Po mozgovej príhode

mimo0oza
13. máj 2016

Dobrý deň,
môj priateľ dostal pred 10 dňami mozgovú príhodu. Pravou rukou a nohou hýbe len veľmi málinko. Zasiahlo to aj reč. Prvé 4 dni sa snažil rozprávať, bolo mu trochu rozumieť len každé 4 slovo. Piť vedel aj tak, že do oboch rúk chytil síce nemotorne, ale chytil pohár a napil sa. Potom mu dali cez nos hadičku do žalúdka, lebo sa im zjavne nechcelo dávať mu tak ,,zložito" piť a on si hadičku pár krát vytiahol lebo ju nechcel, tak mu priviazali ruky a doškrabali mu aj hrdlo tými hadičkami a aj sa mu zapálilo hrdlo lebo aj kašle a následne na to prestal rozprávať. Iba prikývne áno, nie keď sa niečo pýtame, maximálne povie ahoj. A keď mu začali priväzovať tie ruky, tak pravou prestal úplne hýbať, iba mi trošku stisol ruku, keď som mu povedala, aby to skúsil. Povedal, že cíti dotyk, šteklenie. Vybavili sme mu našťastie prevoz do BA, kde už je druhý deň, ale neviem ešte nič bližšie, len to že mu urobili vyšetrenia a povedali, že potrebuje dobrú rehabilitáciu. Má 34 rokov. Máte s takýmto niečím skúsenosti? Môže sa reč navrátiť, aj pohyblivosť rúk, zlepšiť motorika? Ďakujem za každú skúsenosť.

mysga
13. máj 2016

Pane bože, nemám s tým, našťastie, skúsenosť. Ale veľmi vám držím palce, tebe, aj priateľovi. Prajem veľa síl a pozitívneho myslenia, pokial viem, tak tieto stavy nie sú nezvratné. Držím palce

schatzinkaschatzinko
13. máj 2016

@mimo0oza Aka je pricina? krvacanie? porucha prekrvenia? otazka je, ktore miesto je postihnute. Rehabalitacia okamzita je zaklad! Priviazali h kvoli tomu ze bol nepokony? kto dal na to suhlas? Vie prijimat potravu normalne alebo mu zabehne? Hadicka sa nedava, ze sa niekomu nechce, ale je dost mozne, ze mu zabiehalo, tak aby sa nedostala potrava miesto pazeraka do pluc... Vela veci sa da zlepsit, len to zavisi od toho, ake centrum a kde je postihnute..a samozrejme od pomoci okolia, odbornikov a vlastnej motivacie. Bol aj resuscitovany? Pozor na vec, ked sa nebavi, mohol z toho celeho upadnut do depresie, tam sa da tiez pomoct... Resp, nedostal este dalsiu CMP, ? drzim palce!

oslo1
13. máj 2016

Vzhladom na priatelov vek predpokladam, ze mu rupla aneurysma? Toto by si nam tu mala napisat, co bolo pricinou ncmp.
Centrum reci sa nachadza v lavej polovici mozgu, preto ma hemiparezu s dysphasiu.
Co sa tyka trj nsg, tak ta sa dava, ked pacient nemoze jest, zzbehava mu, alebo vtedt, kedy by nezjedol cely obsah zivin. Na neuro je to denny chlieb.
Co sz tyka skusenosti, napis presne otaxky s po sluzbe sa ti budem snazit odpovedat.

mimo0oza
autor
13. máj 2016

@schatzinkaschatzinko nedokrvenie casti mozgu, ktorej to neviem, ale lava cast, pretože to postihlo pravú stranu tela. Priviazali, aby si nevyberal hadičku z nosa. Nezabiehalo mu nič, keď mu doškrabali hrdlo, tak potom už pri tekutinách aj kašlal, takže potom už musel mať. Resuscitovany nie. Nad tou depresiou premýšľam, pretože tam bol nespokojný a nesprávali sa niektoré sestričky k nemu pekne, preto sme aj vybavili prevoz do NUSCH a sam sa tam pýtal. Ďakujeme.

