icon

Používanie Betadinu na pooperačnú ranu

12. júl 2025

Haojze. Mám pooperačnú ranu v slabinach. Ešte so stehmi. Som 4 dni po op a rana začala červenať. Môžem dať nato betadin alebo čo mám robiť aby sa mi to nezapalilo? Cez deň nechávam ranu odkrytu

adka897
12. júl 2025

@anonym_autor betadin moze byt

autor
Autor odpoveď zmazal
stellarstar
12. júl 2025

Betadine a v PO smer dr

bambulkaaskatulka
12. júl 2025

Betadine a po cisárskom som dávala aj cicatridina

michaela329
12. júl 2025

@anonym_autor betadin mne kázali používať a vetrať. Ranu sleduj, v prípade teploty, ak by bola rana horúca, zhoršovalo sa to, choď k Dr. skôr.

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
nykkushka
12. júl 2025

Rana je mierne zapalena, dala by som betadine a nic viac. Rana by nemala byt odlepena. Az po vybrati stehov na nejaky 2-3den sa moze odlepit

autor
Autor odpoveď zmazal
michaela329
12. júl 2025
@nykkushka

Rana je mierne zapalena, dala by som betadine a nic viac. Rana by nemala byt odlepena. Az po vybrati stehov na nejaky 2-3den sa moze odlepit

@nykkushka dvakrát som bola na laparke a dvakrát som mala prikazane ranu vetrať, pod tou náplasťou sa rána môže zaparit.

michaela329
12. júl 2025
@nykkushka

@nykkushka dvakrát som bola na laparke a dvakrát som mala prikazane ranu vetrať, pod tou náplasťou sa rána môže zaparit.

nykkushka
12. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor isteze,stale je to cerstva operacna rana, aj ked mala. Predpokladam po OP krcovych žil. Mozes si tam hocico zaniest, prach, špinu, pot….tej rane sa pod lepenim nestane nič

nykkushka
12. júl 2025
@michaela329

@michaela329 zaujimave, našim pacientom po TEP kolien alebo bedier,kde maju 20cm ranu zakazujeme odlepovať.90% pacientov čo si doma prelepuje cerstve rany, nechava odlepene chodi z hnisavou ranou a musi uzivat ATB.

autor
Autor odpoveď zmazal
michaela329
12. júl 2025
@nykkushka

@michaela329 zaujimave, našim pacientom po TEP kolien alebo bedier,kde maju 20cm ranu zakazujeme odlepovať.90% pacientov čo si doma prelepuje cerstve rany, nechava odlepene chodi z hnisavou ranou a musi uzivat ATB.

@nykkushka nemala som žiadne hnisanie, zahojene takmer bez jazvy. Prelepené som mala len počas hygieny. Sestra po oboch sekciach totožné odporúčanie, vetrat.

nikaeli
12. júl 2025
@nykkushka

@nykkushka manžel mal operovanú zlomenú kľúčnu kosť a mal príkaz 'zalepiť' - vždy večer som mu ranu vyčistila a prelepila. Ja som po sekcii mala príkaz 'vetrať'. V oboch prípadoch sa nám to pekne hojilo, nič sa nezapálilo. Klop klop.

autor
Autor odpoveď zmazal
zuzuliatko18
12. júl 2025

Na odlepenie naplaste je taky sprej, fialovu farbu ma. Drobcovi v lekarni po operacii odporucili sprej asept miesto betadinu, ze nebude vsetko zafarbene (operacia hlavy a ked som za nim prvykrat Bola na ARO, tak Mal celu hlavu cervenu od betadinu).

autor
Autor odpoveď zmazal
mamina7070
12. júl 2025

CONVATEC Niltac sprej 50 ml ten sprej daju sa kupit aj obrusky, normalne v lekarni, betadin je ok a na prelepenie hypoalergenne naplaste ak ta drazdia obycajne

levantinka
12. júl 2025

Ja mam za sebou uz vela operacii. Ranu podla mna nemas zapalenu, to ze je to cervene je normalne. Rana sa hoji.

To ti nekazali v nemocnici ako sa o pooperacnu ranu starat? V prvom rade sprchovat sa musis kazdy den ale len s cistou vodou. Teraz cez leto je vhodne sa sprchovat rano a vecer, lebo cez vyssie teploty sa telo o nieco tazsie hoji. Po sprche jemne sa osusit cistym uterakom a nechat ranu uplne vyschnut. Nasledne aplikujes betadine, zaschne a hotovo.

Ked si doma nos nejake stare oblecenie, a ked ides von, mozes si ranu prelepit, resp. mala by si. A ked prides domov odlepit, znova betatine a nechat vetrat.

janinah
12. júl 2025

Tutu ranu osprchovať bez suchania osusit,pretrieť s betadine a prelepiť. Vetranie neznamena,ze po rane sa šucha tričko.Nie som laik v tomto.

autor
Autor odpoveď zmazal
janinah
12. júl 2025
@anonym_autor
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_autor mal byt,ale potierat 4_ 5x denne

autor
Autor odpoveď zmazal