Priateľ kašle už celý rok bez zistenej príčiny
Zdravím všetkých.🤍
Chcela by som vás poprosiť o radu alebo pomoc.
Priateľ kašle už celý rok a nedokážeme zistiť príčinu.
Pred rokom to začalo ako pokašliavanie. Začali sme chodiť po lekároch a hľadať dôvod tohto kašľa. Zistilo sa na počiatku, že sa mu vrátila astma, ktorú mal ako malý. Samozrejme k nej aj nejaké alergie na roztoče, letné kvitnutie rastlín a podobne. Kašeľ sa zhoršoval a pomaly sa stával súčasťou jeho každodenného prežívania. V lete mu zistili baktériu, ktorá spôsobuje čierny kašeľ. Dostal antibiotiká, bral ich všetky, ale nepomohlo to ani kúsok. Smaozrejme, z čierneho kašľa musia pľúca prejsť rekonvalescenciou. Trvá to dlho, v horších prípadoch aj rok (priateľ je nefajčiar), ale k zmene alebo minimálnemu zlepšeniu za cely rok nedošlo. Boli sme všetkých možných vyšetreniach (či pľúcne, alergo, gastro a pod.) ale nikde nič. Za cely ten rok už bral asi 7krát rôzne antibiotiká, pretože sa medzitým vyskytli aj iné problémy ako streptokok, či zápal. Vystriedal rôzne lieky, spreje, mnohé z nich spôsobili nepríjemne vedľajšie účinky. Alergológ naposledy diagnostikoval reflux, ale gastroenterológ povedal, že nevidí žiadne problémy so záhou alebo s touto časťou tela. Berie popritom aj tak naďalej helicid (na reflux) pretože tento liek sa berie dlho , kým zaberie, ale je to také hádanie do prázdna. Čo sa týka kašľa, niekedy je to len jemné odkašľanie, takmer nepovšimnuteľné, ale niekedy naozaj hlasný, dráždivý kašeľ. Niekedy sa nedá odkašľať, nejde mu to. Niekedy vykašliaval žltozelené hlieny, ale teraz už nie, teraz hlien už nemôže vykašľať. Napadlo mi, žeby sme skúsili zmeniť stravu, ale je veľmi ťažko odsledovať kedy kašle viac a kedy menej, pretože je to stále inak. Nevieme vôbec určiť s istotou čo ho dráždi, čo mu škodí najviac. Neviem, či táto liečba z čierneho kašla spojená s astmou môže byť príčinou, že to trvá takto dlho, ale je to neutíchajúce, žiadne zlepšenie.
Budeme veľmi vďační za každý nápad, či radu, čo by mohlo pomôcť alebo čo by sme mohli skúsiť.
Vopred ďakujeme.
Pekný deň.🤍
@lianka123 bol pozitívny v októbri, ale kašle už od apríla minulého roku a v čase keď bol pozitívny nedošlo k žiadnym zmenám.. v podstate okrem toho kašľania od leta bol bezpríznakový.. okrem toho kašľanie je veľmi nepravidelné a rôzne, niekedy len akoby odkašľanie a inokedy silný kašeľ.. bavili sa s lekárkou aj na tuto tému samozrejme vzhľadom na situáciu a testy mal taktiež robené..
@zenazaba doteraz bral flutiform atrovent, z tých sprejov má doteraz problém hlasivkami ale nepomohli nic predtým flixotide flixonase. Zo sprejov do nosa mal zničenú prepážku vkuse krv a aj kvôli tomu má teraz stafylokoka v nose proste kolobeh liekov ktore len uškodili bral antibiotiká minulého roku na čierny kasel. Potom na streptokoka lebo mal bolesť hrdla a tak ďalej. Teraz pred 2 mesiacmi zistili stafylokoka v nose tak antibiotiká a teraz zase bol na odber na alergologii stále má stafylokoka dala dalsie antibiotiká a do nosa avamys, a broncho-waxom po dobrati antibiotík. Vraj má slabú imunitu. Pred tym kolotočom bol úplne normálny nič mu nikdy nebolo nebol chorý športoval stále a teraz sa mu stale dačo ukáže.
@cocotanuska ako dopadol pán manžel aká bola príčina kašľa?

@cocotanuska ahoj, nema prekonanu koronu? Dajte mu zistit protilatky. Ja som mala covid ze som iba sucho kaslala, najprv den noc, potom iba cez den a teraz vykaslavam este rano po 4mesiacoch. Ag testy aj pcr mi vyslo negativne az protilatky/ sice velmi nizke zistili ze som sa s tym stretla. Doniesol mi to syn zo skolky.
Tiez som brala atb.
Vysetrenia od rtg, cez cglamydie, myko etc som absolvovala.