí na hlúposti a ty ju nemáš pod kontrolou. Ona spúšťa tie alarmy a nefunguje správne komunikácia medzi rozumovou častou (hypotalamus?) a tou starou emočnou častou anigdalou. Amigdala nepracuje s časom a tak sa môže stať že sa ti spoja aj emócie a zážitky prežité v detstve. Ďalšia vec sú slová. Tie funguju ako hypnotické zaklínadlá. Niekto povedal slovo smrť a na mňa v sekunde prišla úzkosť. Ale raz prišla aj keď niekto povedal slovo smrad. Smrad a smrť sú foneticky podobne slová a mozog si to spojil hoci ja som si spojil smrad so smradom. Takže pozor na slová ktoré počúvaš a aj ktoré hovoríš. Tu píšeš že sa cítiš ako blázon. Nehovor takéto slová. Nehodnoť sa a nenálepkuj. Nehovor o sebe zle. Uvedom si, že ty si tá najdôležitejšia osoba v tvojom živote. Hovor si pozitívne zaklínadlá alebo afirmácie. Najmä tzv. EKT metódu. Pozri si to na YouTube. Opakuj si aj 30-50 krát za sebou: aj keď mám úzkosti aj tak sa prijímam a mám sa rada. Nahlas. Všimni si čo to s tebou robí. Rob si aj klopkanie na hlavu a na tvár podľa inštrukcií. U mňa to veľmi fungovalo a po dvoch týždňoch som už nemusel brať Neurol keď prišla úzkosť ale zabrala EKT metóda. Venoval som sa jej doobeda medzi raňajkami a obedom.

vircori
autor
27. dec 2023

@slovakboy dakujem a potrebovali ste nejake tabletky

slovakboy
27. dec 2023

@vircori áno tabletky som bral najprv Neurol raz za deň alebo dvakrát podľa toho koľko som mal silných úzkostí. Po dvoch týždňoch mi nasadili Antidepresíva ale tie zabrali až po 4-6 týždňoch. Tie ti možno predpíšu ale dôležitejšie sú tie myšlienkové cvičenia. Antidepresíva len pomáhajú pri liečení. Samotné liečenie je v myslienkach.
A v oddychu.

vircori
autor
27. dec 2023

@slovakboy dakujem takze sa nemam bat ked ma picha v hrudniku a mam aj chripku aj chrbat ma boli a citim ze sa mi tazko dycha ale viem sa nadyhnut normalne len mam taky pocit na hrudi akoby tlak ale pred dvoma dnami mi robili ekg aj krv takze mi nemoze nic byt? Aprepacte ze sa tolko vipitujem ale aspon vy ma viete pochopit a to ma trosku ukludnuje

slovakboy
27. dec 2023

@vircori ten pocit ťažkého dýchania je úzkosť. Môže byť aj z chrípky a aj niečo skutočne fyzické, ale to nebude horšie ako to psychosomaticke stiahnutie. Proste mala nepojoda pri chrípke ktorú by si normálne brala len ako otravu sa ti v súvislosti s úzkosťou zdá ako veľký zdravotný problém. A prejavuje sa aj fyzicky. Úzkosť je fyzická bolesť. Depresia psychická. Obe sú však psychického pôvodu. Jedna doprevádza druhú. Pri silnej depresii dochádza aj k uzkostiam a pri silnej úzkosti príde aj depresia. Ja som ju cítil asi 5 dní keď boli tie úzkosti najhoršie, nevedel som čo ako bude bál som sa že psychika ma môže v nejakom čase vyhecovať až do samovraždy. Nemal som vôbec samovražedné myšlienky ale odrazu sa mi zjavili ako niečo reálne čo môže pri tom utrpení prísť. A toho som sa veľmi bál. Veľmi mi pomohlo vysvetlenie že Ke to všetko normálne čo prežívam a že to ma dobrú perspektívu vyliečenia. Keď som dostal potom další panicky atak a upadol som pri ňom do bezvedomia po prebudení som bol krásne uvoľnený a len som rýchlo dýchal. Už som rodine povedal aby odvolali záchranku vzal som si Neurol a pospal som si ako bábätko. Na druhý den prišli znovu úzkosti ale už som vedel že sa to bude zlepšovať. Ešte prišli ataky a jeden aj pri šoférovaní kedy som už nebol na marodke ale to už som zvládol dýchaním.

