icon

Prečo narastá počet mladých ľudí s psychickými poruchami?

11. mar 2025

Neviem či sa mi to zdá, alebo je to akýsi nový trend ,ale neskutočne veľa žien (možno aj mužov) má úzkosti, panické ataky, tetániu...psychické problémy.

Neviem či sa to dnes tak nazýva ,podľa mňa každý človek prežíva rôzne strachy, úzkosti, ale akosi sa s tým nezaoberá do hĺbky. Berie to ako súčasť života. Každý pozná stresy, rôzne druhy strachov ,nepohodlia -vlastne už od detstva.

Psychika je veľmi krehká a je veľmi správne hovoriť o duševnom zdraví ,ale nie je dobré sa tým neustále zaoberať a sústreďovať sa to až príliš. Pretože sa to prejavuje potom aj na fyzickej úrovni.Všetko je dokonale prepojené a veľa krát chýbajú telu dôležité vitamíny a minerály,alebo anémia a spôsobuje to rovnaké príznaky ako tetánia, panické ataky. A niekedy sú za tým aj hormóny.
Aký máte vy s toho pocit? Čo spôsobuje, že dnes toľko mladých ľudí trpí psychickými poruchami..

Strana
z2
autor
11. mar 2025

@zmrzlinka2021 Áno, samozrejme.

thunderbird
11. mar 2025

Jednoducho deje sa to, ze vacsina ludi nezije svoje skutocne autenticke ja. Skryva sa za roznymi maskami, pretvarkami, opakuje nespravne naucene vzorce spravania, ci uz rodicov, priatelov, okolia atd...Psyche, cize v preklade dusa je pre vacsinu ludi neznamy pojem a len malokto sa jej v skutocnosti dotkol. Nastava obdobie kedy sa dusa zacina jasnejsie ozyvat a vychadzat na povrch, aby sme ju mali moznost rozpoznat a zaclenit ju do svojho zivota. V tomto procese bude nasa dusa doslova burat vsetky falosne, nepravdive, nerealne koncepty, ktorym sme uverili a stotoznili sa s nimi. Cim skor si to clovek uvedomi, a prestane sa stavat na odpor a odovzda sa tejto vnutornej transformaci vedomia, tym menej bolesti bude zazivat. Prajem Vam zo srdca vsetkym vela sil v tejto nelahkej dobe zostupu vedomia. Deje sa to pre nase najvyssie dobro.

mimi15521
11. mar 2025

@ada_alica mám dobrého terapeuta tiež, len ja momentálne len začínam stym tak som na začiatku celého procesu ale zatiaľ mi len vysvetlila veľa vecí ohľadne môjho života a teda snažím sa zmieriť stym a hlavne si odpustiť.
Ďakujem a posielam aj ja veľa energie ☺️

marianarem
11. mar 2025

Ja si myslim, ze k tomu prispieva obrovske mnozstvo podnetov, ktore su vsade okolo. Nervova sustava je pretazena uz aj bez nejakych extra problemov a ked pridu problemy, tak sa proste zosype. Vsade kopa reklam, zvukov, blikania, internet je velmi neuroticky, aj mobily. Pred par dnami som zrovna videla mladeho chalana, ako exremne rychlo tukal do dotykovej obrazovky, vyzeralo to ako Parkinson...Za par rokov bude mat podla mna znicene nervy a ani nebude vediet z coho.

1974kkkk
14. mar 2025

myslím,že je to aj tým,že ľudia nemajú životné istoty....bojíš sa, že zo dňa na deň stratíš partnera, prácu, bývanie, niekoho blízkeho, nemáš sa na koho obrátiť.....veľa ľudí je takto...( nehovorím o závislostiach,to je uplne iná kategória ).....každý Ťa porovnáva s ostatnými, ludia majú ,,depresie,, už len z toho,že nemajú to, čo sused....sú pod tlakom....a potom to príde, vyhorenie, strata motivácie, stále sa pýtajú,čo ešte majú spraviť....DNES i chcú byť všetci..krásni, štíhli, usmiati, mať upratané, navarené, usmiate deti, dokonalé domácnosti....Ále......za akú cenu?

