icon

Prečo tak neskoro zisťujeme, že zomierame?

18. aug 2020

Pekný večer, prepáčte na úvod za anonymitu.
Ja sa len chcem spýtať, či to naše zdravotníctvo je na tak slabej úrovni, že dovolí tak zákernej chorobe napadnúť celé telo a zistia to až v poslednom štádiu? Alebo ľudia, ktorých sa to týka , len na svoju obranu tvrdia, že chodili na preventívne, nikdy im nič nebolo, nebolelo, a zrazu majú posledné dni života ??
Kamarátka ešte pred polrokom bola za mnou v práci, krásna upravená vysmiata srandovala. O mesiac na to už mala na hlave šatku , vraj je po chemoterapii , lebo jej zistili rakovinu prsníka, z bežnej preventívnej z mamografie. Za ten polrok jej metastázy postúpili aj do druhého prsníka a do celého tela. Vraj je to veľmi zle a nikto nevie koľko ešte bude žiť. 😒
Muž, športovec, nefajčil, nepil, zdravo sa stravoval. Pred dvoma mesiacmi odpadol, po vyšetreniach -rakovina pankreasu v poslednom štádiu. Dovtedy zdravý clovek. Zvládol len jednu terapiu, a telo nevydržalo.
Tak mi povedzte, prečo tak neskoro zistíme, že zomierame?

Strana
z3
delphineta
19. aug 2020

@1andrea111 bojujeme a verime že to dame😌

jana_eyre_2
19. aug 2020

@irusa to je smutné, že veľa doktorov má dojem že k nim chodia len hypochondri.. je mi jasné, že pár sa takých nájde, ale nerozumiem prečo musia všetkých hneď odpísať a zľahčovať..

to už je inak brutál tlak fakt.. ja som mala najviac cca 180/100, pulz 140 a teda bolo mi hrozne zle.. teraz keď zabudnem si dať lieky hneď to cítim..

lindusss2016
19. aug 2020

@delphineta drzim vam palce. Znie to az neuveritelne, ze dieta moze mat nador na plucach 😥 prajem vela sil

delphineta
19. aug 2020

@lindusss2016 bol to riadny šok teda,dakujeme❤️

lenuliatko84
19. aug 2020

Na vine je vela faktorov,ni najma nas zivotny styl,same maso,udeniny,alkohol.mame v rodine tiez a vsetkeho tohoto som sa vzdala,raz za cas v lete si dam spekacik.vsade su same ecka,ludia nepestuju na zahradach,vsade sama chemia

irusa
19. aug 2020

@lenuliatko84 aj keď pestujú...ta príroda je už tak dodrbaná, že pôda zamorená, dážď a bez postreku ti už ani nič nevyrastie

maciatkolulu
19. aug 2020

@pragmaticka vidíš co človek to iný názor, ale keďže žiješ v rakúsku, tak potom vieš, že pomaly každá obec má svoje pravidlá a nariadenia a pod😉. Ja som oacuen, ktorý chodí pravidelne k endi a nie raz za čas. A tu to tak nefunguje. Hainburg nemocnica je v podstate dedinská okresná štátna nemocnica. To sa nedá s jichim porovnať, ale každý máme iné požiadavky a iné potreby. Ja som išla rovno na cisára a ten mi vyhovoval u kochá, so všetkým čo mi mohli ponúknuť. Napríklad otca na sále, čo v hainburg u počas operácie neumožní valí atď.

simsalabim
19. aug 2020

@delphineta velmi drzim synovi palce 🍀🍀🍀

delphineta
19. aug 2020

@simsalabim
Dakujeme❤️

zuzap33
19. aug 2020

@marvin1234 na každý druh tejto choroby sú iné onkomarkery. A môžeš ju mať a markery sú úplne v norme.

rainee
22. aug 2020

Ja si myslím, že kvalitná preventívka raz ročne by stála poisťovňu menej, ako potom dlhodobá draha liečba vážne chorého pacienta.

