icon

Podozrenie na zvýšenú dráždivosť

23. apr 2022

Dobrý deň, maminky, chcela by som sa poradiť.
Synček má 14m a mám uňho podozrenie na zvýšenú dráždivosť. Máte s ňou skúsenosť? Ako sa vám správali takéto malé detičky? Z čoho pramenil tento problém?

Ja vychádzam z tohto všetkého:
Mala som stresujúce tehotenstvo (veľa úzkosti a potlačovaných emócií, najmä hnevu), podľa mňa som mala málo ,,nervových živín" (magnézium, draslík, vitamíny sk.B) a trápili ma nejaké nervovo-svalové ťažkosti (neprišlo sa vtedy na príčinu).
Synček sa po niekoľkých minútach dojčenia zvykol prudko odtiahnuť, napínal sa, zakláňal sa, plakal. Nemal koliky ako zvyknú maminky popisovať, ale jednoznačne mal ,,bruškové ťažkosti" lebo mi kvôli tomu nemohol spať (a ak aj spal, tak len na bruchu).
Ak nebol nosený na rukách, bol plačlivý (plus ak nemohol spať kvôli brušku, tak vystrájal z preúnavy). Stále len ruky, inak plač. A vyhovovalo mu len ,,prehodenie" na pleci a nosenie spredu.
Natrafila som na články o hypertonuse, sedelo to naňho, veľmi napínal nožičky a nechcel byť na brušku.
Neskôr sme sa objednali aj na fyzioterapiu, ale kvôli korone sme nechodili (preto teraz rozmýšľam, že by som ho tam zobrala).
Ako rástol, cca v 4-5 mesiacoch mu tráviace problémy ustúpili a čo sa týka psychomotorického vývoja, mala som vychodenú fyzio a vojtovku s prvým synom (hypotonus) , čiže poznatky ,,v malíčku" tak som sa to snažila aplikovať. Išlo nám to, obľúbil si polohu na brušku, podarilo sa mi s ním prejsť všetkými míľnikmi, aj maličkosťami, v správnom prevedení. Sekli sme sa na lození, to sa priťahoval oboma rúčkami (to je zlé prevedenie, plaziť sa ma striedavo ,,na vojaka") a odrážal pravou nohou. Ale podarilo sa mi ho namiesto plazenia rozloziť správnym spôsobom. A potom pekne prešiel ďalšie míľniky ako posadenie sa, obchádzanie nábytku, obchádzanie nábytku s vytočením do okolia a následne samostatná chôdza bez špičkovania v 11 mesiacoch.

Napriek tomu, že mi tieto míľniky prešiel a boli aj správne prevedené (až na plazenie), hypertonus ostal - chcela by som to poriešiť u fyzio - ale trápi ma to, že v tom celom vidím neurologické potiaže - najmä tú dráždivosť.
On je ešte taký maličký, ale hádže sa mi o zem, búcha si hlavu a doslova hystericky vystrája. Nepríde mi to ako bežné obdobie vzdoru a ani dokonca ako bežný prejav. Áno, viem, že detičky sú aj temperamentné, aj emočné, aj vyžadovačné, ale toto mi nepríde ok. Tak to prosto ako matka cítim. Nemyslite si, nechcem si na dieťati hľadať diagnózy, radšej keby bolo len temperamentné, ale mne sa to prosto nevidí.

Môžem mať pravdu? A ak áno, o čo ide? Je za všetkým ten hypertonus alebo kvôli môjmu tehotenstvu mu prosto len chýbajú, ja neviem, B vitamíny a keď mu ich dám, bude dobre?

Ďakujem za každú skúsenosť.
Pekný deň.

mogaa
23. apr 2022

podľa mňa hľadáš problém tam kde nie je...čo je zvláštne na tom, že 14m dieťa sa hádže o zem, búcha si hlavičku a hnevá sa? lebo podľa tohto to rovnako môže byť autizmus, asberger, porucha porozumenia či správania , ADHD......je maličký, ak nedostane čo chce, bude sa hnevať - či už sa hodí o zem, začne si búchať hlavičku a zlostiť sa.....neporovnávaj deti, každé je uplne iné, to že sú súrodenci neznamená že budú rovnakí a budú reagovať rovnako.....

