icon

Preventívna mastektómia

lenusik108
19. júl 2017

Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.

endorfina
13. sep 2023

@boruss možno som sa už pýtala ale koľko trvá hospitalizácia a koľko PN po zákroku. Všetko ti preplatila poisťovňa?

opica
13. sep 2023

@endorfina ja na mr kazdy rok aj po operacii, kedze mam bradavky. Neznasam to vysetrenie, ale nejak to vzdy vydrzim. U mna trva do tych 30 min

endorfina
13. sep 2023

@opica a podla čoho sa rozhodujú ci ponechaju bradavky ci nie

endorfina
13. sep 2023

ešte otázočka žienky co nemáte vaječníky... tiež mate také bolesti kosti. Ja hlavne ráno cele telo boli ale v počas dňa už menej...navaly zatiaľ znesitelne 🙂 dajme tomu

opica
14. sep 2023

@endorfina mna sa nik nepytal, ale kedze preventivna operacia len, tak nechali

boruss
14. sep 2023

@endorfina mňa sa doktor pýtal,či chcem nechať bradavky alebo nie a rozhodla som sa dat ich preč a z toho všetkého co bolo okolo toho a po operacii a hojení,mi nikdy nechýbali...v nemocnici som bola tri dni na štvrtý deň ma rano vyhnali domov...hojila som sa 3 mesiace (ale ide to aj za menej,mala som operáciu koncom maja a to hojenie cez leto a horúčavy nie je idealne)...PN som neriesila,nacasovala som si to na koniec materskej. Keďže je Mammacentrum súkromné, tak som platila za operatera a za pobyt...vyšlo ma to cca. do 600 €, ostatne hradila poisťovňa....dokonca,keď som bola po pol roku na reoperacii pravého prsníka (zle sa zahojil,zvlnil sa mi implantat a to zvlnené a spicate začalo predierat kozu), tak za túto druhu operáciu a výmenu implantatu za nový som neplatila nič. Ja som si preventívne prehliadky s gynekológom a doktorom co mi operoval prsia nastavila tak,že každý rok robíme niečo...čiže jeden rok sono, druhý MRI, tretí MAMO a takto dookola

lele7
16. nov 2023

@boruss buduci tyzden idem na konzultaciu do Mammacentra. Mam respekt, ale som zvedava, ako sa vyjadria. Pred prsnikmi este urcite absolvujem vajecniky. Chcela som sa spytat, prsia po operacii vyzeraju v pohode? Alebo esteticky to je nic moc? Necuvnem v ziadnom pripade, ale potrebujem sa psychicky pripravit, co ma caka 🙂 Dakujem

boruss
16. nov 2023

@lele7 tie moje bez bradaviek sú ako dve hladke okrúhle gule,ktoré keď časom zmakkli, tak vyzerajú ako prsia akurát tam nie je bradavka. Jazvy sú pekné tenucke, pod prsiami jazvy ani nevidno. Ja mam jazvy v tváre obráteného T, tak vidno len ten kúsok,čo ide smerom hore k bývalej bradavke a v tom mieste,kde bola bradavka jazva konci.

lele7
17. nov 2023

@boruss cize to vedia spravit esteticky relativne pekne. S jazvami som okej, skor mi ide o tvar, ci to vyzera ako prsia alebo je to nejake hrbolate, neprirodzene.. som zvedava, co mi povedia cez tyzden. O bradavkach som este vobec neni rozhodnuta. Ale tesim sa, ze je tu aspon toto forum, lebo clovek o tom len marne hlada informacie, takze krasne dakujem za vsetky odpovede a urcite budem mat este vela otazok 🙂 je fajn popytat sa niekoho, kto ma skusenost.

boruss
17. nov 2023

@lele7 áno rozhodnúť sa musí každá sama,ale je dobre si prečítať od niekoho kto si tym presiel, tiež som to tak vnímala. Vieš,nikto ti nebude garantovať také prsia,ako môžeš vidieť u žien,ktoré majú silikóny....je to veľký zasah na tele. Ak sa pekne zahojis a nenastanu komplikácie,tak by mali byť prsia v pohode. Mne sa pravý na dva razy zahojil tak po svojom,zvlnil sa mi implantát a museli sme ho operovať druhýkrát a zase si urobil po svojom a je zvlneny,ale vidno to len keď napnem sval. Lavy prsník je krásny okrúhly, povedala by som bez chyb,a predsa na sone vidno zvlnenie. Ale nerobí to sarapatu,tak to nechavame tak. Pozrite na Google...prsia po mastektomii...sú tam také holky,ktoré majú prsia tetovane (len si odmyslite tetovanie) a takto vyzerajú napr.aj moje,takže to nie je až také zle

