icon

Právo na informácie o operácii manžela - Ako postupovať?

bessdonna
23. jan 2024

maminky drahe.prosim ako to funguje,operuju mi prave muza,alebo uz je po.volala som na oddelenie a povedali,ze nemam vyvolavat,lebo muz sa ma ozve ked sa zobudi popoludni.vraj volali viaceri kvoli nemu,urcite svokra len.potom som povedala,nech mi da cislo kam mam volat,lebo ja musim vediet ci zije.prave prisiel lekar,tak mu sestra povedala,ze som neprijemna a chcem vediet ci moj manzel zije.dr povedal,ze teraz sa mu venuje prave primar,potom 2h bude na pozorovani,potom este taku hodinku ratajme navyse,o 3tej mozem volat.baby je to takto bezne?doma si sedite,cakate,kym sa muz preberie z rannej narkozy a ozve sa?ist tam nemozem, som s babom a nemam zabezpecene strazenie a je to v inom meste.prosim neutocte,iba dajte info,ved aj bez toho sa citim velmi zle.podotykam nebola som neprijemna ale tlacila som ma pilu no stale slusne.dakujem za komentare

Strana
z6
pe_mi
23. jan 2024

@bessdonna ahoj,ja si myslím ,že dr. ti to pekne vysvetlil,aká bude ďalšia manipulácia,postupnosť pooperačná.co viac potrebuješ?

deti95060810
23. jan 2024

asi to bola ľahšia operácia, lebo keď bol môj rod. príslušník tak sa neozval ani za dva dni...
úplne ťa chápem, alebo by som počkala kým nezavolá manž., alebo potom večer volala zas a znova.
škoda že nemôže niekto osobne ísť pozrieť - napr. svokra

oriesocek
23. jan 2024

ano, je to bezne. sestricky nemaju 20 telefonnych cisel a nemozu obvolavat vsetkých pribuzných, aby ich informovali. sestricka nemoze poskytnut ziadne informácie, iba osetrujuci lekar. aj ja som teraz bola operovaná a po narkoze som volala manzelovi, ze uz som po a ok. alebo potom osobne, kto moze ist na navstevu... ak pacient nevola...

72martina
23. jan 2024

@bessdonna Z pohľadu sestry - je to bežny štandard že pacient po op je 2-3 hodiny ešte mimo...je prebrany,ale ešte dospava, plus ak bude 2 H na pozorovaní môže ísť o Jis kde sa dávajú pac.na odsledovanie po op - záleží samozrejme na type op....+.človek nemá ešte chuť volať ak ne je úplne prebrany - to dospavanie....
A z toho profesného hľadiska ak volajú naozaj viacerí je to často dosť také " mierne otravné " ak volá babka,svokra ,sestra , švagriná....treba sa dohodnúť kto zavolá a on dá už ostatným info čo ako sa má.....ale samozrejme dosť záleží aj od sestry ktorá slúži....často je toho veľa - ordinácie po vizite, vyšetrenia,operatni , starostlivosť o nich....asi tak v globále povedané....

januska12323
23. jan 2024

Keby nežil tak ti predsa lekár nepovie, že sa ti manžel poobede ozve, nie? Počkaj a zavolaj o tretej ak sa neozve dovtedy muž.

minenkak
23. jan 2024

@bessdonna áno je to normálne,u nás doma vždy čakajú kým sa ozvem po operácii

minenkak
23. jan 2024

@bessdonna číslo na kliniku dám len pre istotu a aj to len decku

titla
23. jan 2024

Ano, je uplne bezne, ze pacient az sa preberie z narkozy zavola svojim blizkym. Z nemocnice neobvolavaju rodinych prislusnikov pavsalne po kazdom zakroku, iba ak by bolo zle.
Ja som bola operovana v novembri. Zakrok bol rano, az poobede som bola prebrata natolko, ze som bola schopna zavolat muzovi a poprosila ho aby dal vediet mojim rodicom. A to bol len taky 2m rozhovor, az dalsi den sme porozpravali viac

janagem
23. jan 2024

Predstav si 40 ľudí, ktorí robili to isté ako ty. U nás to funguje rovnako, ale my už vieme. Zavolá jeden, dá celej rodine vedieť a potom čakáme kým sa ozve rodinný príslušník

ibatanecnica
23. jan 2024

okrem toho sestra by ti nemala dávať žiadne informácie o stave pacienta , to môže iba lekár. Takže kľud a čakaj, kým sa manžel neozve. Ak by bolo niečo vážne, tak ti zavolajú z nemocnice.

minenkak
23. jan 2024

Ja osobne sa preberieme z narkózy hneď po operácii,pýtam od sestričky mobil,zavolám mužovi a spím ďalej,ten dáva ďalej v rodine vedieť a pri každom ďalšom zobudení napíšem alebo zavolám ako mi je

malebiele
23. jan 2024

@bessdonna no, zavisi od konkretnej nemocnice a konkretnej operacie. mne ked operovali muza, sam primar, ktory ho operoval mi dal na seba cislo, ze mu mozem zavolat po odhadovanom case operacie (trvala nieco cez 6h), prvy krat nedvihal, druhy krat sa uz ozval a vsetko mi vysvetlil, dokonca mi dal kontakt aj na ARO, kam ho po operacii priviezli a kde som mohla volat, aby ma informovali kedy bude muz prebudeny z narkozy a este mi vybavil, aby som za nim ten den mohla prist a vidiet ho.. samozrejme ze muz si to nepamata, bol pri vedomi ale otapeny z narkozy, na JIS som uz chodila bezne..ale uz som bola aspon kludna ze je vsetko ok, takze je to o pristupe, samozrejme moj pripad nebol asi standardny postup, podotykam lekar nebol ziadny znamy... drzim prsty a prajem pevne zdravie, nech je vsetko ok a ozvu sa cim skor ❤

bessdonna
autor
23. jan 2024

@deti95060810 chcela chudera vlakom,muz jej to zakazal,nech tolko necestuje,lebo si myslel,ze vydaju info hned a jemu tam aj tak nevie pomoct a zajtra by uz mal prist domov ak sa nic neskomplikuje.je to operacia na mocove kamene trva cca 2h podla dr a muz je obezny,tak sa bal,ze uz sa bojim aj ja,aj ked viem,ze to je rutinna vec.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@oriesocek boze chudak viem co prezival kym si sa neozvala.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@malebiele dakujem krasne za mile slova.to bol teda velmi chapajuci pan doktor.

