icon

Preventívna mastektómia

lenusik108
19. júl 2017

Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.

jazerna
11. feb 2022

@helga9 vďaka. Kosice je mi priliš ďaleko. Bola by som rada keby ste mi vedeli niekoho odporučiť v Bratislave.

misenaf
11. feb 2022

@helga9 mas to.velmi pekne potesila si ma.Tebe to kde robili?.lebo tu v nou je pobyt v nemocnici 14 dni,uz mam po.Este sa chcem spytat ta mala jazva v strede prsnika je preco? A v ktorom roku ti to.robili.a ktory dr.Dakujem

helga9
11. feb 2022

@jazerna aj ja to mám daleko cesta tam a spat 720 km takže som precestovala tisicky km ale nelutujem ani jeden. Nechcem v zlom hovoriť na NOU nepáčili sa mi ich praktiky. Všetko je tam účelové asi tak by som to zhrnula. V Ba ti moc neviem poradiť co este viem odporučiť je dr Tóth ale ten je v BB mamacentre.

helga9
11. feb 2022

@misenaf presne pod tou jazvou som mala nádor. Teraz si v nemocke? Ako sa citiš? Dreny sa plnia? Implose mám od 9/2021

misenaf
11. feb 2022

@helga9 ano som 2.den po.operacii a uz som sama dnes fungovala,vsetky 4 dreny sa plnia,este to.boli,dost som stiahnuta cakam na podprsenku

jazerna
11. feb 2022

@helga9 ked sa jedna o preventivnu mastektomiu aj vtedy sa davaju najpr expandery az potom vymena na implantaty? Neda sa hned pri prvom zakroku ? Mna to straši že tolko operacii.

helga9
11. feb 2022

@jazerna je to ako u koho záleží od tkaniva

misenaf
11. feb 2022

@jazerna mne ppvedali ze z dlhodobeho hladiska je to.lepsie davat pod sval cize najprv expandrey a potom silikony asi ze je to.krajsie a trvacnejsie

jazerna
12. feb 2022

@misenaf jaj, môže byť. Neviem bližšie informacie preto som skusala tu. Ja len teraz idem na genetiku ale aj tak nad tym rozmyšlam lebo mam FIA aj mikrokalcifikaty dost a polrocne mi doporucili MMG sledovat ich rozvoj. Ak mozem spytat kto ta operoval? Ako dlhe su cakacie terminy na OP? Citala som ze si uz po, si v pohode da sa to vydrzat?

naja94
12. feb 2022

@misenaf
Ak ide o preventívnu mastektomiu, dat implantát pod sval sa dá aj bez expanderov... V rámci jednej operácie (vybratie mliečnej žľazy a vloženie implantátu) som tak bola riešená v Mamacentre BB, doktor Toth

misenaf
12. feb 2022

@naja94 ano citala som.Neviem tie vyhody nevyhody ,mozno je to bolestivejsie,neviem sj to predstavit ,uz takto to velmi boli.Ako si to zvladla,kolko si po Op?

misenaf
12. feb 2022

@jazerna genetiku ti spravia tu,objednaj sa sem na prsnikovu ambulanciu ona ta uz poposiela kde treba.Ja som termin na februar dostala v auguste,operoval ma Mudr Karaba a Mudr.Palencar plastik.Operacia trvala 4 hodjny a prve dva dni to velmi boli,najma to zviazanie obvazom.

boruss
12. feb 2022

@naja94 áno,pri preventívnych operáciách je zbytočný zákrok expanderov, tiež mam robene,bolo to v jednom sedení, tiež v Mammacentre u Dr. Totha. Som tri roky po opke, už je všetko zahojene,aj psychika😊

jazerna
12. feb 2022

@misenaf koncom februara mam termin na genetiku a na april na mamologicku ambulanciu ale do OUSA Heydukova. Neviem tam ci robia take operacie. Ale vdaka za vsetky odpovede a rady je to nesmierne dobry pocit.

naja94
12. feb 2022

@boruss veď ja som do BB išla na základe Tvojho odporúčania 🤩, bola si veľmi zlata, že si mi venovala čas a energiu a všetko mi opisala, aj sme si volali, ak si spomínaš... Zákrok som mala 4. oktobra a všetko šlo veľmi hladko... Ešte sú mi vidieť jazvy, ale to je otázkou času, aby mi vybledli. Neľutujem vôbec. Riziko 80% versus 2% hovorí za všetko 🤗

naja94
12. feb 2022

@misenaf som 4 mesiace po opke a pomaly už ani neviem, ze nejaká opka bola... Samozrejme, pri otáčaní sa na brucho som ešte opatrnejšia, ale v zásade sa mi to všetko super vyhojilo.. Samozrejme, tkanivo už nie je tak citlivé ako bolo, ale po pravde, radšej oželiem citlivosť tkaniva ako zhubný nález... Operáciu samotnú som zvládla úplne v pohode, sama som bola prekvapená, že ten pooperačný priebeh vôbec nebol nejako dramaticky bolestivý. A pán doktor Toth je skvelý aj po ľudskej stránke, nie len po odbornej.

