icon

Prečo majú ľudia predsudky voči antidepresívam?

5. nov 2022

Ahojte. Zaujima ma, preco ma tolko ludi averziu k uzivaniu antidepresiv? Ak ste tu niektori taki, tak by som bola rada, keby napisete dovod. Pretoze ja osobne vnimam antidepresiva lieky ako kazde ine - ak ich treba uzivat, tak ich uzivat budem. Casto sa stretavam ale s tym, ze ludia tieto lieky vyslovene demonizuju uz len z principu. To naozaj potom radsej trpiet tie rozne prejavy ochorenia nez podstupit adekvatnu liecbu a zacat zit?

Strana
z2
iwesska
5. nov 2022

@panelacikova Akoze skopirovat pribalovy letak? To fakt ? Cakala som nejake studie po rokoch uzivania,ale toto ma pobavilo😂A teraz nam skopiruj aj Ibalgin, Paralen,ktore nicia pecen,zaludok, vsetjy ATB alebo HAK, ktoru zeny laduju do seba od 15r.a podme porovnavat,kto si co privolal sam.

trgypadl
5. nov 2022

@panelacikova len som chcela vediet ku ktoremu to patri....
Ale je to trosku zavadzajuce, tak ako ide medicina dopredu, tak aj lieky sa vyvíjajú, a je vela ad ktore nemaju az take vyrazne NU...
Prečítaj si aj NU k Paralenu, ved aj ten moze sposobit vazne NU...
Je na lekarovi, ktore AD zvolí, a vacsinou sa snazia volit tie, ktore naozaj najmenej zatazuju organizmus...
Sto ludi sto chuti... Ak mam NU oznamim to lekarovi a najde sa vhodna alternativa...
Vela ludi zacne vnimat NU po precitani letáku, lebo sa zacne viac sledovať... A hlavne ludia, ktori maju psychiatricku diagnozu su uzkostlivejsi.....

sisaka
5. nov 2022

Branie akýchkoľvek liekov by sa nemalo brat na ľahkú váhu. Mám rešpekt pred všetkými. Ak sa nerieši príčina problému, lieky len často pomôžu odstrániť nejaký symptóm, niekedy doplnia, či nahradia prirodzenú tvorbu niečoho, či zneškodnia niečo, často krat však ich užívanie naštartuje kolotoč iných problémov koli ich nežiadúcim, či vedľajším účinkom a potom sú potrebné ďalšie lieky na novovzniknuté problémy a dostávame sa do kolotoča.
Rozhodne treba robiť všetko preto, aby sme sa im vyhli a boli tým posledným riešením, keď sme už vyčerpali tie prirodzené.

Osobne neznášam dávanie všetkých nežiaducich účinkov na jednu úroveň. Je rozdiel, či je vedľajším účinkom bolesť hlavy a sucho v ústach, alebo zlyhanie pečene, či obličiek, každý človek si musí zvážiť, ktoré chce risknúť a či mu to za to stojí.

AD sa predpisujú bez terapií, ľudia sú na nich nekonečne dlho (osobne nepoznám nikoho, kto by ich bral a prestal po určitom období brať). Nejdú ruka v ruke so žiadnymi terapiami, či sedeniami s psychológom, či psychiatrom. Problém, ako taký sa nerieši, ale umožňuje ľuďom fungovať a nehľadať korene a dôvod vzniku depresie. Stav sme na nejakej chemickej úrovni poriešili, ale príčina pravdepodobne ostala.
Každý človek sa musí sám za seba rozhodnúť, aký liek zoberie, aký nie, je to naše telo, lekárom je to úplne jedno, čo to s ním správy, ak sa niečo po..e predpišu ďalší.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

Mnohí ľudia nechápu, že depresia je vážne ochorenie s možným následkom smrti.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@sisaka tak už poznáš mna

sisaka
5. nov 2022

@zmrzlinka2021 nemyslím si, že sa poznáme.
Ja píšem o ľuďoch, ktorých poznám buď cely život, alebo vyše 20 rokov. Nie niekoho z internetu.
Verim, že existujú ľudia, ktorí prestali užívať AD, ja píšem, že OSOBNE takých ľudí nepoznám - tito berú 15,10, 6, 4 roky, ani jedna z týchto osôb neplánuje ich vysadiť, ani jedna nerobí terapie, sedenia, nič, len berú lieky.

