Poraďte prírodnú kozmetiku bez parabénov a konzervačných látok
Ahojte maminky, nemate niektora overenu dobru a cenovo dostupnu znacku prirodnej kozmetiky bez chemie? Po pôrode sa u mna objavil ekzém a na koznom po testoch mi zistili, ze som alergická na konzervačné latky a parabeny v kozmetike a v čistiacich prostriedkoch pre domácnosť. Dcérka ma tiez atopicku pokožku. Ďakujem za všetky tipy
@monkabr Oka, uz by som povedala len tolko, ze ak cerpas informacie o skodlivinach v kozmetike ci uz na webe alebo napr zo zenskych casopisov, alebo z inych vedecky nepodlozenych clankov, radsej by som ti odporucila zamerat sa na odborne stranky a weby organizacii, ktore naozaj rozumeju tomu o com pisu. V opacnom pripade si nemozes byt nikdy ista ci je to fakt, alebo ide o mytus.
@alzbetka83 odporúčam českú prírodnú kozmetiku Bione www.bione.sk,prijatelná cena napr.telové mlieko 3,30 a pre dcérku Dermalex repair pre deti a bábätká veľmi nám pomohol a môže sa používať dlhodobo,alebo ako už spomínali Alverde z DM,používam z ich rady aj detskú kozmetiku a sme spokojní. 🙂
@monkabr A nehnevaj sa, ale povedat o niekolkonasobne certifikovanej kozmetike, ze je na 70% z chemie, je trochu nelogicke a scestne nemyslis? Ale beriem to tak, ze si to s niektorymi tvrdeniami prehnala.
A nasa debata je o osobnej pravde. Pretoze podla mojho talianskeho slovnika je annemarie kozmetika bez akychkolvek zavaznych neziaducich latok (kedze ziadnu zlozku z napr vyssie uvedenho gelu neoznacila za cervenu), a podla tvojich zdrojov a clankov je zasa skodliva, pretoze obsahuje latky, ktore mozu sposobit zdravotne tazkosti.
A keby sa do temy pripojila dalsia osoba, ktora by vychadzala z dalsich zdrojov a clankov, o ktorych nevie ci su doveryhodne (pretoze nie je odbornik), a ktore mozu tvrdit zas nieco ine, zasa by tvrdila to svoje.
Ver tomu, ze by som na aglickych strankach dokazala najst informacie, ktore by neboli celkom tak v sulade s tym, co si nasla o jednotlivych prvkoch.
@pianistka Nepotrebujem byt vedec, aby som vedela, ze niektore latky su skodlive... Ved je to sama chemia, 70% som este malo povedala... Tak napr. SODIUM BENZOATE: http://www.zdravapotravina.cz/seznam-ecek/E211
Jedno z najskodlivejsich ecok, stupen skodlivosti 4, to nieje moja pravda, to je medzinarodna stupnica.
Inak fakt strasne. co si ludia natieraju na kozu a telo, tak napr. tieto latky, obsiahnute aj v tej tvojej kozmetike, kde nie je nic neziaduce sa pouzivaju aj takto 🙂
Benzyl alkohol: pouziva sa ako rozpustadlo pre atramenty , natery a laky.....
Benzyl-benzoat: pouziva sa na hubenie svrabu a vsi, nici im nervovy system, pouziva sa ako rozpustadlo v priemysle
Oxid titanicity : Oblasti pouzitia su farby a laky, papier, plasty a gumy na vyrobu skla a keramiky, katalyzatorov, elektrickych vodicov
PHENOXYETHANOL : pouziva sa na hubenie hmyzu a rozpustadlo
SODIUM BENZOATE: jedna z hlavnych prisad v nemrznucich zmesiach do ostrekovacov aut
Sranda ze 🙂 A su aj horsie chemikalie v kozmetike, pri ktorych musia ludia v priemysle chodit v skafandroch a ludia si ich natieraju v malych mnozstvach na tvar :D
@pianistka A to s tymi zdravotnymi rizikami tiez niesu nejake nazory, to si mozes kludne pohladat kazdu jednu tu latku na wikipedii, kde mas aj XY odkazov zdroje tvrdeni, na klinicke studie a testy, napr. PHENOXYETHANOL, ktory je v tej tvojej kozmetike bez cohokolvek zavadneho 🙂
@alzbetka83 Ja ešte za seba ti poradím kozmetiku od Karla Hádka (ČR).
http://www.aromaterapie.sk/
Na SK je dostať kúpiť aj tuto:
http://www.aromatherapy-sk.eu/e-shop/
Mám vo worde uložených aj dosť receptov na výrobu vlastných krémov a inej kozmetiky, tak ti to prípadne môžem poslať na mail, lebo tu sa takéto súbory nedajú priložiť.
@monkabr Dobre, beriem tvoje slova na vedomie. Ak budem mat cas, skusim sa o tom porozpravat este so sesternicou, ktora studuje farmaciu v zahranici. Urcite do toho vidi viac ako ja, tak nech sa mi k tomu vyjadri aj ona. Ja viem, ze kozmetika je plna svinstiev, este aj ovela horsich (a keby len kozmetika, o potravinach a liekoch radsej pomlcat), a prave preto som vyhodila vsetko co som doposial pouzivala a presla som na tzv prirodnu alternativu. Resp chcela som taku kozmetiku, v ktorej bude toho zleho co najmenej, aj ked som si teda asi doposial mylne myslela ze annemarie je top.
Mozem sa este opytat aku kozmetiku pouzivas ty? Mozno by si ma inspirovala nejakou este lepsou alternativou, ja si necham poradit.
