icon

Priebeh ochorenia Covid-19

1. nov 2020

Ahojte prosim aky ste mali priebeh ochorenia? Kolko dni vas to drzalo? Stalo sa vam aj take ze uz sa zdalo ze je dobre a znova sa to vratilo?

rachel36a
3. nov 2020

@bluebriggs uz o tom bolo 1000krat pisane ze ruska su uplne na h...o...nikoho rusko neochrani pred virusom...to je skor nato aby chorý.. clovek co najmenej siril nakazu...ale staci ze sa dotknes povrchu ktoreho tesne pred tebou sa doktkol niekto chorypo kontakte s ocami, nosom alebo ust a ty si chytis nos, oci a mas to

tanika
3. nov 2020

@bluebriggs ďakujem .... 😉

autor
3. nov 2020

Virostop nikto neskusal?

bluebriggs
3. nov 2020

@rachel36a este dobre, ze mam okuliare takze si nechytam len tak oci, a nos si nechytam lebo mam cez neho rusko... ale vdaka za vysvetlenie

majamat
3. nov 2020

@tanika moze byt aj taky prejav. koronavirus ma pestre prejavy, napr kamoska tusim ani teolotu nemala, alen malatnost, tocenie hlavy, asi aj bolest hlavy a bolesti zaludka. jej mama presne to iste, akurat aj vracala. ja so zaludkom nic nemam, mna skor cele telo boli a mam teploty.

leuchtturm
3. nov 2020

@bluebriggs tie ruska v kombinacii s drzanim odstupu len znizuju pravdepodobnost prenosu virusu, ale nezarucia ti, ze sa nenakazis. Vzdy lepsie, ako vobec ziadne ruska.

majamat
3. nov 2020

@bluebriggs ja urcite praci a usko, no pri praci som ho mala, ale pri koegyniach nie vzdy. jest s ruskom sa neda. sice nam tvrdili, ze mame byt v tej miestnosti max 2 naraz, ale kde ma byt ta tretia? nasa praca je castokrat taka, ze pri nej jedna sama byt nemoze a kde ma ma byt? v infekcnom prostredi?

majamat
3. nov 2020

a ruska co nosime, castokrat nesplnaju podmienky. mnohi ich nosia dlho. ja mam latkovych rusok vela a striedam ich., nenosim stale to iste. dalsia vec jem ze musi mat urcitu hustotu tkaniny a viac vrstiev. tusim az 3 odporucaju, a tiez by mali okraje tesnit,c o malokedy tesnia. cize je to o nicom.

majamat
3. nov 2020

ja som sa musela nakazit v praci od kelegyn a dnes som pisala z jednou, ktora sa zrejme nakazila odo mna. teda mozno. pri rpaci nosime aj stity, aj rukavice. s tou kolegynou som pred 5dnami robila,a le neboli sme blizko seba,a le v 1 miestnosti.

romanacka
3. nov 2020

Mne už príde smiešne rozmýšľať, že kde som sa nakazila, hoci veľa ľudí sa ma práve na to pýta... radšej keby sa opýtali, že ako sa mám.... Dnes to už fakt môžem chytiť hocikde a neviem prečo by som mala robiť ešte niekomu nepríjemnosti s tým, že ma nakazil.....

majamat
3. nov 2020

@romanacka to je pravda. a nikdy nevies koronavirus ti neda oznamenie 😀 ja viem isto, ez som sa nakazila v praci, elbo tam pozitivni su, takze aj na tym uvazovat nemusim. mna sa viaceri uz opytali ako sa mam.

blumie
3. nov 2020

Ja tiez viem presne kde a od koho som sa nakazila. Poctivo nosim rusko, dezinfekcia pred vstupom do kazdeho obchodu, aj v kabelke, umyvam ruky a vsetko co k tomu patri. Bola som opatrna od zaciatku a aj tak to mam. Nakazila som sa od svokra, ked sme ho boli navstivit vikend pred testovanim, jedine miesto kde som nenosila rusko. Este teraz si pamatam ako ma objal pri odchode. Tuto sobotu som zacala okolo obeda kychat, postupne mi odchadzala chut a cuch, vecer o 17stej potvrdeny pozitivny test. Odvtedy migreny brutalne, chut a cuch 0 (necitim ani dym), celkova slabost az malatnost. Takyto stav mam teda uz 4ty den. Svokor na druhom konci republiky dusivy kasel, potvrdeny pozitivny test, pokasliaval uz ked sme u neho boli vikend predtym a tvrdil, ze ma "len chytene priedusky".