zmrzlinka2021
5. nov 2022

@sisaka ja zas poznám osobne veľa takých ľudí. Ale chce to aj terapie, zmenu životných hodnôt a priorít... proste meniť veci od zakladov

panelacikova
5. nov 2022

@iwesska áno, viem, všetky lieky majú množstvo NÚ. kvôli tomu sa mi nemusíš "smiať do tváre". a práve preto sa im vyhýbam ako čert krížu aj v období, keď mávam naozaj silné bolesti a to teda ich viem mať silné :( už keď je to na nevydržanie, že ma krúti od bolesti, siahnem po novalgine, ktorý mám schválený aj gastroenteorológom. v skratke povedané, ideálne je, ak sa človek môže akýmkoľvek liekom vyhnúť. ak sa nedá, nedá sa. aj ja beriem roky lieky, ktoré keby som nebrala, môže ísť raz o životohrozujúci stav. ide o hematologické ochorenie podmienené aj dedične, na ktoré napríklad aj v súčasnosti moja matka neskutočne trpí (má 77 rokov). a trpí naň a na následky už viac než 30 rokov, čiže netrúfam si ich nebrať. to sú jediné, ktoré beriem pravidelne a som sledovaná na hematológii raz za 2 roky, či sú dávky OK. akýmkoľvek iným medikamentom sa snažím vyhýbať.
@trgypadl áno viem, píšem vyššie práve v tomto príspevku.

@sisaka presne ako som písala predtým o tej mojej známej, čo berie AD už vyše 30 rokov s prerušovaním a zrejme si vďaka nim uhnala aj ulceróznu kolitídu :(
@zmrzlinka2021 áno, presne, chce to život meniť od základov. ale tu má obrovskú pravdu sisaka, ktorá píše, že málokedy sa hľadá príčina a sú rôzne terapie, sedenia, meditácie. väčšinou sa psychiater opýta: ako sa cítite. fajn? ok, pokračujte (prípadne skúsi vysádzať lieky) na figu? ok, zmeníme alebo zvýšime dávku. no bohužiaľ, toto je väčšinová realita, tiež mám dosť známych na AD a teda žeby mali nejaké terapie, absolútne. ak chceš kvalitného psychológa napríklad tu, v žiline, buď si ho platíš (cca 70-80 eur hodina) alebo sa ti ujde terapia tak raz za 3 mesiace cez poisťovňu, aj to som asi optimista, čo teda nemôže riešiť situáciu, lebo je to hrozne málo :(

shee11
Autor odpoveď zmazal
panelacikova
5. nov 2022

@shee11 pozri si aj časy, to nie sú hodinové taxy 🙄 nehovoriac o tom, že bohvie, čo sú to za odborníci, internet znesie všetko 🙂

shee11
Autor odpoveď zmazal
trgypadl
5. nov 2022

@panelacikova neviem kto sa Ti smial do tvare, ale nevadi...

sonoio
5. nov 2022

@panelacikova ani Nie,depresia je vazna vec,a nabeh...zla definicia.ked mas skutocnu depresiu,len tak ju nerozxodis,vero mi

lulaby1982
5. nov 2022

A Vy čo to riešite ,nech si každý výprava čo chce a exorcizuje koho chce. Vy si berte svoje antidepresíva po tichu a nech si výprava každý kto čo chce. Nemusí byť v každých novinách ,že máte depresiu , šak mlcim ako v hrobe ,ja ja že niečo beriem ,to ja nie to komunisti,to sa tak vypravalo za našej éry.

No ide o to,že keď už trpíte duševnými poruchami je to tenký ľad,viete hlava je veľmi citlivý orgán a ide o to,že keď to nefunguje ,tak je to trocha iné ako keď máte hallux . Ľudia sa boja tých veci ,tazsie sa dokazuje ,že ste ok,nikto nechce byť stigmatizovany,že má túto obtiaž.

mandzula
5. nov 2022

Lebo hovno vedia o tom, co preziva clovek s depresiou.

panelacikova
5. nov 2022

@shee11 keď som si chcela pozrieť o ich odbornosti (u 3 z nich) koliesko sa krútilo donekonečna. a nemám zlý internet, všetko ostatné (aj videá) mi otvára bez problémov...

panelacikova
5. nov 2022

@trgypadl to nebolo tebe. už ma fakt začína unavovať, ak mám reagovať na ľudí, ktorí nevedia čítať s porozumením alebo nevidia, kedy, kde a ako koho označím 🙄🙄

panelacikova
5. nov 2022

ale suma summarum, ako môžem chcieť, aby ľudia čítali s porozumením, keď frčia na AD? 🙂

trgypadl
5. nov 2022

@panelacikova 🤮 teraz si sa ukazala

panelacikova
5. nov 2022

@trgypadl nie. teraz som to správne pomenovala...