slovakboy
27. dec 2023

@vircori rada č.3.: dýchanie. Pokús sa trénovať jógový dych. Dýchanie je pri úzkosti kľúčové. Keď ti je veľmi zle tak nebudeš cítiť ze to dýchanie funguje ale ono funguje a treba to robiť. Neskôr to bude tvoja hlavna zbraň s úzkosťou. Nauč sa dýchať do brucha do hrudníka a do hrotov pľúc. Predĺž výdych. Nádych tri doby výdych na 6. Ja dokážem robiť výdych ešte dlhšie ale nejde o výkon. Ešte keď sme boli zvieratká a jedine naše emócie boli strach a hnev, tak pri ataku nepriateľa sme sa nadýchli a pri uvoľnení vydýchli. Aj bežne si ľudia odfukujú keď im je fajn, alebo po jedle. Pohladkaj sa po bruchu. Alebo si človek vzdychne keď je smutný aj ked je spokojný. Je to znak uvoľnenia. Počas nadychu pracuje bojujúca časť mozgu počas výdychu uvoľňujúca časť. Už si nepamätám tie ich názvy. Dlhy a pomaly výdych je liečivý. Pusti si relaxačnú hudbu. Žiadnu popovú a dokonca ani klasickú ani Beethovena ani vesmírnu hudbu od Vangelisa. Tie nefungujú. Ale daj Si do vyhľadávača relaxing Music a nájde ti tam kopec niekoľkohodinových skladieb. Clavirna hudba môže byť ale nie Franz List ani Amadeus ale klasická lacná relax music.

slovakboy
27. dec 2023

@vircori

Toto je najlepšie a do sluchatok.

https://www.youtube.com/watch?v=XN39sEkmKKg

Ale aj tieto:

https://www.youtube.com/watch?v=-b4BjxrIp8o

https://www.youtube.com/watch?v=Uj_EXU8Mdws

Je to lacná umelecká gýčovina ale na psychiku jevto balzam.

slovakboy
27. dec 2023

@vircori rada č.5: prijatie svojej duše a odmietnutie ega. Jeden príbeh som čítal o jednom chlapcovi, ktorý trpel silnou depresiou a hrozilo, že spácha samovraždu. Prišla noc a jemu bolo hrozne. Chcel sa zabiť. Tušil, že do rána to urobí. Urobil v tej bokesti akúsi poslednú úvahu: ak ja ja chcem zabiť, potom to znamená že vo mne sú nejaké dve ja. Jedno je to moje ja. To pravé ja. A druhé je to ja, ktoré ma chce zabiť. Vtedy si uvedomil že to nie je on kto sa chce zabiť ale nejaké jeho zlé ja proti ktorému sa musí postaviť a ochrániť to práve ja. V skutočnosti to práve podstatné ja, to jedno jedine najpútavejšie a prapôvodnému ja, ktoré vzniklo pri počatí alebo pri zhluku prvých buniek mozgu nech si to vysvetli kto chce a ako chce, to je to, čo veriaci volajú duša. To je to ja ktoré je s tebou nezávisle na tom aký zdravý máš rozum. A všetky tie iné ja sú aj dobre aj zlé aj altruistické, aj snažiace sa zapáčiť aj veselé detské materské starostlivé bojujúce atd atd. Žiaľ pri našej výchove v tejto kultúre sa vytvárajú také zlé ja ako je sudca a vinník. Sudca ťa obviní a vynesie trest. Ty sa hneď aj potrestáš a ešte si pýtaš trest. Hovoríš si že si ho zaslúžiš. U mňa som si to uvedomil keď som psychologičke povedal že sa cítim nehodný. Toto slovo nikdy nepoužívam a vyslovil som ho možno prvý krát v živote. Ju skoro až vystrelo a dostal som krásnu prednášku o tom aké je to zlé obviňovať sa a cítiť sa nehodný.
Dopoviem ten príbeh o tom chlapcovi: keď si hlboko vo svojom srdci uvedomil kto je kto, depresia ho prešla a rano bol zdravý. Vyšiel na ulicu a chodil pomedzi ľudí idúcich do prace a pozeral na nich aj na stromy a lampy osvetlenia a auta a autobusy ako na zázrak ktorý práve prežíva. Už nikdy nemal depresiu. Našiel svoje ja a chránil ho bažil si jo a miloval. To je aj liek pre teba. Prijmi sa taká aká si. Aj s tou úzkosťou. A miluj sa taká aká si. Prijatie a sebalaska sú kľúčové vo vnímaní samej seba. Neobvinuj sa Nehovor o sebe škaredo nelutuj minulosť nespominaj na zlé. Uvedom si že keď budeš odchádzať z tohoto sveta budeš to len ty. A boh alebo to kam ideš alebo neideš. Vojaci na fronte tento pocit veľmi dobre poznajú.

