Popôrodná depresia

11. jún 2023

Ahojte, chcem vás požiadať o radu. Vopred vás žiadam aby ste ma neodsudzovali, nepomôže mi to. Som 7 mesiacov po pôrode a mám asi popor. depresiu. Som nepríjemná na mojich blízkych, smutná, bez nálady, ani sa neusmievam, podráždená. Som nervózna z dieťaťa lebo má problém s nočným spánkom. Ale inak ho milujem, moje všetko to je.
Chcem sa opýtať mala niektorá z vás taký problém. Čo vám pomohlo. Nejaké voľnopredajne lieky by mi na to zabrali? Dojčim a nechcem kvôli tomu prestať.
P.S.: Ku psychológovi ani psychiatrovi má neposielajte, mám svoje dôvody kvôli ktorým tam nechcem ísť.

3009
11. jún 2023

Tak sa tráp, ak nechceš ísť k lekárovi, lebo to nie je chrípka, že za týždeň prejde, ak ťa to drží už 7 mesiacov. Voľnopredajné lieky na popôrodnú depresiu nie sú. Tak si vyber, či odborník alebo sa trápiť. Dieťa potrebuje kľudnú matku a aj tvoja rodina, ak chceš si všetko pokašlať aj doma tak sa tráp.

luccija
11. jún 2023

Veľa žien sa tak cíti prvý rok nočný spánok je dôležitý a z toho si unavená, frustrovaná.Na to, aby to bola poporodna depresia treba mat viac znakov nechuť do jedla, priberanie či chudnutie,úzkostné myšlienky,zlosť, pocity márnosti, neschopnosť spať.
Je to veľká fyzická a psychická zmena.Vobec nemusíš mať depresiu, ale aj môžeš🙂
Neviem prečo nechceš ísť k lekárovi je to tvoja vec, ale robíš chybu.Skús b vitamíny, magnézium, oddych robiť aspoň cez víkend niečo iné, keď je muž doma chvíľu mať čas pre seba.Podporit serotonín športom, všetko čo Ti spraví radosť, kvalitne a dobre jest

bororka
11. jún 2023

Ja som mala xyz takýchto výkyvov. Mne pomohlo, vydupať si nejaký čas aj pre seba.
Neviem či ty nejaký máš, ale ak nie, začala by som týmto.

zobaka
11. jún 2023

ziadne dovody na to neist za odbornikom neexistuju, treba ist a nevymyslat, bud ta to prejde, alebo neprejde a bude to len horsie, pri vaznej hlbokej depresii si sama proste neporadis

kacena4
11. jún 2023

dolelzite je ze si si to uvedomila. tak ako s kazdou inou dg. ides k dr aby ti pomohol. ani zlomenu nuhu si nebudes liecit sama... skus toto prijat a obrat sa na psychologa, dojcit mozes, dolezite je aby si sa niekomu otvorila ak nie psychologovi, knazovi tak inemu clovekovi ktory ta vypocuje cim si budes vediet spravit nadhlad nad svojim problemom a hladat riesenia. drzim palceky hlavne to nenechaj tak, aby si neskoncila v nemocnici

54tinka54
11. jún 2023

Ok, ak to ešte nechceš riešiť s lekárom, tak skús čaj z medovky.
Medovkový čaj je veľký pomocník aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať.. Pozitívny vplyv na centrálnu nervovú sústavu sa prejavuje aj zmenšením úzkostí, zlepšovaním nálady.
Ak sa to ale nebude zlepšovať, ozaj by som už neváhala a kontaktovala lekára. Zbytočne sa trápiš, seba aj svoje okolie.

petamich
11. jún 2023

mne pomahal cas pre seba a socializacia mimo dietata a domacnosti, vela magnezia a vela cokolady

nemusi to by nevyhnutne poporodna depresia, aj ked moze, to obdobie prveho roka po porode je velmi narocne, vacsina z nas si to do istej miery zazila a niekedy naozaj nie je na skodu ist za odbornikom, ak mame pocit, ze nam to s tou cokoladou moc nefunguje, drz sa!

autor
11. jún 2023

No u mňa je problém ten že nemám odvahu ísť ku odborníkovi, nikdy som tam nebola, neviem ako to tam funguje a hlavne mám problém rozprávať o svojich pocitoch s cudzím človekom. Preto tam nechcem ísť.

