Popôrodná depresia 9 mesiacov po pôrode
Ahojte... Idem si k vám pre radu, skúsenosť, možno povzbudenie.
Je to 9 mesiacov od pôrodu. Prvé 3 mesiace bolo všetko v podstate v poriadku, potom začali problémy s kojením, až som nakoniec musela prestať... Deň potom, ako som s kojením prestala začali nepríjemné stavy - úzkosti, depresívne stavy, ako keby mi niečo vysalo život, radosť, všetko. Bolo mi ľúto za svojím životom pred tým, hanbím sa za to... Snažila som sa prežiť deň aby už bol večer a mohla som ísť spať...Aj keď som ale mala možnosť sa vyspať, necítila som sa oddýchnutá. Tie najhoršie pocity sa časom zmierili, úzkosti už nemám... Stále ale som taká bez života, na malého som v podstate sama, manžel väčšinou v práci. Niekedy sú lepšie dni, väčšinou sa ale cítim vyčerpaná. Rada by som si prečítala ako ste to zvládli a najmä skúsenosti tých, čo to zvládli bez liekov. Ďakujem za pochopenie 🙏
@anonym_autor ja som mala toto iste, nesla som nikde , ziadne lieky,
Od porodu som 3 roky a lutujem, ze som to neriesila s odbornikom a nedostala som adekvatnu liecbu
Nesnaz sa to riesit tak ako ja, vrati sa ti to ako bumerang
@anonym_autor ja som mala toto iste, nesla som nikde , ziadne lieky,
Od porodu som 3 roky a lutujem, ze som to neriesila s odbornikom a nedostala som adekvatnu liecbu
Nesnaz sa to riesit tak ako ja, vrati sa ti to ako bumerang
@anonym_66cbf9 ahoj... Stale to u teba pretrváva??
@anonym_66cbf9 ahoj... Stale to u teba pretrváva??
@anonym_autor bojujem
Naozaj neurob taku chybu ako ja
Ries to s odbornikmi
@anonym_autor bojujem
Ries to s odbornikmi
@anonym_66cbf9 neber to ako hejt, ale ako ti teda pomohli tí odborníci, keď stale bojuješ. hm.
@anonym_autor bojujem
Ries to s odbornikmi
@anonym_66cbf9 ja absolútne neodsudzujem keď to niekto rieši pomocou liekov... Keď má človek pocit, že to je to čo potrebuje, nech do toho ide. Ja však verím že musí byť aj iná cesta... Niekde tu som čítala, že duša sa liekmi liečiť nedá... Cítim to tak aj ja . ..
@anonym_autor ahojky. Škoda, že si prestala kojiť no. Kojenie je mega vec. Aj keď v tejto dobe akoby už aj vzácnosť. A s manželom sa ľúbite? Všetko oki? Mali by ste sa aj sebe venovať. Alebo spolu vsetci traja chodievať von. Osobne preferujem vo všetkých ohľadoch striktne vegetariansku stravu. Aj to by ti mohlo pomôcť. Problem ale je, že ľudia nemaju poznanie o tomto druhu varenia a potom jedia blbú soju a podobne.
Takisto skús holistické spôsoby upravy a vyladenia sa v rámci života. U mňa je TOPka Reiki.
Duša, teda My, jej sa v princípe absolutne netýka nič, čo je v týchto svetoch. Je z ineho druhu energie, iný material hehe. A teda aj činnosti, ktoré vykonávame na urovni bez vplyvu hmotnej prirody, su diametralne odlišné. Aj ked mnoho symptomov je možne vidieť aj v našich sucasných činnostiach, tužbach či cíteniach. Ale toto je hlbšia téma.
Ak chceš, odporúčam aj spev či načúvanie mantrám. Mantry su druh lieku v takzvanej kvalite Dobra. V sanskrite sa to nazýva Sattva guna. Napríklad o tom sa zmieňuje aj Ayurvéda. KAždopádne pre tento Vek hádok a pokrytectva, nazývaný Kali Yuga, je odporúčaná iba jedna mantra. A to Mahá Mantra. Veľká mantra. Prichádza priamo z duchovnej existencie, z ktorej všetci pochádzame. Obnovuje pôvodné vedomie nás živých bytostí a prebúdza túžbu po návrate späť Domov, späť k Bohu. Je to Hare Krišna mahá mantra. Znenie si najdeš na nete či tak.
@anonym_66cbf9 neber to ako hejt, ale ako ti teda pomohli tí odborníci, keď stale bojuješ. hm.
@kavasaki370 bojujem aby som sa mala lepsie, tie 3 roky kedy som sa mohla liecit dohanam, pracujem na sebe
Vies, jedna navsteva to nevyriesi
@anonym_66cbf9 ja absolútne neodsudzujem keď to niekto rieši pomocou liekov... Keď má človek pocit, že to je to čo potrebuje, nech do toho ide. Ja však verím že musí byť aj iná cesta... Niekde tu som čítala, že duša sa liekmi liečiť nedá... Cítim to tak aj ja . ..
