icon

Právo na informácie o operácii manžela - Ako postupovať?

bessdonna
23. jan 2024

maminky drahe.prosim ako to funguje,operuju mi prave muza,alebo uz je po.volala som na oddelenie a povedali,ze nemam vyvolavat,lebo muz sa ma ozve ked sa zobudi popoludni.vraj volali viaceri kvoli nemu,urcite svokra len.potom som povedala,nech mi da cislo kam mam volat,lebo ja musim vediet ci zije.prave prisiel lekar,tak mu sestra povedala,ze som neprijemna a chcem vediet ci moj manzel zije.dr povedal,ze teraz sa mu venuje prave primar,potom 2h bude na pozorovani,potom este taku hodinku ratajme navyse,o 3tej mozem volat.baby je to takto bezne?doma si sedite,cakate,kym sa muz preberie z rannej narkozy a ozve sa?ist tam nemozem, som s babom a nemam zabezpecene strazenie a je to v inom meste.prosim neutocte,iba dajte info,ved aj bez toho sa citim velmi zle.podotykam nebola som neprijemna ale tlacila som ma pilu no stale slusne.dakujem za komentare

lavender94
23. jan 2024

@bessdonna ale nemozes potom čakať, že personal z toho nebude otrávený, keď svokra ide cez mrtvoly. Nemá sa čo správať ako hulvát. To, že je matka ju vobec neospravedlňuje, že sa chová ako by bol jej syn jediný na odd. Keby ste zavolali aspoň o tretej, štvrtej, keď už nie je toľko ruchu, ale nie, jeho ledva došili a už tam zvonia telefóny. Ja inak nie som zbehlá v tom, ako to funguje v nemocnici, či sa to rieši,ale zdeľovať niekoho zdravotný stav cez telefón mi príde dosť nezodpovedne. Nikdy nevieme na 100% s kym hovoríme

ibatanecnica
23. jan 2024

@lneviemmeno u nás to isté.

maryetta
23. jan 2024

No napr otec ked bol na operaciu tak tiez sa ozval sam po zakroku.
Zase ja ked som isla rodit som mala dat konakt na pribuzneho. Ze keby nieco komu maju volat resp podat informacie….

Pri prvom akurat sme to nestihli. Ja som bola hodiny na boxe bez telefonu. Tak volali po istom case rovno na oddelenie ze ci je vsetko ok. Ale nebol problem podat informacie— a manzel prisiel rovno za mnou tam. Takze ono je to velmi individualne.

Kazdopadne moze zavolat tvoja svokra. Povie ze je manzelka a? Oni nevedia kto vola. Moze sa predstavit ako chce. Muz pred operaciou nedaval nejake info? Cislo? Ak nie ze proste sa ma ozvat on tak ozaj “len” cakat. Resp ty uz podla pokynov lekara. Ze ak mas volat cca o tretej.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@evickuska super to urobili.dakujem pekne.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@maryetta ano ja podla toho jak povedal.tak ale ona ked tam vyvolava ja len cakam.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@mircalla nie.zle si pochopila.ale to je jedno,prisla si rypat.ale kym sa tu s tebou hadam,bude 15h a svokra mi bude volat ze konecne jej poskytli info.takze mi vlastne pomahas

bessdonna
autor
23. jan 2024

@lneviemmeno to by mi stacilo.a nie mnaukat na doktora ze paaaan doktor moooozte,vola pani x ci kej maaanzel zije....

kristinapetronela
23. jan 2024

Dobre ti povedal ,oni nie sú telefónna ústredna a keby sa niečo deje alebo potrebujú informácie tak ti zavolajú .číslo majú

misinka26
23. jan 2024

@bessdonna Viva Slovensko... nie každý totiž môže po operácii volať. Ja keď som bola po operácii pľúc tak som 2 dni ležala na JISKE bez mobilu takže márne mohol niekto čakať kým sa ozvem. A moja mama tiež natrafila na "milú" setričku, ktorej je "práca koníčkom" , ktorá jej nič nechcela povedať, a to len chcela vedieť ako na tom som a môj 9 ročný syn doma tŕpol, či som som ok. Keď som sa prebrala tak si dovolila ku mne prísť, že čo má čo moja mama volať a drzá bola taká, že som si hneď ako som precitla dala zavolať primára a spýtala som sa či už ľudskosť a empatia na svete vymrela. Potom ešte ku mne prišla, či som sa hneď musela sťažovať na čo som jej len povedala, že ak ju jej práca nebaví nech ide znepríjemňovať život ľuďom inde... ja som totiž bola po operácíii pľúc kde sa rozhodovalo či mám rakovinu pľúc, či budem v 36 rokoch žiť a či sa ešte vrátim domov k malému synovi. Čo sa týka práva na informácie na tie určite ako manželka právo máš a musia ťa odkázať na lekára kedy mu máš volať a on ti poskytne potrebné informácie...