Beriem magnézium, pijem medovkovy čaj, chcela som brat Persen, ale ten nie je vhodný počas dojčenia

svetlonos
11. jún 2023

ahoj,
viem o liekoch na upokojenie na prirodnej baze bez predpisu. Ak chces, napis spravu ale tu ich nebudem davat. Aby som nikomu neuskodila. Chcela som ich pre znameho ked mi ichvzmienila naj kamoska. Neviem vsak ci su vhodne pocas kojenia, treba sa poradit aspom s tvojou obvodackou.
A inak ja som velmi neprijemna ked spum malo vzdy. Tym absolutne nechcem podhodnocovat tvoju situaciu, len aby si vedela, ze aspom v tomto nie si sama 🙂

svetlonos
11. jún 2023

Akurat som citala o tom, ze nevies hovorit o pocitoch. Nevadi, normalne to skus napisat.

daridari11
11. jún 2023

Na to netreba odvahu, navštíviť odborníka. je to pud sebazáchovy, s popôrodnou depkou nie sú žarty, kamarátkina známa v takom stave vyhodila dieťa z okna. To, že si tam nikdy nebola neznamená, že sa máš teraz umárať a byť nebezpečná pre seba aj pre dieťa.
Keď si išla rodiť prvý krát, tiež si pred tým nikdy nerodila......no skrátka všetko je raz prvý raz. Nepodceňuj svoj stav, nemuselo by sa to vyplatiť. A utrpí tým zbytočne aj partnerský vzťah.

autor
11. jún 2023

@luccija
@bororka ďakujem za odpovede dievčatá. S malým som 24 hodín vkuse sama, pomoc žiadnu nemám, kamarátky čo mám a sa sľúbili že budú chodiť baviť, kočíkovať a tak tak sa na mňa vykaslali. Ale to už som odbocila od témy.
Čo sa muža týka, ten postráži keď ho poprosím keď niekam potrebujem ist, ale aj to tak že sa musím ponáhľať. Takže keby som mu povedala nechám ti dieťa a ja sa idem na 3 hodiny poprechádzať do parku tak to by ma nepustil

autor
11. jún 2023

@daridari11 ich bože... 😢 To vo veľmi zlom stave musela byť tá kamarátka keď toto urobila 😢😢

lavender94
11. jún 2023

Jak by ta nepustil? Nepýtaj sa ho, normálne mu daj dieťa, zober sa a choď. Veď je rodič, ty máš tiež pravo na čas pre seba, sa ani nečudujem, že ti z toho už začína zašibávať. A to, že máš byť na chvíľu aj sama, to ti ako prvé poradí psychológ, pretože inak si od toho neodpočinieš a bude sa to len kopiť. Nemyslím si, že máš popôrodnú depresiu, toto je diagnóza "manžel"

luccija
11. jún 2023

Môžeš sa ísť prechádzať večer, keď dieťa spí.Mozes si zapnúť cvičenie doma a cvičiť čokoľvek kedy nemusíš myslieť co treba robiť vypnúť myseľ a sústrediť sa na iné.
Moja suseda má 2 deti po roku non stop choré myslela si, že keď pôjde staršia do škôlky, že to bude lepšie je to ešte horšie.Ak veľmi pri druhom pribrala.Minule sme sme sa rozpravali, lebo ju vidím za každého počasia aj, keď prší, sneží každý večer okolo 20 si dá slúchadlá do uší a chodí po celej dedine, keď išli deti.Povedala, že jej to trvá hodinu a úplne vypne potom vaňa a spat.
Že inak by bola psychická troska

ivangeline
11. jún 2023

Poxhybujem ze to co popisujes je depresia.. Je to ponorka...akesi vyhorenie..Potrebujes spanok. Mysliet aj na seba. Urobit si taky rezim dna,aby to vyhovovalo potrebam vsetkych a najma tvojich,ked si s dietatom najviac a mate zle noci.