siska53
13. máj 2016

@mimo0oza este je mlady,je tam velka sanca,ze sa to zlepsi. Len naozaj,potrebuje kvalitne rehabilitovat.
Inak len krutim hlavou nad pristupom typu zviazu mi ruky.
Moj svokor je po mozgovej,ale on ma 79rokov. Ona ma lavu stranu ochrnutu. Tym,ze schytal aj choroby a t atehabka nie je taka,ako by mala byt,plus aj vek je dolezity je to ovela tazsie. Su tam pokroky,ale nie take rychle ako je predpoklad u mladsich pacientov. Vacsina z nich totiz do pol roka chodi a takmer nepoznat,ze su po prihode ( kamoskina mala a dokonca i znama mojich svokrovcov,ktora ma takmer 80rokov), samozrejme,zavisi od toho,co bolo zasiahnute.

Drzim paste.

hradnapani
13. máj 2016

@mimo0oza povzbudim ta: aj ovela starsi ludia vedia mrtvicu "rozchodit" pokial im bola poskytnuta vcasna pomoc a nasleduje kvalitna rehabilitacia. Je mlady, sanca na regeneraciu je naozaj velka. Len neupadaj do depresie, bud mu oporou, zvladnete to. To, ze ho priviazali, zial, to je v nasich nemocniciach bezne, pokial vyhodnotili, ze by si mohol ublizit (vytrhnut kanyly, vstavat v noci a nasledne spadnut atd), nikoho sa na suhlas nepytaju. Mysli pozitivne, caka vas sice par mesiacov boja, ale verim, ze s pozitivnym vysledkom. Akurat sa potom treba zamysliet nad pricinami, preco sa to stalo, aby sa to neopakovalo, lebo potom to uz nemusi byt take jednoduche.

tamtamka26
13. máj 2016

Moja mamina dostala porazku v r. 2001 ako 47rocna. Velmi silne krvacanie... Postihlo jej celu pravu stranu tela aj rec. Zije, nerozprava, ruka zostala ochrnuta.nohu rozhybala ale teraz sa jej stav zhorsil a uz je len na voziku...v NZ je velmi dobre vybavene specializovane neurologicke pracovisko. Ziadaj nech tam poslu CT mozgu, ci sa neda operovat. Mojej mamine to neodporucili. Tiez ju uvazovali, to ze prestal rozpravat nie je nasledkom hadiciek ale toho soku, ktory zaziva. Drzim palce. Bude potrebovat aj logopedicku. Vela stastia!!

mimo0oza
autor
13. máj 2016

@hradnapani no prečo sa to stalo. Je jedna možnosť a to je fakt, že pred 2 mesiacmi mal operáciu srdca, kde mu zaviedli umelú pumpu, ktorá zastupuje ľavú komoru srdca. Týždeň po operácii ho zas otvárali lebo potrebovali odsať zrazeniny a výpotoky a o ďalší týždeň ho zas otvárali, lebo mu CT zistilo krvné zrazeniny, takže ich chirurg odstránil. Miesto týždňa bol teda na áre 3 týždne a potom bol len týždeň a pol už na oddelí pooperačnom a pustili ho domov. 2 týždne bol doma, všetko bolo ok, pumpa šlapala ako hodinky až na sobotu, kedy mu ukázala nízke hodnoty, trochu sa mu točila hlava. Volali sme do NUSCH, že čo sa udialo a povedali, že v pondelok má prísť na kontrolu. Nerobili mu však CT. V pondelok sme tam teda boli, prišli sme unavení o 19-tej domov, ľahli spať a ráno sa mu to stalo...takže je možné, že pri poslednej reoperácii neodstránili všetky zrazeniny...

oslo1
13. máj 2016

@mimo0oza skor by som povedala, ze sa mu urobili nove zrazeniny. Bral heparin/warfarin?

timea7
13. máj 2016

@mimo0oza moja kolegyňa rozhýbala svoju mamu a to mala okolo šesťdesiatky. Síce chodila potom s paličkou, ale iba po ulici, skôr mi to pripadalo, ako keby ju potrebovala ako psychickú oporu. Tvoj manžel je mladý, má veľké šance, snaž sa získať čo najviac informácií o možnej rehabilitácii. Veľmi, veľmi vám držím palce!