jazerna
12. feb 2022

@naja94 aj teba operoval dr Tóth? Je vsetko ok odvtedy? Kolko asi trva zotavenie po op, pobyt v nemocnici + este PN?- viem ze u kazdeho asi individualne ale zhruba PN ako mam pocitat s tym?

naja94
12. feb 2022

@jazerna vyššie píšem, že všetko prebehlo o. k. Dĺžka PN závisí od typu práce, ktorú vykonávaš

jazerna
12. feb 2022

@naja94 ano len som to nestihla medzitym prečitat,ale ďakujem za odopovede😊

naja94
12. feb 2022

@jazerna pobyt v nemocnici trval 5 dní, v pondelok ráno som prišla, hned ráno ma operovali a v piatok doobeda som odchádzala. Potom som bola ešte na 2 kontrolách, tusim po týždni a potom ešte po 2 týždňoch...

naja94
12. feb 2022

@jazerna ešte jedna dôležitá info, implantáty a zákrok sú hradené zdravotnou poisťovňou, ale pacient si platí izbu, specialne sieťky, ktoré prekrývajú sval a implantát a tiež operajuceho lekára... Čiže v tomto centre to nie je úplne bezplatné...

09andrea77
12. feb 2022

@jazerna Robili mi to v Dolnom Kubíne, primár Dr. Maretta, s plastickým chirurgom.

misenaf
12. feb 2022

@naja94 Kolko to priblizne vyslo dokopy? Super aj ten pobyt v nemocke 5 dni...to.len 5 dni si.mala dreny?

misenaf
12. feb 2022

@naja94 a este otazocka aku zivotnost maju implantataty? Po akom case ich treba vymenit?

naja94
12. feb 2022

@misenaf 1300 eur dokopy... Životnosť implantátov... Vieš, ze neviem? 😄 Ale myslím si, že 10-15 rokov mam snad pokoj... Zas, ja v prípadnej výmene o xy rokov nevidím problem... Ja som skôr riešila, či ich moje telo prijme po vložení a s týmto nebol žiaden problém... Klop klop klop

A áno, dreny som mala len 5 dní 👍

alica_tn
12. feb 2022

@misenaf implantáty sa nemusia vôbec meniť, pokiaľ nedôjde k nejakému poškodeniu.

boruss
12. feb 2022

@jazerna to základné hojenie v mammacentre uvádzajú 3 mesiace, u mňa to tak aj bolo, jazvy boli zahojene, aj fungovať sa už dalo, ja som bola po dvoch mesiacoch na dovci v chorvátsku, ale jasne ,ze som cestu konzultovala s Dr. Treba rátať s tým,že ten prvý rok sú prsia ako skala,ale zase u mňa presne na rok už boli poddajne, mäkšie. Citlivosť nemám ani ja ,sú miesta,kde si prsia necítim,hlavne okolie bradavky (tie som si dala prec). Nie je to jednoduché rozhodnutie,ale treba ísť do toho pohlave. Štatistika nepusti a môžte si povedať,že ste pre svoje zdravie spravili najviac ako ste mohli. Všetkým Vám držím palce😊

jazerna
12. feb 2022

@boruss vďaka, bola som zvedava kolko asi musim ratat kym sa vratim do roboty, mam viac sedavu pracu nie fyzicku.....a ako casto treba chodit na kontroly?

boruss
12. feb 2022

@jazerna po operácii som bola asi každý týždeň na kontrole...asi dva razy, potom asi po vyše mesiaci raz a už potom nič. Konzultovala som s primárnom ďalší postup co sa týka kontrol a ja som si to nastavila nasledovne...prvý rok po opke som bola na sone prsníkov, ďalší rok na mamografii, tento rok magnetická rezonancia....a takto to budem striedať, každý rok iné, tak aby boli sledované prsia.

klaudiahu
15. feb 2022

Ahojte, prosím vedeli ste mi poradiť?
Som BRCA 1 pozitívna ...opakovane počúvam o preventivnej operácii . Ci už od svojho gynekológa, či od lekárov na Heydukovej v BA
Moja otázka je kde zákrok podstúpiť? Chcela by som ho absolvovať v lete,koncom leta...aké sú čakacie doby..kedy začať s vybavovaním...kontaktovať danú kliniku. Čítala som každý jeden príspevok...vyšlo mi ze v BB sa za určite veci platí ale asi to robia viac aj estetický...neviem,nič len týchto 5 strán na modrom košíku som našla neviem koho sa pýtať poradiť sa...každá klinika samozrejme preferuje to svoje