Poslednú menštruáciu som mala v júly
ahojte snazilky...ja sa sice o babätko nesnazim..mam len 17 rokov, aj ked uz o mesiac 18, ale mam problem s meskajucou menstruaciou...
prvu som dostala v 13stich a odvtedy su moje cykly take trojmesacne...bola som na gynekologii a doktorka mi na osem mesiacov predpisala DUPHASTON, ktory mi upravil cyklus a dostavala som na 29 den...ale hned po dobrati duphastonu, teda po osmich mesiacoch mi menstruacia chodit opat prestala..este v ten prvy mesiac po doprati mi meskala len 10 dni, ale potom moje cykly trvali zase okolo 86 az 96 dni...
v septembri som bola v lubochni, aby mi spravili ACTH test, ktory sa vsak robi len asi na siedmy den od zacatia poslednej menstruacie a kedze som prave vtedy menstruaciu nemala, spravit mi ho nemohli..a tu je ten problem...od vtedy totiz menstruacia este neprisla..poslednu som mala v july.. :( a teraz je november..
mate tu niektora rovnaky problem?
v lubochni mi brali krv a aj kedysi na endokrynologii...ja uz neviem, co mam robit..vyvolat mi ju nemozu, lebo by im to narusilo vysledky.. :( varila som si alchemilkovy caj, robila som si horuce kupele, cvicila som, ale nic nepomohlo...pred dvoma tyzdnami som si merala BT a ta ukazala, ze ovulacia este neprebehla.. :( prosim odpiste..kazdu odpoved si cenim
preco ti nemozu vyvolat menstruaciu? ake vysledky by ti narusila? v prvom rade musis dostat menstruaciu, ci uz prirodzene, alebo pomecou duphastonu, alebo vyvolavacky. potom ti mozu urobit vysetrenia napr. hormonalneho profilu, a podla toho sa nasadi liecba... niekedy toto moze upravit aj horm. antikoncepcia, napr na tri mesiace... gynekolog by mal vediet ake vsetky vysetreenia ti musi urobit v takomto pripade...
@themajusify
vraj by sa narusili vysledky toho ACTH testu, ktory sa mi chystaju urobit v tej lubochni..takze menstruaciu mi iste nevyvolaju a samej sa mi ju vyvolat nedari..teraz ku gynekologicke nechodim iba do tej lubochne ( do toho endokrynologickeho centra)...ako som uz spominala brala som duphaston osem mesiacov..sama som si myslela, ze mi to uz pomoze, ked mi menstuacia chodila kazdy mesiac, no po jeho dobrani som zistila, ze mi vobec nepomohol..a teraz, ked najviac potrebujem menstruaciu tak sa nemoze dostavit..snazim sa nebyt v strese, ale obcas ma pochyti z toho uz taka zla nalada...
nejake vysledky krvi mam doma, ale nerozumiem sa do toho..ale tie su velmi stare...tie nove zo septembra mi primarka z lubochne povedala do telefonu..ale tie si uz nepamätam..spominala, ze mam zvyseny nejaky hormon na A...ale jeho nazov bol velmi zlozity..
a kedze budem mat za chvilu 18 povedala, ze mam cakat do svojich narodenin a ak mi nepridu, tak uz k nej nemam ist, pretoze uz pojdem na dospele a nie detske, a ze tam mam povedat svoje vysledky krvi..
ked som sa jej pytala co to znamena, (myslim ten zvyseny hormon) odpovedala mi, ze oni uz budu vediet...takze som sa nic nedozvedela...
@themajusify áno, počkaj do 18r, potom si vyžiadaj svoju kartu a s nou pojdeš na dospelé
ja mám ms od 14r, problém že cykly som mala 28-93dnové nebol nič v porovnaní s dobou krvácania, ktorá bola u mna príliš dlhá, alebo sa to zastavilo až po lekárskom zásahu. Brala som antiku od 17r., nepomohlo, v 22r. som brala pol roka Duphaston, dlžka krvácania sa ustálila, aj ked cykly mám dodnes, aj po 2 pôrodoch divoké, 30-70dní, čo mi teda až tak nevadí, menej tamponov miniem 😉 Ja som v 17tke len začala riešiť svoj problém, môj gyn.tvrdil vždy, že nepravidelnosť nebude riešiť v mojom veku
ten hormon na A bude asi estrogen, a je veľmi dôležitý, vygúgli si niečo, prečítaj, nestresuj 🙂
@benne
nie nie...estrogen to nebol..vravela ze aj progesteron som mala v poriadku...ten hormon mal akysi dlhy nazov..taky zvlastny, no neviem no..
nic ine mi teda asi nezostava ako cakat..
akurat ze som este rozmyslala vybodnut sa na lubochnu a riesit to iba s gynekologickou, lenze v lubochni robia obsirnejsie hormonalne testy, ale kym na nieco pridu trva to celu vecnost
ahojte snažilky...na začiatok len poviem, že už som prekročila tú očakávanú hranicu a mám 18 rokov. teraz ide o to, že som volala do tej ľubochne a poslali mi výsledky mojej krvi poštou. na nijaký ACTH test nejdem, ale spolu s lekárkou sme sa dohodli na tom, že radšej navštívim svoju gynekologičku...zajtra tam idem...
doktorka mi vravela do telefónu, keď som sa jej pýtala na moje výsledky, že nijaké odchýlky v hormónoch nevidí, ale keď mi prišiel ten papier domov, všimla som si , že mám nižší progesterón ako je norma a taktiež LH a FSH mám zas vyžšie ako je norma...čo to môže znamenať?
