icon

Problémy s trávením po prestaní fajčenia

28. jún 2025

Ahojte,
ak su tu nejakí zdravotníci, prip.ludia co mali skusenost ako ja, poprosim pekne o rady. Ide o to, ze v tomto roku som prestala fajcit-vydrzala som 3mesiace.Nie za to,ze abstaky a ine hluposti-tie som nemala skoro ziadne,ked mi aj dosla letma myslienka na cigu, tak vzdy pomohla studena voda.Inac som si normalne fungovala,citila som sa dokonca lepsie po viacerích strankach, dokazala som prestat zo dna na den bez roznych nahrad, co je za mna len biznis. Ale k veci...nedala som to len kvoli tomu, ze som mala problemy s travenim, ale dost velke...isla som na stolicu len raz za 4-5dni, a to som jedla aj ovocie aj zeleninu, neprejedala sa nicim, nepribrala (teda oblecenie mi bolo rovnake),cvicila (cvicim doteraz), probiotika som nasadila davnejsie pred skoncenim fajcenia. Radila som sa s mudr.a ta mi povedala,ze u mna to moze byt väcsi problem, lebo nemam zlcnik (vyoperovany cely uz pred 20rokmi),ktory vraj stiepi potravu do tenkeho creva ak som to spravne pochopila...(pokracovanie v komentari)

Strana
z2
autor
28. jún 2025

Lenze ten problem so stolicou zacal byt neunosny, ked som uz konecne sla tak ma striasal studeny pot a skoro som az plakala od bolesti. Sono zlcovodov, pecen aj ostatne ok. Kamoska mi radila,ze aby som vysadila mlieko (az teraz ked fajcim zas), lenze ja alergiu ani intoleranciu nemam-nebyva mi po nom zle. Crevny test tiez ok. Viete mi prosim poradit, ako odstranit tento problem? Chcem velmi skoncovat s fajcenim, ked viem,ze to dokazem da sa povedat uplne hravo v inych veciach...len tato jedna a zaroven dolezita vec mi v tom brani😐 Skratka ked fajcim, vyprazdnujem sa bezne, normalne. Prosim len o rady zdravotnikov, prip. ludi bez zlcnika, ktorí prestali fajcit ako si s tymto poradili🙏 Dakujem velmi pekne

unicornlady
28. jún 2025

Autorka, ja len poviem moje skúsenosti s probiotikami, lebo nie všetky sú také silné.
Keď som mala raz operáciu a nemohla veľmi zaťažovať brušné svalstvo, mne boli skvelé tieto probiotiká. Aj stolica je taká mäkšia.

autor
28. jún 2025
@unicornlady

Autorka, ja len poviem moje skúsenosti s probiotikami, lebo nie všetky sú také silné.
Keď som mala raz operáciu a nemohla veľmi zaťažovať brušné svalstvo, mne boli skvelé tieto probiotiká. Aj stolica je taká mäkšia.

@unicornlady Ahoj, dakujem ti krasne🙂 a ak sa smiem spytat, nemala si pri tychto probio napr.krce, plynatost a hnacky? Ja som mala take co mi mudr odporucila Probiofix, lebo vraj tie su take naj zlepsenie travenia, aj som za ne vtedy vyhodila cez eshop dr.max nejakych 24eur.

unicornlady
28. jún 2025

Ani kŕče, ani plynatosť, nie. Ani hnačky. Ako vravím, redšia stolica, ale veď o to ti ide, aby si nejakú mala.
Vody piješ dosť?

taktotedanie
28. jún 2025

Pozri , pridaj vlakninu, veeela vody, kup si slivkovu stavu v dmke alebo ti mohla dr na ten kratky cas vlakninu aj predpisat
Nevracaj sa k fajceniu, napzaj sa to da poriesit aj inak
Probiotika najlepsie s inulinom
A nejake kila mavyse nemusis na obleceni pocitit takze toto nie je ziadna spolahliva informacia

autor
28. jún 2025
@unicornlady

Ani kŕče, ani plynatosť, nie. Ani hnačky. Ako vravím, redšia stolica, ale veď o to ti ide, aby si nejakú mala.
Vody piješ dosť?

