Antibiotiká pri bolesti hrdla

salamistka
12. jan 2016

Ahojte, chcem sa opýtať na váš názor, čo vám predpisujú lekári, keď vás bolí hrdlo ?. Mňa už vyše týždňa bolí hrdlo a kašlem, tak som zašla k lekárke a tá mi povedala, že hlavne ležať, aj keď som už týždeň ležala a povedala, že antibiotiká mi aj tak nepomôžu, lebo mám v hrdle vírusy, ale tak predpísala mi širokospektrálne. Mňa by zaujímalo, ako to je, predpisujú sa teda pri bolestiach hrdla ATB alebo nie? doteraz mi vždy boli predpísané, aj keď uznávam, že nie vždy zabrali, dokonca raz aj keď mi zobrali výter a predpísali priamo na konkrétnu baktériu, tak nezabrali. Takže keď nezaberú ATB, tak je to v tom, že bolesť hrdla spôsobujú vírusy alebo je problém v nesprávnych antibiotikách? raz keď mi takto nezabrali, tak som už nešla k doktorovi a horko-ťažko po mesiaci ma prestalo bolieť. Dcéra, keď mala zápal pľúc, tak nám lekár povedal, že všetky tieto infekcie sú vírusové, ale napriek tomu dostala aj tri dávky antibiotík. Sú teda ATB vhodné alebo nie? ďakujem

sense
12. jan 2016

Zalezi ci ide o virus al. Zapal..ak ide o virusove ochorenie nie, iba ak bakterialne vyvilavajuce zapal.....tr3ba si nechat urobit crp a podla toho...

sense
12. jan 2016

A na zapal pluc pokial sa zapal preukaze treba atb...

sissy27
12. jan 2016

@salamistka uhm takto, "bolesť hrdla" je tak strašne široký pojem, že stanoviť ti správnu diagnózu a nasadiť liečbu cez net je nonsens... lekárka ti predpokladám do toho hrdla pozrela, takže vie rozhodne viac ako my... hrdlo ťa môže bolieť aj len tak, z nejakého mierneho prechladnutia, a potom naozaj stačí domáca lekáreň - cesnak, cibuľa, zázvor, med, bylinkové čaje, chilli papričky, kvalitná slivovica, dobrý domáci vývar a veľa tekutín, alebo to môže byť kľudne aj onkologický nález a tam tiež atb nepomôžu... samozrejme ešte to môže byť 100 plus 1 iných možných diagnóz...
v princípe platí, že atb sú na bakteriálne infekcie, nie na vírusy, ale naozaj je na lekárovi, aby zhodnotil konkrétny prípad, spravil výter, kultiváciu a podľa toho indikoval liečbu...

stanulienkat
12. jan 2016

To fakt rozoberas na mamickovskom fore? Nehnevaj sa ,ale kazdy by hned na bolest hrdla jedol ATB a pacienti si ich aj sami ordinuju-nepochopitelne. Potom sa cudujeme, ze su rezistencie na ATB, ked sme nimi zahlteni. Mas jednu z mala doktoriek, co hned neordinuju ATB-bud rada.

zuzub
12. jan 2016

na klasickú bolesť hrdla antibiotiká nie.ani mojim deťom ich dr nedáva ani moja dr ich nepredpisuje mne.len pri hnisavých angínach a silnom zápale a pokiaľ je zvýšené CRP

maslenka47
12. jan 2016

@salamistka tebe by najlepsie pomohlo nemontovat sa lekarom do roboty, pretoze evidentne nemas ani paru o tom, do coho by si sa rada chcela starat.

Bolest v hrdle moze sposobit kadeco.. 1) bakterie 2) virusy 3) plesne 4) alergia 5) suche a/lebo prasne prostredie 6) pokazene zuby 7) poranenie (napriklad ak si prehltla kost v rybe; alebo z prehltania prilis horucich napojov) .. a akakolvek kombinacia uvedeneho (najpravdepodobnejsie).

Lieky ti mozu pomoct voci 1-3 s tym, ze to , co my pozname pod pojomom antibiotika funguje na velmi obmedzene mnozstvo mikroorganizmov zo skupiny 1. Vytery sa robia na "predpokladane" typy patogenov, nikdy nie na "vsetko", to sa jednoducho neda. Takze ak tebe nezabrali cielene antibiotika, zrejme ta najdena bakteria nebola povodcom problemu.