daridari11
11. jún 2023

Asi áno, nemohla za to......horšie je, že sa to stalo ešte v čase komunizmu a išla aj sedieť. Vtedy sa vôbec neriešila nejaká popôrodná depresia, ani sa o nej asi nevedelo😒

sante81
11. jún 2023

Mám skúsenost aj s popôrodnou depresiou, aj s pocitom vyhorenia, aj so psychológom. Na všetko som potrebovala čas, niečo odznelo samé, rokmi. Možno by si potrebovala viac času pre seba, viac spať, ale týmto sme si prešli všetky matky. Držím ti palce 🍀

bororka
11. jún 2023

Nechoď od začiatku na 3h. Začni tým, keď ideš na nákup, ostan o 15m dlhšie v aute. Daj si čokoládu, prečítaj si kuštik z knihy a choď hore.
Pomalými krokmi sa dostaneš na 3h.
Pôjde to. Ja som 1.rok fungovala len na čase v sprche.. Pekných 20m s mojou hudbou. To mi stačilo na reštart.
Nájdi si takýto svoj čas v dni. Neupratuj, nevar, len si uži aj keby len 10m a vypni mozog.
Prvý rok je masaker.

autor
11. jún 2023

@bororka keď ja sama málokedy chodím, stále chodím von len so synom. Keď náhodou si vydupem že chcem íst aspoň do blízkych potravín nie stále ma muž chce pustit.

autor
11. jún 2023

@bororka a tomu nikdy nenapadne že by sa s ním sám pohral, zobral von aby som si ja oddýchla aspoň na tú hodinu. On sa zavre vo svojej izbe a nestará sa.

lavender94
11. jún 2023

Musíš na neho asi trosku pritlačiť, chcelo by to úprimný rozhovor. Keď sa pôjde zatvoriť do izby, tak sa opýtaj, prečo to robi. Pravdepodobne ti povie, že chce mať kľud. A vtedy mu povedz, že aj ty by si chcela mať niekedy kľud sama pre seba, pretože začínaš mať psychické problémy a nemáš možnosť dopriať si samotu a relax. Možno si ani neuvedomuje, že je niečo zle, že takto ako to máte ti to nevyhovuje. Muži sú niekedy tupelka, ak si mu nepovedala o tvojom probleme je dosť možné, že si myslí že je všetko v najlepšom poriadku. Keď nepochopí, tak po zlom. "Si v rodnom liste, tak nech sa páči staraj sa" žiadne či tá pustí. Pre boha ste rovnocenní rodičia, tak nech sa tak chová chlapec

evivb
11. jún 2023

Ja som mala PD, a NIC mi nepomahalo, ziadne volnopredajne, tiez som sa bala, ale nechcela som, aby moje dietatko vyrastalo vedlaj takej matohy, akou som bola ja. Takze KVOLI syncekovi som isla k psychiatricke a aj k psychologovi. Bolo to moje najlepsie rozhodnutie. Zachranili mi zivot. Citila som sa velmi dobre. Momentale som velmi stastna a vdacna, za svoj zivot a nikdy som nebola stastnejsia. ❤️ Prajem to aj tebe, aby si nasla v sebe odvahu. Uvidis, budes iny clovek. 🥰 Kludne mi napis aj sukromnu spravu, rada si s tebou pokecam. 🌷

bororka
11. jún 2023

Tak nato nechoď cez muža, keď nemá záujem. V tomto stave s ním nič nevyriešiš.
Skús niekoho z rodiny, kto by ti pokočíkoval a ty medzi tým robila čo ťa dobije. Máš niekoho nablízku?
Alebo chodievaš von aj s inými maminkami?

autor
11. jún 2023

@lavender94 keď on povie že si potrebuje oddýchnuť lebo chodí do roboty. 🤷

@evivb ďakujem za milé slová. Ja si uvedomujem že by som mala navštíviť odborníka, ale mám hrozný strach, hanbím sa za to, akokeby som mala nejaký blok v hlave a nikto nikdy ma tam nedostane.

