icon

Policajný drogový test - ovplyvní liek na predpis výsledok?

9. jan 2026

Ahojte, neberiem drogy v prvom rade, ani nepijem alkohol.
Absolvoval niekto z vás drogový test pri námatkovej policajnej kontrole? Robí sa len tak alebo keď vidia, že vodič spôsobil nehodu, nejakú kolíziu, prípadne keď sa podozrivo správa a vyjde negatívny alko test? Na aké látky sa testuje? Viem, že THC, amfetamín, metafetamín. Ale zaujíma ma časť opiáty. Tam sa prejaví, aj keď si niekto dal napríklad 0,25mg neurol večer na spanie? Má to predpísané lekárom napr. Čo ak má niekto predpísaný liek a berie ho v malom množstve? Aj to by mal byť problém? Čítal som tu totiž diskusiu, kde vraj vodičke zobrali VP, lebo jej našli v teste neurol/xanax. A toto by ma zaujímalo. Dikes.

Strana
z3
anonym_c36723
9. jan 2026

@anonym_autor ja som tiež brala na spanie a na ukľudnenie keď sme mali problémy…. Policajt mi povedal, že vtedy nesmiem sadnúť za volant. (Aspoň 2dni).

lenicka298
9. jan 2026

@anonym_autor ahoj, tiež neberiem drogy ani nepijem a nefajčím, ale rodinnému príslušníkovi robili takto test na drogy- bolo tam agresívne správanie pri kontrole tak rovno robili test na drogy. Keď vyšiel pozitívny výsledok brali ho policajti rovno na krv do nemocnici. Tam výsledok potvrdili. Krv sa posielala ešte do KE na podrobný rozbor, aby zistili, či to bolo jednorazovo ako tvrdil, alebo opakovane.(mesiac spätne to vedeli zistiť) Samozrejme vodičky zadržali.

ibrunova
9. jan 2026

@anonym_autor ak ti urobia test a vyjde pozitívny, pôjdeš ešte na odber krvi, ten sa pošle na rozbor, a potom sa dá vypracovať odborné vyjadrenie.

autor
9. jan 2026
@lenicka298

@anonym_autor ahoj, tiež neberiem drogy ani nepijem a nefajčím, ale rodinnému príslušníkovi robili takto test na drogy- bolo tam agresívne správanie pri kontrole tak rovno robili test na drogy. Keď vyšiel pozitívny výsledok brali ho policajti rovno na krv do nemocnici. Tam výsledok potvrdili. Krv sa posielala ešte do KE na podrobný rozbor, aby zistili, či to bolo jednorazovo ako tvrdil, alebo opakovane.(mesiac spätne to vedeli zistiť) Samozrejme vodičky zadržali.

@lenicka298 a čo sa stane, keď zadržia VP? Má ho zadržaný na rok? Alebo na nejaké odobie? Aj keď užil malú dávku?

anonym_d8d066
9. jan 2026
@anonym_autor

@lenicka298 a čo sa stane, keď zadržia VP? Má ho zadržaný na rok? Alebo na nejaké odobie? Aj keď užil malú dávku?

@anonym_autor Neurol a Xanax sú drogy?

ibrunova
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor podľa druhu a závažnosti

koniarova
9. jan 2026

@anonym_autor neurol je opiát? Odkedy?

koniarova
9. jan 2026

@anonym_autor kde si čítala tú diskusiu? Lebo sa mi to zdá hlúposť. Keď mám predpísaný neurol, prečo by mi malú brať vodičák? To ľudia čo berú AD či benzodiazipíny nemôžu šoférovať?

autor
9. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor neurol je opiát? Odkedy?

@koniarova ja som si tiež myslel, že nie je opiát, ale vraj teda sa na neho testuje a zobrali vodičák dotyčnej osobe.

koniarova
9. jan 2026
@anonym_autor

@koniarova ja som si tiež myslel, že nie je opiát, ale vraj teda sa na neho testuje a zobrali vodičák dotyčnej osobe.