autor
14. mar 2025

@thunderbird 👍👍👍

autor
14. mar 2025

@1974kkkk Súhlasím

damira90
14. mar 2025

@mimi15521 skus autosugesciu a popustaj si aspon nejake videa stoikov a pod. Vzdy ked ti bude smutno ss pozastav ze čo odkial máš to ten smutok? Alebo nejaky vetu hnusnu z minulosti myslienku čo ta napáda. Kto ti ju hovorieval? Vsetko co ta rozhodí zastav sa z coho to je. Nie si sama, jaaj zlata 🩶 natrafila som na tvoj prispevok. Vzdy rob viac toho co ta nadchne baví alebo ukludnuje. Posielam ti vela ĺásky ☺️

maury
18. mar 2025

Nemám pocit, že narastá. Skôr sa o tom začalo viac hovoriť a venuje sa tomu väčšia pozornosť.

lubatko28
15. sep 2025
@guudy

Asi by si inak hovorila a nezlahcovala, keby ti psychicke problemy znemoznili normalne fungovanie. U mna bol spustac nahla zmena mojho zdravotneho stavu na extremny zly s hroznou prognozou.
Ale vseobecne, zijeme cim dalej rychlejsiu dobu a zivot, vsade okolo seba tlak na vykon….vela ludom neostava cas na relax. Logicky sa to niekde prejavi…
A plus ako pise @queen_mary , odburava sa postupne stigmatizacia psychickych problemov.

@guudy dobrý deň, ja som na tom psychicky veľmi zle keď mi diagnostikovali nador, prosim ako ste Vy zvládli?

balerina2025
15. sep 2025
@maury

Nemám pocit, že narastá. Skôr sa o tom začalo viac hovoriť a venuje sa tomu väčšia pozornosť.

@maury narasta pocet ludi s rakovinou a inymi chronickymi ochoreniami..., tazko sa mlady clovek zmieri s touto chorobou, ani sa necudujem ze podet chorych ludi narasta, psychicky chorych. coraz vacsi tlak na ludi aby sa vobec uzivili, vsade sama chemia, kazdodenny stres, alkohol hormony cigarety...neverim ze tolko chorych bolo aj predtym, ved nas prezivaju rocniky od 1930 a spol. staci sa ist prejst na cintorin a porozpravat sa s onkologmi, nezatvarajme oci pred realitou

maury
16. sep 2025
@balerina2025

@maury narasta pocet ludi s rakovinou a inymi chronickymi ochoreniami..., tazko sa mlady clovek zmieri s touto chorobou, ani sa necudujem ze podet chorych ludi narasta, psychicky chorych. coraz vacsi tlak na ludi aby sa vobec uzivili, vsade sama chemia, kazdodenny stres, alkohol hormony cigarety...neverim ze tolko chorych bolo aj predtym, ved nas prezivaju rocniky od 1930 a spol. staci sa ist prejst na cintorin a porozpravat sa s onkologmi, nezatvarajme oci pred realitou

@balerina2025 kedysi medicína nebola tak rozvinutá ako dnes, človek žil a zomrel. Chorých bolo tiež kopec. Zomierali aj mladí, aj deti a dokonca vo väčším počte ako dnes, stačí ísť na cintorín. Rodilo sa viac detí, človek mal náročnejší život, robota, starostlivosť, nebolo množstvo moderných vymoženosti, ktoré každodenný život uľahčovali. Ale nemali čas takéto veci riešiť a nehovorilo sa o tom. V 50-tých rokoch mali dokonca menej dovolenky než teraz. A že neboli samovraždy a vraždy? Mali sme v rodine kriminalistov a keď sme objavili staré spisy, bola by si prekvapená koľko toho bolo. Kamarátkyn dedko bol psychiater v kriminalistike, už nežije. Ten by vedel rozprávať.. a o alkoholizme je aj na YouTube kanály alkoholizmus v stredoveku, už o tom ako sa vredy pilo a alkoholizmus začal byť spoločensky problém, ktorý sa aktívne snažili riešiť už v 19tom storočí. Takže s týmto komentárom nesúhlasím. Len to nebolo riešené v novinách a cez sociálne siete