Navyse doktorka ma pravdu, ak je povodcom virus a tvoje telo si s nim nedokaze poradit samo, tak zbytocne uzivanie antibiotik moze stav dokonca ZHORSIT (pretoze je to dalsia zataz navyse). V tom pripade treba imunitu posilnovat, nie ju burat s ATB.

salamistka
autor
12. jan 2016

@stanulienkat ja ATB nechcem brať, ale zas aby som mesiac mala bolesti hrdla, to sa mi zdá veľa...
@zuzub CRP mi zatiaľ nikto nikdy nezisťoval

salamistka
autor
12. jan 2016

@maslenka47 pýtam sa tu na názor, lekárke som sa nemontovala do ničoho, nič také som nepísala

sense
12. jan 2016

@salamistka ziadaj lekarku o crp ale myslim ze na slovensku sa za to plati...nepises o aku bokest hrdla ide, ci pri prehltani alebo ta skriabe al. Mas kasel...booest hrdla je dost neurcity pojem

bosoriak
12. jan 2016

@salamistka Antibiotika sa predpisuju na bakterialne infekcie. Najlepsi je pripad, ked sa najprv moze spravit kultivacia a az priamo na konkretnu bakteriu predpisat konkretne antibiotika. Niekedy to vsak nie je uplne nutne, ak napr. lekar jasne vidi, ze ide o anginu, tak nie je treba. Ako pomocka pre rozhodovanie sluzi vysetrenie CRP hladiny, teda zapaloveho markeru. Nie je to svaty gral, pretoze pri niektorych bakterialnych infekciach ostava CRP nizke a pritom aj tak treba antibiotika. Kazdopadne ak je CRP vysoke, tusim nad 25, rozhodovanie je jednoduchsie. Jo a samozrejme, velkym ukazovatelom je aj zvysena teplota.

Bolest hrdla, ktora trva mesiac, moze a nemusi byt sposobena bakteriou. Na Slovensku sa vseobecne tieto veci riesia tak, ze ak ma pacient teplotu dlhsie, nez tyzden, svacnu sa mu antibiotika a vybavene. Cest vynimkam. Samozrejme, do stanovenia diagnozy a predpisania lieku vstupuje aj to, nakolko skuseny je ten-ktory lekar. Su taki obvodaci, ktori na prvy pohlad aj bez CRP dokazu odhadnut, o co ide. Su taki, ktori radsej cakaju, co sa vykluje z povodnych priznakov. A potom su taki, ktori automaticky predpisu sirokospektralne antibiotika, vdaka ktorym pojdu v lete na dovolenku.

Este sa casto stava, ze pacient najprv dostane virusovu infekciu, na zaciatku pride k lekarovi, ten spravi CRP, zisti negativne a ATB neda. Neskor na oslabeny organizmus nasadne bakterialna. Ale to vsetko musi zistovat a riesit lekar, nie my tu cez monitor.

Ak ti lekar nerobil ani CRP rozbor, treba ho o to poziadat. Alebo vymenit lekara.

A ci moze bolest hrdla trvat mesiac, no, ako vidis, moze. Ak je to ale jediny problem (ak sa popri tom necitis slaba, nemas teplotu a pod.), tak moj laicky nazor je, ze antibiotika nepomozu.

zuzub
12. jan 2016

@maslenka47
@stanulienkat nerozumiem vašim ironickým narážkam, veď sa normálne slušne spýtala.ak vás to rozčuľuje, vytáča tak nerozumiem načo reagujete.....

salamistka
autor
12. jan 2016

@bosoriak ďakujem

salamistka
autor
12. jan 2016

@sense bolesť pri prehĺtaní, že tam ho mám červené a nejaké pľuzgieriky na ňom

sense
12. jan 2016

@salamistka kloktaj slanu vodu a cibulovy caj pi,...

katrinka8
12. jan 2016

@salamistka - ja keď som v tehotenstve mala zapálené hrdlo, tak mi odporučili lokálne ATB Bioparox, ktoré sa strieka do hrdla. Tak možno by som sa o tomto skúsila poradiť v lekárni (keďže to nie je na predpis), ak máš už pocit, že je tej bolesti "přespřílišˇ, čo asi je - musí to ozaj byť nepríjemné. Alebo možno tantum verde by Ti mohlo pomôcť.

meusicka
12. jan 2016

@salamistka ahoj, tak ja mam osobnu skusenost s brutalnym zapalom hrdla, mala som dokonale spalenu sliznicu a dostala som atb, bolest presla ale potom sa mi to vratilo, u mna bol spustacom zrejme nejaky alergen. no co som chcela, leicili ma v AT a potom sa mi to vratilo ale uz som bpola na SVK. moja Dr. mi dala zobrat ster a vraj mi predpise na to na co konkretne treba kedze v AT mi dal atb na baze penicilinu. lenze ster vysiel negativny a tak vlastne dr. nechapala od coho som mala taky brutal zapal. vychodila som si ho bez atb kedze sme cakali a trpeli kym pridu vysledky zo steru. liecila som sa kloktanim kamilkoveho caju, kedze mic ine som v ustach udrzat uz nedokazala. bolelo ma vsetko. preslo to, pridala som si casom med, ked ma uz nestipal. a kloktala som este Glimbaxom, kedze vraj uzasny spray Soerx uz nie je k zohnaniu. take tantum verde mi nepomahalo vobec, ani to silne. ked uz nieco take na bolest hrdla tak odporucam pytat viaczlozkove pripravky.
moj muz mal rovnako nedavno zapal, a nedostal takpovediac nic od Dr., akurat tabletky nieco ako Nurofen, kedze ten tlmi bolest a znizuje zapal a okrem toho dostal na klotanie kamilkovy caj a salviu.
takze asi takto s atb a liecbou bolesti hrdla.