@unicornlady Ano, pijem cistej vody dost, alebo vodu s citronom, prip. vodu s limetkou. Ja aj musim vela pit...uz som tak roky rokuce zvyknuta kvoli oblicke, s ktorou chodim kazdorocne na kontrolu. toto dodrziavam🙂 Odfotila som si od teba do tel tie probiotika, este raz ti dakujem🙂

strawberry0797
28. jún 2025

Kavu piješ? Co ranajkujes? Tiez som mala zo zaciatku problémy, ale časom prešli. Co mne ráno pomaha je káva a ak nie ta, tak raňajky. Ranajkujem ovsené vločky, kt. zalejem vriacou vodou, nechám napucat, pridam acidko/kefír a ovocie. Po týchto raňajkách vždy idem na WC. Nefajčím uz 15 rokov.

autor
28. jún 2025
@taktotedanie

Pozri , pridaj vlakninu, veeela vody, kup si slivkovu stavu v dmke alebo ti mohla dr na ten kratky cas vlakninu aj predpisat
Nevracaj sa k fajceniu, napzaj sa to da poriesit aj inak
Probiotika najlepsie s inulinom
A nejake kila mavyse nemusis na obleceni pocitit takze toto nie je ziadna spolahliva informacia

@taktotedanie Zial ja som zacala fajcit medzicasom, ale chcem zas prestat, preto najprv pytam rady tu, co s tym mojim jedinym ale zaroven dolezitym problemom, zvlast ked mudr mi povedala,ze to moze byt u mna stazenejsie tym,ze nemam zlcnik.Vlakninu aj probio som brala na dennej baze...ci uz ovsene vlocky, pohankovu kasu, ovocie, zeleninu...skusala som aj ten slivkovy sirup z lekarne, krusinovy caj ale toto na mna nezaberalo zial vobec😐 napriek tomu ked som sla konecne po 4-5dnoch na stolicu striasal studeny pot a od bolesti som skoro az plakala😐 Najlepsie je, ze nebyt tohto, tak to nefajcenie by som dala uplne hravo da sa povedat...tak som sa na to nastavila vnutorne, ze som nemala nejake tazke abstaky ako poniektorí ludia a to som fajcila predtym krabicku denne a skoncila zo dna na den.praveze som sa tesila z urcitych vyhod nefajcenia co som zacinala pocitovat...No len kvoli tomuto som to nedala, tie bolesti boli fakt silne...Ked som zas zacala tak napisem tak ako to bolo-prva kava a ciga a isla som sa s prepacenim vys.... z podoby...ziadne dalsie bolesti po tej prvej neboli uz...Ale hrozne ma to stve...lebo to je jedina vec, ktoru potrebujem "zdolat" a viem,ze by som to dala urcite. Takze preto pytam rady, aby som sa popripravovala ako predtym, s tym ze skusim co tu bude nieco nove pre mna poradene ohladom toho problemu s travenim bez zlcnika pri nefajceni. Kazdopadne dakujem aj tebe za odpoved🙂

autor
28. jún 2025
@strawberry0797

Kavu piješ? Co ranajkujes? Tiez som mala zo zaciatku problémy, ale časom prešli. Co mne ráno pomaha je káva a ak nie ta, tak raňajky. Ranajkujem ovsené vločky, kt. zalejem vriacou vodou, nechám napucat, pridam acidko/kefír a ovocie. Po týchto raňajkách vždy idem na WC. Nefajčím uz 15 rokov.