jana_eyre
13. máj 2016

ahoj.. moj otec dostal silnu mozgovu porazku ako 40rocny, ale na opacnu stranu - pravu, takze dokazal rozpravat.. hybat rukou sa ucil asi 3mesiace, ale nikdy nedosiahol moc velke vysledky.. chodit sa naucil asi po pol roku.. ale bolo to v 1993roku, takze uplne iny pristup doktorov, menej rehabilitacii a najma on sa opustil.. bol na izbe s mladym muzom, co dostal mozgovku na lavu stranu a ten tiez nevedel rozpravat, ucil sa pismenka a tak..

je to hrozna choroba, ale to neznamena, ze sa nedokaze vratit do normalneho zivota.. hlavne mu zabezpec dobru psychologicku pomoc.. u mojho otca velmi padla psychika, keby sa na tuto stranku kladol vacsi doraz, urcite by to vyzeralo vsetko inak /vtedy sa to riesilo rudotelom a tym to haslo/.. dolezite je teraz hlavne pozitivne mysliet, byt mu nablizku a byt mu oporou, urcite to zvladne..

mali sme aj mladeho vzdialenejsieho suseda, ktory dostal mozgovu, dostal sa z toho celkom dobre.. taktiez virtualne poznam jednu blogerku, ktora dostala mozgovku v 29rokoch http://svatekova.blog.sme.sk/c/336156/Prekonala... - zivot jej ide dobre..

tato choroba sice postihuje fyzicku cast tela, ale dolezite je fakt udrzat si najma psychicku pohodu, vtedy sa lepsie stavia na nohy.. je to mlady clovek a s tvojou podporou a podporou rodiny to urcite zvladne najlepsie ako moze.. drzim palce!!

schatzinkaschatzinko
13. máj 2016

@mimo0oza na zaciatku som myslela , ze to bolo z plneho zdravia, ale on ma evidentne tazke zdr. Problemy a podla vsetkeho to bola embolicka pricina, ako hovori oslo. On ma teraz umele srdce? Ma nejaku kardiomyopatiu?

jana_eyre
13. máj 2016

oprava - dostal mozgovu na lavu stranu, pravu ma zdravu..

mimo0oza
autor
13. máj 2016

@oslo1 áno bral stále na riedenie krvi. To kvôli pumpe aj musel, a aj pred ňou.
Moje otázky sú hlavne tie, ako mu pomôcť s tou rečou, aby zas začal hovoriť a kedy po začatí rehabilitáciu už môže začať hovoriť, koľko to môže trvať. Myslím si, že keby sme sa mohli už rozprávať, tak by to aj ľahšie niesol. Tiež ma napadlo, že to môže byť aj psychika, lebo keď ešte hovoril, tak povedal, že chce byť ako predtým.

mimo0oza
autor
13. máj 2016

@schatzinkaschatzinko 4 roky sú tomu čo ochorel na srdce. Rok mal výkon srdca 25 percent, po minulom lete mu výkon klesol na 17 a začali sa väčšie ťažkosti, až to kleslo na 15 a usúdili, že musí dostať LVAD heart ware, teda pumpu. A po 3 mesiacoch mal byť zaradený na čakačku na transplantáciu.

jeennyv
13. máj 2016

@mimo0oza moj dedko mal prihodu, nezasiahlo to mozog animotoriku v takej miere, ale vtedy sme sa tejto problematike venovali, ono ked ide o taky zasah casto treba od znova ucit rec, pisat citat rozpravat, nesledovala som nakolko je vsetko zasiahnute, ale neustalym cvicenim ci uz recoveho alebo motorickeho centra sa da stav zlepsovat....ono casto trva roky kym sa clovek dostane ako tak do normalu, ale uz to nie je uplne take ako predtym....napr. pridu nove pocity podnety atd. zmeni sa trochu osobnost cloveka ...treba len s tym bojovat a trenovat mozog...

