icon

Potrebujem antibiotiká po extrakcii zapáleného zuba?

25. apr 2025

Ahojte. Dnes som bola na extrakcii zubu ktorý bol zlomený a mala som v ňom zápal išlo teda vlastne a vytiahnutie koreňov. Extrakcia prebehla v poriadku nebolelo ma to a ani teraz po zákroku chvalabohu nemám nejaké veľké bolesti. Ibaže lekár mi nedal ATB a až teraz doma premýšľam že či mi ich nemá dať keď som tam ten zápal mala v tom zube 🤔 Či sa to dáva až keď sú nejaké problémy s hojením?

ludmilaka
25. apr 2025

Mne po podobnej extrakcii síce predpísal ATB, lenže mohol iba jeden druh, keďže som na určité zložky alergická. Akurát bol výpadok zoho lieku, tak som bola bez. Všetko bolo OK.

vanilkovazmrzka
25. apr 2025

Davaju sa myslim preventivne, takze je sanca ze ti ich vobec nebude potreba

kiki68
25. apr 2025

Urcite ano, mne teda vzdy dali

gabrielkaa
25. apr 2025

Mne dal tiez ATB, keď mi trhal zub. Preventívne .

gabrielkaa
25. apr 2025

A to som tam nemala aktívny zápal, iba cystu…ale ta tam bola roky. By som sa ho opýtala

ivik4
25. apr 2025

Ked bol zapal tak ano . Mne bez zapalu nikdy po trhani nedali ,,preventivne"

autor
25. apr 2025
@gabrielkaa

A to som tam nemala aktívny zápal, iba cystu…ale ta tam bola roky. By som sa ho opýtala

@gabrielkaa uvidím ako to bude vyzerať cez víkend keď tak by som si zašla na pohotovosť vypýtať alebo v pondelok k svojmu zubárovi

pharmdrludka
25. apr 2025

Určite nie je potrebné dávať ATB preventívne, každé ATB je veľký zásah do organizmu a vážne narúša prirodzenú stabilitu črevného mikrobiómu. Ak sa Vám nebude bolesť stupňovať, bude ustupovať, hojenie bude prebiehať dobre nie je potrebná žiadna liečba. Dobrý zubný lekár predpisuje ATB iba v prípade ak bola komplikovaná a riziková extrakcia, alebo by prišlo k problematickému hojeniu rany. Prajem rýchlu rekonvalescenciu 🍀

autor
25. apr 2025
@pharmdrludka

Určite nie je potrebné dávať ATB preventívne, každé ATB je veľký zásah do organizmu a vážne narúša prirodzenú stabilitu črevného mikrobiómu. Ak sa Vám nebude bolesť stupňovať, bude ustupovať, hojenie bude prebiehať dobre nie je potrebná žiadna liečba. Dobrý zubný lekár predpisuje ATB iba v prípade ak bola komplikovaná a riziková extrakcia, alebo by prišlo k problematickému hojeniu rany. Prajem rýchlu rekonvalescenciu 🍀

@pharmdrludka zatiaľ ma to nebolí nejako extrémne prežijem to s ibalginom a opuch nemám zatiaľ žiaden a to mi ho vytrhli ráno o 8 cca...takže ak sa to nezhorší asi to nebudem riešiť iba mi to tak napadlo že keď hovoril že tam mám zápal či mi nemal dať ATB.

kaca222
25. apr 2025

Ahoj, preventívne sa antibiotiká nedávajú, iba pri veľmi komplikovaných zákrokoch. Starší zubári ATB radi hádzali na všetko a hneď, ale dnes uz dbáme na to, aby sa dávali naozaj len v indikovaných prípadoch

euka210
25. apr 2025

Mne po tahani 3x ani raz nedala Atb, bezne sa nedavaju. Ale ked mal manzel zapal, tak dostal Atb, to uz moze byt zapal okostice. Zubar by mal vediet posudit. Zapal budes poznat, ta bolest ta rychlo "dopravi" na pohotovost ci k zubarovi. Ak ta nebolel zub a ani neboli, tak zrejme je to ok.

lesiiaoldi
25. apr 2025

Mne dal zubár. Ťažko povedať

sisska96
25. apr 2025

Ak nedal tak netreba............

luliu
25. apr 2025

Nepochopím nikdy toto spochybňovanie...... lekár - zubár, ktorý vie čo má robiť a čo potrebuješ, ti nedá ATB a ty sa pýtaš na rady MK, či postupoval správne. Non sence

pharmdrludka
26. apr 2025

Predpokladám, že tie zápalové štruktúry odstránil pri extrakcii a na rtg videl, že zápal nie je rozšírený. Ak by zápal postupoval a je potrebné ATB už by sa to demonštrovalo silnou bolesťou, opuchom.