anonym_65aa4f
16. sep 2025
@mimi15521

Nechcem súdiť ostatných, každý si prešiel niečím, ale dnes je strašne rýchla doba, v škole v robote a v živote sa pozerá len na výsledok a na to aký má človek image..
Na nete sú samé modelky a matky vymachlené a perfektné, mladý muži sú bohatý a namakaný a pridávajú len to pekné , ľudia to žerú , ale povedzme si že nie všetko na nete je reálne.. a toto vplýva na mladých ľudí enormne,
Človek musí byt len fresh, a in.. hlavne dnešný mladý tak žijú. Nezapadaš si iný tak ťa neberieme …
Ja sama mám poruchu osobnosti zapríčinenú užívaním viacerých psychoaktivnych látok a zmiešanú úzkostnú a depresívnu poruchu a samovražedné sklony..
Ale mojim spúšťačom sú traumy s minulosti ako sexuálne zneužívanie v 13tich, šikana ktorá trvala celých 9 rokov, rozvod rodičov a mamin alkoholizmus
Mám 25 rokov, snažím sa dať život dokopy ale momentálne som na dne, beriem lieky, chodím na terapie.. momentálne sme bez peňazí, s dlhom na krku a s dieťaťom.. môj muž je po infarkte, a ja nevidím žiadne východisko, len sa hádame a vždy si z toho zoberiem len to že na vine som len ja..
cítim sa tak že ja nemám právo sa sťažovať a len plniť želania a rozkazy druhých bez toho aby som mohla cítiť odpor.. že nemôžem sa na nič sťažovať a keď sa sťažujem tak som ja tá zlá a neschopná..
Cítim sa ako pes, ktorému nosia len odmenu za to čo od neho vyžadujú.. cítim sa bez nejakej existencie a slobody v rozhodovaní sa.. a myslím si o sebe že som nula, a nemám na nič nárok.. Ja radšej všetko spravím aby som si udržala pri sebe ľudí, ktorých mám rada aj za cenu vlastného zdravia a života..
lebo tak som naučená a neviem to zmeniť a nemám na to ani silu..

@mimi15521 môžem sa spýtať kto to bol či niekto z rodiny či z von a sko to začalo? Aj si vtedy niekomu o tom povedala?

balerina2025
16. sep 2025
@maury

@balerina2025 kedysi medicína nebola tak rozvinutá ako dnes, človek žil a zomrel. Chorých bolo tiež kopec. Zomierali aj mladí, aj deti a dokonca vo väčším počte ako dnes, stačí ísť na cintorín. Rodilo sa viac detí, človek mal náročnejší život, robota, starostlivosť, nebolo množstvo moderných vymoženosti, ktoré každodenný život uľahčovali. Ale nemali čas takéto veci riešiť a nehovorilo sa o tom. V 50-tých rokoch mali dokonca menej dovolenky než teraz. A že neboli samovraždy a vraždy? Mali sme v rodine kriminalistov a keď sme objavili staré spisy, bola by si prekvapená koľko toho bolo. Kamarátkyn dedko bol psychiater v kriminalistike, už nežije. Ten by vedel rozprávať.. a o alkoholizme je aj na YouTube kanály alkoholizmus v stredoveku, už o tom ako sa vredy pilo a alkoholizmus začal byť spoločensky problém, ktorý sa aktívne snažili riešiť už v 19tom storočí. Takže s týmto komentárom nesúhlasím. Len to nebolo riešené v novinách a cez sociálne siete

@maury tak ano ani vojna nepomohla tomu ani to ze niekedy neboli antibiotika, viem,....alkoholizmus? staci ist pozriet do hocjakeho zamku a vsade mali case na vino, ved aj ked priadky robili vlnu pili, vsade sa pilo po veceroch to bolo vzdy. len ludia viac fyzicky makali nez dnes, nebolo tolko chemie vo vsetkom ako dnes , mali viac pohybu na vzduchu....nebolo tolko ziareni zo spotrebicov atd atd atd
a chori ludia boli vzdy no dnes ked uz ani nevies , akeho pohlavia je clovek oproti na ulici, je naozaj uz zle. to co niekdy bolo zatlacane do kuta, sa teraz silno vsade presadzuje, myslim ze clovek ako taky straca uz pojem o tom, co ozaj je normalne a straca aj identitu.
je chora doba , chora doba robi chorych ludi a vies preco? POLARIZACIA SPOLOCNOSTI, vzdy budu rozdielne nazordy rozdielne tabory, niekto prijme ze sa bozkava muz s muzom, niekto kvoli tomu vrazdi. je hnusna svinska chora doba.

lepsie bolo mat vsetko zatvorene v 13 komnatach. ''za dverami mojej izby''....

balerina2025
16. sep 2025
@maury

@maury a ano suhlasim, veda medicina pokrocila, predtym sa neskumalo kto co na co zomrel a to ze ludia museli makat, niekde na poli roli, tak nemali cas premyslat nad debilinami, ako dnes, pretoze jednoducho na to nemali cas. ludia dnes ozaj riesia aj debiliny, hlavne taki co uz nevedia co so sebou. premyslat ci si mam zvacsit pery, odsat tuk ale dat Deckove prsia urobit? kto to kedy slychal. hlavne sa treba ukazovat, cez socialne siete, vytvarat okolo seba idealnu bublinu, fotit a natacat sa pri kazdom vysratom hovne...to je dnes dolezite. predtym tiez boli zverstva, ale ludia to nemali kazdy den na podnose ako to je dnes. cez internet cez telku radio casopisy....

