Predpisujú vám lekári antibiotiká, keď ste choré?

anavianavi
25. dec 2021

Predpisujú Vám lekári antibiotiká, keď ste choré/i alebo najprv zisťujú, či sa jedna o baktériu alebo vírus?
Mám pocit, že je teraz ťažko dostať ATB, i keď dôvod na to je. Dakujem

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
patka06
25. dec 2021

ATB len na základe vyšetrenia, že sú naozaj potrebné

scorpionflower1
25. dec 2021

@anavianavi ATB nie su lentilky a ich naduzivanie spôsobuje rezistenciu, takze, ked ich budes naozaj potrebovat ti nezaberu. Maju sa davat len na zaklade CRP, nie ked ty si myslis, ze ti ich treba.

euka210
25. dec 2021

@anavianavi iba detska robi detom crp ked si nie je ista...atb len vynimocne a pokial sa mi to nezda vazne, tak k dr.ani nejdem. A ja to schytam od deti, co je tiez len viroza. Na 90% beznych respir. ochoreni atb netreba.
Nasa dospelacka crp nie, ta skor supne atb...jedine pri tehu, ze pockajme....a preslo i bez atb.

anavianavi
autor
26. dec 2021

Ja mam Dr., ktory ATB neda do poslednej chvile a to len na bakterie. Dievcata, ani si asi neviete predstavit, co taka viroza narobi. Chora som 4ty tyzden, zacalo to prisernou nadchou, kaslom. Odisiel mi hlas, vsade huste hlieny, ktore nic nerozpusti. Po tyzdn isom dostala vysoke teploty, nad 39. Vtedy som bola u dr. Dostala som paralen a sirup na kasel a vraj mam byt trpezliva. To najhorsie prislo potom. K tomu vsetkemu som dostala obrovske a neutichajuce bolesti hlavy, usi, zubov a hrdla. A naviac k tej vsetkej bolesti, ma v hlave picha, nemozem zmenit polohu, ani sa zohnut, lebo v hlave mam noze co sa otvaraju a hlieny prelievaju. Nie je to prvy krat, co ma necha takto trapit sa. Mam 2 male deti. Nemam moznost k inemu doktorovi. Musim si to takto pretrpiet.

anavianavi
autor
26. dec 2021

Este dodam, ze kazde prasa a kura v chlieve dostane ATB, ale ja nemam narok, aby som nebola rezistentna. Kto mi vie tuto logiku vysvetlit?

sense
26. dec 2021

Môj lekár zisťuje, za posledných 15r som mala ATB raz na zápal stredného ucha, ak to máš vírusoveho pôvodu aj tak ti ATB nepomôžu... A a uvoľňovanie hlienov je dobrý cibulovy zábal, smrdí strašne ale pomôže. A v profile máš že Švajčiarsko, tak si môžeš kúpiť v lekárni gelodurat, len treba veľmi veľa pit, aby sa hlieny uvoľnili a ľahšie vykasluavali a a. Vogel stirnhohlen Tablette uvoľňuje prínosov dutiny ale doslova ti tečie potom z nosa ale hlava ta neboli z upchatych dutin

martaturi
26. dec 2021

@anavianavi tak choď na pohotovosť alebo zmeň lekára keď niesi spokojná.. Moja Dr zas dávala ATB jak lentilky a sama som jej povedala že mi stačí PN na 3 dni nech to preležím že nechcem kychat a kašľať na kolegov.. Teraz mám skvelú doktorku s úplne iným prístupom..

marianarem
26. dec 2021

@anavianavi Skusala si uz domaci CRP test?

anavianavi
autor
30. dec 2021

@marianarem robili mi CPR v ambulacii. Pri prvej navsteve 25, pri druhej o 5 dni neskor 80. S tazkym zapalom a ATB som odisla domov a snazim sa vystrabit. Moj dr. ATB neda, kym CPR nie je minimalne 40 a CPR robi ako prve pri kazdej navsete. Oh. Zijem v zahranici a tu je taky system, takze zmena dr. mi nepomoze.