ajka0207
3. nov 2020

@blumie čiže svokor už kašle tretí týždeň?
Nejak sa mu to zhoršuje, zlepšuje?

ajka0207
3. nov 2020

@blumie a u teba teda nástup príznakov prudký behom jedného dňa?

blumie
3. nov 2020

@ajka0207 ano, svokor zacal kaslat okolo 23. a stale kasle az sa dusi. On ma aj miernu leukemiu (nechodi na chemo ale berie tabletky), cize jeho imunitny system je velmi slaby. Pokial viem, tak to ma stale rovnako zatial nema zlepsenie. Kasle zhruba 2 tyzdne ak dobre ratam, manzel bol chory od nedele 25., mal dusivy kasel a napriek tomu mu vysiel v sobotu negativny test. Predpokladam, ze je uz neinfekcny ale je so mnou v karantene. Mne zacali priznaky len v sobotu, predpokladam ze moj imunitny system to uz nedal a nakazil ma manzel alebo aj svokor, kedze niekto tu pisal ze priznaky sa objavuju az na 6./7. Den.

ajka0207
3. nov 2020

@blumie môj manžel kašle dva týždne, za tu dobu mal jeden test negatívny, jeden pozitivny, takže bohvie či je to korona ale to že ten kašeľ sa mu nijak nemení. Vlani takto kaslal šesť týždňov, tak neviem či čakať na zhoršenie alebo na zlepšenie. On zakasle tak raz za hodinu, raz.

blumie
3. nov 2020

@ajka0207 ja som rozmyslala, ze manzel by poziadal obvodnu o test na protilatky aby sme vedeli, ci to prekonal. Kedze ho dovera preplaca tak by nemal byt problem ho spravit. Ale presne toto aj mna napadlo. Moj muz je aj fajciar a mal takyto kasel a aj teplotu v septembri, tak mozno on to prekonal aj skor alebo je to len zapalene hrdlo? Hmm vsetko su to len dohady

sovica
3. nov 2020

@rachel36a Podstatne redukované množstvo vírusu, ktoré sa dostane cez rúško do dýchacích ciest, môže vyvolať protektívnu bunkovú imunitu. Či ochoriete a ako ťažko, záleží od toho, akú veľkú "dávku" dostanete a akú dobrú imunitu máte. Rúška redukujú dávku vírusu a je to väčšinou taká dávka, ktorá neparalizuje imunitný systém. Rúška sú zmysluplné a nechápem, že sú ľudia, ktorí ich stále odmietajú a ich nosenie znevažujú. Toto Vám povie snáď každý virológ, imunológ alebo epidemiológ.
Laicky povedané, keď má rúško chorý človek, ktorý napr. zakašle pri človeku, ktorý má tiež rúško, tak dávka vírusu je menšia, lebo časť najväčších kvapôčiek zachytia 2 rúška. Ak má ten zdravý človek skvelú imunitu, tak jeho telo si hravo poradí s tou malou dávkou a nemusí mať žiadne symptómy alebo len veľmi mierne. Človek s horšou imunitou pravdepodobne ochorie, ale nebude odkázaný na kyslík alebo ventilátor.
Ak by rúško nemal ani jeden z nich, dávka je mega veľká a je teda aj veľmi veľká pravdepodobnosť, že človek s nízkou imunitou ochorie ťažko, možno bude potrebovať aj kyslík/ventilátor a možno aj zomrie.

