Prečo sa mi trasú ruky pri činnostiach?
Idem si po radu ak niečo robím trasu sa mi ruky .Pri umývaní riadu napr .pri všetkých činnostiach chcem sa spýtať neviete či by to mohlo byt?ak nič nerobím tak v kľude to prejde.dakujem za rady
Stitna zlaza?
Mňa tiež napadol parkinson
Daj si skontrolovat stitnu zlazu aj cukor v krvi. To su najbeznejsie priciny.
Uzkosti?
Zdravím, tras alebo odborne tremor má veľa možných príčin. V základe delíme tremor na pokojový a akčný. Zatiaľ čo pokojový tras vzniká ako názov napovedá v pokoji, pri relaxácii svalstva a je typický pre Parkinsonovu chorobu, napriek tomu ju nedefinuje (hlavná je pomalá pohyblivosť, k čomu sa môže pridať tras a stuhnutosť). Akčný tremor sa ďalej delí na posturálny a intenčný.
- posturálny esenciálny je tras často dedičný (až 70% pacientov udáva tras u člena rodiny, zaujímavé je, že sa zvýrazňuje pri úzkosti a kofeíne a zlepšuje po požití alkoholu
- posturálny fyziologický vzniká pri neustálej aktivite sympatikového nervového systému (napr. po kofeíne, v strese, pri hypertyreóze - nadmernej funkcii štítnej žľazy, hypoglykémii - nízkej hladine cukru v krvi), nedostatku magnézia, sodíka, vápnika, vit.B12 alebo pri Wilsonovej chorobe
- intenčný tremor znamená, že sa tras objaví tesne pred dokončením činnosti (keď neurológ testuje či si viete trafiť na nos, celý pohyb ruky býva v poriadku a tesne pred nosom sa ruka roztrasie tak, že nedokáže trafiť na špičku nosa) ... tento typ poukazuje na problémy s mozočkom a vzniká pri jeho poškodení (traumou, cievnou mozgovou príhodou do tejto oblasti, útlakom z lézie, sclerózou multiplex) alebo dočasnej strate funkcií napr. po požití alkoholu alebo lítia ... tu je zaujímavé, že alkohol okrem trasu pôsobí aj na iné centrá mozočka, preto opitý človek nevie odhadnúť vzdialenosť a má chôdzu ako Jack Sparrow :D
- tras teda vzniká z rôznych dôvodov, napríklad aj pri užívaní niektorých liekov: antiastmatík, antiepileptík, antipsychotík, antidepresív, pri substitučnej hormonálnej terapii, chemoterapii, amiodarone, lítiu alebo teofylíne
- z bežných látok sa s trasom spája kofeín, nikotín, alkohol, prípadne drogy
- ak sa tras vyskytol náhle u viacerých členov domácnosti, treba overiť faktory prostredia, napríklad únik CO
Určite odporúčam vyšetrenie u neurológa, hlavne ak je to tras oboch rúk (že napríklad nemáte oslabenú ruku z práce, karpálny tunel a pod.). Mali by ste mu spomenúť od kedy máte ťažkosti, kedy sa zlepšujú a kedy zhoršujú a po fyzikálnom vyšetrení Vás bude vedieť nasmerovať na ďalšie vyšetrenia, ktoré pomôžu odhaliť príčinu tremoru.
Prajem veľa zdravia a pekný deň

moja babka mala parkinsona, tiez sa jej triasli, dokonca aj sánka. Netvrdim že máš parkinsona, ale skor by som bookla termin u neurologa