Potrebujem očkovanie proti tetanu po zranení na pieskovisku?
Ahojte ženy. Bola Som včera so synom v pieskovisku , mala som sandále bolo teplo a dala som si ich dole a nohy spolu s ním “zabárala” do piesku . Lenže mám na ľavej nohy popraskanu pätu a jednu dosť hlbšiu ranu kozu odlupnutu akoby … očkovanie proti tetanu som mala naposledy ako dieťa asi v 13,15? Neviem . Teraz mám 31 . Ja normálne ženy nespím ja neviem čo mám robiť mám ísť ? Od hanby sa prepadnem tu pätu ukazovať
Nemusíš pätu ukazovať ak sa ti to nezapálilo, nemáš s ňou problémy. Ošetruj si to normálne sama doma. Na tetanovku máš akurát vek, choď k Dr. v pondelok, že chceš preočkovať, nemusíš jej podľa mňa nič vysvetľovať ak sa hanbíš a nepotrebuješ pomoc priamo s pätou.
A na tie paty skus spiridea keralan (presne tento krem, maju viac roznych), kupis v lekarni.
Par dni si nohy len kazdy vecer poumyvaj cistou vodou (ak nemusis aj mydlom, tak radsej nie) a natieraj kremom na noc (nie priamo do rany). Potom noham daj kupel a zhrubnuta koza pojde dole velmi dobre pemzou. Netlac nasilu hned vsetko davat dole naraz, ak to nepojde dobrovolne, nech si to “neprebrusis” az privelmi, radsej postup s kremovanim zas par dni opakuj a znova obrus.
A nasledne, ked uz sa stvrdnutej koze zbavis, pouzivaj aj zvlhcujuce kremy, lebo tento pokozku aj vysusa.
Snad ti to pomoze sa problemu zbavit.
nerozumiem suvisu medzi popraskanymi patami pieskoviskom a tetanusom?
s popraskanymi patami sa chodi pedikerke kludne s objednaj ak si ich nevies obrusit a namastit sama
k lekrke sa objednaj na preventivku ak ssi nebola posledne dva rojy v ramci toho moze preockovat
ak nespis kvoli pate pieskovisku a tetanu (co je uplne divoka kombinacia) potom zvaz ci to neni OCD a treba vyhladat odbornika na psychiku
Buď v pohode, nemáš tetanus.
To by mali tetanus všetky staré babky s popraskanými pätami, čo behajú a kopú v šľapkách v záhrade.
Kvoli tomu, ze by som mala prasknutu patu a nohy dala do pieskoviska, by som si starosti s tetanusom nerobila. Ale napriek tomu by som sa zaockovat dala, ochrani ta to pred dalsou moznou nakazou pri inom uraze.
nerozumiem suvisu medzi popraskanymi patami pieskoviskom a tetanusom?
s popraskanymi patami sa chodi pedikerke kludne s objednaj ak si ich nevies obrusit a namastit sama
k lekrke sa objednaj na preventivku ak ssi nebola posledne dva rojy v ramci toho moze preockovat
ak nespis kvoli pate pieskovisku a tetanu (co je uplne divoka kombinacia) potom zvaz ci to neni OCD a treba vyhladat odbornika na psychiku
@mamina7070 uplny suhlas, toto absolutne nema suvis.
@anonym_autor popraskane paty naozaj nie su vstupnou ranou pre tetanus, na to potrebujes hlboku bodnu ranu, kde sa nedostane kyslik, kedze tetanus je anaerobna bakteria, ktora sa nachadza v truse cicavcov, predovsetkym koni a inych kopytnikov, takze ten asi tiez v tom pieskovisku nebol 🤷 Ukludni sa, preockovat sa daj a paty si daj osetrit bud u opedikerky alebo na podologii.
@anonym_autor btw preockovanie proti tetanu by ti uz nijak nepomohlo, ak by si sa vcera nakazila. Prve priznaky tetanu by nastupili do par dni, kym prorilatky by sa ti tvorili niekolko tyzdnov. Kazdopadne ti garantujem, ze si sa tetanom nenakazila.
Ak si tak dávno mala očkovanie, tak je čas ísť k obvodnej a vyžiadať očkovanie
trochu reálne uvažuj
tetanus určite nie to by si musela mat hlboku ranu, ranu po klinci hrdzavom atd ...
skôr sa ti môže uplne klasicky zapalit však sem tam mačka ,potkan prebehne - kedže máš otvorenu ranu čiže ...
a ked vieš že máš takéto päty smer pedikura ked si to nevieš sama ošetrovat
a normálne ako nechápem
tak spotené nohy si zabarat do piesku kde sa hrajú deti ??????????????????????????????????
Nic ti nehrozi, preockovat by si sa aj tak mala...
@anonym_autor kvoli pate urcite nie, tetanus pochadza z trusu zvierat,...ale tu tetanovku si pories, aby si ju mala. Preockuvava sa tusim kazdych 15r.

za mňa nie. možno v pondelok k obvodnej