Predávkovanie L-thyroxinom: Príznaky a riešenie problému?
Ahojte, mala to niektorá z vás?
Nie som si istá ale mám podozrenie. Brala som po pôrode obden 50/75 dávku a potom mi Dr v marci zvýšila na 75 lebo vraj sa mi zväčšila žľaza tak len preto. No asi mesiac sa potim ako “svina”, mala som aj vždy po zobratí lieku ako keby tazobu na hrudi nie dlho ale mala som. Čo sa potenia týka tak teplom to nebude lebo sem boli na dovolenke a ešte vtedy som normálne fungovala vonku pri teplote 36 stupňov. Teraz idem von povedat prádlo a do minuty som ako zmyk, nepožime sa len von ale aj keď len sedím. A teraz sa pridružila aj to že som dostala kramy po 2 týždňoch, a to som mala vždy ako hodinky 28 dňový cyklus.
Dr má objednala až na december, asi pôjdem k svojmu obvodakovi, lebo už som v koncoch.
najlepsie by bolo, skontrolovat horony, skus to cez obvodacku.
Neužívam L-thyroxin, ale účinná látka, ktorú obsahujú (levotyroxín) sa nachádza aj v iných liekoch: Euthyrox alebo Tirosint. Líšia sa tým, že majú iné prídavné látky a inak sa kvôli nim vstrebávajú. Dokonca je rozdiel aj vo vedľajších účinkoch (samozrejme, je to štatistika). Som v skupine na fb o ochorení ŠŽ, ľudia si tam pochvaľujú Tirosint.
Odporúčam testovanie ako samoplatca. Na ako-také zhodnotenie ŠŽ potrebujete výsledky hormónov TSH a (najmä) ft3 a ft4 (pred odberom neužiť tabletku, až po). Máte pridružený aj autoimunitný zápal? Ak áno, treba otestovať aj protilátky. Ak budete mať výsledky, sú ľudia, ktorí poradia s ich interpretáciou.
Spoznajte to, čo vás trápi. Naštudujte si niečo o ŠŽ. V tejto oblasti sa musíte viac spoľahnúť na seba. Lekári len zvyšujú dávky a sú spokojní s polročnými kontrolami, ale tie nestačia. Vie si vaše telo premeniť zásobný hormón T4 na aktívny hormón T3? Vedia bunky prijať hormón T3? A ako sú na tom vaše nadobličky? Ak ŠŽ nezvláda, vypomáhajú a rýchlo sa unavia. Informoval vás lekár aj o tirosinte? Alebo rovno predpísal ten jeden z dvoch, za najnižší doplatok, od ktorých sa v zahraničí upúšťa?
Máte v poriadku obsah Fe, Zn, Mg, Se, jódu, vitamin D, aktívnej B12? ŠŽ nevie hospodáriť s niektorými minerálmi.
Prečo sa zväčšil objem ŠŽ? Ide u vás o obyčajnú strumu? Ak áno, je to z nedostatku jódu. Bez neho ŠŽ nevyrobí hormóny T3 a T4. Všetko toto je dostupné na internete aj v slovenčine, netreba ani ťažko hľadať.
Treba ísť ihneď na odber, aj ako samoplatca. Neprestať brať pred odberom, vyjdu umelo znížené hodnoty. A po odbere kontaktovať endokrinológa.
@plamienka555 Dakujem pekne za info. Idem na vyšetrenie ako samoplatca a potom ku svojmu obvoďákovi. Dám si vyšetriť aj nadoblicky.
Vidím že sa vyznáte- viete mi poradiť aké vyšetrenia si zaplatiť? Dakujem
Keď nevezmete liek pred odberom, budete bližšie k tomu, ako na tom ŠŽ je. Umelý hormón T4 v liekoch má niekoľko-dňový čas rozpadu, takže úplne bez vplyvu to nebude. Sú diskusie, či brať alebo nebrať lieky. Niektorí to na sebe vyskúšali, testovali sa s liekom aj bez neho. Preto je na zistenie, ako ŠŽ funguje, lepšie liek neužiť. Ak chcete zistiť, či vám dávka vyhovuje, zoberte ho.
Ako samoplatca chodím do Medirexu, ponúkajú rozšírený balík pre ŠŽ, stojí 56€. Na Slovensku sú ale aj iné laboratória, skúsenosť ale nemám. Na funkciu nadobličiek slúži slinový test na kortizol. Avšak najprv skúste testovanie na ŠŽ.
K obvodnému lekárovi - nemajú také kompetencie ako endokrinológ. Nemajú tú možnosť vás otestovať tak dôkladne ako môžu oni, hoc to väčšina nerobí.
@plamienka555 áno zistila som si že obvodak mi toho moc nespraví, tak preto idem ako samoplatca a tam zase potrebuju vedieť čo presne mi majú kontrolovať.
@plamienka555 ako sa prosim vola ta Fb skupina?
@janinka444 volá sa: Hypotyreoza, Hypertyreoza, Hashimoto SkCz, Stitna zlaza, Autoimunita

Ahoj, mame s tym doma skusenost. Ano je mozne, ze si predavkovana. Skus si znizit davku..tie 75 neber....zvaz, ci mas dobreho endokrinologa...