chora doba je dnes chora..

anonym_9af596
16. sep 2025

@anonym_autor ja sa strasne bojim co bude po materskej.Ze zas nastupim do novej prace a tam opat iba same narcistky,psychopatky a manipulatorky mi budu velit.Ja ani kvoli tomu nemozem spavat,mam hroznu smolu na psychopatky najhrubsieho zrna!Neviem co robit,ten strach je obrovsky.Robila by som cokolvek len nech mam pokoj od psychopatiek.Vzdy v kolektive a to v kazdej praci sa jedna nasla a to bola konecna pre mna.Uz ani nedufam v kolektiv bez neakej premotivovanej a zlej kolegyni,to je uz proste taka norma pre mna😞

kvetka22
16. sep 2025
@mimi15521

Nechcem súdiť ostatných, každý si prešiel niečím, ale dnes je strašne rýchla doba, v škole v robote a v živote sa pozerá len na výsledok a na to aký má človek image..
Na nete sú samé modelky a matky vymachlené a perfektné, mladý muži sú bohatý a namakaný a pridávajú len to pekné , ľudia to žerú , ale povedzme si že nie všetko na nete je reálne.. a toto vplýva na mladých ľudí enormne,
Človek musí byt len fresh, a in.. hlavne dnešný mladý tak žijú. Nezapadaš si iný tak ťa neberieme …
Ja sama mám poruchu osobnosti zapríčinenú užívaním viacerých psychoaktivnych látok a zmiešanú úzkostnú a depresívnu poruchu a samovražedné sklony..
Ale mojim spúšťačom sú traumy s minulosti ako sexuálne zneužívanie v 13tich, šikana ktorá trvala celých 9 rokov, rozvod rodičov a mamin alkoholizmus
Mám 25 rokov, snažím sa dať život dokopy ale momentálne som na dne, beriem lieky, chodím na terapie.. momentálne sme bez peňazí, s dlhom na krku a s dieťaťom.. môj muž je po infarkte, a ja nevidím žiadne východisko, len sa hádame a vždy si z toho zoberiem len to že na vine som len ja..
cítim sa tak že ja nemám právo sa sťažovať a len plniť želania a rozkazy druhých bez toho aby som mohla cítiť odpor.. že nemôžem sa na nič sťažovať a keď sa sťažujem tak som ja tá zlá a neschopná..
Cítim sa ako pes, ktorému nosia len odmenu za to čo od neho vyžadujú.. cítim sa bez nejakej existencie a slobody v rozhodovaní sa.. a myslím si o sebe že som nula, a nemám na nič nárok.. Ja radšej všetko spravím aby som si udržala pri sebe ľudí, ktorých mám rada aj za cenu vlastného zdravia a života..
lebo tak som naučená a neviem to zmeniť a nemám na to ani silu..

@mimi15521 ahoj, mrzí ma tvoja situácia, napíšem Ti spravu 🙂

maury
16. sep 2025
@balerina2025

@maury tak ano ani vojna nepomohla tomu ani to ze niekedy neboli antibiotika, viem,....alkoholizmus? staci ist pozriet do hocjakeho zamku a vsade mali case na vino, ved aj ked priadky robili vlnu pili, vsade sa pilo po veceroch to bolo vzdy. len ludia viac fyzicky makali nez dnes, nebolo tolko chemie vo vsetkom ako dnes , mali viac pohybu na vzduchu....nebolo tolko ziareni zo spotrebicov atd atd atd
a chori ludia boli vzdy no dnes ked uz ani nevies , akeho pohlavia je clovek oproti na ulici, je naozaj uz zle. to co niekdy bolo zatlacane do kuta, sa teraz silno vsade presadzuje, myslim ze clovek ako taky straca uz pojem o tom, co ozaj je normalne a straca aj identitu.
je chora doba , chora doba robi chorych ludi a vies preco? POLARIZACIA SPOLOCNOSTI, vzdy budu rozdielne nazordy rozdielne tabory, niekto prijme ze sa bozkava muz s muzom, niekto kvoli tomu vrazdi. je hnusna svinska chora doba.

lepsie bolo mat vsetko zatvorene v 13 komnatach. ''za dverami mojej izby''....