mama147
28. dec 2023

@slovakboy dakujem za radi pisem vam z noveho lebo sa mi neda prihlasit na stary

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 ako sa máš?

mama147
28. dec 2023

@slovakboy Velmi zle dnes som bola na gastre robili mi aj ekg mam ho v poriadku ale nemali sono mam zapal preto mam tie tazkosti zo zaludkom dali mi tabletky a ja som si kupila magnezium stress confort je ale vobec som sa nevispala takze cele tele sa mi hveje je mi na vracanie hlava sa mi toci uz vazneto nedavam a srdce bije ako dive a zaludok boli a mam aj horucavi ako by som bola v ohni

mama147
28. dec 2023

@slovakboy a ťažko sa mi dycha mám hrču v hrdle

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 necítiš úľavu keď začneš jógovo dýchať? Stačí spomaliť výdych a prehĺbiť nádych aj do brucha aspoň. Dokážeš napríklad uvoľniť všetky svaly tela? Lahni si a postupne uvoľni všetky svaly. Prsty ruky nohy tvar brucho krk chrbát atd. Ide ti to urobiť? Cítiš uvoľnenie úzkosti keď si na wc? Malo by to vtedy fungovať.

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 to ťažké dýchanie by mohlo prejsť spomalením výdychu a prehĺbenim nadychu.

mama147
28. dec 2023

@slovakboy nepomáha mi to ale keď mám EKG v poriadku tak mi nemôže nič byť?

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 nemyslím, ja ti to nemôžem potvrdiť ale z vlastnej skúsenosti viem že keď lekári neprídu na nič a tebe je furt zle tak je to len psychika. Aj tie otázky na ubezpečenie sa som mal podobné. Vieš sa uvoľniť ako som písal hore? Lekári vedia niektoré veci prehliadnuť ale nie také, ktoré ťa momentálne akútne trápia, aj EKG sa dá prehliadnuť ale nie dva tri krát v krátkom čase po sebe

Ten strach o svoje zdravie môže byt tiez z tej úzkosti.

mama147
28. dec 2023

@slovakboy ako ti to mám opísať dycham ale cítim ako keby som mala sťažené dýchanie viem sa. Nadýchnuť aj vydýchnuť ale ale srdce mi bije ako divé lebo mám takú hrču v hrdle ale asi to bude z nádchy a mám aj chlieny alebo minto teraz vyvolala káva pred hodinky v som si ju skusila dať aby ma prebudila

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 kávu nepi. Nepotrebuješ prebudiť ale naopak utlmiť sa, uvoľniť, skludnit, stíšiť, potrebuješ ticho a pozerať napríklad cez okno na oblohu na slnko na stromy. Sťažené dýchanie som pociťoval aj ja. Potom som viac dýchal a spôsobil som si hyperventilaciu a upadol do bezvedomia, pretože hyperventilivanim som sa vlastne pridusil. Ty asi nedýchas rýchlo ale asi plytko. Cítiš akoby prekážku na hrudi alebo v hrdle. To spomalene dýchanie ti nebude fungovat hneď ale skusaj to spolu s tym uvoľnením a ukľudnením.

mama147
28. dec 2023

@slovakboy ako taký tlak na hrudi a v krku

slovakboy
28. dec 2023

To je úzkosť. Spomaľ dych a uvoľni sa najviac ako to dokážeš. Skús nájsť v miestnosti 5 predmetov jednej farby a počuť 5 zvukov. Potom 4 predmety inej farby a znovu 4 zvuky môžu byt aj identické s tými predošlými a berú sa aj ruchy z ulice. Hocijaký zvuk.