@anonym_autor mala som precitane vsetky diskusie po celom internete
Aj na mk
Ver mi, nemusis to riesit liekmi mozno ti postaci psychoterapia so psychologom , ten lieky nepredpisuje
@anonym_autor ahojky. Škoda, že si prestala kojiť no. Kojenie je mega vec. Aj keď v tejto dobe akoby už aj vzácnosť. A s manželom sa ľúbite? Všetko oki? Mali by ste sa aj sebe venovať. Alebo spolu vsetci traja chodievať von. Osobne preferujem vo všetkých ohľadoch striktne vegetariansku stravu. Aj to by ti mohlo pomôcť. Problem ale je, že ľudia nemaju poznanie o tomto druhu varenia a potom jedia blbú soju a podobne.
Takisto skús holistické spôsoby upravy a vyladenia sa v rámci života. U mňa je TOPka Reiki.
Duša, teda My, jej sa v princípe absolutne netýka nič, čo je v týchto svetoch. Je z ineho druhu energie, iný material hehe. A teda aj činnosti, ktoré vykonávame na urovni bez vplyvu hmotnej prirody, su diametralne odlišné. Aj ked mnoho symptomov je možne vidieť aj v našich sucasných činnostiach, tužbach či cíteniach. Ale toto je hlbšia téma.
@kavasaki370 ahoj, s manzelom sa lubime ❤️ je pravda ze odkedy mame maleho, mame na seba malo casu 😞 chyba mi to všetko veľmi.... Co sa tyka stravy, uz dlhšie ju chcem upraviť, citim ze by trebalo, popravde, moja životospráva nestoji za nic momentálne. Zajedám svoje problémy a ešte k tomu hlupostami, hlavne sladkosti su moj problém. Aktívne som kedysi chodievala cvičiť, toto mi tiež chýba. Momentálne nemôžem lebo si musim dat dokopy diastazu najprv, v januári mam začať chodiť na fyzio... Vedela by si mi poradiť ohľadne stravy, kde hľadať info? 🙂 Ďakujem
Čo sa ešte toho kojenia týka, veľmi som chcela... Aj som si to vyčítala. Ale nedalo sa inak, malý mal asi štrajk, znížila sa mi tvorba mlieka, aj laktačná mi pomáhala....Ale začala som už byť zúfalá, stále som potom riešila mlieko, či mám dosť atd....Nič už nepomáhalo ...Tak som prestala.
@anonym_autor mala som precitane vsetky diskusie po celom internete
Aj na mk
Ver mi, nemusis to riesit liekmi mozno ti postaci psychoterapia so psychologom , ten lieky nepredpisuje
@anonym_66cbf9 áno... Nad psychoterapiou som uvažovala... Niekedy pomôže keď sa človek môže vyrozprávať... To je tiež problém, nemám komu... Teda manželovi, ale on mi nevie pomôcť, čo chápem....
@kavasaki370 ahoj, s manzelom sa lubime ❤️ je pravda ze odkedy mame maleho, mame na seba malo casu 😞 chyba mi to všetko veľmi.... Co sa tyka stravy, uz dlhšie ju chcem upraviť, citim ze by trebalo, popravde, moja životospráva nestoji za nic momentálne. Zajedám svoje problémy a ešte k tomu hlupostami, hlavne sladkosti su moj problém. Aktívne som kedysi chodievala cvičiť, toto mi tiež chýba. Momentálne nemôžem lebo si musim dat dokopy diastazu najprv, v januári mam začať chodiť na fyzio... Vedela by si mi poradiť ohľadne stravy, kde hľadať info? 🙂 Ďakujem
Čo sa ešte toho kojenia týka, veľmi som chcela... Aj som si to vyčítala. Ale nedalo sa inak, malý mal asi štrajk, znížila sa mi tvorba mlieka, aj laktačná mi pomáhala....Ale začala som už byť zúfalá, stále som potom riešila mlieko, či mám dosť atd....Nič už nepomáhalo ...Tak som prestala.
@anonym_autor Rozumiem. Tak len sa pekne ĺúbte a budte proste spolu skrz akekolvek spoločné činnosti.
Čo sa týka stravy, tak určite pomôzem. Učím ĺudskú spoločnosť práve týmto veciam. Ale aj iným. Som elitný šefkuchár vegetariansky. Vydal som aj kuchárku. E-book. Je u vsetkych dobrych predajcov k máni. Môžem ti poslať do správy link. A samo poskytujem aj Podporu ohĺadom varenia 🙂. Tiež cvičím. Tréningy sú dôležité.....💪
@anonym_autor To kojenie je celkom veda. Treba byť " cool" mentálne aj celkovo. A viemz ze to dá zabrať.
Si tu ako anonym, tak link ti nepošlem haha. Naťukaj si Marek Rusinko napriklad na Martinuse. Kuchárka sa volá " Šťastné jedlo pre dušu".
@anonym_66cbf9 áno... Nad psychoterapiou som uvažovala... Niekedy pomôže keď sa človek môže vyrozprávať... To je tiež problém, nemám komu... Teda manželovi, ale on mi nevie pomôcť, čo chápem....
