Pomôže chemoterapia pri rakovine žalúdka v 4. štádiu?
Moja starká ma rakovinu zaludka už aj s metastazami v pažeráku...ťahá sa jej to na chrbticu..ma 77 rokov.. operáciu doktori vylúčili.. pomohla by chemoterapia ci by ju to skôr dalo dole ? Mate nejaké skúsenosti..?
Ja pôjdem do aktívnej liečby aj keď už budem oficiálne stará. Žiadne deti o mne nebudú rozhodovať, že netrapme starých ľud, a podobné somariny. V mojej rodine su 80- nici vitalni ľudia na bicykloch, žiadni "starkí". Teraz som v kontakte so 76-rocnou kočkou, ktorá vyzerá na 60 a bez boja neodíde. Mnohe skysnute "mlade" buchty nemajú v sebe tolko energie a psychickej sily ako ona.
Takže ja by som svoju pribuznu podporila, je to JEJ šanca, bez liečby ide na istotu.
Lekár jej povedal, že má pre ňu nejaké riešenie, ešte nepocula vetu "Uz nič pre vás nemáme." Az po tejto vete sa vam zrúti svet.
@aurelia2000 dakujem.
Ludia ked pocuju 4.stadium, tak rovno pochovali cloveka. Pritom moze zit fajn zivot este niekolko rokov.
@balerina2025 dávno bola operovali na žalúdok , a na rakovinu jej prišli len teraz až v 4 štádiu.. mala už také príznaky ze sa jej ťažko prehltalo, nechuť do jedla, zvracanie unava
@simi148 neskutocne, pritom vsade pisu ze R zaludka sa vyvija cca 10-15 rokov. a co citam, skoro vsade pridu na to az v 4 stadiu :( takze nerozumiem
a ano toto prehltanie to byvava az ku koncu, nechutenstvo...prajem vela sil.treba sa pripravit na to ze babka uz dostane len paliativu a zabezpecia lekari, aby netrpela. ku koncu bude uz len prevazne spat :( od morfina ktory sa podava na bolest hlavne
@balerina2025 dávno bola operovali na žalúdok , a na rakovinu jej prišli len teraz až v 4 štádiu.. mala už také príznaky ze sa jej ťažko prehltalo, nechuť do jedla, zvracanie unava
@simi148 na zaludok bola operovana preco? mala vred? ci problemy so sliznicou?
@kp7333 ved toto sa bojíme , chceme jej pomôcť ale nevieme ci práveže sa jej to nezhorsi , bola vždy taka veselá každému sa tesila aj teraz vraví ze ona chce žiť a ze musí ísť na všetky vyšetrenia lebo ešte chce žiť nechce zomriet
@simi148 a este napisem, ze vela zavisi od psychiky, takze ta ju bude este ''drzat''
ale je naozaj jedno co tu napiseme, kedze nevidime v akom stave ma organy a hlavne pecen
@aurelia2000 dakujem.
Ludia ked pocuju 4.stadium, tak rovno pochovali cloveka. Pritom moze zit fajn zivot este niekolko rokov.
@guudy zavisi ktora rakovina. a v akom stadiu ma ostatne organy. ak su zlepecenove testy, tam sa moc CH neodporuca, ved ju to odpali
CH pri zaludku a pankrease je najgrasivnejsia
ale toto musia zhodnotit odbornici a konzilium
@guudy zavisi ktora rakovina. a v akom stadiu ma ostatne organy. ak su zlepecenove testy, tam sa moc CH neodporuca, ved ju to odpali
CH pri zaludku a pankrease je najgrasivnejsia
ale toto musia zhodnotit odbornici a konzilium
@balerina2025 ja viem. Spomen si, uz sme si viackrat o tomto pisali.
Preto aj pisem vo svojom prispevku, ze 4.stadium neznamena automaticky smrt do par tyzdnov, ako to tu prezentuje vacsina prispievateliek.
Preto aj pisem vo svojom prispevku, ze 4.stadium neznamena automaticky smrt do par tyzdnov, ako to tu prezentuje vacsina prispievateliek.
@guudy zavisi. od vela veci a ano pamatam. az mi je neuveritelne, ze o tom takto pisem a vobec, kazdy den cakam ze sa zobudim z tej nocnej mory :( najnvosie spavam 3-4hodiny :( nemam chut ani spat
@guudy kamoškinej mame podávali chemo koktail aby jej pomohli od bolestí, takže 4. štádium naozaj neznamená koniec.
Kamoška mala okolo 50r, 4 na hrubom čreve kúsok od konečníka, fakt veľmi zlé prognózy. už má odvtedy 2 vnúča a je ok.