@pianistka Pouzivam hlavne Svajciarsku kozmetiku Weleda, ale nie vsetky produkty, lebo aj tam sa najde co to neziaduce. A sampony si vyrabam sama 🙂
http://eshop.weleda.sk/bio-kozmetika/hlavna-str...
Splna standardy Natrue
http://www.weleda.cz/content/23-nase-standardy
A dekorativnu kozmetiku pouzivam len minimalne
@monkabr Weledu poznam. Mam od nich citrusovy dezodorand a krem na ruky z granatoveho jablka, ktory je fakt super. Rozmyslam co som od nich este mala, jaaj brezovu ocistnu kuru, a ak si dobre pamatam, tak aj brezovy olej proti celulitide. Nieco sa da zohnat v DM-ke, ale presne z tej stanky, ktoru si poslala, som objednavala aj ja. Ale len raz tusim, inak si objednavam z bioterry. Z tade mi obcas poslu aj nejake vzorky. Mala som vzorky na pletovy krem aj z Weledy, myslim ze to bol denny, ale konzistencne mi vobec nesadol.
Ale paci sa mi, ze si vyrabas produkty aj sama, do tohto stadia som sa ja este nedostala, ale to je najistejsie, lebo si do neho das len to co chces a co povazujes za skutocne dobre. Takze za to ti davam palec hore.
@monkabr To je strasny hnus :-/
@bejustek Ďakujem
@asaela Ďakujem a kde ju predávajú?
@alzbetka83 ja používam JUST kozmetiku, je drahšia, ale TOP. Čo sa týka ekzémov, hľadaj príčinu aj v strave, môže to byť intolerancia na nejakú potravinu, v mnohých prípadoch lepok 🙂
@jujala Ďakujem pekne, to mydlo z kozieho mlieka urcite vyskúšam, uz mi ho jedna pani odporucala. Aj o kokokosovom oleji som pocula a mam ho doma, aj som si nim natierala ruky, ale zdalo sa mi, ze mi ich viac vysusuje
@snopkulka Ďakujem, myslíš, že mam skúsiť vyradiť lepok?
nečítala som celé fórum, ale za seba odporúčam Weleda - tá je ale drahšia a nie všetko mi vyhovuje (nemám rada ich šampón) alebo Alverde - je to značka z DM drogerie a cenovo oveľa dostupnejšia než Weleda.
@alzbetka83 Inak na suchú pokožku ti veľmi odporúčam nerafinované bambucké maslo (nepoznám nič lepšie). Ja ho kupujem tuto a máš tam aj recenzie:
http://www.murumuru.sk/maslo-tuhy-olej/bambucke...
Pomaličky si ho vo vodnom kúpeli rozpustím na maličkom plamienku a prelejem do kelímku a dám do mrazáku rýchlo stuhnúť, je potom jemnejšie (tzv. shocking freezeng). Môžeš si pridať aj 2-3 kvapky éterického oleja (napr. levanduľa je ukľudňujúca aj na pokožku), ale nemusí byť. Ide o to, že toto masielko má svoju špecifickú vôňu, ale mne vonia. Trošku ťažšie sa rozotiera, ale teplom tela sa pekne rozpustí. Vyskúšaj a hlavne je to finančne nie moc nákladné.
Kozmetika SALOOS používa len rafinované.
@alzbetka83 skús, aspoň na 2-3 týždne 🙂 alebo sa dať vyšetriť na intoleranciu. Ja som bola pred mesiacom - mám intoleranciu na lepok, laktózu, mám sa vyvarovať cukru a nepiť kávu, trochu chaos, ale lepok som vylúčila úplne, laktózu, cukor veľmi obmedzujem, po lete vysádzam úplne a kávu som nahradila ajurvédskou kávou 🙂 a je to super, žiadna únava, lepší sa mi pleť, nemám problémy s trávením.... 😉
@snopkulka Fakt, dakujem pekne. Ani som nevedela co natierať na tie ruky, kozna mi davala kremy a vsetky s kortikosteroidmi..
@cackaa Ano to bambucke maslo sa chystám kupit.. A nevieš poradiť na tvar nieco proti vráskam 🙂 alebo to bambucke maslo ?
@alzbetka83 Nemám síce odskúšané, ale počula som dobré recenzie na kozmetiku zn. HAUSCHKA. Ale to už sú troška drahšie vecičky. Ale aj Karel Hádek má, posielala som link. Prípadne NOBILIS.
@cackaa Citala som recenzie na to bambucke maslo,to je fakt nieco pre mna 🙂 aj malicku s nim môžem natierať , bude fajn, idem hned objednať
Bambucke je fajn a skus vyskusat nejaky kvalitny esencialny pomarancovy olej.
Krasne vyhladzuje plet a vyborne vonia, takze mas rano hned aj aromaterapiu 🙂
@alzbetka83 Recepty poslané...prajem úspešné a hlavne zdraviu prospešné tvorenie...
manufaktura, túto značku používjú obe moje deti. Mydlo, olej, šampón, penu do kúpeľa

@pianistka Ved ja ti tvoju pravdu neberem, uz som ti napisala, ze tato kozmetika ma podstatne lepsie zlozenie ako tie najpredavanejsie, len reagujem na sprostosti ako ,,nic neziaduce tam nie je" alebo ,,Ziadne SLS, zinok, ci hlinik som v tejto kozmetike nevidela"
To nie je o niekoho osobnej pravde, ale o faktoch, pretoze skodliva chemia tam je, aj ked menej ako v niektorych inych kozmetikach, koniec koncov niektore tie zlozky som ti dost konkretne vypisala a nikto so zdravym rozumom ich nemoze oznacit ako ziaduce.
A tema nie je len o parabenoch, ale aj konzervacnych latkach a tych ma tato kozmetika az az