ibatanecnica
23. jan 2024

@bessdonna neviem prečo beriete mnohé rýpanie to, že sa vám niekto snaží niečo vysvetliť. Niektorí fakt asi nechápu, aké otravné to musí byť pre druhú stranu. tá sestra, dr. tam nesedia za mobilmi. Majú svoju prácu a do toho kvantum telefonátov a hlavne takých, ktorí musia ísť aj cez mrtvoly a hlavne sestra si je vedomá že nemôže poskytnúť žiadne ifnormácie. Celý deň je na nohách, chystá lieky, infúzky, robí dokumentáciu, behá okolo pacientov a do toho otravné telefonáty, pretože niekto jednoducho MUSI. Troška ohľaduplnosti by nezaškodilo ani z druhej strany. Pred operáciou sa treba spýtať ako je to potom s poskytovaním informácií - či volať, kedy volať a tým sa riadiť.

zuzubb007
23. jan 2024

Vsak povedali ti, ze zije, tak co chces vyvolavat, muz sa ozve, ked zavola tak zavola, ako chapem sestricky po prve robia si svoju robotu a staraju sa o pacientov, nesedia na zadku a necakaju kym zavola premotivovana pani x krat, ani sami nevedia ako dopadla operacia tak co ti mali povedat, nevolala by som a pockala kym sa muz ozve, ked vecer tak vecer

bessdonna
autor
23. jan 2024

@misinka26 boze,kadeco ste toho zazili aj vy.a si v poriadku uz?som velmi nervozna,neviem jest,vsetky nechty obhryzane.svokra urcite bude o chvilu volat,ze zas tam volala a nic sa nedozvedela.boze nemam okrem neho nikoho.nikto mi nepovie to bude v poriadku,neboj sa😪

bessdonna
autor
23. jan 2024

ako sa tu da vypnut komentovanie.strasne zle znasam osocovanie.uz desiata pise preco vyvolavam a volala som iba raz tak ako mi bolo povedane.odvtedy cakam.myslela som,ze ma podporite,ale to je uplne zle

bessdonna
autor
23. jan 2024

@zuzubb007 nepovedali,ze zije

mircalla
23. jan 2024

@bessdonna Este raz. Zazila som si peklo aj so sebou aj s rodicmi. Vzdy som trpezlivo, ci menej trpezlivo cakala. Ale urcite som nevyvolavala este doobeda ako ty ci svokra, ani kvoli mne nevyvolavali. Lekari operuju, sestricky tie info neposkytuju, maximalne, kde sa nachadza. Neviem kolko raz to vysvetlovat

Pokial nedokazes cakat 2-3 hod a ani svokra, tak problem bude niekde inde. Ked cakas na vysledky ci mas rakovinu (aj take sme zazili s pozitivnym vysledkom), cakas dlhsie. Nauc sa trosku trpezlivosti a menej stresovat, nepomozes si.

minenkak
23. jan 2024

@bessdonna nečítaj , všetky info už máš

ibatanecnica
23. jan 2024

@bessdonna klud, to, či bude v poriadku ti nikto nepovie. môžu ti povedať, ako dopadla operácia ale ako sa to bude vyvíjať, ti nikto nezaručí. Neviem o akú vážnu operáciu sa jednalo ale týmto stresovaním a vyvolávaním neovplyvníš nič.
Mimochodom ak by nežil, tak by už volali. Takže ešte raz kľud a čakaj, kedy ti zavolá. Ak ti povedali kedy máš volať, tak volaj až vtedy.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@mircalla o 9ho operovali a o 2,5 h som volala.no ale fakt uz moje posledne slova osobe bez iq.

mircalla
23. jan 2024

@bessdonna Uz o 2.5 hod si volala? Tak mne trvali 2 operacie 3-4 hod...To, ze bola planovana o 9 neznamena, ze o 9 hod zacala, skoro vzdy sa to posuva. Aj keby slo o nejaku nenarocnu operaciu na hodinu, je to velmi skoro volat.

milanemila
23. jan 2024

@bessdonna mali by ti poskytnut informacie aspon zakladne, ci teda “zije” resp ci operacia dopadla dobre a kedy by sa asi mohol prebrat 🤷🏼‍♀️
Svokru nekomentujem, lebo nechapem naco tam mate obidve vyvolavat. Vsak si jeho zena, zistis jeho stav a budes ju informovat.
Mozno aj preto bola sestricka podrazdena, ze vas tam kvoli tomu istemu vola xy.