Ujo 70+ z rodiny - koniec pažeráka a žalúdok , celý mu zobrali. lyžuje, behajú po dovolenkách, robí na malotraktore vo vinohrade...
@guudy kamoškinej mame podávali chemo koktail aby jej pomohli od bolestí, takže 4. štádium naozaj neznamená koniec.
Kamoška mala okolo 50r, 4 na hrubom čreve kúsok od konečníka, fakt veľmi zlé prognózy. už má odvtedy 2 vnúča a je ok.
Ujo 70+ z rodiny - koniec pažeráka a žalúdok , celý mu zobrali. lyžuje, behajú po dovolenkách, robí na malotraktore vo vinohrade...
@cacianka mna by zaujmalo ako ludia funguju cez zaludka. hm. ale super.samozrejme.
@cacianka mna by zaujmalo ako ludia funguju cez zaludka. hm. ale super.samozrejme.
@balerina2025 z čreva mu urobili nejakú "kapsu", už si nepamätám detaily. pracujem na onko (nie ako zdravotník), tak som občas za ním vybehla. musel sa naučiť "jesť" inak, aj mu to opravovali , ale po čase už zje všetko, aj klobásy, slaninu ...🙈
@martul ale to ze ide tvoj dedo neznamena ze automaticky ide jej babka.
rakovina zaludka a pankreasu su najhorsie rakoviny, ktore existuju a tam sa velmi zvazuje, ci ma vobec CH aj vyznam.
@balerina2025 máš absolútnu pravdu. To že ide môj dedo neznamená, že aj ona. Ale platí to aj opačne. Jak tu všetky píšu, že nie, pekný vek, nechajte ju.
Ja pôjdem do aktívnej liečby aj keď už budem oficiálne stará. Žiadne deti o mne nebudú rozhodovať, že netrapme starých ľud, a podobné somariny. V mojej rodine su 80- nici vitalni ľudia na bicykloch, žiadni "starkí". Teraz som v kontakte so 76-rocnou kočkou, ktorá vyzerá na 60 a bez boja neodíde. Mnohe skysnute "mlade" buchty nemajú v sebe tolko energie a psychickej sily ako ona.
Takže ja by som svoju pribuznu podporila, je to JEJ šanca, bez liečby ide na istotu.
Lekár jej povedal, že má pre ňu nejaké riešenie, ešte nepocula vetu "Uz nič pre vás nemáme." Az po tejto vete sa vam zrúti svet.
@aurelia2000 veľmi múdro a perfektne napísané.
@balerina2025 z čreva mu urobili nejakú "kapsu", už si nepamätám detaily. pracujem na onko (nie ako zdravotník), tak som občas za ním vybehla. musel sa naučiť "jesť" inak, aj mu to opravovali , ale po čase už zje všetko, aj klobásy, slaninu ...🙈
@cacianka Prosím, ak sa smiem spýtať.
Koľko rokov už uplynulo od operácie (total gastrektomie) tvojho uja ?
@cacianka aha ok, na nete som videla kopec ludi ale tym trcal sacok z brucha co si museli vylievat ale to bolo tusim crevo no nechcem klamat, hrozne nieco :(
ja ťa povzbudím... rod. príslušník po 80tke začal mať zdr. problémy. Okamžite zašiel za lekárom ten ho poslal na vyšetrenie kde zistili nepríjemnú diagnózu. do 2 týždňov nasledovala operácia a o 2 mesiace začala chemoterapia a ožarovanie. ožarovanie ani nedokončil, s chemoter. sa trápil niekoľko mesiacov. Nepríjemné obdobie.
z nepríjemnej diagnózy sa dostal aj v tomto vyššom veku a žil ešte 14 r. zomrel na coronu. nedávno.
@cacianka aha ok, na nete som videla kopec ludi ale tym trcal sacok z brucha co si museli vylievat ale to bolo tusim crevo no nechcem klamat, hrozne nieco :(
@balerina2025 asi mali vývod... je to nepríjemné ,ale vie to veľa ľuďom zachrániť život....
@balerina2025 asi mali vývod... je to nepríjemné ,ale vie to veľa ľuďom zachrániť život....
@deti95060810 to ano. urcite. az mi zoviera vnutro ked o tom pisem a vidim to
@simi148 V takom štádiu už chemoterapie ani väčšinou nedávajú. Aspoň našej nedali. Brala iba ožiare..Po operácii (vybrali žalúdok) to vyzeralo tak nádejne. Do poslednej chvíli, sme verili, dúfali..veľmi rýchly priebeh to malo.
Sú to roky, ale pamätám si to akoby to bolo dnes.
Chýba nám stále.Pretože to prišlo náhle za zomrela ešte mladá.
.Veľmi by som Vám priala, aby sa to všetko obrátilo na dobré. Veľa sil vám všetkým.