majamat
22. aug 2020

@rainee len nikto nevie co je to kvalitna preventivka. urobit nejake dokladnejsie odbery napr, na onkomarkery a k tomu nejake dalsie 3 vysetrenia? onkomarkery sa daju vysetrit, nemusia byt poztivne, pripadne mozu,a le z ineho dovodu. a tiez neexistuje len rakovina. je mnozstvo cohoreni, na ktore sa zomiera a beznou preventivkou sa nedaju odhalit. tak potom sa najdu dalsie ochorneia, tka rpidame dlasie 2 vysetrenia z krvi z dalsich 2 medzicinskych odborov? a l tomu dlasie 2 vysetrenia?,a lebo vyse trime krv tak,a by obsiahla mnozstvo roznych smrtelnych diagnoz z 10 medicinskych odborov? a k tomu 20 vysetreni a to u kazdeho jedneho cloveka? ved toto je total nerealne.

jasne, preventivka by sa mala prisposobovat a mozno by sa tam nieco doplnit dalo, ale nikdy to neobsiahne vsetko a nie vzdy sa da predvidat ci najst smrtelne ochorenie pri obycajnej preventivke. a ak sa aj najde, vzdy je tu moznost, ze liecba nezaberie. rovnako ako hore v prispevku - kamaratka s rakovinou prsnika.

juditka84
22. aug 2020

@osky knizky od Dr. Jonasa - Prakticka detoxikacia, Kde konci dusa a zacina telo, Krizovky zivota, Cukor - horka pravda o sladkom cukre, Dr. Frej: Zapal, skryty zabijak

ticko
27. aug 2020

Veľa toho je tej rakoviny a to trápenie je hrozné jed ma človek bolesti začne chudnúť atď vecsinou ta chemo narobí vecsiu galibu u nás tiež veľa zomrelo v rodine a vraj veľa robí aj genetika neviem ako ale ona si nevyberá len fajčiarov a takých čo nezdravo žije

janulik2008
27. aug 2020

Dedo zomrel lebo dr stale ze prechladenie prechladenie a ked ho po naliehani poslali na plucne ... rakovina pluc ... max polrok zivota ... tak bolo nasi mali v aprili svadbu a v juni toho roka mu povedali bohuzial bez sance na prezitie ... tazko sa mu slo zo sveta dusil sa ani morfium nepomahalo ... a zadusil sa ...

zuzap33
27. aug 2020

@ticko keby ste nepísali hlúposti. Chemo je jediná možná cesta k vyliečeniu rakoviny. Mne zachránila život.

ticko
27. aug 2020

@zuzap33 v poriadku ja sa nehadam iba čo viem a čo som prežila v rodine a ešte ako aj opatrovateľka nechce sa mi to tu rozpisovať nejak obsirnejsie tak v skratke môj pacient zistili mu rakovinu prostaty keď mal 58 rokov bez chemo a operácie sa dožil 95rokov v 80tke ho chceli operovať co on odmietol a žil ešte ďalších 15 rokov ale to už bolo chytené všetko aj kosti a ja tiež rakovina od roku 2016

rainee
27. aug 2020

@ticko @zuzap33 niekomu pomôže, niekomu život skráti. Žiaľ možnosti na liečbu rakoviny iné ako chemo ani nie sú.
A k tomu životnému štýlu, moja mamka fajčila vyše 40 rokov ako Turek, pľúca mala úplne ok a zomrela na komplikácie spojené s neurológ.diagnozou a to celý život s neurologa nepotrebovala,az rok pred smrťou. Tetka z rodiny v živote nefajčila a umrela na rakovinu pľúc. Môj dedo sa celý život zdravo stravoval a zomrel na rakovinu žalúdka. Takže človek si nevyberie. 🤷‍♀️

rainee
27. aug 2020

Ja si myslím ze ťažká nie je ani tak smrť, ved každý raz umrie. Ale dlhé a bolestivé umieranie je najťažšie, keď sa človek trápi a nedá sa mu pomôcť.

Strana
z3