bessdonna
autor
23. jan 2024

@milanemila ano tak ako pises.volal manzel uz.problem bol sklz.4hodiny bol dole a 2ho operovali tak cakal kym operovali zenu pred nim.no a ja som bola v tom ze 11to mal uz za sebou a to ho este ani nezacali robit.kvoli svokre tam ma ale peklo teraz.sa tam nestiha ospravedlnovat,povedala som mu na co jej dal cislo,ved ja by som jej okamzite volala nie som jebnuta ze jej nedam vediet.co uz no.je v poriadku a mozem si vydychnut.

ibatanecnica
23. jan 2024

@bessdonna tak vidíš dopadlo to dobre, už len nech sa čím skôr dolieči. A má aj poučenie do budúcna. So svokrou inak jednať, keď sa nevie chovať.

milanemila
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
23. jan 2024

@bessdonna ano je to tak bezne, doma sedis a cakas. Prestante tam vyvolavat na striedacku ako stihacky, ti ludia tam maju dost starosti a prace aj bez telefonovania. Zavolajte JEDNA, vtedy ked povedal lekar. Po 3tej. KEby nezil, tak vam niekto zavola.
A zvacsa vola pootm pacient, ked sa otrasie z narkozy a pod.

cookie29
23. jan 2024

No ja vam dost dobre nerozumiem, nieco take ako lekarske tajomstvo neexistuje? Ved si predstavte, ze na druhej strane telefonu moze byt ktokolvek, kto sa vydava za rodinu. Mne pride len normalne, ze podobne informacie moze davat len lekar a nie hocikomu. Akoze rozumiem rodine, ze su vystresovani a podobne...mne ked operovali dieta, tak mi bolo zle z cakania a to som bola priamo v nemocnici, ale na druhej strane urcite radsej nech sa lekari a sestricky staraju o pacientov, najma na pooperackach a pod, ako sediet na telefone. Takze drzim palce

taktotedanie
23. jan 2024

@bessdonna ano bezne a info smie podavat len lekar nie sestra
Nevyvolavaj , maju dost roboty aj bez toho ze tam vyvolavate

misinka26
23. jan 2024

@bessdonna ja som už relatívne v poriadku, rakovina to nakoniec chválaBohu nebola... ja ti verím, že sa bojíš ale mysli pozitívne, všetko bude určite v poriadku. Skús si urobiť čaj z medovky a ukľudniť sa troška, uvidíš bude ti troška lepšie ❤

mariska1989
23. jan 2024

Niekedy je lepšie že rodina nevie na aký zákrok niekto ide a ešte čas napr . Už povahu rodinných príslušníkov snáď poznáte.. ale ako to bolo písané vyššie sestričky info nemôžu dávať ( zaujímavé ale že o smrti volať môžu) najhoršie je keď sa snaží človek volať na oddelenie potom na ambulanciu a takto som sa minulá s doktorkou keď som chcela vedieť ako je na tom babka až sa konečne podarilo ale už oznamovala že už to má za sebou 😔 . Otec keď mal operáciu keď mu ladvinu dávali preč sa čakalo že kedy sa ozve on po operácii tak bola dohoda neozval sa 2 dní už som vravela máme že idem volať. Potom sa už konečne ozval povedané na 3 deň . Povedané ho museli operovať ešte raz 🙈. A ďalšia vec veľa robí aké sú sestričky či ich nenahneval foterny , zlý pacient a potom reagujú ako reagujú

oriesocek
23. jan 2024

Baby, vobec mate predstavu ako to vyzera na chirurgii? Su napr 2 sestricky na oddelenie 20 pacientov. Pripravuju injekcie, infucie, lieky. vsetko (kazdu jednu vec musia zapisat do chorobopisu, robia objednávky na rozbory, meraju tlaky, pichaju, pridu zapojit infuzie, odpojit, prijimaju pacientov - napr v bezny den v pohode 6-8 ludi na prijem - takze kazdemu vsetko vysvetlit co kde bude robit, ako bude riesit, zalozit vsetky info, rovnako maju plno prepusteni - takze znovu vsetko dat dokopy, kazdemu pacientovi vysvtelit... a do toho riesit vysetrenie (aby prisiel osetrovatel, vsetko infomovat lekarov). reálne nemáte predstavu ako tam chodi.... Lekár urobi vizitu a vsetko nadiktuje co urobit, vyriesit... potom ide lakr operovat alebo napr na chirgii na prevezovnu, ambilanciu, vypisoavt prepustacie správy, dalsie vystrenia...

grof_monte_christo
23. jan 2024

Vážme si prácu našich zdravotníkov. Veď pred operáciou si pýtajú telefónne číslo na osobu, ktorú by v prípade núdze kontaktovali. Treba trpezlivo vyčkať a nie zbytočne stresovať.