Preventívna mastektómia
Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.
@misenaf ďakujem, no ja už genetiku mam aj 10 rokov len som bola moc mladá a radšej som to riešila poctivou preventivnou prehliadkou...teraz už keď budem mať 40 rokov tak to už nechcem oddalovat. V marci mam MR vyšetrenie a asi sa pustím do toho. Len stále neviem ktorú kliniku zvoliť
@opica ahoj.Tak uz som.doma po op.Bud.tyzden idem na kontrolu.Zda sa ze je vsetko ok,aj ked tie expandery su hrozne tvrde,podprsenka ma reze a cely chrbat boli.Chcem sa spytat aku znacku silikonovych implantatov mas,ci ti dali na vyber alebo to vybera plastik. Ci si si mohla vybrat ci anatomicke alebo okruhle a ci si si mohla povedat aku velkost alebo to urcil plastik.Ja mam momentalne expandery Mentor a idem na prve napustanie.
Na pravej strane mi dost vidno hranu expandery a celkovo je taky viac vystupeny,mozno tym ako sa to bude plnit to bude krajsie.Bradavky mi.prezili,bala som sa nekrozy.
@misenaf ahoj, tak super, expander sa neposunie ani kus, je to strasne otravne, ale musis vydrzat, ja som riesila len velkost implantatov. Ja som nechcela velke, ale cca ako som mala, takze mam 250 ml. Priznam sa, ze som sa vobec nezaoberala druhom- mam mentor(kvapockovy tvar tusim). Ja som pri expanderoch bola po case schopna spat na boku, inak len na chrbte, snazila som sa vybavit vymenu asap a podarilo sa do pol roka (nastastie).
Zvyknes si urcite, drzim palce!
@opica dakujem ,priznam sa ze sa trochu bohim kapsularnej kontraktury,neviem ci vies co to je ale ako som o tom citala je to dost bezne,len neviem ci sa to stava aj pri expanderoch a ci pri operacii pod sval,musim sa ho na to spytat lebo ako hovorim ten pravy mam taky vystupeny ,budem kludnejsia po konzultacii...ty si sa nestretla s tou kapsularnou k.?
Ahojte, mam tiez genetickym vysetrenim potvrdenu BRCA1 mutaciu genu. Som viac menej rozhodnuta ist na obe operacie (odstranenie vajecnikov aj prsnych zliaz). Ak ste boli, v akom poradi ste operacie riesili? Jeden lekar mi odporucal aj vybratie maternice - stretli ste sa aj s tymto? A este ak mozem par otazociek k samotnej mastektomii - ked vam dali tie expandery, ako to vyzera? Su prsia pocas tych 6-12 mesiacov esteticky nepekne? (Viem, ze "blbost" ale chcem byt pripravena) a pri implantatoch sa da aj vybrat aku chcete velkost (ak by zena chcela vacsie alebo mensie ako mala prsniky ci podla coho sa to hodnoti?). Mam trochu obavy, dievcata, ale ked citam, ze ste to viacere dobre zvladli, fakt ma to povzbudzuje.
@lele7 ahoj, ja som si dala prvé vaječníky preč, so štatistickým rizikom ideš dole myslím až o polovicu a až potom prsia (opačne to nefunguje, myslím tu štatistiku). Po vaječníkoch som fungovala po týždni v pohode (robili mi laparoskopicky, ostali mi tri malé jazvičky), akurát sa treba pripraviť (aj keď sa to nedá 🙂 ) na menopauzu. Po polroku som si dala robiť prsia. Tá rekonvalenscencia bola dlhšia. Ja som to mala v jednom sedení, odobrali prsné žľazy (ja som si dala aj bradavky odstrániť) a hneď dali pod sval implantát. Veľkosť sme s doktorom vyberali tak približne k mojim pôvodným (mala som medzi B-C, teraz mám presné B-ko), dali sme Mentor 400ml. Ťažko povedať, aké veľké sú ochotní ti dať, isto proporčne a koľko miesta a kože ostane po odstránení tvojich pŕs. K expanderom sa neviem vyjadriť, nemám skúsenosť. Aaaa.... ja som s mojim gynekológ riešila aj maternicu, ale sme sa my dvaja dohodli, že je ľahšie dosledovateľná, tak som si ju nechala, aj ma odrádzal fakt, že časom a vekom by isto museli prebehnúť nejaké reoperácie, keďže pri odstránení maternice hrozi riziko poklesu pánvového dna (kukni na nete, čo to je), takže my ju sledujeme pravidelne a budem dúfať, že nebude šarapatiť (teda vaječníky a vajíčkovody mám odstránené). Keby dačo, môžeš mi písať súkromnú správu. Držím palce.
@lenusik108
Ahojte ;) citala som predchadzajuce prispevky, a je Vas/nas zien s tymto problem celkom dost.
Mna caka taktiez preventivne odstranenie oboch prsnikov. Bola som na konzultacii v MT, BB, a v BA. Kedze najkratsiu dobu cakania ma BA OUSA tak som sa rozhodla ist tam. Mal by ma operovat dr Dyttert a dr Trska. Kedze mam 2 male deti (2 a 4 roky), tak sa toho dost bojim, odporucaju
mi odstranenie cim skor, lebo sa tam zacali vytvarat mikrokalcifikaty. Cim viac rozmyslam nad tym, tym viac sa bojim....