jana_eyre_2
5. nov 2022

@panelacikova prepáč ale tvoj posledný status je dosť urazajuci.. chápem že každy má iné pohľady na svet, niktomu neberiem myšlienky, ale takéto urážky ma hnevajú.. o ľuďoch čo "frcia na AD" nevieš nič..

trgypadl
5. nov 2022

@panelacikova nie, teraz si len ukázala svoju tupost... Neuveríš, ale niekedy clovek moze citat s porozumením, a moze aj nieco prehliadnut, ak robi viac veci naraz, a nemusi brat ani AD, ale tymto si dala jasne najavo co si o ludoch, kt. Uzivaju Ad myslis

shee11
Autor odpoveď zmazal
baloghvladimir26
7. jan 2023

Je pravda, že mnoho ľudí má averziu k užívaniu antidepresív a môžu byť rôzne dôvody prečo.

Tu sú niektoré z možných dôvodov:

• Strach z vedľajších účinkov: Niektorí ľudia sa môžu obávať vedľajších účinkov antidepresív, ako sú napríklad vedľajšie účinky na trávenie, poruchy spánku alebo zmeny nálady.

• Stereotypy a predsudky: Niektorí ľudia môžu mať stereotypy alebo predsudky o osobách, ktoré užívajú antidepresíva, a preto sa im môže zdať, že užívanie týchto liekov je znak slabosti alebo nezrelosti.

• Strach z závislosti: Niektorí ľudia sa môžu obávať, že užívanie antidepresív môže viesť k závislosti alebo že sa stanú závislí od týchto liekov.

• Skúsenosti s neúčinnosťou: Niektorí ľudia môžu mať skúsenosti s tým, že antidepresíva u nich neboli účinné a preto sa im môže zdať, že tieto lieky sú zbytočné.

• Alternatívne možnosti liečby: Niektorí ľudia sa môžu rozhodnúť pre alternatívne možnosti liečby, ako je napríklad práca s terapeutom alebo cvičenie, a preto môžu mať averziu k užívaniu antidepresív.

Je dôležité si uvedomiť, že antidepresíva sú v niektorých prípadoch účinné lieky, ktoré môžu pomôcť mnohým ľuďom zlepšiť kvalitu svojho života. Avšak, ak máte obavy týkajúce sa užívania antidepresív, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom alebo terapeutom, ktorý vám môže pomôcť zvážiť všetky možnosti liečby a nájsť tu najvhodnejšiu pre vás.
Je dôležité, aby ste sa cítili pohodlne s liečbou, ktorú užívate, a aby ste sa o svoje zdravie starali tak, ako to považujete za najlepšie pre seba. Tiež je dôležité mať na pamäti, že každý je iný a to, čo funguje pre jedného človeka, nemusí fungovať pre iného. Spolupráca so svojím lekárom alebo terapeutom vám môže pomôcť nájsť tú najvhodnejšiu liečbu pre vás.

Ja osobne viac preferujem prírodnú cestu uzdravovania, nuž ale máme tu drvinu väčšinu ľudí, ktorý predsa preferujú medikamentóznu liečbu, ktorá nemusí byť stále na škodu 😉

danielkadandy
17. jan 2024

@panelacikova neurol nie je AD ale antipsychotikum

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
17. jan 2024

@danielkadandy Nie je to ani antipsychotikum, ale anxiolytikum. 😉

danielkadandy
17. jan 2024

No dakujem za opravu ...skratka ale ze AD to nie je

dharmasanata
17. jan 2024

Ja osobne to beriem, ako ľahkú cestu dať si tabletku. A aby sme to dali na správnu cestu, áno mala som depresie.. a mám aj iné vady ako je úzkosť, sociálna fóbia, vadia mi rôzne zvuky a neviem čo ešte ..

pkgirl30
17. jan 2024

Z mojej strany to nie je vyslovene averzia, jednoducho som skôr za to že treba na sebe pracovať ako tlačiť do seba lieky. Brala som neurol, potom lexaurin a nič nepomáhalo, skôr som otupela a nemala som energiu riešiť svoj problém. Takže som to odstavila a postupne síce veľmi pomali som začala riešiť svoj problém.

Strana
z2