@strawberry0797 Ahoj, presne toto som si aj ja davala kava, ovsene zaliate vodou...akurat nie kefir a acidko, lebo to mne nechuti (napinalo by ma z toho zial)...nepomohlo. skusala som toho naozaj vela hocicoho😐 Ty tiez nemas zlcnik? ja len ze preto to ja mam este o to horsie podla mudr.

taktotedanie
28. jún 2025

Vi mas ci nemas zlcnik, fajcenim to neporiesis
Radsej by som skusala ine veci ako sa vratila k fajceniu

autor
28. jún 2025
@taktotedanie

Vi mas ci nemas zlcnik, fajcenim to neporiesis
Radsej by som skusala ine veci ako sa vratila k fajceniu

@taktotedanie Chapem ako to myslis, a prave preto tu hladam este dalsie mozne rady..Je toho kopa co som skusala, ale predsa mozno ma nenapadlo nieco, co niekoho ineho ano. A to ze nemam zlcnik zrejme bude problem,ze to mam este horsie tymto kedze mi to aj mudr povedala😐 Vies keby to neboli tak silne bolesti aspon ake som mala tak aspon trosku by to bolo lahsie...ale toto boli fakt silne krce co sa uz nedalo znasat zakazdym😔

madeincssr
28. jún 2025

Ta lekarka ti nemoze nieco na lahsie vyprazdnovanie (ked pominie "katalyzator" - cigareta) predpisat/doporucit?

veltraud
28. jún 2025

Nemam zlcnik a ked som nefajcila, mala som problem s vypradznovanim par dni. Takze nemyslim, ze to bude uplne tym. Skus zacat den poharom horucej (prevarenej) vody. Kazdy den si v rano sadni na zachod, a pouzi schodik/podlozku pod nohy. Aj ked to nepojde na zaciatku, sprac z toho zvyk. Pridaj do spravy lanove semienka - rozdrvene, uplne najidealnejsie je ich rozkusat. Kratkodobo/akutne vie pomoct epsomska sol, pripadne klystir

autor
28. jún 2025
@madeincssr

Ta lekarka ti nemoze nieco na lahsie vyprazdnovanie (ked pominie "katalyzator" - cigareta) predpisat/doporucit?

@madeincssr odporucila mi v podstate to co som si aj sama davala probiotika, vlaknina atd. Potom hovorila este ohladom nejakych enzymoch na zlc v zlcovodoch...To som skusila...a neviem preco ale z toho mi ostavalo tazsie od zaludka..tak som ich radsej vysadila

autor
28. jún 2025
@veltraud

Nemam zlcnik a ked som nefajcila, mala som problem s vypradznovanim par dni. Takze nemyslim, ze to bude uplne tym. Skus zacat den poharom horucej (prevarenej) vody. Kazdy den si v rano sadni na zachod, a pouzi schodik/podlozku pod nohy. Aj ked to nepojde na zaciatku, sprac z toho zvyk. Pridaj do spravy lanove semienka - rozdrvene, uplne najidealnejsie je ich rozkusat. Kratkodobo/akutne vie pomoct epsomska sol, pripadne klystir

@veltraud Dakujem ti velmi pekne🙂 No vraj zlcnik resp ta zlc stiepi potravu do tenkeho creva ak som to spravne pochopila od mudr a preto mi vravela,ze to bude stazenejsie tym. Den este kym som sla do prace rano nalacno som si davala pohar teplej vody nalacno...a nic. no a v praci ako som pisala vyssie kava a ovsene vlocky zaliate vriacou vodou.. tiez nepomohlo😐 Ale ked sa smiem spytat, ta epsomska sol je ozaj ako sol? Totizto ja nemozem priliz soli kvoli oblicke (som aj sledovana kazdorocne)...cize nesolim bud vobec alebo uplne minimalne....no a skor by som radsej nieco take, co by mi dlhodobo pomahalo, nie jednorazovo...take nieco co by mi to pomohlo upravit, ci ako sa mam spravne vyjadrit.