@ddarina netreba rozmýšľať,treba ísť do toho...tiež som mala deti v tom veku,keď som bola na operácii a možno to bolo aj dobre,lebo nebol čas sa ľutovať...bolo treba sa okolo nich krútiť, jasne,ze manžel musel pomáhať,lebo som ich nemohla dvíhať a podobne, ale ta hlava bola zamestnaná nimi...nebolo to jednoduché,to nikto netvrdí,ale tri roky po operácii ubehli ako voda, všetko je zahojene a viem,že som preto spravila všetko...držím palce, sme ženy a ženy vydržia všetko 🙂, hore hlavu a nezúfajte, bude dobre
Dobrý ja idem na konzultáciu do mamacentra do BB na čiastočnú mastektomiu spojenú s argumentáciu nikto z Vás nespomína liečbu po operácii rádio,chemo....Dosť mam.z toho obavy
@lubicakalnicka ja som šla do toho so zdravými prsiami, takže nemám skúsenosť
@boruss Ďakujem
@lubicakalnicka ahoj, ja idem na operaciu v january do OUSA v Bratislave. Pred tym chcu este urobit MR, lebo v lete mi na mamografii zistili mikrokalcifikaty, a vraj to je bezny nalez (zatial neskodny), takze tiez idem zatial s tym, ze tam nic nieje, teda so zdravymi prsiami. Kludne napis spravu, ak budem vediet pomoct, tak rada.
@ddarina
Takže na mamacentrum som sa vykázala všetko som si vybavila MT chirurg doc.Smolenar a plastik prím.Homola takže asi 3tyždne a nech to mam zasebou
Ja už mám všetky vyšetrenia zatiaľ.sa to javy ako predrakovinotvorny nador takže mi.zoberu presnú žľazu aj bradavku,lebože to je najhoršie ale nemám metastázy takže čakám na implantát aby mi to spravili naraz a v BB to nerobia tak preto v MT.Už aby to bolo za mnou lebo toto čakanie strašné. Uvidíme ako sa to buď hodiť,lebo mam dosť elke prsia a som silnejšia
Aké máte skúsenosti?
@lubicakalnicka
Mňa robili v Mammacentre v BB,ale ako som písala vyššie, išla som do toho so zdravými prsiami,robili mi to v jednom sedení. Vybrali prsné žľazy a vložili implantáty. Dala som si odstrániť preventívne aj bradavky, tie mi vôbec nechýbali od začiatku, to ostatne sa zahojilo časom,aj telo,aj psychika 😊. Držím Vám palce, zvládnete to.
@boruss Ďakujem fakt to potrebujem no vidíte a ja som.tak revala že mi berú aj bradavku a žienky si ich sami dávajú odstrániť
@boruss Dobrý áno aj prím.Homola v .artine to robí ja len nevie. Či mi ich hneď tiež správy či potom
@lubicakalnicka ale to je fakt banalita hlavne že to dnu ostane čisté a nebude treba chemo a ožiare
@lubicakalnicka skôr si myslim,že až po zapojení....ja mam jazvy v tváre obráteného T,takže by to ani nebolo možné hneď...muselo by sa najprv zapojiť
@lubicakalnicka niekomu to môže vrátiť trosku sebavedomia, ja by som to nebrala ako banalitu...😇
@boruss ale v podprsenke to není vidno nik nebude skúmať či tam je vymenovaná bradavkami či nie skôr si myslím že ten prsník je spravený. No uvidíme ja stále čakám a ešte tieto sviatky som z toho na nervy
@09andrea77 ahoj kde ti to prosím robili?
@bloomberg ahoj môžem sa spýtať na cenu? Ďakujem
Ahoj som 4tyzdne po mastektomii a čiastočnej agumentacii,robili mi to v MT chirurg doc.mudr.Smolar úžasný človek a plastický chir. prím.Homola
Neplatila som nič po nejakej liečbe eviem ešte akej do pol roka mi.upravia pravý.prsnik aby bol symetrický s ĺavym aj veľkosťou
Ak Ťa niečo zaujíma napiš
Angelina Jolie má odstarnene aj prsníky aj maternicu. Aj o tom dosť písala
Mne nechali kožu a hneď urobili implantát mam odstranenu prsnu žľazu aj bradavku

@klaudiahu ahoj.Ja som uz genetiku mala vysetrenu tiez brca 2 pozitivna a prvy krok.som spravila do prsnikovej ambulancie v NOU Ba v jul 2021.Odtial ma poposielala na sono,mamo,mr vsetko tu a aj pohovor s chirurgom kedze som viac menej tiez bola rozhodnuta ze idem do toho.V auguste som mala termin na operaciu na februar 2022 cize cakacia pol roka a mrdzicasom.som.tu riesila to sono mamo mr.
Ja mam expandery,do roka vymena za silikony.