Problémy s krvným tlakom po pôrode
Ahojte.
Idem si k Vám po radu, nakoľko som už zúfalá...
Pred pár dňami ma bolela hlava tri dni, na tretí deň som si zmerala tlak, ktorý bol vyšší než mávam a počas toho dňa som si ho merala opakovane...v priemere bol vždy viac ako 130/90, spodný občas vyskočil nad hodnotu 100.
Bola som u obvodného lekára, ten povedal, že pokial je tlak do 140/90 je to ok, a že si ho doslova mám prestať merať.
Dnes sa necítim dobre, merala som si ho a hodnota bola 148/97.
Občas mávam pískanie v ušiach, tlak v ušiach alebo pociťujem taký slabý závrat na pár sekúnd.
Podotýkam, že som dva týždne po porode, do pôrodu som mala tlak ukážkový, aj pocas pobytu v pôrodnici, počas tehotenstva som mala nasadený 24h Holter, výsledky sú v poriadku.
Keďže mi lekár povedal, že si nemám merať tlak, a vyšší je pravdepodobne iba z vyčerpania; stresu a nedostatku spánku, aj tak sa mi zdá ten tlak neprimerane vysoký, vzhľadom aj na to, že ako píšem- mala som ho donedavna ukážkový.
Viete mi niečo poradiť príp. napísať, ak máte, svoje skúsenosti?
Takto sa len obávam, že dostanem nedajbože, porážku, a o to viac sa stresujem, keďže doma mám malé deti a nepotrebujem myslieť iba na to negatívne, no keď má človek takéto "stavy", je ťažké myslieť inak.
Ďakujem.
@anonym_autor ak sa ti to nezdá pýtaj sa k internistovi.Tlak, ale musíš meriat správne 2x ráno, 2x vecer spriemerovat v kľude...môže ti byť únavou, ale aj nie.130/90 je v poriadku
S dieťaťom prichádza aj stres a toho máš pri viacerých deťoch asi dost
@anonym_autor mne sa to tiež začalo po cisarskom a vysoký tlak žiaľ aj ostal. Som na liekoch.
Ten spodny cez 100 je velmi zly. Po novom uz 90 bude na lieky. Ze sa menia tie hodnoty pre uzivanie liekov. Takze smer internista a radsej lieky.
@anonym_autor Jezis, nie, porazku nebudes mat, ale naozaj, oddych, magnezium, dostatok pitneho rezimu. Spanok v ramci moznosti, nech pomoze manzel.
Mne sa takto rozkolisal po prvom porode, to sa dalo same do normy, po druhom ok, az neskor som mala problemy kvoli hypertyreoze. No a po tretom a stvrtom uz musim lieky.
Ja som mala po porodoch aj tlaky cez 185/125, pri namahe aj 200/135 (namaha- vyjst mierny kopcek). Ak mas holter ok, naozaj sa nestresuj. Ja som uz po 4.porode ostala na liekoch. Mas uplne v pohode tlak, podla mna sa Ti to zrovna, je to reakcia na hormonalne zmeny, zataz, unavu...bude dobre, neboj.