@bororka ako ja nejaké kamarátky mám, buď slobodne alebo už s veľkými deťmi....ale nemajú čas sa stretnúť
A to keď som bola tehotná tak vraveli ako budú aspoň raz do týždňa kočíkovať, prídu.. a nič z toho. S nikým vonku nechodím, len sama. Moja mama nechodí kočíkovať, už nevládze a svokrovci bývajú 90 km od nás.

evivb
11. jún 2023

Vobec sa nemas zaco hanbit. 🙂 Ked si chora, tak hadam ides k lekarovi. To je to iste. Depresia je tiez choroba, a aka zakerna. Ty vies ale najlepsie, co potrebujes, aby si zila plnohodnotny zivot. ❤️ Drzim palce!

petamich
11. jún 2023

ja sa nikoho nechcem dotknut ale zeny prosim vas - ake nepustil? zijem so svojim partnerom/manzelom a nie rodicom a mam 37 a nie 10 😵‍💫 ze nepustil, ja sa manzela pytam iba preto, aby nam nieco nekolidovalo, lebo aj on aj ja mame aj svoje vlastne aktivity, cize v zasade si oznamujeme 🤷‍♀️ takze asi tu treba zacat - mozno nie milovymi krokmi ale postupne, vzdialenejsi obchod, vacsie nakupne centrum, kde sa zdrzis v obchode, kde si spravis radost (ja napr. knihkupectvo), chod si zabehat na 30 min., pripadne kadernicka/kozmeticka ak to rodinny rozpocet dovoli, tvoj manzel planuje byt otec, ked bude mat dieta 10 ci kedy presne? no nic idem ja opat podakovat svokre za to, ako mojho muza vychovala a muzovi idem uliat, lebo bol cely vikend s dietatom, aby som sa mohla ucit na skusku, ktoru som si pocas rodicovskej vymyslela

a ano manzel chodi do roboty a starostlivost o dieta a domacnos je co? aha vlastne dovolenka

bororka
11. jún 2023

Teraz nemá zmysel, čakať na kamošky z doby pred babom. Každá má vlastný život. Keď majú deti, je minimálna šanca sa stretnúť a pokiaľ ešte nie, žijú aktívnym životom. Všetko je to pochopiteľné. Nájdi si babu, ktorá má aspoň v podobnom veku dieťa. Vypadneš z domu, vyvetráš slovník aj mimo dieťaťa a domácnosti.
Ja som si cez koňa také našla. Normálne som tu vyhodila inzerát, a našli sa. Je to iné ako keď si sama vonku a dookola opakuješ niečo do kočíka 😃
A moja mama tiež chodí ku mne, ale nie s malou von, má už svoj vek. Ja ich niekedy nechám a vybehnem nakúpiť, či vyvetrať hlavu.
Musíš to obmenniť, inak sa zblaznis.

autor
13. jún 2023

@evivb ako ja si to uvedomujem že by som potrebovala pomoc, ale keď sa dosť hanbím o tom hovoriť.

autor
13. jún 2023

@bororka tie kamošky nemajú deti, chodia síce do práce, ale odkedy mám dieťa, 7 mesiacov ani raz si na mňa neurobili čas, ani na tú hodinu že by sme niekam vyšli. A fakt potrebujem vypadnúť a byt aj s inými ľuďmi, nie len byť zavretá v byte 24 hodín vkuse s dieťaťom. Ako nemyslí si že nemam ho rada. Svoje dieťa milujem. Mame uz dieťa nezverujem, v jednej veci ma veľmi sklamala. A muž, ten ako som písala, veľmi ma nechce nikam samu pustat. Takže keby som mu nechala dieťa hoci aj spiace doma, nepustil by ma. Inak som si hľadala aj ja kamarátky, aj tu na konikovi, nenašla sa ani jedna