mama147
28. dec 2023

@slovakboy našla som a aj zvuky počúvam ale ja aj fajčím kebyze sa dusim raak by som si nemohla zapáliť

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 potom skús aj v hlave počítať nasledovne príklady: 999-17 a každý výsledok vždy ďalej mínus 17. Snaž sa tie čísla si predstaviť. Je to náročne na rozmýšľanie ale malo by sa ti uľaviť na chvíľu.

mama147
28. dec 2023

@mama147 d
@slovakboy dnes. Som si už zapálila 5 cigariet

mama147
28. dec 2023

@mama147 skúsim ďakujem prepáčte že vás toľko otravujem a kebyze sa dusim raak už tu niesom lebo bez kislika sa nedá vydržať to si dávam do hlavy

slovakboy
28. dec 2023

@mama147 pozor s tým dýchaním nepreháňaj. Ak zacnes veľmi veľa dýchať tak sa pridusis. Síce sa ti nič nestane ale môžeš odpadnúť môže sa tibzatociz hlava. Pocuj, nedychas ty priveľmi ?

mama147
28. dec 2023

@slovakboy ako že pri veľmi?

mama147
29. dec 2023

@slovakboy psychiatricka mi dala citalec co si mislite pomoze

slovakboy
29. dec 2023

@mama147 určite pomôže, lekárka vie čo robí. Nástup účinku trvá 2-4 týždne takže teraz ich len ber a akútne problémy a silne úzkosti si pomôž Neurolom. Neboj sa tieto dva lieky sa neovplyvňujú navzájom. Nik nebude na tebe vidieť že berieš Citalac. To je moderný liek. Budeš mat veľmi mierne znížené vnímanie smútku ale aj radosti. Proste nebudeš ani upadať do úzkosti hlboko ale ani vyskakovať vysoko od smiechu nebudeš. No neboj sa, budeš sa aj smiať aj radovať. A budeš sa cítiť taká vyrovnanejšia. Treba ale aj to podporiť pozitívnym myslením relaxom a zmenou pohladu na okolie. Preto treba chodiť aj k psychologovi. Aspoň raz za mesiac pol roka a potom po cely čas ako budeš brat citalac. Keď už ti bude lepsie tak raz za dva mesiace.

slovakboy
29. dec 2023

@mama147 to dýchanie priveľmi, som mal na mysli otázku, či nedýchaš tak veľa, že si môžeš privodiť hyperventilaciu, čiže nahromadenie co2 v krvi. Možno vieš že keď si niekedy nafukovala ústami veľkú loptu, alebo nafukovačku, tak sa ti zatočila hlava. To bola tá hyperventilacia. V spojitosti s úzkosťou je nebezpečné, že ty nevieš odrazu zastaviť to rýchle a kratke dýchanie a mozog ma poplach. Myslí si, že ho naháňa tiger a musí utekať a preto dýcha. ( to sú automatické mechanizmy vyvinuté este keď sme boli zvieratká) Lenže svaly nespotrebovavajú kyslík a už neviem presne aký je to mechanizmus ale na krvinky sa paradoxne naviaže co2 a ten kyslík čo vdychujes sa nemá kam naviazať. Ja som cítil taký pocit, akoby vo vzduchu chýbal kyslík. Dýchal som ako blázon ale aj tak som sa dusil. No a upadol som do bezvedomia. A prsty biele pery biele. Riešením je spomaliť výdych alebo začať vydychovať do vankúša. Do odporu. Alebo do vrecka a vdychovať už raz vydychnuty vzduch. Tým zabránis zbytočnému vdychovaniu kyslíka

mama147
29. dec 2023

@slovakboy nie nedycham tak ja ked sa uz rano zobudim tak mam tocenie hlavy a trva to cely den take ako zavraty ani nie tocenie neviem to presne opisat ako by sa mi chcelo odpadnut a neurol uz nemam zahodila som ich lebo mi znicili zaludok tak ako si mam pomoct pri tom citalexe teraz mam aj tabletku na zaludok bola som u lekare