orangiiina
23. apr 2022

Keby si videla, co moj robil v jeho veku, musela som zatvárať v lete všetky okna. Chvalabohu, že som nič nečítala, bola by som rovnako na prášky ako ty. Mala by si s tým prestat. Veď sa vyvíja, každý mesiac ma dieťa inú fázu. Sú deti a deti, kým jedno je kludne, druhe reve ako pavián. Ešte sa zmení. Moj dovŕšil dva roky a nechce sa mi veriť aké mám úžasne a dobre dieťa. Ešte pred rokom som mala chuť kvôli nemu skočiť z okna 😂

marianarem
23. apr 2022

Ku vsetkemu sa vyjadrit neviem, niektore deti takto vystrajaju, no hypertonus sa takto na dialku odhadnut neda. Ale len k tym vitaminom - podla mna mu nemoze nic chybat este kvoli tehotenstvu, stav vitaminov a mineralov suvisi ked tak s jeho terajsou stravou. Ako papa, ma pestru stravu?

luccija
23. apr 2022

Najpravdepodobnejšie bude, že má takú povahu, temperament.Vobec by ma nenapadlo hľadať v tom, že Ti chýbali b vitaminy...veľmi presne si opísala jeho napredovanie, lozenie možno si detailistka a viac si všímať veci napr moje dieťa nikdy nestvornozkovalo a iba sa platilo Neuro povedal, že to je v poriadku.
Ak sa Ti niečo nezdá chod k lekárovi popis situácie, nshraj si ho na mobil.Ano, aj také malé deti môžu byť drazdivejsie, nervózne a akoby mať už obdobie vzdoru

jaskolka
23. apr 2022

Neviem, ale môj syn neznášal byt na bruchu, proste nebol na ňom, alebo len minimum. Neriešila, som nijaký hypertonus, ani mi na um neprišlo, že také dačo je. Plazenie? Co ja viem, ako sa plazil? Proste sa plazil, možno správne možno nie. Netuším. Začal stvornozkovat, tiež neviem ani poriadne kedy a či správne. Normálne chodí, beha, bez problémov od roka.
Tetaz ma fázy, keď ryci ako besny, keď sa mu dačo nepáči (vezmem mu niečo) alebo nedostane, čo chce. A tiež mal obdobie, keď si buchal hlavu, no a?
Deti to robia, v 14 mesiacoch začína už si uvedomovať seba, chce sa "vydobyť" tak aj reve, aj sa bráni, aj dupe, aj sa búcha. Lebo nevie si si ešte poradiť s emóciami. Dozrieva.
Je to veľmi skoro, aby si hľadala nejaké diagnózy. Myslím, že ho až moc pozorujes. Skus sa uvoľniť a proste si len užívať, ako robí dennodenne pokroky. A také dieťa ich veru robí, fakt zo dňa na den

autor
24. apr 2022

Dobry den, dakujem za vase reakcie.
So vsetkou uctou, bola by som rada, keby sa mi ozvali mamicky, ktore sa v mojom prispevku ,,nasli,, tj. ze mali hypertonicke a drazdive dietatko - ved prave preto som sem napisala, aby som si to porovnala a zistila, ci na nasej skusenosti moze nieco byt alebo si len namyslam.. viete, materinsky pud ma varuje, lenze nikto a ani doktori neriesia veci do hlbky, kym nie su uplne zjavne.. naozaj mi prepacte, ak som utocna alebo som sa vas akokolvek dotkla, no momentalne mi prispevky typu ,,keby si videla moje dieta, ako vie vrestat, ked neurobim podla neho,, alebo ,,moje sa neplazilo, nelozilo, velmi si vsetko vsimas,, velmi nepomohli

luccija
24. apr 2022

Dobre vieš, že každé dieťa je iné.Jedno má afekty pomaly od roka, že place, ze sa zachádza...ja som mala dieťa kde má dáš tam moc tiež som ju porovnávala prečo je taká a veci si nevydobije.Uz je teeneger a je taká istá.
Hyoertonicke dieťa je pomaly každé druhé.Ked sa Ti to nezdá zaplať si neurológa popis situácie.
Materinský pud je príliš ustráchany🙂
Ozaj Ti nepomôžu skúsenosti iných žien v tomto.
Už len to ako si ho opísala svedčí, že dieťa si veľmi vsimas bola som podobná nechcem, aby to vyznelo posmešne.

1011990
22. máj 2025

Dobry den, ako ste dopadli ? Vsetko oka? Ja mam 5m doevcatko a mam pocit tiez ze je extremne drazdiva.