A väčšinou dávajú paliatívnu liečbu ,aby čo najmenej trpeli v tých posledných týždňovh,mesiacoch a odišli dôstojne.
@balerina2025 to ‘hrozne nieco’ sa vola stomia a ano, je to vyvod z creva. A maju ju aj ludia, ktori nemali rakovinu. Ziju normalne plnohodnotny zivot. Netreba sa hned pohorsovat na vecami, o ktorych nic nevies..
@simi148 za mna nie,nechajte ju dozit co mozno s najmensimi bolestami.Chemo je o vracani,horuckach,krcoch,zazila som pri obidvoch rodicoch a to mali 60 a 64rokov.V stvrtom stadiu s metastazami to nema absolutne vyznam v jej veku.
@mamaaja82 kurnik, nie zo vsetkych chemosiek vypadaju vlasy, nie zo vsetkych je clovek odpaleny, nie zo vsetkych chemosiek clovek vracia, nie zo vsetkych chemosiek ma teploty, atd …
Zeny, prestante tu zovseobecnovat. Kazdy organ, ktory je zasiahnuty rakovinou, sa lieci inak a liecba ma uplne ine neziaduce ucinky. Niektore clovek zvlada v pohode, bez vacsich tazkosti. Niektore znasaju pacienti zle.
Ak lekari autorkinej babke ponukli chemo, tak v tom vidia vyznam.
@mamaaja82 kurnik, nie zo vsetkych chemosiek vypadaju vlasy, nie zo vsetkych je clovek odpaleny, nie zo vsetkych chemosiek clovek vracia, nie zo vsetkych chemosiek ma teploty, atd …
Zeny, prestante tu zovseobecnovat. Kazdy organ, ktory je zasiahnuty rakovinou, sa lieci inak a liecba ma uplne ine neziaduce ucinky. Niektore clovek zvlada v pohode, bez vacsich tazkosti. Niektore znasaju pacienti zle.
@guudy ja som si to zazila s obidvoma rodicmi a ver mi,ze vlasy ich aj nas trpili najmenej.Pani ma 77rokov a metastazy.Nikto nezovseobecnuje,chcela skusenosti tak jej ich piseme.So stvrtym stadiom ju ziaden fajn zivot necaka,pridu bolesti a bude chciet radsej zomriet ako tak zit.
@guudy ja som si to zazila s obidvoma rodicmi a ver mi,ze vlasy ich aj nas trpili najmenej.Pani ma 77rokov a metastazy.Nikto nezovseobecnuje,chcela skusenosti tak jej ich piseme.So stvrtym stadiom ju ziaden fajn zivot necaka,pridu bolesti a bude chciet radsej zomriet ako tak zit.
@mamaaja82 pisala som ti sukromne.
Ja som pochovala očká pred tromi mesiacmi. Rakovinu 4 štádia mu zistili pred rokom. Vytrápil sa chemoterapia mi a aj tak mi umrel. Babka viac ako rok nepoužije. Ak by som mohla vrátiť čas, žiadnu chémiu by som nedovolila. Nepomôže , len ju úplne vyčerpá.
@guudy my , čo sme si dožili rakovinu 4 hovoríme z vlastnej skúsenosti. Chemoterapia nie je dobré riešenie. Ani náhodou. Keď vidíš ako ti blízky príbuzný po chemo ide ku dnu , je to bolestivé.
@guudy my , čo sme si dožili rakovinu 4 hovoríme z vlastnej skúsenosti. Chemoterapia nie je dobré riešenie. Ani náhodou. Keď vidíš ako ti blízky príbuzný po chemo ide ku dnu , je to bolestivé.
@larisalarisa preco si myslis, ze ja nemam osobnu skusenost?
@larisalarisa preco si myslis, ze ja nemam osobnu skusenost?
@guudy Ja si to myslím. Rakovina žalúdka 4 štádium , neoperovatelny stav, metastaticky - som videla. Je to stav, ktorý sa nedá zvrátiť.
@guudy Ja si to myslím. Rakovina žalúdka 4 štádium , neoperovatelny stav, metastaticky - som videla. Je to stav, ktorý sa nedá zvrátiť.
@larisalarisa pokojne si to mozes mysliet. To vsak neznamena, ze mas pravdu ;)

@blah24 a keď chodil na chemo mal aj tak tie bolesti veľké? Ci nie ? Starká ešte nemá také veľké bolesti iba tieto príznaky zvracanie z únava , ťažké prehltanie.. ale známa vraví ze prídu strasne bolesti zachvilu
@simi148 moj nemal CH a mal take bolesti ze uz podavali len morfin, jedst nevedel 😢
pecen uz zla bola velmi :(((
pred CH je dolezite, v akom stave je pecen..