lele7
23. nov 2023

@boruss dnes som bola v mammacentre a som spokojna, doktor bol super, dohodli sme sa na implantate pod sval so zachovanim bradaviek. Vsetko mi pekne vysvetlil, termin mam az februar 25 ale ak sa uvolni skor tak aj skor. Dakujem ti za odporucanie!

boruss
23. nov 2023

@lele7 není zač, držím silno palce, nech všetko dobre dopadne, uži si sviatky a potom skóre uzdravenie

kikivy
3. apr 2024

Ahojte zienky, tiez mam pozitivnu BRCA1 a som uz niekolko rokov sledovana na OUSA v Bratislave. Z genetickej spravy mam odporucanu operaciu vajecnikov medzi 35-40. rokom zivota. Aktualne mam 36, za sebou jedno tehotenstvo, ale velmi by som chcela este druhe dieta. Mam vsak aj obavy, ze ci to druhe tehotenstvo + zataz po porode nemoze nieco vyvolat. Nejak som z toho zacala panikarit skratka :( Zvazovala som preventivnu mastektomiu, a potom pripadne druhe tehotenstvo. Avsak vcera som bola na konzultacii na OUSA, a tam mi pani doktorka povedala, ze teda riesi sa to najskor tou operaciou vajecnikov a az nasledne mastektomia. Mate prosim vas ohladom tohto nejake info? Tie, ktore ste podstupili preventivnu mastektomiu, ake informacie vam dal lekar? Bolo to nieco podobne? Zvazujem este konzultaciu s dalsimi lekarmi pre druhy nazor... Dakujem za akekolvek informacie a vsetkym, ktore to potrebujete drzim palce.

boruss
3. apr 2024

@kikivy tiež mi tak bolo odporúčané, najprv vajecniky a potom prsia. Je to logické a vychadzaju zo statistik...ak odstránite vajecniky, s %-tom ochorenia prsnikov idete dole o polovicu,keďže sa odstrania hormony. Následne po odstránení prsnikov idete dole o ďalšie %tá. Opačne to nefunguje. Je to však len na Vašom zvážení...

kikivy
4. apr 2024

@boruss dakujem velmi pekne za informaciu.
Riesili ste prosim niekto aj podobny problem,co sa tyka tehotenstva? Isli ste do tehotenstva aj napriek tomu,ze ste mali vedomost o BRCA1 alebo ste to povacsinou zistili az ked ste tuto otazku uz nemuseli riesit? Mali ste nejake odporucanie od lekara do akej miery je riziko vzniku rakoviny pri tejto mutacii pocas tehotenstva a po porode? Ak som mimo temu,tak sa velmi ospravedlnujem.

boruss
4. apr 2024

@kikivy v tomto neporadim, už sme mali 2 deti a dohodli sme sa s chlapom,že nám stačí, tak som riešila operacie

ddarina
28. apr 2024

@kikivy ahojky. Mne v roku 2019 potvrdili BRCA1 a ATM gen. Mala som vtedy iba jedno pol rocne babo. Kedze som kojila tak som to dako neriesila, chodila na preventivky a ine odporucane vysetrenia a to bolo vsetko. Po roku a pol som zistila, ze som opat (neplanovane) tehotna ;) takze opat som nic neriesila. Na zaciatku roku 2022 mi vzali jeden vajecnik lebo som tam mala nalez, kedze je pozitivna genetika tak vzali cely. Takze mam iba jeden. Koncom roku 2022 mi zistili mikrokalcifikaty na oboch prsnikoch a dorazne odporucili preventivnu mastektomiu. Na done videli len par ale po MR a mamografii boli cele posiate, tak sa bali. V january 2023 som sla do toho. Odstranili prsniky a vlozili implantaty. Po mesiaci museli pravy implantat vybrat lebo sa mi tam vytvorila infekcia a doslova mi to uhnilo. (Ale prava strana sa hojila zle od zaciatku). Takze od februara 2023 trva proces plastiky. Od februara do novembra sa to hojilo, takze nic nerobili. V novembri operacia lipografting (vlozenie vlastneho tuku aby koza trosku ,, zhrubla" nasledne opat 3 mesiace vyzriet. A pred 2 tyzdnami dalsi uz konecny lipografting.
Na jesen by mali dat expander..... takze hadam o rok uz bude koniec.
Vajecnik zatial neriesi... je pravda ze mavam teraz horsiu ovulaciu, aj uzskostne stavy ale myslim, ze to suvisi so vsetkym (prsia, vajecniky, stres, hormony). Ak budes nieco chciet kludne pis aj sukromnu spravu ;) operaciu som podstupila v OU sv. Alžbety a plastiku podstupujem v Ruzinove. ;)