autor
26. apr 2025
@kaca222

Ahoj, preventívne sa antibiotiká nedávajú, iba pri veľmi komplikovaných zákrokoch. Starší zubári ATB radi hádzali na všetko a hneď, ale dnes uz dbáme na to, aby sa dávali naozaj len v indikovaných prípadoch

@kaca222 je to druhý deň rana ma nebolí nejako extrémne ale to ďasno nad zubom mám stále také navreté a dnes keď som ho stlačila tak mi vyšlo malé množstvo bielej tekutiny keďže predtým som tam mala dlhšie takú hrčku takže z nej mi to vyslot ...ale ranu mám zacelenu urobila sa mi tam tá zrazenina...tak neviem či treba tie ATB alebo nie

autor
26. apr 2025

*vyšlo

bara_borka
26. apr 2025

pokiaľ nemáš vážnu srdcovú chybu alebo neuzivas bisfosfonaty pri osteoporóze alebo sa neliečis na aktívne onkologicke ochorenie prípadne nesplnas iné vážne indikácie, kedy je ATB liečba pri extrakcii na zvazenie, tak ATB nepotrebuješ. neviem, prečo vždy mnohým pacientom blikaju očká, keď im dr ide predpísať ATB. ako keby bez toho ani u lekára neboli.

autor
26. apr 2025
@bara_borka

pokiaľ nemáš vážnu srdcovú chybu alebo neuzivas bisfosfonaty pri osteoporóze alebo sa neliečis na aktívne onkologicke ochorenie prípadne nesplnas iné vážne indikácie, kedy je ATB liečba pri extrakcii na zvazenie, tak ATB nepotrebuješ. neviem, prečo vždy mnohým pacientom blikaju očká, keď im dr ide predpísať ATB. ako keby bez toho ani u lekára neboli.

@bara_borka nie to vďakabohu nemám ale mám z toho nepríjemný pocit pretože aj tá rana je taká biela trochu viem že to môže byť ale zase keď tam mám aj ten hnis tak neviem čo to je...je normálne keď po extrakcii zapáleného zubu ešte vyteká hnis z rany?

gabrielkaa
26. apr 2025

Podla mna keď ti to hnisa je to znak zápalu a mala by si mat ATB

bara_borka
26. apr 2025

zrazenina v rane vyzrieva, najskôr je čierna zo zrazenej krvi, neskôr sa tam fibrinogen mení na fibrin, rana sa stáva bielou. v žiadnom prípade to biele neodstranovat, nesparat sa v tom, nevycucavat, nevyplachovat, žiadne prikladanie alkoholických roztokov, propolisu atď... Max repík od štvrtého dňa. prvé dni môžu byť teploty do 38 aj opuch a je to bežná súčasť hojenia. pokiaľ sa bolesť zhoršuje od štvrtého dňa, alebo opuch narastá od štvrtého dňa, tak ísť na kontrolu,inak netreba.

odri2
8. sep 2025

Mali ti dať ATB keď je hnis ...

anonym_31eb8e
8. sep 2025
@kaca222

@kaca222 Starsi davaju antibiotika, mladsi najdu kaz, aj kde nie je.
Suseda prisla do ambulancie, ze novy, mlady zubar jej nasiel podla rtg 8 kazov. Pozreli ju 3 zubari ( kolegovia) a nic nenasli. Podotykam, ze s 30 rocnou praxou. Takze aj takto sa robi busines, ked novy, mlady zubar presvedci noveho pacienta, ze stary zubar bol zly. Holt drahe zariadenie a auta nieco stoja.

kaca222
8. sep 2025
@anonym_31eb8e

@kaca222 Starsi davaju antibiotika, mladsi najdu kaz, aj kde nie je.
Suseda prisla do ambulancie, ze novy, mlady zubar jej nasiel podla rtg 8 kazov. Pozreli ju 3 zubari ( kolegovia) a nic nenasli. Podotykam, ze s 30 rocnou praxou. Takze aj takto sa robi busines, ked novy, mlady zubar presvedci noveho pacienta, ze stary zubar bol zly. Holt drahe zariadenie a auta nieco stoja.

@anonym_31eb8e mám inú skusenost 🙂

anonym_31eb8e
8. sep 2025
@kaca222

@anonym_31eb8e mám inú skusenost 🙂

@kaca222 Tak kazdy inu, takze neznevazujeme starsich dr....nie je to k nim ferove. Keby to aspon bola pravda.