icon

Pocit extrasystol po užití Egiloku

25. mar 2025

Ahojte ukludnite má ja normálne že keď si dám o 9.00 pol tbl egiloku že potom o tretej keď som išla rýchlo.do.kopca som zas cítila jednu extrasystolu za druhou pár dní má boli aj pri srdci na dotyk ale mám bolesti chrbtice dnes má hrozne hlava boli a občas vidím také čierne fliaciky pred očami ale to dúfam že sú len tie neškodné sklovcove škvrny už si namyslam aj cievnu a zlyhávanie srdca ale tlak mávam nízky.

taktotedanie
25. mar 2025

Mas len pocit nic viac
Pohladaj si psychiatra

autor
25. mar 2025

@taktotedanie to nie je pocit to cítim aj na pulze je vynechany preskočí a boli ma pri srdci nechápem tieto komentáre prečo psychiatra

taktotedanie
25. mar 2025

Sama si pulz nevies poriadne zhodnotit neprehanaj
Pretoze takyto ludia by mali aj AD

slniecko39
26. mar 2025

Dobrý deň, egilok je liek s obsahom metoprololu zo skupiny betablokátorov. Indikuje sa okrem iného aj v pri niektorých druhoch arytmií. Predpokladám, že Vám ho predpísal nejaký kardiológ, teda že ste sledovaná v kardiologickej ambulancii. Ak máte často takéto problémy, mohol by Vám pomôcť 24hodinový holter, ktorý vie odhaliť extrasystoly pri bežných činnostiach počas dňa, keďže často pokojové EKG nie je dosť dlhé na to, aby práve u lekára zachytilo nejaké nadpočetné údery. Rozumiem, že sa obávate o svoje zdravie ale k embolizácii kvôli arytmiám môže prísť vtedy, keď sa pri fibrilácii (chvení) predsiení tvoria mikrotromby a tie potom pri úprave na normálny sinusový rytmus "vyletia" v podobe mikroembolov do ciev mozgu, končatín či čriev. Práve embolizácia niektorej z mozgových ciev môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu. Pri ojedinelých extrasystolách by k tomu však nemalo dôjsť.

Pre upokojenie existuje jednoduchý test pre CMP: tvár-ruky-reč. Ak máte podozrenie na CMP, skontrolujte si v zrkadle alebo poproste blízkeho či nemáte poklesnurý kútik alebo viečko a či jazyk po vyplazení samovoľne nepadá na jednu stranu. Potom poproste blízkeho aby sledoval, či udržíte ruky predpažené pred sebou kým máte zavreté oči. V patologických prípadoch by jedna ruka mohla samovoľne poklesnúť. A napokon reč - povedzte niekomu ako sa voláte, aký je dnes deň a kde sa nachádzate, prípadne zopakujte jednoduchú vetu. Reč pri CMP býva skomolená, nezrozumiteľná alebo si človek nevie spomenúť na základné veci.

Extrasystoly sú nadpočetné údery srdca. Ich výskyt zvyšuje kofeín a nikotín. Maximálny počet extrasystol, ktoré ešte nemusia znamenať patológiu je 5 za minútu. Nemali by Vám závažne ovplyvňovať bežné fungovanie počas dňa. Sú relatívne časté ale mnoho ľudí ani necíti, keď im srdce "podskočí" napriek tomu je možné, že ich subjektívne vnímate.

Pri pokračovaní alebo zhoršení symptómov sa poraďte s lekárom, či je liečba egilokom dostatočná, či netreba upraviť dávku a pod.

Prajem pekný deň 🙂