@anonym_autor určite to máš vytrhnuté z kontextu. To by zobrali vodičák každému tretiemu.

koniarova
9. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor test ho určite zachytí,ak je určený na testovanie benzodiazepínov.

autor
9. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor určite to máš vytrhnuté z kontextu. To by zobrali vodičák každému tretiemu.

autor
9. jan 2026

Citujem, čo tam dotyčná píše: neurol nemožeš mať ,pretože ti výjde pozitívny na benzo pri drogovom teste. Neviem ake AD mas, ale pri nastupe je aj neurol, čo ma poučil lekár a ten ti može výjsť aj 5 dni po užití, ja viem, lebo mi bol kvoli tomuto odobrany VP. Polícia neurčuje kto ma a kto nemá predpis, riešia len výsledok test,

koniarova
9. jan 2026
@anonym_autor

Citujem, čo tam dotyčná píše: neurol nemožeš mať ,pretože ti výjde pozitívny na benzo pri drogovom teste. Neviem ake AD mas, ale pri nastupe je aj neurol, čo ma poučil lekár a ten ti može výjsť aj 5 dni po užití, ja viem, lebo mi bol kvoli tomuto odobrany VP. Polícia neurčuje kto ma a kto nemá predpis, riešia len výsledok test,

@anonym_autor blbosť podľa mňa. Ale neviem sa relevantne vyjadriť.

autor
9. jan 2026

Pomocou takzvaných drogotestov policajti vedia u osoby odhaliť šesť látok. "Metamfetamíni, amfetamíny, THC, kokain, opiaty a benzodiazepíny. Za hraničnú hodnotu sa napríklad u drogy matamfetamín považuje podľa zaužívanej súdnej praxe 150 nanogramov na ml krvi: https://www.noviny.sk/krimi/953140-novinka-na-c...

koniarova
9. jan 2026
@anonym_autor

Pomocou takzvaných drogotestov policajti vedia u osoby odhaliť šesť látok. "Metamfetamíni, amfetamíny, THC, kokain, opiaty a benzodiazepíny. Za hraničnú hodnotu sa napríklad u drogy matamfetamín považuje podľa zaužívanej súdnej praxe 150 nanogramov na ml krvi: https://www.noviny.sk/krimi/953140-novinka-na-c...

@anonym_autor ale porovnávať metamfetamín a benzodiazepin predpísanú lekárom je prinajmenšom divné.. Možno nám niekto objasní. Ale to by vodičák ozaj nemal nikto. Veď aj pri ľahšej forme schizofrénie ti dajú vodičák. A tam berieš iný koktejl.

autor
9. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor ale porovnávať metamfetamín a benzodiazepin predpísanú lekárom je prinajmenšom divné.. Možno nám niekto objasní. Ale to by vodičák ozaj nemal nikto. Veď aj pri ľahšej forme schizofrénie ti dajú vodičák. A tam berieš iný koktejl.

@koniarova no žiaľ je to tak. Vraj ak ti vyjde pozitívny test, ideš do nemocnice. Tam ti z krvi zistia, či išlo o jednorazové užitie, alebo ho berieš dlhodobo, i keď v malých dávkach. A následne ti zoberú VP a pozastavia činnosť viesť MV. Rovnako ako pri alkohole a iných drogách.

koniarova
9. jan 2026
@anonym_autor

@koniarova no žiaľ je to tak. Vraj ak ti vyjde pozitívny test, ideš do nemocnice. Tam ti z krvi zistia, či išlo o jednorazové užitie, alebo ho berieš dlhodobo, i keď v malých dávkach. A následne ti zoberú VP a pozastavia činnosť viesť MV. Rovnako ako pri alkohole a iných drogách.

@anonym_autor prepáč. Blbosť podľa mňa.

anonym_742189
9. jan 2026

To ,ze berie každý tretí znamená, že je ok jazdiť pod vplyvom liekov?
Nie😉

anonym_819599
9. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor prepáč. Blbosť podľa mňa.

@koniarova ziadna blbost, ked sa ti chce, citaj:

https://www.minv.sk/?kontrola-pozitia-alkoholu-...

Nesmies viesť vozidlo po požití lieku v čase, keď liek môže znížiť schopnosť viesť vozidlo. A je to priestupok, pokuta od 200e a zakaz cinnosti na 5r.

Ze soferuju ludia co bezne beru neuroly a ine benza je na inu debatu. Ano, aj na predpis ked ich maju, aj tak im ovplyvnuju pozornost. Liek si nevybera, ci si ho zobral na predpis alebo zohnal u kamosa...

koniarova
9. jan 2026
@anonym_819599

@koniarova ziadna blbost, ked sa ti chce, citaj:

https://www.minv.sk/?kontrola-pozitia-alkoholu-...