@anonym_autor chod to riesit s odbornikom
Neviem preco hned vsetci myslia na psychiatra
Aj psycholog vie pomoct a zhodnotit situaciu
Chod..
Ja som mala ist a dodnes lutujem, stratila som 3 roky
Ale velmi som sa posunula vpred a je mi ovela lepsie no bojujem stale 🙂
@anonym_autor chod to riesit s odbornikom
Neviem preco hned vsetci myslia na psychiatra
Aj psycholog vie pomoct a zhodnotit situaciu
Chod..
Ja som mala ist a dodnes lutujem, stratila som 3 roky
Ale velmi som sa posunula vpred a je mi ovela lepsie no bojujem stale 🙂
@anonym_66cbf9 ty chodis na psychoterapie aj beries lieky?
@anonym_autor Depresia je vyliečiteľná choroba. Kľúčové slovo, choroba. Terapia, psychológ a správanie ktoré vedie ku lepšiemu zdravotnému stavu (cvičenie, pestrá strava, výlety do prírody a pod) pomáhajú ale tiež je dôležité nechať sa vyšetriť znalcom a v prípade že sa potvrdí tak sa liečiť. A nie čajíkmi, bylinkami a pozitívnym myslením. Jedna tabletka veľkosti nehtu raz denne na dobu určitú je lepšie než byť v tomto stave niekoľko rokov a čakať že "sa to samé spraví".
@anonym_66cbf9 ty chodis na psychoterapie aj beries lieky?
@anonym_autor ja uz lieky neberiem, uz to mam za sebou , bolo to len kratucko, taka barlicka aby mi bolo lepsie a dokazala pokracovat v psychoterapii aby to malo vyznam, teraz uz dlho ziadne lieky neberiem, nechodim k psychiatrovi, mam len psychoterapeuta a je to uz vsetko ovela lepsie a keby som zacala hned ako som citila, ze niesom v poriadku predpokladam, ze by som ziadne lieky ani nikdy nebrala a nepotrebovala psychiatra, bola to chyba mysliet si, ze to zvladnem sama, aj som si myslela, ze to zvladam ale to som sa len snazila a snazila a isla na 100% a dosla som do bodu, kedy som uz dalej ist nemohla
Niečo podobné som cítila, keď mala moja malá 4 mesiace, revala som celé dni, hľadala som jasle, kde by ju vzali a ja by som išla do práce, lebo som sa cítila ako nanič matka, a to som mala aj pomoc od rodiny... Mne veľmi pomohla kamarátka, ktorá sa mi pri kočíkovaní prihovorila, má o mesiac mladšieho chlapčeka a veľa sme sa rozprávali, spolu sme prechádzali všetkými strasťami materstva, keď drobcom išli zúbky, keď mali spánkové regresie, boli sme naladené na jednu vlnu 🙂 ale určite odporúčam aj psychológa, ak necítiš radosť zo života.
Nehovorím, že kamoška vyrieši všetky problémy, ale myslím, že mne to veľmi pomohlo, hoci sa len vyrozprávať a vzájomne sa pochopiť 🙂
Na záver by som ťa chcela povzbudiť, že pre svoje dieťa si tou najlepšou mamou na svete a že postupne sa to zlepší, vrátiš sa k svojim koníčkom a dieťatko bude nie prekážkou, ale súčasťou plnenia snov 🫶
Ahoj, toto nemusi byt 'poporodna depresia' ale 'depresia po odstaveni'. Presne nieco podobne sa mi stalo. Vsetko bolo ok - 2 retazove materske. 1.dieta sa same odstavilo, ked som zistila, ze som znovu tehotna. Tam bolo vsetko OK. Druhe dieta sa v 1.5roku odstavilo same tiez. Vsetko ok. Posledne mesiace sa kojilo uz len na spanie. Tak som si myslela, ze ako lahko to ide. Den po odstaveni akoby ma presiel vlak. Hormonalne. Prvy den uzkosti, trpnutie tvare ruk, nalada uplne hrozna... Z nicoho nic. Nechapala som sama co sa deje.....
Pozri ci by to nemohlo byt ono:
https://dennikn.sk/3636830/bolo-to-akoby-ma-zra...
rozne diskusie https://www.reddit.com/r/ScienceBasedParenting/...
Vnutorne mrtva. Stastna? - kdeze, skor vdacna za to, ze mam rodinu a sme realtivne zdravi. A to je asi tak vsetko k emociam. Nikto by tieto myslienky nepochopil. Tak s nimi bojujem sama.
Hormonalne sa to po par tyzdnom nejak ustalilo. Je to lepsie. Ale stale som tak nejak bez zivota. Rychlejsie vybuchujem. Viac vrieskam na deti.... Som zo seba sklamana. Do toho dieta so separackou, ktore sa odomna nepohne, absolutne minimum volneho casu pre mna co mi nepokryje ani zakladnu potrebu. Osamelost, ziadna sebarealizacia...
Pomalicky sa to zlepsuje. Ale naozaj pomalicky.

@anonym_autor hlavne veľa oddychuj, prechádzky , čas pre seba. Ja som to síce bez liekov nezvládla, no držím ti palce , nech ti je dobre