@ajka0207 Pozor, tak ako antigénový test aj PCR test môže výjsť falošne negatívny z dôvodu nedostatočnej kvality vzorky, nesprávneho transportu alebo nepriaznivého času, v ktorom bola vzorka odobratá. Negatívny výsledok znamená, že vo vzorke nebolo možné zistiť vírus.
Pozitívny výsledok testu s najväčšou pravdepodobnosťou poskytuje spoľahlivé dôkazy o existujúcej infekcii koronavírusom SARS-CoV-2, teda aspoň pri PCR teste.

ajka0207
4. nov 2020

@sovica jasné, my doma sa tiež prikláňame k tomu že ten negatívny test je falošné negatívny. Ale tak istota tam nie je, a zas si vravím že covid by sa dáko vyvíjal v čase, toto mi pripadá ako jeho bežná viróza čo máva dva krát v roku.

majamat
4. nov 2020

u mna nakaza prebieha, tak to tu trochu zosumarizujem. vcera - 5 den som nenapisala. vcera som sa necitila moc dobre, uzivam Metamistad 2x1, lebo ma tie krize stale dost bolia. vcera rano opat, rano TT nieco cez 37°C, cez den ako tak dobre, ani krize tak velmi neboleli,a le poobede opat. no bolo to o kusok meirnejsie ako predvcerom. do vecera teplota 37,9°C. trochu mi trplo lave chodidlo. nebolo to vyrazne, len chvilami taky divny pocit, ktory az do chladu prechadzal.
dnes -6 densom sa citila rano lepsie, ale aj tak som bola akasi dolamana, tak som si tbl na bolest dala. TT rano - 37,3°C. cez den v pohode, krize moc neboleli,a j som sa citila clekom fajn, terz uz asi 2hod. bolia a TT 37,7°C. a dnes som si uvedomila, ze nemam cuch.

majamat
4. nov 2020

raz jedna kocka pisala, ze strata cuchu pri covide je ina, ako pri nachladnuti. a fakt. na jar som bola chora a stratila som cuch. teraz som ho stratila koli covidu, tak mozem porovnat.

na jar, ked som bola chora, mala som asi aj zapal dutin,a le nadchu som moc silnu nemala. skoro vobec, no mala som pocit upchateho nosa, najskor obcas som citila taky pach v nose, akoby cigaretovy dym, ci taka nejaka zatuchlina. kym mi nezabrali ATB, tak som to tak citila.

teraz, stale som chodila a nieco ocuchavala. nemam moc nadchu, ale obcas sa mi nos naplni. no tak maximlane 1x musim nos vycistit. cuchala som k oblecku, ci kozi, ci citim vonu, hlavne vonavku. snad od 2dna som mala pocit, ze vona je tlmenejsia,a le cosi citim. co sa tyka voni, nie je to uplne dobry ukazovatel, lebo tusim zvyknu obsahovat alkohol a ten ma aj chladivy ucinok, cize som mala pocit, ze neico citim, aj ked to nebola taka vona, ako by mala byt. no dnes soms a opat navonala a opat som to iste citila, ale presli 3 sec. a necitila som nic. tak soms i isla ovonat nieco ine. mam vonavy bronzer, vonave tiene, ci puder. a aj ruze. a je to celkom zaujimave, ja ich vonu necitim vobec, necitim ani ziadny pach ako an jar. proste nic, ako ked fungujeme normalne a nic pri nas nesmrdi, ani nevonia. cize si to clovek castokrat ani neuvedmi hned, ze cuch nema. som optimistka, viem ze sa mi to vrati, elbo vacsinou sa vrati, tak sa na tom celkom zabavam.

blumie
4. nov 2020

@majamat prosim ta ty mas uz kolko dni od straty cuchu/chuti? Ja som na tom tak ako ty, sem tam sa mi zazda, ze nieco citim na sekundu a potom je to prec vobec sa mi nezda, ze sa to zlepsuje. Ja mam 5 dni bez, necitim ani cigaretovy dym. Inak ja nemam vobec ani upchaty nos ani mi netecie, cize ked niekto povie ze je to ako nadcha tak to je blbost. Ja som napr. nikdy nemala stratu chuti alebo cuchu pri nadche alebo chripke.