majka99999
23. jan 2024

Moj muz bol teraz na jednodnovej, tak mi pisal aj rano, aj potom po operacii sa ozval, boli to asi 2 hodiny bez kontaktu. Kedze bola planovana operacia, tak som len cakala, jasne, keby to bolo po autonehode, tak nie som taka pokojna. Vysvetlili ti, ze kedy mozes, tak sa bud ozve muz alebo zavolaj potom neskor. Kedze maju ludia mobil, tak uz taketo veci sa vybavuju priamo.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@minenkak takze bezny postup

bessdonna
autor
23. jan 2024

@ibatanecnica cakam,svokra bude aj tak vyvolavat,ona ide cez mrtvoly ked ide o jej deti.takze este zaziju co je to ked je niekto neprijemny.

jesenzima
23. jan 2024

@bessdonna môjho muža operovali o 9 ráno a prvýkrát sa mi ozval o 19.00 ...

mircalla
23. jan 2024

@bessdonna Skutocne vyvolavat, ked ho ledva dooperovali je dost nevhodne. Daj tomu cas. Bola som na x operaciach, trva, kym sa clovek zobudi a dostane trochu do formy, ze sa mi volat chce. Musia mat z Vasej rodiny radost. Takze volaj jemu podla instrukcii a ak nechcete nasrat cely personal, nech svokra nevyvolava.

ibatanecnica
23. jan 2024

@bessdonna to je radosť pracovať potom. ,,Zbožňujem,, takých ľudí čo idú aj cez mrtvoly.
A nedokážu pochopiť, že sestraim tie informácie nemôže poskytnúť

lenicka999
23. jan 2024

No mne by na rozdiel od mnohých tuto prišlo normálne a ľudské že keď niekoho blízkeho operujú tak chcem aby mi po telefón po operácii povedali ako to zvládol a či bola operácia úspešná. Jasné že ten dotyčný je ešte v narkóze a nemože hovoriť. Ale predsa nechcem čakať ešte niekoľko hodín kým bude sám schopný zavolať. Čo je na tom zlé že sa človek bojí a chce vedieť aký je stav. Či?
Jedna veta by predsa len stačila, že už má po operácii zvladol to dobre a že sa o pár hodín sám ozve.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@janagem ja som ale nevedela,ze svokra tiez volala.mohla som volat ja po 2-3h a ihned by som jej dala vediet.tak ale ona musi,ona chce urobit bordel 😂mozno uz im predo mnou urobila naladu w ja som to zlizla,neviem.volam,poviem,pekne,slusne a ze neprijemna som,vyvolavam....ale chapem.keby tam robim tiez by mi to liezlo na nervy.aj ked tam kde robim ja mi stale volala jedna mamicka,ktorej dieta zomrelo pri dopravnej nehode.spociatku bola velmi neprijemna ale uz som bola matkou,tak ja som ju nechala za kazdym,nech to da zo seba von.potom uz bola mila,ked sa z toho celého spamatala.ale mate vsetky pravdu,to som si neuvedomila,ze keby bolo zle tak by volali hned lebo musia.

ibatanecnica
23. jan 2024

@lenicka999 a čo je tažké pochopiť na tom, že sestra nemá právomoc na to, aby poskytovala informácie o zdr.stave pacienta? Že z toho môže mať problémy? Nestačí že povie, že operácia prebehla a pacient neskôr zavolá?

mircalla
23. jan 2024

@ibatanecnica Lebo lekari nemaju nic na praci, len chodit vkuse k telefonu, kedze vola polka rodiny kvoli jednemu cloveku. Mala som 2 velmi tazke operacia, moji rodicia poctivo cakali, kym ubehne nejaky cas
@lenicka999 Asi nemas sajnu ako to funguje. Ten isty lekar ma daky operacny plan a ma v ten na ten den naplanovane dalsie operacie. Takze jedna skonci, ide na dalsiu, zdvihat medzi tym telefony? To vazne?
Co je tazke pochopit na tom, ze treba pockat do poobedia, ked sa uz neoperuje a volat potom?

bessdonna
autor
23. jan 2024

@lenicka999 tak,presne toto.ano pani x,vas manzel zije,za par hodin sa ozve.staci.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@mircalla to je ok,ze mam volat o 3,pan doktor bol ok.ale sestricka vravela vobec nevolat,ozve sa ked bude pri vedomi.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@ibatanecnica staci ale nepovedala to.ze prebehla.nic nepovedala.

lenicka999
23. jan 2024

A to nemože ani sestra povedať že je už späť z operácie a ešte spí? To by mi určite stačilo aby som bola kľudná. Aj to má zakázane? Pride mi že empatia a ľudský prístup je pre veľa ľudí cudzí.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@mircalla ona ide o jednej volat.vravim jej co ked budu potom na neho neprijemny?ved bude potrebovat pomoc sestriciek.no ale ona si neda povedat.a ja mam obrovsky stres.

Strana
z6