@balerina2025 no hej bio eko bolo všetko do Veľkej priemyselnej revolúcie. Odvtedy nie. V 20tom storočí boli dve veľké svetové vojny. Ale vojny tu boli celé dejiny, vojaci na fronte dostávali alkohol pálenku na zahriatie a odvahu. Víno sa pilo v šľachte. Bežní ľudia skôr pivo ktoré malo menej alkoholu oproti dnešnému a malo viac výživnú hodnotu než tú alkoholovú

maury
16. sep 2025
@balerina2025

@maury a ano suhlasim, veda medicina pokrocila, predtym sa neskumalo kto co na co zomrel a to ze ludia museli makat, niekde na poli roli, tak nemali cas premyslat nad debilinami, ako dnes, pretoze jednoducho na to nemali cas. ludia dnes ozaj riesia aj debiliny, hlavne taki co uz nevedia co so sebou. premyslat ci si mam zvacsit pery, odsat tuk ale dat Deckove prsia urobit? kto to kedy slychal. hlavne sa treba ukazovat, cez socialne siete, vytvarat okolo seba idealnu bublinu, fotit a natacat sa pri kazdom vysratom hovne...to je dnes dolezite. predtym tiez boli zverstva, ale ludia to nemali kazdy den na podnose ako to je dnes. cez internet cez telku radio casopisy....

chora doba je dnes chora..

@balerina2025 nuž je to tak. Každá doba prináša niečo iné, ktovie čo príde ďalej. Ľudia sa prestali tešiť z maličkosti a častokrát riešia veci čo nezmenia, namiesto toho aby sa sústredili na veci s ktorými vedia niečo spraviť

dollyzv
16. sep 2025

Nedávno som zahliadla tento výrok a 100%ne sa s ním stotožňujem..mne sa rozvinula uzkostna porucha a panicke ataky v čase chronického stresu a veľkého tlaku na výkon..2rocne dieťa, partner v Nemecku v praci a ja v novej práci na manažérskej pozícii, nonstop nieco riešiť ci uz v praci alebo doma,neustála zodpovednosť na oboch stranách,do toho všetky škôlkarské choroby u maleho aj u mna.. ziadny oddych, relax, mozog naučený len na analyzovanie a riešenie problémov..nikdy som si to nevedela predstaviť co človek môže vďaka psychike zažívať..zo 100% samostatnej a nezávislej osoby sa zo mna stala troska pre ktorú bola najväčšia výzva ist do obchodu na nákup..(nakoľko som bola v takom stave ze som mala šialený strach vyjsť len z bytu), bála som sa ostať doma sama s vlastným dieťaťom..hrozne obdobie..ale istým spôsobom som za neho vďačná pretože mi taktiež vela dalo..a zastavilo ma pred úplným psychickým aj fyzickým zhumplovanim, lebo keby ma nezastavila úzkosť, zničila by som sa uplne..kvôli praci, kvôli svojmu prehnanými perfekcionizmu..nepočúvala som telo, ignorovala som vycerpanie, únavu..lebo predsa musim-tak som bola žiaľ ucena..človek pri takýchto veciach musí prekopať svoje základy, presvedčenia, nároky na samého seba, zmenit priority..a zrazu dostaneš uplne iný smer v zivote..velmi silno držím palce každému kto musí bojovať sám so sebou, ci je to depresia,úzkosť alebo iná choroba ci uz psychická alebo fyzická..mam len jednu radu..buďte pre seba prioritou c.1..vždy a za každých okolnosti, neignorujte a nepotlacqjte svoje pocity..časom sa ten pocit naučíte vnímať aj na fyzickom tele a zistite co pre vás nieje správne 🙂

balerina2025
16. sep 2025
@maury

@balerina2025 no hej bio eko bolo všetko do Veľkej priemyselnej revolúcie. Odvtedy nie. V 20tom storočí boli dve veľké svetové vojny. Ale vojny tu boli celé dejiny, vojaci na fronte dostávali alkohol pálenku na zahriatie a odvahu. Víno sa pilo v šľachte. Bežní ľudia skôr pivo ktoré malo menej alkoholu oproti dnešnému a malo viac výživnú hodnotu než tú alkoholovú

@maury to ano. alkohol tu bol vzdy. odjakziva.

anonym_d2b0ab
16. sep 2025

Ľudia sú slabí a precitlivení a také vychovávajú aj deti. Namiesto toho, aby sa snažili vychovať silné, odolné potomstvo, vychovávajú citlivé na labilné deti, ktoré sa psychicky rúcajú pri bežných životných situáciách.

Strana
z2