tdaniela
29. apr 2024

@ddarina ahoj myslím že ma čaká to isté 🙈 prosím ako prebieha ten lipografting? Mám mesiac po operácii a na oboch prsníkoch časti a nekrozou 🙈 od začiatku sa mi to tiež zle hojilo ale veľa sa mi toho zahojilo a vyzerá už pomerne dobre ale ostalii 2 malé časti ktoré sa mi nepáčia a nemám z nich dobrý pocit 🙈

ddarina
29. apr 2024

@tdaniela ahojky. Prebieha tak, ze pred operaciou si oznacia miesta z ktorych budu brat tuk. Mne pri prvej operacii v novembri brali z brucha a z vnutornych stran stehien. Teraz mi brali len z oboch stran stehien. Zalezi na tom kolko treba a kde mas tuk (ja som si myslela,ze mam dost, ale vraj malo 😀 ). Po operacii musis nosit specialne oblecenie https://www.lipoelastic.sk/vf-comfort taketo. To nosis cca 3-4 tyzdne. Po operacii nie su nejake bolesti, tie sa len dostavia casom (ked budes dlhsie chodit napinat svaly, ohybat sa a pod.) Ale da sa to v pohode zvladnut. Operacia trvala priblizne hodinu.
Teraz sa uz smejem, ze mam 2 v 1 ;) ,,liposukciu" a prsia 🙂

msdevonian
3. júl 2024

@lubicakalnicka ahoj. A kde ti to robili?

daniella55
4. júl 2024

@bloomberg ahoj, mozem sa opytat na dovod preco ti to nehradili.? Ja mam totiz riziko rakoviny prsnika a ovarii na zaklade ineho genu ako je Brca, kedze mi skumali komplet geny, mama zomrela na CAprsnika, doktor vravel, ze musi napisat ziadost na poistovnu, ci vobec preplatia pri tomto gene.

daniella55
4. júl 2024

Dievčatá prosím vas, viete mi odporučiť, kde su najkratšie čakacie doby? Najradšej by som Mammacentrum, ale cakaciu dobu mi dali rok.

helga9
5. júl 2024

@daniella55 ahoj neviem odkiaľ si skus Košice Šaca ja som tam bola - ktorý gén ti vyšiel?

opica
5. júl 2024

@daniella55 kolegyna teraz bedavno toto riesili. Mala gen, lde mala riziko len 40% a nechceli jej to uhradit. Nakoniec aj na zaklade podkladov od psychiatricky jej mastektomiu a rekonstrukciu spravili. Over si to v poistovni

msdevonian
5. júl 2024

@opica ahoj koľko stojí taký zákrok bez úhrady poisťovňou?

helga9
5. júl 2024

@msdevonian keď som to ja riešila tak s implantatmi to bolo okolo 6 tisíc eur

opica
5. júl 2024

@msdevonian neviem, ale mne ked to pred 5 rokmi preplacala poistovna, tak v appke som mala sumu 3500 eur a to bola len mastektomia, druha operacia, co bola vymena expanderov za implantaty bola cca 2500. Cize tych 6000 je realne, moznoze to je uz aj viac

lubicakalnicka
7. júl 2024

@msdevonian Ahoj mne to robili v MT primár Homola aj silikón aj mi zmenšovať zdravý prsník

daniella55
11. júl 2024

@helga9 vyšiel mi Gen NBN, okrem prsnika a ovarii, este aj ine rizika 😔

daniella55
11. júl 2024

@opica nevies mi prosim od kolegyne zistit aky Gen jej vyšiel? Moja psychika je tiez na tom biedne, videla som mamu a teraz, viem ze s. rizikova. Dve male deti... Asi viete vsetky co ste tu...