Píšem to tu preto, lebo typujem, že zajtra sa aj tak zas nič nedozviem, pretože mi aj tak bude musieť gynekologička zobrať krv a urobiť nové testy. A ešte niečo...Tú menštruáciu som od júla ešte nemala.Už je to viac ako 200 dní...
@themajusify
U mna to bolo podobne. Zacala som to riesit ked som mala 16 rokov, duphaston, vyvolavacky, dookola dookola. No neviem, nie som leka, mam ale pocit, ze sa moja lekarka vtedy snazila len odstranovat priznaky a nie hladat pricinu. Proste jej ciel bol aby som mala menstruaciuu a ked to znamenalo 2jitu davku vyvolavacky kazdy mesiac, to bolo vedlajsie. Potom som brala horm. antikoncepciu a cyklus som mala krasny. ked som mala 28rokov a antik. som vysadila, bola som tam kde na zaciatku - ziadna mesntruacia, resp. tak ako ty - raz za uhorsky rok. Ked uz som mala aj pocit, ze by som chcela^otehotniet - zas len ten isty kolotoc s vyvolavackami. To je jedno ze som uz 12 rokv vedela, ze mi vyvolavacka nepomoze, ale vsak naco hladat pricinu, podme najskor odstranovat priznaky........
Neviem Ti poradot co presne mas robit, ale z mojej skusenosti - skus si vyjasnit v hlave co su Tvoje priority - ci chces brat HAK, ci nie, ci chces otehotniet alebo nie. A nedaj sa opit rozkom a vyzaduj od lekara to co chces, resp. sa pytaj kym Ti nevysvetli 🙂
U mna je to dnes kvazi "vyriesene" mam 6tyzdnove babo, ale stale neviem na com som.....
Ja som na tom bola podobne. Tiez som mala strasne dlhe cykly - nikdy som nevedela kedy MS pride. Vyriesilo sa to az ked som si nasla priatela a dala som si predpisat HAK a MS zacala chodit pravidelne. Ked sme chceli mat mimi a antikoncepciu som vysadila, vratila som sa k dlhym cyklom a nepravidelnej MS, zacala som chodit do centra, urobili mi hormonalny profil, zacala som brat lieky na stitku, no MS vzdy prisla az ked mi nasadili duphaston a az po jeho dobrati. Doktor vravel, ze sa mi duphastonom cyklus upravi, ale neupravil. Chodila som pravidelne na meranie folikov, ale nikde ziadny opakovane a vzdy som skoncila na duphastone a prisla MS. Nakoniec mi doktor predpisal clostilbegyt a urobilo sa vajko a aj sme otehotneli a teraz cakame mimi. Neviem ako to bude ked zase bude chodit MS, ale predpokladam, ze sa vratim do starych kolaji... Uvidime co bude a ci sa mi ten cyklus upravil alebo nie 😒
@alenka600 ale stále môžeš byť rada, že máš miminko...gratulujem...!! 🙂 ja mám len strach..práve z toho, že čo ak nebudem môcť mať deti...každá, žena má problém niekde inde...zajtra sa doktorky pekne na všetko popýtam a dám vedieť ako to dopadlo a čo mi povedala...je to hrozne na nič, keď ani neviem, čo mi je...nijaká diagnóza len to prekrývanie príznakov..presne tak to vidím aj ja a človek si potom vôbec nie je istý, ako to s ním je...potom si domýšľam a namapadajú mi len tie najhoršie veci...ale potešilo ma, že sú aj pekné konce 🙂 😉
@norcima každopádne ti držím palce...vo všetkom...
ja som z toho už hrozne vyčerpaná a zmetená...a nemôžem sa dočkať zajtrajška, lebo chcem už vedieť niečo viac...najlepšie by bolo ,keby mi všetko podrobne vysvetlila, ale to by som tam asi sedela tri dni..ako som už spomínala...napíšem tu potom, čo nové som sa dozvedela...ak sa niečo nové dozviem :/
ahojte...cez víkend som bola preč, preto odpisujem až teraz a pridávam nové zistenia
gynekologička ma vyšetrila a povedala, že mám malú maternicu aj vaječníky, zároveň mi hneď vypísala papiere na sóna, zajtra idem na sóno vaječníkov, či nie sú polycystické...povedala, že vaječníky mi tvoria malo progesterónu a keďže mám zvýšené hormóny FSH a LH povedala, že hormóny hypofýzi sa akoby snažili spojazdniť vaječníky, ale oni nereagujú...takže budem chodiť na vyvolávačky, ktoré som si bola kúpiť a aj tie mi v pondelok pichnú...vraj na to nestačí jedna a budem chodiť každý týždeň...dozvedela som sa aj to, že zrejme budem musieť brať tabletky stále a určite aj keď budem tehotná..a to vo zvýšených dávkach, aby som nepotratila..ale tomu tu zrejme všetky rozumiete...

@themajusify neviem co ti poradit, hadam iba zmenit lekara