mimo0oza
autor
28. sep 2016

Ahojte. Tak ubehlo takmer 5 mesiacov od vtedy sme si prešli všeličím. Ležal na striedačku v BA a PP. Tento mesiac bol aj 2 týždne doma a od 14. je na rehabilitačnom oddelené v PP, kde verím, že začne chodiť už sám. Momentálne je v stave, kedy už ako tak rozpráva, denne s ním cvičím cviky od logopedičky a čítame články. Logopedička povedala, že centrum reči nebolo zasiahnuté, ale jazyk je sval a ten treba rozhýbať a musí jazyk zosilnieť, aby vyslovoval dobre aj ,,R" a pod. Chodil v G- aparáte a teraz už pár dní chodí s takým prekladacím chodítkom. Sám sa obuje a učia ho celkovej samostatnosti, cvičí jemnú motoriku. Sam sa naje, ale zatiaľ len pravou rukou, pretože ľavou sa ešte potrebuje držať stola. Stabilita sa však výrazne zlepšila oproti začiatkom. Na to rehabilitačnom má byť dovtedy, kým nebude chodiť aspoň s barlami, takže vkladám do toho veľké nádeje. Čoho sa však obávam, že či sa nemení v takomto prípade aj osobnosť človeka. Niekedy mám pocit, že má rovnaké reakcie ako predtým, ale niekedy ho v reakciách nespoznávam. Možno je to aj tým, že ešte nerozpráva tak rýchlo a tak čisto ako predtým, ale zamýšľam sa nad tým, že či to človeka nejako nezmení...

natalym
28. sep 2016

@mimo0oza Neviem poradiť, ale určite je to aj preto, že je je to pre neho ťažké. Je na Tebe závislý, potrebuje ťa, je chlap, možno sa hanbí, je to veľký nápor na psychiku. Môže sa stať, že bude na Teba aj zlý, protivný. Veľmi Vám držím palce.

emamaj
3. okt 2018
Používateľ emamaj je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od emamaj.

Ak chcete vedieť viac o mozgovej príhode a jej liečbe prečítajte si: https://tipyprezdravie.sk/zdravie/priznaky-liecba-cievnej-mozgovej-prihody/

ewca02
9. nov 2018

Ahojte, velmi by som potrebovala pomoc. Moj mu behom mesiaca prekonal dve porazky. Jednu 4.10 a druhu 17.10. Po druhej slabsie, rozprava, prava ruka ochrnuta ale zazrakom uz chodi....zacinali sme od plienok. Ale ako zistil, ze mu je lepsie zas zacal kazdy den popijat berie 8 tabletiek denne a kym pridem z prace vypije piva a pol flase vina. Strasne sa bojim a neviem co robit. Ked mu vsetko schovam krici az je zurivy....

tamtamka26
10. nov 2018

@ewca02 ako ti/vám pomôcť, keď jemu nie je život milý? Pokiaľ sa nepoucil na tom, čo sa mi stalo, tak neviem. Otec je alkoholik, viem, čo prežívaš... Nemali by ste doma držať žiadny alkohol, on potom neodolá.. Ci vie si ho ísť aj kúpiť?

jana_eyre
10. nov 2018

@ewca02 to mi je luto.. bohuzial mozgova prihoda velmi zmeni osobnost cloveka, predsa len je to velky zasah mozgu.. podla mna treba takto postihnutemu cloveku poskytnut najma psychiatricku pomoc inak to moze prerast do obrovskych psych.problemov (aj tu v disk.spominam mojho otca, verim ze by to u nas vyzeralo inak ak by mu bola takato kvalitna pomoc poskytnuta).. povedz to jeho osetrujucemu lekarovi, nech ho odosle na vysetrenie.. drzim palce..

ewca02
10. nov 2018

@tamtamka26 ano vie si zariadit aby ho doma mal, da si ho doviest ked som v praci

ewca02
10. nov 2018

@jana_eyre dakujem

tamtamka26
11. nov 2018

@ewca02 uff, tak tu je každá rada márna. Ty ZŠ neho nemôžeš chcieť, keď on nechce... Aj vieš, kto mu ho dovezie? Nemôžeš dohovoriť tomu dotyčnému?? To tiež musí byť dobrý inteligent... :-/. Keď sa chceš o tom rozprávať s mužom, ako reaguje?

emamaj
7. dec 2018
Používateľ emamaj je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od emamaj.

Nuraid od sanomedu nám v rodine pomohol, kedze sme si presli uz zotavovanim po CMP, je to vyzivovy doplnok .. skuste