katjak78
29. jún 2025

Ahoj, tiež som prestala fajčiť a mala som problém s vyprazdňovaním. Mne pomohlo prave mlieko v káve, bezlaktozove a pohyb, hlavne beh. Trvalo to dlhšie, asi tak rok a potom sa mi to upravilo a chodím pravidelne ráno a niekedy ešte aj po pbehaní. Existuju aj špecialne masaže brucha, možno to bude ľahši spôsob. Prajem skoré vyliečenie

taktotedanie
29. jún 2025

To by si s tym mala priblem odkedy nemas zlcnik a nie zahadne ked prestanes fajcit

maya_hi
29. jún 2025

Trávenie je priamo prepojené s psychikou. Preto mne napadá práve ten chýbajúci uvoľňujúci efekt, ktorý ti fajčenie prináša. Skús si nasadiť čaje, či lieky na rastlinnej báze na uvoľnenie. Možno aj niečo ako Guajacuran, magnézium. A určite kvalitný pitný režim. Hlavne teraz v lete. Aj minerálky, nielen vodu. Čo sa týka vlákniny, pozri si, kde sa jej nachádza najviac. Nestačí jesť "dosť ovocia a zeleniny". Nahoď si tie množstvá do kalorických tabuliek a zistíš, že nemáš pokrytú ani tretinu, ver tomu 😏 Odporúčam zaradiť napr. čakankový sirup. Je tam vysoký obsah

autor
29. jún 2025
@maya_hi

Trávenie je priamo prepojené s psychikou. Preto mne napadá práve ten chýbajúci uvoľňujúci efekt, ktorý ti fajčenie prináša. Skús si nasadiť čaje, či lieky na rastlinnej báze na uvoľnenie. Možno aj niečo ako Guajacuran, magnézium. A určite kvalitný pitný režim. Hlavne teraz v lete. Aj minerálky, nielen vodu. Čo sa týka vlákniny, pozri si, kde sa jej nachádza najviac. Nestačí jesť "dosť ovocia a zeleniny". Nahoď si tie množstvá do kalorických tabuliek a zistíš, že nemáš pokrytú ani tretinu, ver tomu 😏 Odporúčam zaradiť napr. čakankový sirup. Je tam vysoký obsah

@maya_hi Ahoj, dakujem ti velmi pekne, ten cakankovy sirup mi este nenapadol. Toto by som tiez mohla skusit. Tak ja tiez cvicim 3x v tyzdni uz aj cez rok nieco ako kruhovy trening-na striedacku kardio so silovym vo fitku ale zial to nemalo na mna vplyv. magnezko si tiez davam pravidelne uz velmi dlho odkedy mi zistili tetaniu, ale nastastie to sa zlepsilo, ze uz malokedy sa stane,ze by na mne nieco z tetanie zacalo "uradovat". Moc ti dakujem za rady🙏🙂

autor
29. jún 2025
@taktotedanie

To by si s tym mala priblem odkedy nemas zlcnik a nie zahadne ked prestanes fajcit

@taktotedanie pozri, pisem ako to realne mam, kazdy sme iny a na kazdeho plati nieco ine a nemam dovod si vymyslat hovadiny. Bohuzial je to tak,ze ta kava a cigareta mi urychluje to, aby som chodila pravidelnejsie sa vyprazdnit. Ked tomu neveris, tak nemusis. Ja som sem prisla po rady ako mi tu uz niektore kočky napisali a som za ne vdacna, neprisla som sa sem hadat ani nic podobne. Ak ti nie je po chuti co pisem a ako to zial realne mam, tak nemusis sem pisat. A kedze som toho skusila naozaj vela vselicoho a zial tie silne krce som mala tak ci tak, rada prijmem rady od niekoho, kto mi poradit chce a co mna este nenapadlo. Takze takto by som to zhrnula.

autor
29. jún 2025
@katjak78

Ahoj, tiež som prestala fajčiť a mala som problém s vyprazdňovaním. Mne pomohlo prave mlieko v káve, bezlaktozove a pohyb, hlavne beh. Trvalo to dlhšie, asi tak rok a potom sa mi to upravilo a chodím pravidelne ráno a niekedy ešte aj po pbehaní. Existuju aj špecialne masaže brucha, možno to bude ľahši spôsob. Prajem skoré vyliečenie