Nesmies viesť vozidlo po požití lieku v čase, keď liek môže znížiť schopnosť viesť vozidlo. A je to priestupok, pokuta od 200e a zakaz cinnosti na 5r.

Ze soferuju ludia co bezne beru neuroly a ine benza je na inu debatu. Ano, aj na predpis ked ich maju, aj tak im ovplyvnuju pozornost. Liek si nevybera, ci si ho zobral na predpis alebo zohnal u kamosa...

@anonym_819599 v tom článku v princípe nie je nič napísané. Kto určí, či mi liek znížil schopnosť viesť vozidlo? Keď mi test zachytí neurol spred 4 dní, chceš mi povedať, že mám zníženú schopnosť viesť vozidlo po 4 dňoch uzitia?Myslím, ze mi sa tu zbytočne dohadujeme, keď to nevieme z právneho hľadiska. Možno @draik poradí.

anonym_b5acb8
9. jan 2026
@koniarova

@anonym_autor kde si čítala tú diskusiu? Lebo sa mi to zdá hlúposť. Keď mám predpísaný neurol, prečo by mi malú brať vodičák? To ľudia čo berú AD či benzodiazipíny nemôžu šoférovať?

@koniarova máš pravdu je to hlúposť.

draik
9. jan 2026

Drogový test nie je len na drogy, ale aj na né psychotropné látky. Výsledok je orientačný a na rozdiel od dychovej skúšky je potrebné absolvovať odber na skúmanie, či vodiča daná látka ovplyvnila. Ďalší postup je podľa výsledku.
Jazda po požití lieku, ktorý môže znížiť schopnosť šoférovať, je závažným porušením pravidiel cestnej premávky (hrozí tak pokuta a zákaz činnosti)

canerko
9. jan 2026

Určite lieky ovplyvnuju jazdu,ja mam išias a doktorka mi dala Normabel na uvolnovanie svalstva a prisne zakazala jazdit.Lenze ja som to riskla lebo som bez auta nikam nemohla,a len dufala ze ma nezastavia.Obycajne na krabici je trojuholnik z vykričnikom,tie lieky ovplyvnuju jazdu

anonym_70399e
9. jan 2026

@koniarova pri liekoch, ktoré ovplyvňujú pozornosť, ako je napriklad aj Neurol, Xanax a pod sa nesmie viesť motorové vozidlo a obsluhovať stroje. Je to uvedené aj v príbalovom letáku. Neviem, ako test u policajtov na drogy vyhodnoti tieto lieky, ale v nemocnici sa z krvi robi rozbor aj na tieto látky.

koniarova
10. jan 2026
@draik

Drogový test nie je len na drogy, ale aj na né psychotropné látky. Výsledok je orientačný a na rozdiel od dychovej skúšky je potrebné absolvovať odber na skúmanie, či vodiča daná látka ovplyvnila. Ďalší postup je podľa výsledku.
Jazda po požití lieku, ktorý môže znížiť schopnosť šoférovať, je závažným porušením pravidiel cestnej premávky (hrozí tak pokuta a zákaz činnosti)

@draik ďakujem. A lekár potom určí podľa množstva látky v krvi, či ho ovplyvnila pri šoferovaní ? Čo má teda robiť človek, ktorý pravidelne užíva nízke dávky lieku v udrzovacej liecbe?

anonym_3f3ab7
10. jan 2026

@anonym_autor susedovi tiež robili test na drogy vyšli pozitívne, bral v tom období antibiotiká, ale museli ho samozrejme zobrať na odber krvi. Ak testy vyjdú pozitívne ozvú sa, neozvali sa 🙂

draik
10. jan 2026

@koniarova
Áno, analýza (jej odmietnutie je trestný čin).
Využívať verejnú dopravu, taxi.... Isto by nechcel spôsobiť dopravnú nehodu so zranením iného a mať na krku ďalšie §.

koniarova
10. jan 2026
@draik

@koniarova
Áno, analýza (jej odmietnutie je trestný čin).
Využívať verejnú dopravu, taxi.... Isto by nechcel spôsobiť dopravnú nehodu so zranením iného a mať na krku ďalšie §.

@draik ďakujem.

marsmykkok
10. jan 2026

Benzodiazepíny-teda Xanax, Neurol, Diazepam pôsobia na úzkosť tak, že človeka oťapia a teda človek má vtedy spomalené reakcie a určite po nich nie je dobré šoférovať.

Strana
z3