majamat
4. nov 2020

@blumie ja som chora 6 den, ale uplnu stratu cuchu mam asi len 1 den, neviem.mozno maximalne 2 den. predtym som ciastoccne nieco citila. teraz nedavno som pricuhla k masaznemu silne mentolovemu gelu a viem, ze vcera, ci predvcerom som ho trosku este citila. no dnes necitim,a le stipanie citim.

mala som troksu upchaty nos, teraz neviem, ci vecer,a lebo rano. no to je len taka chvilkova zalezitost, inak cely den andchu nemam,a ni som nemala.
ja som predtym pri nadche tiez nikdy cuch nestratila ale na jar ano. no ako som pisala, citila som v nose stale pach. a teda to bolo dost neprijemne. teraz ten pach necitim, co je teda lepsie.

majamat
4. nov 2020

@blumie ono sa to urcite nezlepsi zo dna na den. je to poskodenie cuchoveho nervu, cize tens a musi zregenerovat. ak mas moznost, skus vitaminy skupiny B. teraz enviem, tusim tiamin je dobry na nervy.

karollka21
4. nov 2020

Mne osobne strata cuchu/chuti vadí zo všetkého najmenej. Mám už plných 7 dní horúčky, na ktoré už ani Paralen nezaberá, takže zábaly. Som v 25.tyzdni a nič iné nemôžem. Bolí má celý človek, nemôžem stát, chodiť, ležať, sedieť, každá poloha ma boli. Už som spala aj tak, že som klacala pri posteli, inak nešlo. Neviem jest. Hlava mi praska, záchvaty kašľa mám hlavne vtedy, keď sa postavím z ľahu a idem napr.na wc, vtedy mám pocit, že sa udusim. Dnes som to už nezvládala a manžel volal rzp (a to fakt nie som padavka a bolesť zvládam v pohode). Lekár mi povedal-len pretrpieť. Že toto je ten ľahší priebeh. Ja sa modlím za všetkých, čo majú ten ťažší, to musí byť masaker. Ja len som zvedavá, kedy toto skončí.

evina34
4. nov 2020

Ja som tiež pozitívna, dva dni ma bolela hlava potom strata čuchu a chuti...a bola som dost unavená a spavá. Inak absolútne nič , žiadne teploty...sem tam zakašlem mozno 3x za den. Tak dufam, ze to ešte nepríde...Beriem D,C, zinok, quercetin, B6, K2, selen...plus chlorophyl, oregano oil , echinaceu, olive leave extrakt...som nasadila všetko čo som našla na podporu imunity.

majamat
4. nov 2020

@karollka21 fuha, tak drzim palce, nech sa polepsi. no po &7dnoch by uz pomaly malo nastat zlepsenie.
ja nemam kasel,a le mam chronicky kasel, tak viem ake je to neprijemne. a teraz paradoxne kaslem menej, lebo sa nenamaham. no teoloty mam 6 den, aj ked nie ej to vysoke a reaguju na lieky. cize toto u mna v pohode, ale teda zvlast, ked mi stupa teploty, boli ma cele telo a tie krize.

ajka0207
5. nov 2020

@evina34 a koľko dní si odkedy ta bolela tá hlava. Ja stále čakám že čo príde a zatiaľ akosi nič. Manžel je chorý tri tyzdne.

majamat
5. nov 2020

@ajka0207 ak je chory 3t, tak uz nei ej infekcny. neviem ci si dobre pamatam, ze ma kasel, kasel moze pri akomkolvek infekcnom ochoreni pretrvavat dlho. to uz je len pozostatok ochorenia, uz to nei je akutne ochorenie. su ludia, ktori maju astmu a preto kaslu a spusti sa to vacsinou po infekcnom ochoreni. cize aj takato moznost tu je, alebo sa len potrebuje dlhsie regenerovat.

majamat
5. nov 2020

no inak sranda, ja som mala vcera lepsi den, uz ma tie krize tak neboleli, az vecer, aj ked teplota bola. vcera 6 den prejavou, tiez 3 den prejavou som bola bez teploty. asi teraz budem cakat na zlepsenie na 9den 😀 koronavirus ma rad nasobilku 😂
no do rana mi to osladil. po 3 hod som sa zobudila a bola mi zima. TT 38,1°C