@katjak78 ahoj, dakujem ti🤗 no ja pijem len kavu s mliekom, taku cistu neviem vypit...ale s normalnym mliekom, nie bezlaktozovym..na mlieko nemam intoleranciu ani alergiu...ale myslis,ze teda to bezlaktozove by mohlo nejak lepsie pomoct? Tiez si pila predtym kavu s normalnym a to bezlaktozove ti pomohlo?cvicit uz chodievam cez rok kardio/silove...to na mna ucinok moc nema zial.

taktotedanie
29. jún 2025

Realne som ti poradila aj ja
Trebalo vydrzat kym si clovek zvykne
Miliony ludi nemaju na svete zlcnik a pochybujem ze kazdy fajci aby sa sli vyprazdniz

autor
29. jún 2025
@taktotedanie

Realne som ti poradila aj ja
Trebalo vydrzat kym si clovek zvykne
Miliony ludi nemaju na svete zlcnik a pochybujem ze kazdy fajci aby sa sli vyprazdniz

@taktotedanie Mne to tak povedala lekarka..preto na toto trosku viac apelujem, nie za to,ze by som sa isla vyhovarat...Ja som zazila zial zdravotne uz kopec veci-teraz nemyslim spojene suvisiace s fajcenim ci nefajcenim...nemam zlcnik, nemam jednu oblicku (od narodenia), operovana obe strany pruhu, rozne zlomeniny atd.🙈 a ono uz potom ked mi lekarka toto povedala, tak som nemala dovod jej neverit skratka. Ked odmalinka behas s roznymi vecami po lekaroch, tak im doverujes (este aj ked si v sledovani), cloveku ine neostava. A som realne rozhodnuta prestat...len ako som pisala tie bolesti boli fakt neusnosne...a poviem ti,ze keby to aj bolo raz za 4-5dni ale bez tych krcov a zalievania studenym potom, tak doteraz nefajcim a to ti pisem tak ako to je. preto ziadam rady nech povyskusam este ine veci nez som uz skusila,ked s tym opät seknem. to, ze chcem prestat je naisto o tom som rozhodnuta a nemusis to nijak spochybnit.

mk1111111111
29. jún 2025

Skus vyhodit tie vlocky. Mozno sa Ti zda, ze vlocky su ok, ale, mna napr.zapekaju. neviem preco, ale staci, aby som si dala 2x vlocky a konec. Potom vysadim a do par dni mam pokoj

autor
29. jún 2025
@mk1111111111

Skus vyhodit tie vlocky. Mozno sa Ti zda, ze vlocky su ok, ale, mna napr.zapekaju. neviem preco, ale staci, aby som si dala 2x vlocky a konec. Potom vysadim a do par dni mam pokoj

@mk1111111111 Ďakujem ti, vobec by mi nenapadlo, ze by vlocky mohli zapekat🙈 skor som to brala opacne, ze pomozu.

unicornlady
29. jún 2025

Ja som si tiež pamätala, že vločky zapekajú, ale keď som to skúšala vygoogliť (než ti to sem napíšem), tak som to nenašla. Nebola som si potom istá, ako to je.

mk1111111111
29. jún 2025

Na mna tak posobia, tiez mam crevnu chorobu

autor
29. jún 2025

@mk1111111111 a @unicornlady dakujem vam dievcata♥️ tiez som bola skor nazoru,ze to skor dopomoze, ale niet nad to vyskusat aj toto, lebo je pravda,ze ovsene vlocky som si davala kazde rano na ranajky zaliate vriacou vodou, toto teda skusim odstranit, len rozmyslam cim to nahradit, ci len nejakym jogurtom alebo takym niecim..take tie kefiry a ine take "kyslaste" ci ako to nazvat spravne ja vobec, ani acidko, po takych mi byva zial zle.

unicornlady
29. jún 2025

ja jedávam normálne pečivo na raňajky, teraz je v obchode aj jarná cibuľka, rajčiny..

mk1111111111
29. jún 2025

Ja tiez klasicke ranajky. Bud na sladko, alebo na slano. Drzim palec, nech sa Ti to upravi, aby si mohla znova prestat s fajcenim 💕

Strana
z2